Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Krassen door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Krassen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 839 woorden
  • 28 mei 2006
  • 233 keer beoordeeld
Cijfer 7
233 keer beoordeeld

Boekcover Krassen
Shadow
Krassen door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Kars Vierhout heeft zijn moeder verloren aan zelfmoord. Ze had een overdosis medicijnen ingeslikt. Hij, zijn zus en zijn vader hebben het er erg moeilijk mee. Zijn vader gaat steeds meer drinken en zijn zus praat steeds minder met Kars. En Kars krast zichzelf op zijn arm met een steen. Hij had eigenlijk nooit doorgehad dat zijn moeder problemen had. Ze was altijd heel vrolijk bij hem en zijn zus in de buurt. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en vind een blauw boekje in zijn vaders kamer. Er staan allemaal wazige zinnen ingeschreven door moeder. De zin: ‘iemand in de steek laten zou ik nooit meer doen’ kwam er steeds in voor. In het begin begreep hij er niks van. Zonder na te denken pakte hij steeds de steen die hij van zijn moeder had gekregen en zette hem in zijn bovenarm. Toen hij een keer met Pien uitging. En zij zijn krassen opmerkte, had hij er spijt van. Hij moest aan haar beloven dat hij nooit meer zou doen. Als hij Pien vertelt over zijn zoektocht naar de reden van zijn moeders dood wil ze graag helpen. En als hij er achter komt dat zijn moeder verliefd was om een andere man, wilde Kars hem graag wel opzoeken en hij vraagt Pien mee. De man heet Peter van Durlingen. Peter blijkt een heel aardige man te zijn die Kars graag wil helpen. Helaas wist hij niet zoveel van Eliza af. Kars wordt later gebeld door Peter van Durlingen. Hij vertelt Kars dat hij mailtjes van ene Peter Owen in de computer van Eliza heeft gevonden. Kars gaat weer samen Pien heen. Hij leest de mailtjes van Peter en krijgt door wat zijn moeder allemaal heeft mee maakte. Zijn moeder, Eliza, werd op haar zeventiende zwanger en moest dat kind, Peter Owen, in Amerika achterlaten van haar ouders. Ze had dus problemen met haar ouders, haar schuld gevoel over Peter Owen, haar gezin en Peter van Durlingen. En de druppel was het toneelstuk waar ze in speelde dat eigenlijk een beetje over haar leven ging. Uiteindelijk is Kars toch blij dat hij weet waarom zijn moeder het heeft gedaan. Hij heeft veel steun gehad van zijn vriendin Pien. Hoofdpersoon De hoofdpersoon is Kars Vierhout, 15 jaar oud. Zijn moeder heeft zelfmoord gepleegd en hij heeft geen idee waarom. In dit boek probeert hij daar achter te komen.
Bijpersonen - Vader Vierhout: Hij is zit er erg mee dat zijn vrouw er niet meer is. Om deze reden gaat meer drinken om in slaap te kunnen komen. - Moeder Eliza Vierhout: Zij heeft zelfmoord gepleegd, het was een heel lieve moeder. - Tine: Zij is een meisje die een heel afwisselde persoonlijkheid. Want soms is ze heel uitbundig doet ze alle klusjes in huis maar ze kan ook af en heel stil zijn. Tine heeft ook een paar verborgen talenten zoals tekenen. - Pien: Zij is een lief, direct en ze is ook wel een beetje bezorgd om Kars. Kars en Pien vinden elkaar leuk. - Peter van Durlingen: Hij is wel aardig en was bereid om Kars te helpen met zijn zoektocht. Peter was een collega van Eliza en voelt ook wat voor haar. - Tante Marianne: Zij is de zus van Eliza. Ze een beetje bang om de waarheid te vertellen, ook al wilt ze dat wel graag. Titel verklaring De titel is: ‘Krassen’. Deze titel heeft te maken met Kars die zichzelf krast met een steen als hij weer aan het piekeren over zijn moeders dood. En ik denk ook dat het iets te maken heeft met de naam van Kars. Waar en wanneer Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De plaats is hier in Nederland ik denk dat het niet een stad afspeelt maar in een dorp. Spanning Het is eigenlijk niet zo’n spannend boek. Het was alleen een beetje spannend toen hij bijna de oplossing van de dood van zijn moeder was. Thema Het thema is dat je niet alles kan weten van iemand die wel dicht bij jou staat. Onderwerp De onderwerpen zijn rouwprocessen, gezinnen en zelfmoord. Mijn mening Ik vond het een zielig boek omdat ik me totaal niet kan voorstellen hoe het zou zijn zonder mijn moeder. En ook omdat Kars niet wist waarom zijn moeder zelfmoord had gepleegd. Het is ook wel een beetje complex verhaal want je moet het wel goed lezen om het te kunnen begrijpen. Elle van den Bogaart Elle van den Bogaart is op 6 april 1959 in Nuland geboren. Na de VWO studeerde ze voor Psychologisch medewerker. Dit werk doet ze nu ook in een ziekenhuis. Tegenwoordig woont ze in Eindhoven samen met haar man en haar kinderen Willem, Laura, Liza en Maria. Ze vindt het leuk om op vakantie te gaan naar de een land waar ze nog nooit is geweest. Elle is nog niet zo lang bezig met boeken schrijven maar is nu al in aanmerking gekomen voor een Jonge Jury titel. - De gele scooter (2003) - Duizend kilometer (2005) - Krassen (2004)

REACTIES

S.

S.

Spanning
Het is eigenlijk niet zo

16 jaar geleden

K.

K.

goede samenvatting alles wordt duidelijk verteld en je begrijpt het verhaal meteen

9 jaar geleden

I.

I.

wil je je mond houden stinkie groeten irma xx

6 jaar geleden

I.

I.

ik vind het een leuke samenvatting en leuke tekst kusjes Irma

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Krassen door Elle van den Bogaart"