Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1437 woorden
  • 31 juli 2007
  • 43 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 43 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hoofdpersoon: De hoofdpersoon van dit boek is Stach. Hij werd geboren op de dag dat de koning van Katoren was gestorven. Zijn vader was een metselaar, maar hij moest de vlag van de kathedraal halfstok hangen de dag na het overlijden van de koning. Hij moest de vlag halfstok zetten omdat de man die dat normaal deed ziek was. Het ging mis, de metselaar viel naar beneden en was overleden. De moeder van Stach was ziek en lag op haar kraambed en overleed na een paar dagen. De oom van Stach, Gervaas heeft Stach mee naar zijn huis meegenomen en voor hem gezorgd. Stach werd brutaal doordat zijn oom hem vrij liet spreken.
Belangrijke bijpersonen:
Oom Gervaas: Oom Gervaas is de oom van Stach en de broer van de vader van Stach. Stach is bij hem komen wonen nadat zijn ouders overleden. Oom Gervaas zelf is al 33 jaar de dienaar van de koning, maar als de koning overlijdt, mocht hij dienaar blijven van de ministers. Gervaas en Stach wonen samen in de stad Wiss.

Kim: Kim is de vriendin van Stach. Ze ontmoeten elkaar tijdens een van de opdrachten van Stach. Kim woont in de stad Wapenfelt.
Het verhaal speelt zich af in het land Katoren.
Het is niet duidelijk wanneer het boek zich afspeelt, want het is een fantasie verhaal. Waarschijnlijk speelt het verhaal zich af in het einde van de 20e eeuw, omdat er al treinen zijn.
Het verhaal is chronologisch en er zijn geen flash backs.
Het is niet duidelijk hoe lang het verhaal duurt maar waarschijnlijk is het tussen de 3-5 maanden.
Ik heb ongeveer 3-4 uur over het lezen van dit boek gedaan.
Belangrijkste probleem: Het belangrijkste probleem in dit boek is dat er nog geen nieuwe koning is na 17 jaar.
Afloop probleem: Het probleem loopt af doordat Stach alle 7 opdrachten heeft voltooid die hij van de ministers heeft gekregen. Doordat hij die 7 opdrachten heeft voltooid wordt hij koning van Katoren.
Het einde van het verhaal is voor een deel gesloten en voor een deel open en het eindigt goed.

Het verhaal wordt meestal verteld in de ik-vorm maar soms ook door de schrijver.
Het boek heeft die titel gekregen, omdat het over iemand gaat die de koning van Katoren wordt.
Beoordeling:
Het is een leuk boek en apart. Het boek leest ook makkelijk omdat er geen moeilijke woorden in staan. Ik vind fantasie verhalen vooral leuk. Dit boek heeft ook niet te weinig of teveel bladzijdes. Al die opdrachten die Stach moet uitvoeren zijn ook leuk bedacht. Als ik het zou moeten becijferen zou het een 8 krijgen.
Samenvatting:
17 jaar na de nacht dat de koning van Katoren overleden is en Stach geboren is vraagt Stach zich nog steeds af waarom er nog geen nieuwe koning is. Dus gaat Stach naar een van de ministers en vraagt aan hem wat iemand moet doen om de nieuwe koning te worden. De minister gaat overleggen met de andere ministers die de vraag van Stach als een belediging beschouwen. De ministers vertellen Stach dat hij 7 opdrachten moet voltooien om de nieuwe koning van Katoren te worden. Bij zijn eerste opdracht moet hij een oplossing tegen de vogels van de stad Decibel (de vogels van Decibel maken een hard geluid waardoor je doof kunt worden) vinden.
Als Stach in de stad Decibel arriveert, moet hij iets doen tegen de vogels. Hij verzint een oplossing door met boxen waar een heel hoog geluid opstaat (die mensen niet goed kunnen horen) af te spelen als de vogels langs vliegen. Doordat de vogels die hoge tonen van de boxen horen gaan de vogels nog harder krijsen, waardoor hun stembanden knappen.
De volgende opdracht van Stach is iets doen aan de granaatboom van Wapenfelt.
Als Stach in Wapenfelt aankomt, komt hij erachter dat de boom in plaats van vruchten, granaten aan zijn takken heeft hangen. Naast de granatenboom staat een kruitfabriek die wapens produceert. Stach komt erachter dat de boom de granaatvruchten krijgt doordat er bepaalde stoffen in de lucht uit de fabriek komen. Daardoor gaat de fabriek geen kruit meer produceren waardoor de boom weer normale vruchten krijgt.
De volgende opdracht die Stach moet uitvoeren van de ministers is de draak van het stadje Smook verslaan.
Als Stach in Smook is ziet hij dat er in het moeras naast Smook een grote wolk van gele zwavel is (dat is de plek waar de draak zich bevindt). Stach stopt allemaal kruit in dode dieren uit het moeras en laat de dode dieren vol met kruit in het moeras neerleggen. Wat later schiet Stach een vuurpijl op de draak, waardoor de draak ontploft.
De volgende opdracht van Stach is iets doen tegen de 12 schuifelende kerken van Uikumene.
In Uikumene ziet hij dat er schuifelende kerken zijn. Ze schuiven niet al te snel en volgen dezelfde routes (de kerken kunnen worden bestuurd door dingen te veranderen (binnen in de kerk) zoals stoelen verschuiven). Stach laat de 12 kerken tegen elkaar aanbotsen waardoor ze zijn vastgelopen en niet meer kunnen schuiven.
De 5e opdracht is iets doen tegen de kwelneuzen van Afzette en Rije.
In Afzette en Rije zijn er muggen die de mensen steken waardoor ze kwelneuzen in rare vormen krijgen. Er zijn Tara’s die medicijnen maken tegen de kwelneuzen en voor hoge prijzen aan de burgers verkopen. Stach komt achter het recept van de medicijnen en vertelt ze door aan de burgers waardoor ze zelf die medicijnen kunnen maken en daardoor daalt de armoede onder de bevolking.
De voorlaatste opdracht is iets doen tegen de tovenaar van Ekiliberië.
Als Stach in Ekiliberië is hoort hij verhalen over een tovenaar die in de avond langskomt en je dierbaarste bezit meeneemt. Stach logeert bij de burgemeester van de stad en op een nacht komt de tovenaar langs bij de burgemeester, maar omdat de burgemeester geen dierbaarste bezit heeft wordt Stach meegenomen. Wat later staat Stach bij een gat met vuur erin. De tovenaar vertelt hem dat het vuur elke avond moet worden gevoed met een dierbaar offer, maar als het een vrijwillig offer zal zijn zal het vuur voor eeuwig worden gevoed. Stach besluit om zichzelf vrijwillig op te offeren. Daardoor is de tovenaar verrast en zegt tegen Stach jij bent nog jong en ik oud en toen sprong de tovenaar vrijwillig in het vuur.
In de laatste opdracht moet Stach iets doen aan de stenenstoel in Stellingwoude.
Als je op de stenenstoel gaat zitten ga je dood, maar als je door 6 hooggeplaatste mensen op de stoel wordt gezet zal je niet doodgaan en de stoel wordt vernietigd.
Stach vraagt aan de 6 burgemeesters die hij heeft geholpen door opdrachten te doen in hun steden/dorpjes of hun hem op de stoel willen plaatsen. Alle burgemeesters willen hem helpen waardoor de stoel is vernietigd.
Na alle 7 opdrachten wordt Stach koning.
Informatie over de schrijver:
De schrijver van dit boek is Jan Terlouw. Hij is geboren op 15 november 1931.
Zijn vader was een dominee. Hij was de oudste kind van de dominee en hij had 2 broers en 2 zussen. Hij maakte zijn jeugd door in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep waar zijn vader een predikant was. Hij heeft beide dorpen gebruikt als voorbeelden in zijn boeken, alleen heeft hij de namen van de dorpen veranderd in zijn boek. Veel van zijn boeken spelen zich gewoon in de normale situatie (deze tijd) af, maar hij heeft een paar boeken geschreven die zich in de fantasie wereld afspelen. Sommige dingen die in zijn boeken staan zijn echt gebeurt, maar de meeste dingen heeft hij zelf verzonnen.
In zijn carrière heeft hij wiskunde en natuurkunde gestudeerd. Hij had ook een lange politieke carrière gehad. Hij was gemeenteraadslid, fractievoorzitter D’66, lid van de tweede kamer, minister van Economische zaken, Secretaris-generaal, Commissaris der koningin in Gelderland en hij was sinds 1999 senator van de eerste kamer geworden.
Hieronder staan de boeken die hij heeft geschreven + het jaartal.
Het boek ‘Koning van Katoren’ is zijn eerste boek.
1971 – Koning van Katoren – Het boek heeft een gouden griffel gewonnen.
1971 – Bij ons in Caddum
1972 – Oorlogswinter – Het boek heeft een gouden griffel gewonnen.
1973 – Briefgeheim – Dat boek is een tv serie geworden.
1974 – De heks van IJsselstein
1976 – Oosterschelde windkracht 10
1978 – De Derde Kamer
1977 – Pjotr
1981 – Oom Willibrord
1983 – De Kloof
1983 – Naar zeventien zetels en terug
1986 – Gevangenis met een open deur
1989 – De Kunstrijder – Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury .
1993 – De uitdaging en andere verhalen.
1998 – Eigen rechter – genomineerd door de Jonge Jury
Hij heeft 15 boeken geschreven, waarvan 2 een gouden griffel hebben gekregen, van 1 boek is er een tv-serie gemaakt, 1 van de boeken is bekroond door de Nederlandse Kinderjury en er is nog een boek dat genomineerd is door de Jonge Jury.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Moet een boekbespreking hier over doen!!!!!

11 jaar geleden

H.

H.

Opdracht 4A staat er niet eens tussen.... Heel erg slecht

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"