Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kort Amerikaans door Jan Wolkers

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Kort Amerikaans
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1147 woorden
  • 22 maart 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Kort Amerikaans
Shadow

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afkomstig is, heeft een zwaar stempel op hem gedrukt, waarvan hij tevergeefs probeert los te komen. In het laatste jaar van de Duitse bezetting is hij weg van huis en doet wanhopige pogingen to…

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afk…

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afkomstig is, heeft een zwaar stempel op hem gedrukt, waarvan hij tevergeefs probeert los te komen. In het laatste jaar van de Duitse bezetting is hij weg van huis en doet wanhopige pogingen tot menselijk contact, hetgeen slechts resulteert in nog grotere eenzaamheid. Meesterlijke roman in een directe stijl, waarin Wolkers (1925-2007) op navrante en zeer eerlijke manier de onuitwisbare invloeden van het milieu beschrijft. 

Kort Amerikaans door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. bijzonderheden over de schrijver.
Jan Hendrik Wolkers werd geboren in Oegstgeest op 26 oktober 1925. Hij is gestorven in Westermient, op Texel,op 19 oktober 2007. Hij was een Nederlands schrijver, schilder en beeldhouwer. Wolkers wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur.

Hij schreef de volgende romans;
1962 - Kort Amerikaans
1963 - Een roos van vlees
1965 - Terug naar Oegstgeest
1967 - Horrible Tango
1969 - Turks Fruit
1974 - De walgvogel
1977 - De Kus
1979 - De doodshoofdvlinder
1980 - De perzik van onsterfelijkheid
1981 - Brandende liefde
1982 - De junival
1983 - Gifsla
1984 - De onverbiddelijke tijd

2. inhoud van het boek.
a. Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Leiden. Er word namelijk gesproken over de Leidse grachten.
b. Tijdens de 2e Wereld Oorlog dus tussen 1939 tot 1945. Er word bijvoorbeeld gepraat over de Duitsers die de stad bezet hadden. En dat de hoofdpersoon moest onderduiken.
c. Eric van Poelgeest is de hoofdpersoon. Hij zit ondergedoken voor de arbeidsdienst om niet te werken in Duitsland. Hij heeft een litteken op zijn slaap omdat er in zijn babytijd een tuitje van een stoom keteltje op is gevallen.
Verder zijn er geen hoofdpersonen
d. Eric van Poelgeest is ondergedoken voor de arbeidsdienst, in Leiden. Zijn ouders wonen in Oegstgeest. Zijn moeder komt elke avond een pannetje eten brengen, verpakt in een luier. Ze reist elke keer weer anders zodat ze nooit gepakt kunnen worden. Eric is van plan zich aan te melden bij een schilderacademie. Als hij op weg is zich aan te melden houden de Duitsers net een razzia. Eric verstopt zich in de bioscoop. De mensen bij het loket waren heel erg boos op hem, want misschien zouden dan de Duitsers de boel binnen vernielen. Eric komt er achter dat zijn vriend is opgepakt. Hierna gaat Eric maar alleen naar de schilderacademie. Eric moet eerst een trap op en wanneer hij op een deur klopt ziet hij een man in een met verf besmeurde kleren aan. Na een praat je wordt Eric aangenomen op de academie, door Van Grouw, hij is de Baas van de academie. Eric vertelt tegen van Grouw dat hij ondergedoken zit. Grouw vertelt Eric dat hij altijd in de schilderacademie terecht kan, ook wanneer hij er niet is. Verder vertelt Grouw dat er ook nog een andere man zo nu en dan komt werken. Hij heet de Spin. Ook is hij lid van de NSB.
`S morgens werkt Eric bij mr. d`Ailleurs, waar hij lampenkappen beschildert. Daar werkt Ook een joods meisje dat ondergedoken zit, Elly. Eric vind dit werk maar niks, hij wil een echte kunstenaar worden.
In de academie vindt hij een tors van gips waarop hij verliefd wordt en sex mee wil hebben. Eric vind dat het het enige ‘meisje’ is waar hij niet bang voor hoeft te zijn.
Eric kijkt een keer door het sleutelgat bij Van Grouw naar binnen. Terwijl Van Grouw een uniform van de WA draagt betrapt hij Eric. Dan komt Eric erachter dat Van Grouw lid is van de NSB. Van Grouw is niet boos op Eric maar, juist vriendelijk en behulpzaam. Eric mag de tors wel gebruiken voor zijn stilleven.
Eric heeft een vriendin Ans. Hij haalt haar ‘s avonds op en gaat met haar naar bed. Ans doet dit echter met tegenzin.
Eric en Elly spreken met elkaar af om een keer met elkaar naar bed te gaan. ’s Avonds laat ‘d Ailleurs altijd de hond uit, dan kan Eric naar binnen sluipen. Eric heeft sex met Elly en blijft slapen.
De volgende dag sluipt Eric het huis uit, als afleiding moet hij de WC doorspoelen. Wanneer hij dit echter wil doen zit ‘d Ailleurs op de WC. Eric wenst hem goede morgen en maakt dat hij weg komt. Eric is daarna nooit meer gaan werken. De Spin nodigt Eric bij hem thuis uit. Eric ziet een paar stillevens van hem, ook ziet hij foto’s van een das-hond. Eric gaat er van uit dat die al is overleden. Ans heeft gebiecht over haar ontmaagding door Eric , en de priester heeft haar gezegd dat ze niet meer met Eric om moet gaan. Eric is woedend, en zegt haar dat ze het uitmaakt om zijn litteken, waar hij nog steeds veel last van heeft.
Eric's broer Frans heeft meegedaan aan een overval op een Duits distributiekantoor. Hij is daarbij in zijn been geschoten, en is niet direct naar een ziekenhuis gegaan om het te laten ontsmetten. Hij krijgt difterie en overlijdt. Eric's ouders zijn calvinistisch?, en laten hun kinderen dus niet inenten tegen besmettelijke en dus dodelijke ziektes. De dag dat de broer va Eric dood gaat is Eric bij het ziekenhuis. Eric mag alleen maar door het raam kijken. Wanneer hij dit doet ziet hij zijn broer voor het laatst levend. Volgens Eric kreeg hij van zijn broer een boodschap.
De Amerikanen komen dichterbij, en Van Grouw verlaat de academie. Als hij hoort wat er met Eric's broer is gebeurd biedt hij hem aan om in de academie te gaan wonen. Van Grouw heeft daar een mooie kamer. Eric zegt ja. Van Grouw vraagt aan hem een brief te posten bij de Spin. Eric doet dat, maar als hij daar aan komt ziet hij de Spin zich zelf opgehangen heeft. Met de foto van zijn hond voor hem.
Eric vraagt Elly bij hem te komen wonen. Dit wou Elly echter niet, omdat ze bij van ‘d Ailleurs ook een mooi plekje heeft. Na een tijdje staat ze echter met koffers bij Eric voor de deur. Eric hoort van Elly dat d`Ailleurs is opgepakt. Elly wil met Eric naar bed, maar Eric wil dat niet. Als Eric `s nachts merkt dat ze slaapt gaat hij naar de tors, en heeft er sex mee. Elly ziet dat en word gek.ze gooit de tors aan stukken. Eric kan er niet meer tegen en knijpt haar keel dicht. Bij de bevrijding kloppen er drie mannen op de deur, Eric pakt een oud geweer en richt vanuit het raam op de man die in elkaar duikt en schiet.

3. compositie
a. ja,er is een climax op het moment dat Eric Elly vermoord
b. Het verhaal heeft een een open einde.
c. De hoofdstukken vormen een geheel
d. In het perspectief van Eric.
e. Het is chronologisch opgebouwd. Er komen een paar flashback's voor.
f. Nee er komen geen brieven voor.
g. Nee er komen geen dromen voor.

4. Literair genre.
Kort Amerikaans is een roman

5. Titelverklaring.
Kort Amerikaans staat voor de haarstijl die Erik altijd moest hebben van zijn vader. Hij haate het omdat daar door zijn litteken te zien was.

6. Eigen mening.
Ik vond ''Kort Amerikaans'' een leuk boek wat je makkelijk weg leest. Het einde las heel snel weg. Maar ik zou het boek niet nog eens lezen het ook op sommige stukken saai was.

7. Aantal pagina's
Kort Amerikaans heeft 152 pagina's, Plus 7 pagina's achtergrond informatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kort Amerikaans door Jan Wolkers"