Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klinkaart door Piet van Aken

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Klinkaart
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 330 woorden
  • 10 juni 2005
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
37 keer beoordeeld

Boekcover Klinkaart
Shadow
Klinkaart door Piet van Aken
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting In ”Klinkaart” wordt de eerste werkdag van een 12- jarig meisje beschreven. Het verhaal speelt zich af kort na de eeuwwisseling. Ze heeft tot dan toe op haar broertjes en zusjes gepast, maar nu is het tijd om te werken in de steenbakkerij, waar haar ouders en grotere zus al een tijd werken. Ze staat flink haar mannetje bij het werken (als steendraagster). Ook bij het 'Keizermaken' (de kwajongens van de fabriek wrijven smeer tussen haar benen) houdt ze zich sterk. Als ze drank moet halen wordt ze geholpen door een andere jongen die er werkt. Hij stelt zelfs voor om een nieuw mes voor haar te maken. Hij is duidelijk verliefd op haar. Het boek gaat niet enkel over de kommer en kwel in de fabrieken, maar ook over een prille liefde tussen 2 jonge mensen. Maar op het einde van de dag moet ze naar Krevelt, de baas, om ingeschreven te worden. Gelukkig heeft ze haar grote zus, Nel, die haar steunt en advies geeft. Zij heeft het immers al allemaal eens meegemaakt. Thema Er zijn eigenlijk 2 thema’s: de ellende, de vreselijke werkomstandigheden , kinderarbeid en seksueel misbruik enerzijds en de liefde anderzijds. De liefde is eigenlijk niet zo duidelijk aanwezig, maar het valt toch wat op doordat het het enige positieve en hoopvolle is in het hele boek.
Hoofdpersonage De naam van het hoofdpersonage wordt niet genoemd. Het hoofdpersonage is nog een kind. Dit is zo om de situatie die in het boek beschreven wordt, nog ellendiger te laten voorkomen. Persoonlijke mening Ik heb het boek in een wip uitgelezen. Niet omdat ik het spannend vond, maar omdat het zo kort is. Ik vind een boek pas spannend als het een lang boek is, waar de spanning naar het einde toe wordt opgebouwd. Een boek MOET natuurlijk niet spannend zijn, maar ikzelf vind het wel een vereiste om een boek graag te lezen. Het verhaal was soms wat onduidelijk, vooral het “Keizermaken” had ik niet onmiddellijk door.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klinkaart door Piet van Aken"