ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

1. Verwachting en eerste reactie
We moesten bij de bibliotheek een boek uitzoeken over de rechten van het kind. Ik kon niet zo goed kiezen en later lagen er nog maar een paar. Ik heb toen dit boek er tussen uit gehaald omdat het opviel door de rara titel. Ik had al een paar boeken van deze schrijver gelezen.
Ik ben er thuis meteen in begonnen en vond het vanaf het begin een leuk boek. Het zijn niet zo’n moeilijke woorden en ik begreep het goed. Ik heb het in 1 keer uitgelezen zo leuk was het.
2. Samenvatting
Emma heeft de verkering sinds een paar maanden uit met Ben. Ze weet zelf niet precies waarom. Haar moeder zit ook nog eens in de overgang dus die denkt alleen maar aan zichzelf. Ze wil gaan uithuilen bij haar stiefzus Amber maar die komt met het goede nieuws dat ze zwanger is. Omdat Amber zwanger is geeft ze een groot feest en Emma komt optreden met haar saxofoongroep. Daar ontdekt ze dat ze Stijn we leuk vindt. Sinds die tijd verandert haar leven voorgoed.


Ze gaat vaak schaatsen met haar beste vriendin Karlijn. Ze vertelt haar dat ze de laatste tijd veel ruzie heeft met haar moeder waarop Karlijn zegt: als ik ruzie heb denk ik gewoon dat het niet mijn echte moeder is. Daar moet Emma even over denken. Ze dacht laatst al dat ze zo weinig overeenkomsten had met haar ouders. Als ze er ‘s avonds tegen haar moeder over begint schrikt die heel erg. Haar moeder legt uit dat Emma een kid kind is oftewel een kind dat ontstaan is door middel van een kunstmatige inseminatie donor. Emma’s moeder vertelde dat ze heel graag kinderen wilde van Sander maar dat het niet lukten en toen moesten ze iets anders verzinnen. Sander had al 2 kinderen gekregen uit een vorig huwelijk Remi en Hanneke. Toen is haar moeder een donor gaan zoeken, en is Marie (Emma’s moeder) zwanger geworden. Emma is heel boos en wil haar moeder en vooral Sander niet meer zien en ze loopt weg.
Ze pakt de trein naar Utrecht. Als ze in Utecht is aangekomen bij het ziekenhuis waar haar moeder ooit zwanger is geworden durft ze niet naar binnen. Ze besluit naar haar halfzus Hanneke te gaan daar doet helaas niemand open. Dan belt ze maar naar huis, daar neemt een doodongeruste Sander de telefoon op, hij komt haar meteen halen. Ze is nog steeds boos. Maar als Sander vertelt dat hij altijd van haar heeft gehouden beseft ze dat ze hem ook als echte vader heeft gezien. Op Emma’s 16e verjaardag krijgt ze van Sander een papiertje met het telefoon nummer van het ziekenhuis. Misschien heb je geluk en hebben ze het adres van je biologische vader zei Sander. Na veel aandringen van haar beste vriendin Karlijn belt Emma het ziekenhuis. Maar omdat het al zo lang geleden is heeft het ziekenhuis het nummer niet meer. Gelukkig heeft ze Stijn nog. Als een week later haar stief zus Amber bevalt van een jongetje beseft ze eigenlijk pas hoe goed ze het thuis heeft. Want zonder donor was ze er helemaal niet geweest
3. Analyse
Genre:
drama want Emma maakt allemaal dramatische, schokkende dingen mee.
Hoofdpersoon:
Emma, Ze is 15/16 jaar en doet voor de 2e keer havo 3. Ze een beetje dik. Ze heeft blonde haren die meestal in een slordige staart doet. Ze is heel vriendelijk en moedig want ze belt het ziekenhuis om haar biologische vader te vinden. Maar ze is ook bang want als ze voor het ziekenhuis staat durft ze niet naar binnen. Ze speelt al jaren saxofoon.
Bijpersonen:
Stijn, hij is 17 en zit in 5 havo. Hij is knap, gespierd en heeft blonde krullen. Hij is heel zorgzaam want hij brengt Emma na muziekles vaak naar huis. Stijn is ook heel muzikaal want hij speelt niet alleen saxofoon maar ook nog eens piano.


Marie en Sander, dit zijn de ouders van Emma.
Sander het is een hele lieve vader voor Emma. Hij is sportief en heel zorgzaam want als Emma is weggelopen gaat hij haar halen.
Marie, moeder Marie is in de overgang dus ze is heel erg met zichzelf bezig. Marie is heel streng.
Karlijn, Karlijn is de beste vriendin van Emma. Karlijn is niet op haar mondje gevallen. Ze troost Emma heel vaak en daardoor is ze ook heel behulpzaam. Ze is sportief.
Remi, Remi is de halfbroer van Emma. Remi is 20 jaar hij is heel aardig maar is niet vaak thuis.
Amber, Amber is Remi’s vriendin. Ze is zwanger. Ze is heel aardig en meestal vrolijk.
Hanneke,Hanneke is de hafzus van Emma. Ze ziet haar bijna nooit.
Ben, Ben is de ex vriend van Emma. Hij snapt niet waarom Emma het uitmaakt en loopt boos weg.
Plaats:
Het verhaal speelt zich in Nederland af want Emma zegt er lopen hier in Nederland nog meer halfbroertjes en zusjes rond. Ze woont waarschijnlijk dicht bij Utrecht want haar vader was in 20 min bij Emma om haar op te halen nadat ze was weggelopen. In het dorp/stad is een middelbare school waar Emma heengaat er is ook een muziekschool waar ze saxofoon speelt. Ze gaat ook vaak naar haar vriendje Stijn die woont in een grote villa
Tijd:
Het speelt zich af in deze tijd. Want Emma heeft een mobieltje en op het station staat een kaartjes automaat.
Titelverklaring:
De titel is KID Kind, KID is een afkorting van Kunstmatige Inseminatie Donor. Emma is dit zelf ook vandaar de titel.
4. Beoordeling
Gebeurtenissen:
de gebeurtenissen zijn heel echt. Iedereen zou het kunnen mee maken bijvoorbeeld toen Emma aan het begin van het boek het uitmaakten met Ben, dat overkomt iedereen wel eens. Er waren wel schokkende dingen in het boek bijvoorbeeld toen Emma opeens verdwenen was. Maar ook een hele boel lieve dingen, bijvoorbeeld als Stijn haar troost toen ze gehoord had dat Sander niet haar echte vader was.
Personen:
Je kan je heel goed inleven in de personen. Vooral omdat de gebeurtenissen zo echt zijn. Emma leek me een heel aardig meisje daar kon ik me ook heel goed bij inleven. Ikzelf ben namelijk ook eigenwijs en dat is Emma ook. Stijn is ook een hele lieve jongen want Emma mag altijd komen uithuilen bij hem.
Opbouw:
Het verhaal was heel goed opgebouwd. Je kunt het heel gemakkelijk volgen en het was niet langdradig.
Taalgebruik:
Het boek is echt geschreven voor ons. Er zaten geen moeilijke woorden in, het waren gewoon woorden die wij ook gebruiken. In het begin begreep ik de titel niet helemaal, maar het werd helemaal duidelijk in het boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.