Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Kinderen van moeder aarde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2189 woorden
  • 2 september 2004
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
86 keer beoordeeld

Boekcover Kinderen van moeder aarde
Shadow
Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
I. PRIMAIRE GEGEVENS VAN JE GELEZEN WERK
1 Auteur: Thea Beckman
2 Titel: Kinderen van Moeder Aarde
3 Ondertitel:
4 Verschenen in jaar: 2003
5 Aantal bladzijden: 347
6 Uitgeverij: Lemniscaat
7 Leestijd: 15 uur
8 Uitgelezen op: 25-07-04
9 Geraadpleegde secundaire literatuur: internet

II. KORTE SAMENVATTING
Het is ongeveer het jaar 3000, een paar eeuwen na de Derde Wereld Oorlog. Weinig mensen hebben de oorlog overleefd. Zeker twee derde van de wereldbevolking is uitgeroeid. Deze verschrikkelijke kernoorlog heeft de aarde zo verwoest, dat de Noord - en Zuidpool van hun as zijn geraakt.
Op Thule, het oude Groenland, heerst nu een heerlijk klimaat. De mensen die op Thule wonen hebben de oorlog overleefd en gaan vriendelijk en vredig met elkaar om. Op gebied van techniek weten ze weinig, maar zijn ook niet geïnteresseerd. Ze aanbidden Moeder Aarde en de natuur. Omdat men op Thule weet dat door de macht van de mannen de verschrikkelijke kernoorlog is ontstaan, hebben de vrouwen het op Thule het voor het zeggen. Ze kennen er geen wapens, geweld en moord. Zeil – en roeiboten, paarden en karren zijn hun vervoermiddel.

Maar ook in het oude Europa, het Badense Rijk, hebben mensen de kernoorlog overleefd. Deze mensen zijn vergeleken de Thulenen heel anders. Zij hebben zich weer ver ontwikkeld en zijn erg gewelddadig. De machtigste man van het Badense Rijk, de Egon, heeft heel het oude Europa veroverd en wil meer en meer. De Badense grond is schaars en droog, de natuur is verwaarloosd en er is veel milieuvervuiling. Thule weet niet veel over de wereld om hun heen, ze drijven alleen handel met Merika, het buurland van Thule. Ook het Badense Rijk weet niet veel over de rest van de wereld, oude landkaarten begrijpen ze niet omdat de wereld er nu heel anders uit ziet. Maar een geleerde uit het Badense Rijk beweert dat Groenland niet ver weg moet zijn…
Op een dag besluiten de Badeners verder op ontdekkingstocht te gaan. Op een groot marine schip vertrekken vijftig man uit het Badense Rijk richting het oude Groenland.
Op Thule verwachten ze de afgelopen vijftig jaar al een bezoek uit een vreemd land, het moest er eens van komen. De Badeners hebben binnen enkele weken het oude Groenland bereikt. De Badeners verbazen zich van de mooie natuur, zoiets moois hebben ze nog nooit gezien. Ook de vrouwen die regeren verbazen ze. De komende weken ligt het grauwe, stinkende schip van de Badeners in de mooie haven van Thule. Armina-Dottir, de Konega van Thule, heeft een vermoedde wat ze van plan zijn: haar mooie Thule veroveren met veel geweld. De weken die volgen zijn spannend, de Badeners willen naar huis omdat ze beseffen dat het veroveren van Thule geen succes zal worden. Dit mooie land willen ze niet vernietigen met bommen! Ze zullen versterking halen uit het Badense Rijk. Maar de Thulenen willen hoe dan ook de Badeners in hun haven houden, stel je voor dat het schip weer in het Badense Rijk aankomt. Dan zullen er binnenkort honderden schepen uit het Badense Rijk weer terug komen om de mensen op Thule uit te roeien en het land over nemen.
Het lukt de Thulenen de Badeners in Thule te houden door een slim plan van de Konega. Maar de Badeners zullen nu wel hun verdere leven moeten leiden op Thule, een land dat heel anders is dan hun geboorte land: geen geweld, respect voor elkaar en de natuur, geen machines, geen auto’s of treinen, zelfs geen elektriciteit. Maar hoelang zal het nog duren voordat de Egon van het Badense Rijk een nieuw ontdekkings of zelfs oorlogsschip zal sturen naar Thule?

III. VERDIEPING
Tijd en ruimte:
Het verhaal speelt zich een paar eeuwen na de Derde Wereldoorlog af rond het jaar 3000.
Het verhaal speelt zich af in het voormalige Groenland, dat door een kanteling van de aarde een heerlijk klimaat heeft gekregen en nu Thule genoemd wordt.

Verteller/ wijze van vertellen:
Het boek is niet echt vanuit een persoon geschreven.
Je kunt bij meerdere personen de gevoelens en gedachten lezen dus ik denk dat het een vertellers perspectief is. Dat kun je zien door bijvoorbeeld dit onderstaande stukje tekst.
Professor Kunz was rechtop gaan staan en keek met open mond naar het schitterende natuurwonder. Hij dronk de schoonheid ervan in. Hoe mooi was Thule toch. Hoeveel verrassingen verborg dit binnenland nog. Ook Christian keek er met verrukking naar. Het was niet de eerste waterval die hij te zien kreeg, maar altijd weer raakte hij onder de indruk van het neerstortende water, het gedonder, de brute kracht, de regenboogmist die erboven hing.


Spanning:
Het boek bestaat uit verschillende delen. Voordat deel I begint, is er eerst een hoofdstuk dat ‘De grote ramp’ heet. Daarin wordt verteld dat de ramp veroorzaakt wordt door de derde wereldoorlog (een kernoorlog) die bijna de hele mensheid uitroeit en de aarde verwoest. In het tweede deel wordt er verteld hoe Thule ontstaat en hoe een paar duizend mensen die de grote ramp overleefd hebben met moeite een nieuw bestaan opbouwen. Het deel dat daarna komt gaat over het Badense rijk ook daarin wordt beschreven hoe de mensen daar hun bestaan weer hebben opgebouwd. Het daaropvolgende deel gaat weer over Thule en dat de Badeners Thule ontdekken. Er zit wel degelijk spanning in het boek maar doordat het boek uit verschillende delen bestaat zit er niet veel spanning in waarbij je op het puntje van je stoel zit en bijna niet durft verder te lezen. Maar wel spanning waardoor je het boek in één adem uit wilt lezen omdat het zo mooi is beschreven is, en je even in een andere wereld bent.

Thema en motieven:
In dit boek gaat het vooral over het leven in harmonie met de natuur. De Thulenen (de bewoners van het voormalige Groenland – nu Thule) beseffen dat Moeder Aarde hen zal straffen als zij niet goed omspringen met hun land. Dieren zijn hier even belangrijk als mensen. Ook is het feit dat vrouwen in Thule regeren zeer belangrijk. Mannen zijn niet echt ‘ondergeschikt’ aan de vrouwen en worden niet als minderwaardig beschouwd. Maar men gelooft dat mannen niet met macht om kunnen gaan, omdat mannen voorheen de Derde Wereldoorlog hebben veroorzaakt.

Personages:
De hoofdpersoon is Christian.
Christian.
Christian is in het begin van het verhaal 14 en later in het verhaal 19 jaar. Christian heeft bruin haar en is vrij lang. Hij is de zoon van de Konega. En hij studeert voor Sjamama, dat is een dokter.
Christian is een rustige en gevoelige jongen en hij is verliefd op een meisje uit het gewone volk genaamd Thura. Hij is een tobber hij denkt over alles heel veel na. En is voorzichtig, maar hij durft wel met de Badeners mee naar het binnenland. Hij kan goed zijn wat iemand denkt, omdat hij een Konegazoon is en dit geslacht heeft en een zuiver instinct en gevoel.

Armina Dottir.

Armina Dottir is de Konega van Thule. Zij regeert samen met de Vrouwen Raad het land. Ze is een sterke, intelligente en verstandige vrouw die veel over Thule weet. In het boek staat niet hoe oud de Konega is. Ze heeft blond lang haar en ze heeft altijd een groene jurk aan en is kleiner dan Christian.
De Konega is een rustige vrouw. Ze kan feilloos aanvoelen wat iemand denkt.

Rajo.
De vader van Christian, hij wordt eerst als dood beschouwd. Na de jacht op een agressieve beer is hij nooit meer teruggekomen. Maar eigenlijk was hij gevlucht, hij vond zichzelf geen goede Konega-echtgenoot. Hij had drie keer niet gehoorzaamd aan een bevel van de Konega.

Hannah-Dottir.
Zij is de zuster van de Konega. Ze wordt beschreven als erg knap en ze houd evenveel van dieren als van mensen, ze is ook erg intelligent.

Anouk.
Hij is de echtgenoot van Hannah-Dottir.
Hij is erg sterk en lang en hij is ook erg moedig en onverstoorbaar opgewekt.

Thura.
Thura is een sterk, nuchter en intelligent meisje van 17. Ze volgt een opleiding tot kapitein. Thura houd zielsveel van Christian. Maar omdat ze weet dat die liefde onmogelijk is, probeert ze Christian te vergeten. Zij wordt steeds moediger in de loop van het boek.

De Badeners.
In het tweede deel lees je het boek in de ogen van verschillende matrozen en kapiteins.

De Badense matrozen en kapiteins leven heel anders dan de mensen op Thule. Ze kennen bijna geen natuur. Ze verbazen zich over de vrouwen die het land besturen, dat kan toch nooit goed gaan? Ze snappen ook niet dat vrouwen hun boos aankijken als ze naar ze fluiten. Als het schip een aantal weken in de haven van Thule ligt, hechten de Badeners zich aan Thule en willen dit mooie land absoluut niet vernietigen met hun bommen. Maar als ze dan ook niet meer weg kunnen door het plan van de Konega, krijgen ze toch erge heimwee naar hun eigen land. Ze moeten nu wel een nieuw leven opbouwen in Thule.

Kunz.
Kunz is een man in de 40. Hij komt uit Groot Badense rijk. Hij is daar professor. Hij is de afgezant van de koning. Hij heeft een dochtertje, en hij is gescheiden. Hij heeft een snorretje.
Hij is een aardige man, die de mensen in Thule gaat begrijpen, maar hij blijft een Badener, hij denkt alleen maar aan goud en rijk worden.

Titelverklaring (titel, ondertitel en motto):
De titel van het boek is “Kinderen van moeder aarde”. Je zou kunnen zeggen dat de Thulenen de aarde als een soort God beschouwen. Ze beschouwen zichzelf en elk levend wezen als een kind van Moeder Aarde. Zij leven op de huid van haar en moeten haar beschermen, alleen dan beschermt Moeder Aarde hen ook. Ze hebben op sommige plekken ook soort ‘tempeltjes’ gebouwd, waar je tot rust kunt komen en kunt genieten van het uitzicht. Op een steen in zo’n tempel staat: “De kinderen van moeder aarde zullen Thule bewaren”. En uiteindelijk blijkt deze tekst ook de redding van Thule.
Het boek heeft geen ondertitel of motto.

Genre:
Ik denk dat het genre fantasie is.

Stijl:
De schrijfstijl in dit boek is beschrijvend. Elke boom, elke tak en elke bloem wordt uitvoerig en dromerig beschreven. Thea Beckman schrijft zodanig dat de lezer een duidelijk beeld kan creëren van hoe alles en iedereen eruitziet.

Relatie tussen tekst en auteur:
‘Kinderen van Moeder Aarde’ is het eerste deel van een trilogie over Thule. Deel twee en drie zijn ‘Het Helse Paradijs’ en ‘Het Gulden Vlies van Thule’. Al deze delen kan je onafhankelijk van elkaar lezen.
Thea Beckman schrijft vaak historische boeken zoals ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ en ‘De Doge Ring van Venetië’. Ook ‘Saartje Tadema’, ‘Vrijgevochten’, ‘Geef me de Ruimte’ en ‘Stad in de Storm’ zijn boeken die zich in het verleden afspelen. Ik denk dat ze daarom nu iets futuristisch wilde schrijven.


IV. WAARDERING of PERSOONLIJKE BEOORDELING
(zie Literatuur zonder grenzen blz. 36-37 voor havo, blz. 44-45 voor atheneum)

Het onderwerp:
Ik vond het een zeer interessant onderwerp omdat het fictief is maar toch zit er een kern van waarheid in. Een mogelijke toekomst. Door het boek ben ik aan het denken gezet over hoe er nu geleefd wordt. Hoe de Badeners leven in het boek trek ik in vergelijking met de Europeanen nu. Veel machines, wegen, auto’s vervuiling, oorlog, alleen wat minder drastisch. Thule is precies het tegenovergestelde van het Badense rijk. Alles schoon, alleen maar natuur, de dieren en mensen leven in harmonie met elkaar. Thule wordt afgeschilderd als een paradijs. Net als je begint te denken; was de wereld maar zoals in Thule, besef je dat het eigenlijk ook niet alles is. Veel te conservatief.

De gebeurtenissen:
De gebeurtenissen in het boek zijn niet drastisch of heel erg schokkend maar iedere gebeurtenis is belangrijk en van belang om het boek optimaal te kunnen begrijpen. Elke gebeurtenis draagt mee aan de magie van het boek. De gevoelens van de personen worden meer naar voren gehaald dan de gebeurtenissen.

De personen:
Christian heeft het karakter wat het boek precies nodig heeft. Christian is een beetje opstandelijk wat de regeringsvorm betreft en houdt veel van de natuur, hij laat zien dat de natuur iets heel moois is wat bewaard moet blijven. Hij zet je zeker aan het denken over het leven. Hij heeft een mooie kijk op dingen maar hij is in veel dingen erg kortzichtig. Maar door de personen om hem heen verandert hij daarin langzamerhand en gaat hij het leven ook van andere kanten zien.

De opbouw:

Het boek bestaat uit drie delen. Net als je een beetje in het verhaal over Thule zit komt er een deel over het Badense rijk, dat is wel even overschakelen. Maar niet vervelend om te lezen. Het hele boek was op een bepaalde manier spannend. De nieuwsgierigheid werd opgewekt door de eindeloos mooie natuur van Thule en de komst van de Badeners. En of Christian uiteindelijk met Thura zou kunnen trouwen. Het boek is zo opgebouwd dat op het laatst alles goed komt.

Het taalgebruik:
Het taalgebruik is heel makkelijk. Ik moest wel even wennen aan woorden zoals: Konega en Badeners maar dat komt omdat deze woorden nooit voorkomen. Het boek leest qua taalgebruik makkelijk weg maar door de eindeloze beschrijvingen heb ik wel wat stukjes overgeslagen.

REACTIES

M.

M.

het boek is 495 blz dik dat heb je al fout :S
1. ze drijven geen handel met merika dat is het enige buurland waarmee ze niet handelen
2. thule wachten niet op het bezoek van een vreemd volk
3. het slimme plan om de badeners tegen te houden komt van thura

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman"