Krassen door Elle van den Bogaart

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 514 woorden
  • 5 juni 2007
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 23 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Krassen
Shadow
Krassen door Elle van den Bogaart
Shadow
Samenvatting:
De moeder van Kars heeft zelfmoord gepleegd. Een overdosis pillen. Kars blijft met zijn vader en zijn zus Tine achter. Kars snapt niet dat zijn moeder zomaar zelfmoord zou plegen, want er was niks aan haar te merken, ze was bijna altijd vrolijk. Dus gaat hij op zoek naar de waarheid.
Als hij een keer op de kamer van zijn ouders rondsnuffelt, komt hij een blauw boekje tegen met daarin de naam van zijn moeder en wat brieven. Hij besluit de brieven te laten liggen maar neemt wel het blauwe boekje mee. Er blijken allemaal onbegrijpelijke teksten in te staan. Gevoelens van zijn moeder staan er in beschreven.
Op een feestje ontmoet Kars Pien. Kars en Pien worden verliefd. Als Kars aan Pien blijft denken, gaat alles goed. Maar als hij een keer in een nogal boze bui is, wat hij regelmatig is, pakt hij de steen die hij van zijn moeder had gekregen en begint in zijn arm te krassen. Het doet aan de ene kant pijn, maar aan de andere kant verdwijnen alle boze gevoelens erdoor.

In het blauwe boekje vindt hij een paar teksten zoals: “Mijn kind moest achterblijven”.”Ik had je nooit alleen moeten laten”. Zou ze dan nog een kind hebben? Als hij zijn vader er naar vraagt komt hij erachter dat zijn moeder van een ander man, Peter van Durlingen, was gaan houden. Alleen volgens de vader was dat niet de reden tot zelfmoord.
Samen met Pien, die hem beloofd heeft te helpen, gaan ze de volgende dag naar die Peter van Durlingen. Peter werkt in hetzelfde theater waar zijn moeder ook werkte toen ze nog leefde. Omdat de repetitie nog bezig is, mogen ze achter in de zaal even meekijken. Tot zijn grote schrik komt Kars er dan achter dat het stuk dat ze spelen, wel heel veel op zijn moeders leven lijkt. Hij heeft het erover met Pien en daarna met Peter van Durlingen. Ook hij wil hem best helpen, alleen hij weet ook niet zo veel over haar, maar als hem iets te binnen schiet, neemt hij contact met Kars op. Hij vertelt over de mailtjes van Peter Owen. Hij mag ze komen lezen.
Kars heeft Pien moeten beloven dat hij zich niet meer zal krassen. En hij doet het ook niet meer. Kars blijft doorzoeken en uiteindelijk komt hij erachter dat toen zijn moeder 17 was, ze was gaan werken in de USA als au-pair. In die tijd is ze zwanger geworden. Haar ouders hebben toen besloten dat het kind weg moest (ter adoptie) en dat ze het er niet meer over hebben. Die keuze werd toen voor haar gemaakt. En Peter Owen was haar zoon. Dat had zijn moeder in het blauwe boekje geschreven. Het klopte allemaal. Ze had dus nog een kind en hij dus een halfbroer. Omdat zijn moeder het allemaal niet meer aankon en haar zoon zo erg miste en de problemen zich bleven opstapelen, heeft ze uiteindelijk zelfmoord gepleegd. Kars is er eindelijk achter gekomen. Mede dankzij de hulp van Pien, die hem de hele tijd is blijven steunen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Krassen door Elle van den Bogaart"