Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Krassen door Elle van den Bogaart

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Krassen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1200 woorden
  • 17 mei 2008
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
50 keer beoordeeld

Boekcover Krassen
Shadow
Krassen door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: Zakelijke gegevens.
Titel: Krassen.
Auteur: Elle van den Bogaart.
Uitgever: Van Holkema en Warendorf.
Jaar verschijnen: 2004

B: Inhoud.
Het boek gaat over een jongen die zijn moeder is verloren doordat zijn
moeder zelfmoord pleegde. Hier had hij het erg moeilijk mee en kon er
ook niet echt over praten omdat zijn zus en vader er bijna niet over
konden praten en verder had hij weinig mensen waar hij er echt mee kon praten eigenlijk kon hij alleen bij tante Marianne langs. Maar later gelukkig ook bij zijn vriendinnetje Pien. Toen Kars het niet kon velen dat hij niet wist waarom zijn moeder een eind aan haar leven gemaakt had ging hij op zoek in haar kamer(wat zijn vader hem juist verboden had) en vond daar en klein blauw dagboekje. Hij durfde hier met niemand over te praten en hield het voor zich. Wat daar allemaal in stond kon hij moeilijk begrijpen. Hij dacht dat het wel zin had om met zijn tante te gaan praten. Maar ook zij kon weinig vertellen hoe graag ze dat ook gewild had. Daar nam hij ook geen genoegen mee en probeerde er met zijn vader over te gaan praten. Ook hij snapte er allemaal niet zo veel van en kon alleen vertellen dat zijn moeder een relatie had met ene Peter van Durlingen. Omdat hij het ook allemaal niet snapte vluchtte hij weg in de drank. Maar de naam Peter van Durlingen kwam hem bekend voor vanuit het dagboekje maar in het dagboekje ging het duidelijk over twee Peters dus hij wist nog steeds niet wat er allemaal gaande was. Hij ging weer terug naar zijn tante om meer te weten te komen maar ook zij wilde niet meer vertellen dan dat zijn vader hem al verteld had. Maar ze zou hem meer vertellen als zijn tante eerst met zijn vader gepraat had. Toen dat gebeurde kreeg hij een telefoontje van zijn tante dat ze die avond met zijn allen naar hun oma en opa zouden gaan voor de waarheid. ’s Avonds gingen ze naar opa en oma toe en die hebben hun heel het verhaal uitgelegd.

1. De hoofdpersoon is Kars, hij is een jongen van 15 jaar en heeft het erg moeilijk. Dat komt omdat zijn moeder pas is overleden, zij heeft zelfmoord gepleegd, en de reden is voor hem nog niet bekend. Aan het begin van het verhaal is hij eigenlijk heel erg radeloos, dat gelukkig later veranderd wanneer hij steeds meer achter de waarheid komt en een vriendinnetje krijgt. Dan raakt hij steeds meer op zijn gemak en wordt hij rustiger zo gaat hij ook weer een beetje zijn eigen leven leiden.


2. Vader: vader is een goed iemand. Alleen kan hij moeilijk over zijn gevoel praten en omdat hij het niet aankan begint hij erg veel te drinken. Gelukkig gaat ook dat over wanneer hij de waarheid te weten komt. Moeder: Zij was een hele lieve moeder maar heeft zelfmoord gepleegd. Tine: Tine is de zus van Kars, zij heeft een afwisselende persoonlijkheid. Het ene moment is ze heel open om te praten en erg actief en aanwezig maar het andere moment is ze erg stil en erg afwezig dan houd ze zich bezig met een van haar favoriete dingen: tekenen. Tante Marianne: Tante Marianne is een leuke vrolijke vrouw waar je alles tegen kan vertellen. Zij uit heel gemakkelijk haar gevoelens maar kan er niet tegen dat ze de waarheid niet meteen kan vertellen. Pien: Pien is een leuke, vrolijke en spontane meid. Zij is erg zorglijk, en wil Kars heel graag verder helpen in de zoektocht naar de waarheid. Ook is zij de vriendin van Kars, en is heel lief voor hem. Peter van Durlingen: Hij is een aardige man die bereid was om Kars te helpen zoeken naar de waarheid. Zelf had hij ook een verhouding met de moeder van Kars(Eliza) het waren collega’s en ze hadden een “relatie met elkaar”

3. Het probleem van de hoofdpersoon is dat Kars zijn moeder zelfmoord gepleegd heeft, en voor Kars is het niet bekend waarom ze dat opeens gedaan heeft. Hij probeert te achterhalen waarom ze gedaan heeft. Dat doet hij doordat hij tussen zijn moeders spullen gaat zoeken en daar haar dagboekje vind. Als hij dat leest weet hij nog niet meer. Maar als hij bij zijn tante en bij een ex collega van zijn moeder gaat praten komt hij veel te weten. En hij krijgt de waarheid pas echt te horen als zijn tante hun meeneemt naar oma. Zij kan precies vertellen wat er vroeger gebeurd is en waarom het haar allemaal te veel geworden is.

4. Het verhaal speelt zich af in een dorp. En dan speelt het zich vooral thuis, bij de toneelclub en bij tante Marianne.

5. Het verhaal speelt zich in deze tijd af.

6. Tussen het begin en het eind van het verhaal zit ongeveer een maand of 3/4 want hij moet er helemaal achter komen hoe en wat en aangezien hij het een tijd voor zich gehouden heeft dat hij het dagboekje van zijn moeder gevonden heeft, en Kars is ook meerdere malen bij zijn tante geweest en hij is een paar keer uit geweest met Pien.

7. De volgorde staan in Chronologische volgorde. Wel is er op het begin een terugblik om uit te leggen wat er allemaal gebeurd is en hoe hij te horen kreeg dat zijn moeder zelfmoord gepleegd had. Ook was er een soort van terugblik van wat er vroeger gebeurd was toen Eliza nog een jaar of zestien was.

8. Ik denk dat de bedoeling van de schrijver is mensen duidelijk te maken hoe moeilijk en zwaar het is om een belangrijk persoon te verliezen. En dat het dan ook heel erg makkelijk om daarbij de steun van vrienden en familie te hebben.

9. De genre is: overlijden/problemen.

10. Het boek heet krassen omdat Kars in de problemen zit en zich uit wanhoop gaat krassen met het koraal dat hij van zijn moeder gekregen heeft.

C: Mening:

Ik vind het een erg leuk maar ook aangrijpend verhaal omdat je mee gaat leven in de hoofdpersoon maar hoe het allemaal afloopt enzo vind ik heel erg leuk. Ik vond het stukje erg leuk wanneer Kars op het verjaardagsfeestje van Josje (een schoolvriendin) is en hij een relatie krijgt met Pien. Dat komt doordat hij even rustig achter in de tuin ging zitten en Pien met hem mee kwam, daar hebben ze gewoon wat zitten praten en van het een komt het ander.

D: Informatie over de schrijver:

Ellen van den Bogaart is geboren in 1959 in Nuland een klein dorpje

tussen Den Bosch en Oss. Ze heeft vroeger op school na haar MAVO
ook haar HAVO en Vwo-diploma gehaald. Ze hield toen al van het
schrijven van opstellen. Zelf schrijft ze boeken voor jongeren tussen
12 en 18 jaar oud.
De thema’s van haar boeken zijn eigenlijk gewoon thema’s die jongeren
bezighouden. Ze vindt het belangrijk dat jongeren als het ware een
worden met de hoofdpersoon en er iets van leren.
Verder zijn haar hobby’s: naar theater er cabaret gaan. Zelf heeft ze
ook enkele jaren cabaret gedaan. En verder houd ze van zonnige
vakanties, fitness, koken, hardlopen en soms een beetje lezen.

REACTIES

N.

N.

miss best een leuk boek.
had hem gehaald bij de bieb, en wist niet of hij leuk is, en nu weet ik het wel!!

13 jaar geleden

T.

T.

Het verhaal speelt zich af in Utrecht dacht ik xD

12 jaar geleden

A.

A.

@tim ik dacht ook dat

12 jaar geleden

M.

M.

Ik raad iedereen aan om het boek te lezen. Hij is echt goed !

10 jaar geleden

S.

S.

best leuk boek heb hem zelf gelezen aanrader

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Krassen door Elle van den Bogaart"