Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1716 woorden
  • 7 maart 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
18 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.


Titel: Komt een vrouw bij de dokter
Schrijver: Kluun (Raymond van de Klundert)
Uitgeverij + Plaats: Malmberg, Den Bosch
Gelezen druk + jaar: Druk niet vermeldt, 2006
Jaar 1e Druk: 2003
Aantal Bladzijden: 310

2. De Samenvatting
Carmen en Stijn, zijn een jong gelukkig stel, met veel vrienden, en een dochter van 1, Luna. Ze hebben een rustig leven, met beide een eigen bedrijf, en veel uitgaan. Dit veranderd als Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Het is niet zoals een half jaar terug, nee, nu is het geen vals alarm meer. Het leven verandert compleet. Ze waren een heel gelukkig en zorgeloost stel, nu gaan ze samen naar het ziekenhuis voor chemokuren.
Stijn steunt zijn vrouw thuis waar hij kan, maar hij is niet monogaam, en hij blijft vreemdgaan. Met collega’s, vriendinnen, en met vrouwen die hij kent van het uitgaan. Ondertussen gaat het steeds slechter met Carmen. Ze heeft al een gevoel dat Stijn vreemdgaat. Met carnaval ontmoet hij Roos. Ze ontmoeten elkaar later nog in Amsterdam, en ze krijgen een verhouding.


Met Carmen gaat het steeds slechter, de kanker is uitgezaaid, en ze is erg moe en mager. Stijn heeft over zijn vreemdgaan verteld aan Carmen, maar niets over Roos. Nog een jaar lang gaat het steeds slechter met Carmen. Ze leeft naar het ‘einde’ toe. In de laatste dagen genieten ze als nooit te voren. Voor Luna, die op dat moment al 3 is, is het extra moeilijk. Ze beseft niet dat haar moeder er over een tijdje niet meer zal zijn. Carmen krijgt steeds meer pijn, en ze heeft het met Stijn over euthernasie gehad. Op haar laatste dag, nodigt de iedereen uit. Ze praat op bed met iedereen, en als laast met Stijn en Luna. Ze praten over Roos, en Carmen vergeeft Stijn. Stijn vertelt haar nu alles. Ze nemen afscheid, en de dokter komt. Carmen drinkt het drankje, en even later overlijdt ze.

De thema van het boek is: Als iemand in je omgeving sterft of ernstig ziek is, verandert de manier waarop je je gedraagt.
Motief 1:
Als bij Carmen wordt vastgesteld dat ze borstkanker heeft, stort Stijn zich vooral op het nachtleven, z'n vrienden en andere vrouwen. Hij was eigenlijk altijd al zo, maar de kanker versterkte voor hem de drang om vaker van huis weg te zijn.
Motief 2:
Stijn probeert niet alleen zo min mogelijk thuis te zijn, hij zoekt ook weinig contact met Carmen. Ze hebben vaak ruzie over kleine dingen, wat vroeger niet zo was.
Motief 3:
Carmen en Stijn dochtertje, Luna, wordt nadat Carmen besluit om een eind aan haar leven te maken veel volwassener. Het is alsof een drie jarige opeens heel goed begrijpt wat er gebeurt en ze reageert er heel serieus en volwassen op.
Motief 4:
Toen Carmen nog geen kanker had, ging Stijn al vreemd. Maar nadat kanker werd vastgesteld ontmoet hij Roos, en hij heeft een serieuze relatie met haar. Vroeger hield hij er alleen scharrels op na, maar niets serieus. Hij had uiteindelijk wel behoefte aan een persoon waarbij hij zijn hart uit kon storten. Hij heeft een aantal jaren een relatie met Roos.

Motief 5:

Ook Carmen zelf verandert (vanzelfsprekend), ze is het ene moment erg depressief, en het volgende moment is ze erg vrolijk. Ook verandert ze vaak van mening over een onderwerp. Als voorbeeld Stijn's verhoudingen/scharrels. Als hij het tijdens hun vakantie opbiecht, vindt zij het blijkbaar niet zo erg. Maar zodra ze thuis zijn wordt ze erg wantrouwend en wil ze dat hij thuis blijft. Hierover hebben ze ook vaak ruzie.

Commentaar op het Thema
Aan de ene kant ben ik het wel eens met het thema, omdat dit vooral uit zowel iedereens gedrag zou blijken als ze in een soortgelijke situatie zouden zijn. Natuurlijk heeft iedereen wel andere reacties, maar over het algemeen kun je wel vaststellen dat je wel zou veranderen.

Aan de andere kant niet omdat dit thema erg generaliserend is. Misschien zouden mensen wel reageren, maar ze de manier waarop ze zich gedragen niet zouden veranderen.

Uitgebreide titelverklaring
De titel van het boek is: Komt een vrouw bij de dokter. Dit gebeurt ook letterlijk in het boek, Carmen gaat naar de dokter met een vermoedelijk ontsteking op haar borst, en vanaf daar begint het verhaal echt. deze titel slaat zoals eerder gezegd terug op 1 personage; Carmen. Zij gaat naar de dokter, zij heeft borstkanker en zij sterft uiteindelijk. Ik vind de titel perfect bij het boek passen, omdat het de schrijfstijl van de schrijver weergeeft, het maakt je nieuwsgierig en het slaat terug op het boek. Vooral het feit dat de titel zo uniek is trok mij vooral in eerste instantie tot het boek aan.
Dus ik vond deze titel een goede keuze van de shrijver.

<b> Identificatie met een de hoofdpersonen
Ik heb gekozen om dit onderdeel over de echte hoofdpersoon, Stijn, te maken. Je ziet (bijna) alles vanuit zijn perspectief, dus het leek me gepast om hem te kiezen. Ik kan me totaal niet met hem identificeren, vooral omdat hij zijn vrouw soms zo in de steek laat als ze hem nodig heeft. Ik zie mezelf dat totaal niet doen, ik denk dat juist meer naar die persoon toe zou trekken, en zorgen dat die het zo gemakkelijk mogelijk heeft. Ook kon ik me er totaal niet in vinden dat hij het een paar van zijn vrienden niet verteld, alsof hij zich er bijna voor schaamt, terwijl het feit dat je vrouw borstkanker heeft niets is om je voor te schamen.

<
b>Mening over het boek

7.1
Ik vind dat de schrijver een goed beeld geeft van een man wiens echtgenote kanker heeft. Hij kon dit waarschijnlijk erg goed beschrijven omdat hij dit zelf ook meegemaakt heeft. Ook geeft hij goed reacties en emoties (ook van andere personages) weer. Dus ik vind dit boek erg realistisch.

7.2
Een van de opvallenste elementen van dit boek is het effect dat het gevoelsmatig op je heeft. Ik ging vaak erg mee in de gevoelens van de personages. Vooral het einde van het boek vond ik erg mooi, de schrijver beschreef op een hele mooie manier hoe iemand lag te sterven. Ook voelde ik me een beetje verdrietig en leeg vlak nadat ik het boek uitgelezen had.

7.5
De schrijver wou eigenlijk duidelijk maken hoe veel effect zo'n gebeurtenis op je heeft, en dat is volgens mij erg goed gelukt. Ook wou hij denk ik een beetje z'n eigen verhaal kwijt.

7.6
Dit boek is erg vernieuwend, omdat het eigenlijk een onderwerp introduceert dat niet veel besproken wordt; hoe gedraag je je als je vrouw een ernstige ziekte heeft/ op sterven ligt. Vooral is het vernieuwend omdat het een andere kijk heeft op vreemdgaan, in plaats van dat het vanzelfsprekend fout is.



7.7
wat vooral opvallend aan de stijl van de auteur is, is dat hij vrij informeel is. Ook plakt hij allerlei gekke weetjes die hij in kadertjes heeft geplaatst zomaar ergens in het verhaal. Een voorbeld daarvan is het lied van Ajax, het paste nergens in het verhaal, maar opeens stond het erin. Ook stonden er veel stukjes van alerlei liedjes in, wat ik eigenlijk storend vond. Het onderbrak het verhaal steeds, dus was het weer moeilijk om te bedenken wat er precies was gebeurd. hij schrijft in moderne, simpele stijl, dus het leest wel makkelijk.

Structuurelementen

8
.1 Perspectief
a. De vertelsituatie is vooral de ik-perspectief.
b. ' "Hoe weet je dat?" vraag ik verbaasd' & ' Ik kruip weg in mijn schoonmoeders armen'.
c. De betrokkenheid van de lezer is erg hoog, omdat het door het perspectief voelt alsof je alles zelf meebeleeft. De betrouwbaarheid van dit perspectief is vrij goed, want hij verteld letterlijk wat hij voelt, dus daar valt niet veel niet aan te vertrouwen. De perspectief heeft veel invloed het thema, want iemand gedrag baseer je op hoe iemand dingen doet, en hoe ze denken. Vooral het denken is een groot invloed op het thema geweest.
d. Hij zal gekozen hebben voor dit perspectief omdat het vooral de emotionele reis is die belangrijk is in dit verhaal. Ik vind dat hij een goede keuze heeft gemaakt, omdat je hierdoor toch veel meer begrip voor de hoofdpersoon krijgt.

8.3 Tijd
a. Het boek begint gewoon in het heden.
b. Het boek is chronologisch verteld, er zijn geen flashforwards, en geen flashbacks.
c. Er zijn in dit verhaal geen flashforward en flashbacks. Wel zijn er tussen de hoofdstukken soms versnellingen, waardoor het boek wat vlotter leest en alle onbelangrijke dingen worden overgeslagen.
d. Vooral door de versnellingen wordt voorkomen dat het verhaal saai en/of langdradig wordt. Ook leest het wat prettiger en vlotter.

8
.4 Figuren/personages
a. De meeste figuren zijn gesloten ( op Carmen na), ze veranderen helemaal niet naarmate het verhaal vordert.
b. Stijn en Carmen zijn de hoofdfiguren. Luna en Roos zijn de bijfiguren.
c. Carmen en Stijn zijn beide ondernemer, Luna en Roos zijn de helpers. Van een tegenstander is niet echt sprake.
d. Intertekstualiteit is een groot onderdeel in dit boek. De schrijver maakt vooral gebruik van zogenaamde 'wramples', written samples dus. Deze wramples komen vaak van liedjes of andere boeken. Vaak worden deze gebruikt als kop voor een hoofdstuk, of om een emotie te versterken.

8.5 Ruimte
a. De beschrijving van de ruimtes is erg sfeervol en gedetailleerd. Bijvoorbeld als Stijn het huis van Roos van binnen ziet beschrijft hij deze erg precies, lettend op de kleine, maar belangrijke dingen.
b. De ruimte (vooral het huis van Carmen en Stijn) speelt een symbolische rol. Vooral als een soort veilige ruimte, waar ze zichzlef kunnen zijn.
c. Eigenlijk heeft de behandeling van de ruimte niet een gigantische invloed op mijn manier van lezen.

8.2 Spanning
a. De spanning is af en aan hoog en laag. Bijvoorbeeld als Carmen haar uitslag van de test afwacht is de spanning er hoog, terwijl toen Stijn Luna naar school toe bracht er geen sprake van spanning was.
b. Vooral de opbouw naar bepaalde gebeurtenissen maakt het erg spannend. Vooral omdat Stijn's gedachten steeds hectischer worden, naarmate een belangrijke gebeurtenis dichterbij komt.

c. Als een boek spannend wordt ,verandert mijn manier van lezen heel erg. Ik ga sneller lezen en lees alle woorden heel nauwkeurig. Ook neem ik na sommige stukken een pauze om even te verwerken wat er net gebeurd is, zodat ik het tempo van het boek bij kan houden.

India Meijer
H4T

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"