Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 746 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 26 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1985
Pagina's
350
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Kinderen van moeder aarde
Shadow
Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Schrijfster: Thea Beckman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar:1985

Het Verslag

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Zes eeuwen na de derde wereldoorlog. De wereld is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op Thule ( het vroegere Groenland ) is gesmolten en het eiland heeft een heerlijk klimaat. De mensen die zichzelf Thulenen noemen leven in harmonie met de prachtige natuur. De hoofdpersoon is Christian, hij is de zoon van de konega ( de vrouwelijke koning ). Volgens de legende is eeuwen eerder vanuit Yselan (IJsland) een vrouw naar Thule gekomen en heeft daar de verspreid liggende landjes samengebracht en het bestuur aan vrouwen gegeven. Volgens de Thulenen kunnen vrouwen beter regeren dan mannen omdat zij altijd macht willen hebben en alleen aan zichzelf denken.
De Thulenen vinden de natuur heel belangrijk . Zo mag er niet gejaagd worden en is er geen leger. Heel Thule stelt zich in dienst van Moeder Aarde en de natuur. Ze zijn namelijk bang dat als zij Moeder Aarde boos maken en weer een ramp komt zoals in de Derde Wereldoorlog. Ze schrikken dan ook heel erg als er opeens een stoomschip voor de kust van Thule verschijnt. Heel lang geleden werd er in Thule namelijk al de stoommachine uitgevonden maar de Konega hield dat tegen omdat die machine de aarde kon vervuilen en de dieren zou laten schrikken. Ze komen erachter dat het schip wordt bestuurd door Badense mannen die uit het Badense Rijk (het vroegere Europa) komen. De Badeners leven heel anders dan de Thulenen. Zo vinden zij mannen veel beter dan vrouwen en is er op hun schip ook geen enkele vrouw aanwezig. De Thulenen vinden dat heel vreemd want bij hun is de kapitein altijd een vrouw. Ook geven de Badeners helemaal niks om de natuur hun land is helemaal vervuild en er zijn bijna geen dieren meer. Dit komt omdat ze allemaal papieren hebben gevonden van voor de Derde Wereldoorlog over het gebruik van elektriciteit, de stoommachine etc.

De Badeners zeggen tegen de Thulenen dat dit een Expeditieschip is en ze komen om vriendschap te sluiten. Eigenlijke is dat helemaal niet waar en willen ze Thule gewoon veroveren. De Konega merkt dat ze niet de waarheid spreken. Maar haar zoon Christian denkt daar anders over hij vindt dat ze een kans moeten krijgen. Zijn moeder geeft hem de opdracht om de Badeners maar goed te bestuderen. Hij vindt het dan ook niet erg als de Badeners hem gijzelen om als gids mee te gaan naar het binnenland van Thule. In de wildernis van het binnenland komt hij erachter dat de Badeners helemaal geen lieverdjes zijn en niet terug deinzen om een hert neer te schieten(wat een grote misdaad is in Thule) En als de één van de mannen die mee is gegaan word doodgeschoten omdat hij een lelijke hoofdwond heeft is Christien razend. Gelukkig worden de mannen een paar dagen later als ze op het punt staan een beer neer te schieten neergeschoten door de Thuleense verdovingspistooltjes(het enige wapen wat in Thule aanwezig is). Na een paar dagen worden de mannen teruggebracht naar het schip. Waar de anderen Badeners al op hen wachten omdat ze nou wel eens naar huis willen. De Badeners besluiten om te vertrekken als ze genoeg brandstof hebben ingeslagen. De Thulenen steken daar echter een stokje voor want ze willen niet dat de Badeners alles thuis gaan vertellen en met nog meer stoomboten naar Thulen komen om het te veroveren. Omdat het schip in een fjord ligt willen ze er voor zorgen dat hij niet de open zee op kan varen.
Ze maken een plan: de stad wordt ontruimd en de schepen worden naast elkaar in de ingang van de fjord gelegd. Middenin de fjord ligt een eilandje. De schepen worden aan een kant gelegd. De andere kant blijft open. De Badeners denken dat het een list is en de opengelaten kant niet diep genoeg is voor hun schip. Ze dreigen de stad neer te schieten als de barricade niet snel word opgeheven. Maar dan zien ze opeens een Thuleens schip die de haven inkomt en ze denken nou wat die Thulenen kunnen kunnen wij ook. Dus stoken ze de vuren weer op. Maar wat ze niet merken is dat de Thulenen in de tussen tijd de vaargeul ondieper maken door het eiland op te blazen. Als de Badeners zover zijn varen ze weg maar opeens zitten ze vast en kunnen ze niet meer verder. Nu moeten ze wel in Thule blijven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman"