Zakelijke gegevens

Titel:

Kindkind

Schrijver:

Caja Cazemier

Uitgever en jaar van verschijnen:

Van Holkema & Warendorf, 2001B Korte uitleg waarom het boek gekozen is


Leg in een paar zinnen uit waarom je dit boek gekozen hebt:

Ik vond het een mooi boek, omdat het een situatie is wat echt kan voorkomen, ook gaat het over het dagelijks leven en over een meisje van mijn leeftijd.

Ik houd van boeken die heel realistisch zijn. Caja Cazemier schrijft heel realistisch.C Bespreking


1. Een eerste persoonlijke reactie:- werkelijk, het zou in het dagelijks leven ook voor kunnen komen. Ook door de manier waarop het beschreven is. Je kunt je heel goed verplaatsen in Emma. Ook al zit je niet in dezelfde situatie.

- Gemakkelijk, het is een best makkelijk boek om te lezen. Met niet al te moeilijke zinnen. Je leest het in een keer uit.

- Bekend, niet het deel van een vader die niet je vader blijkt te zijn, maar wel omdat ze een puber is en hoe ze met jongens om gaat. Ook haar gevoelens en haar onzekerheden.Vertelde tijd en plaats

2. Waar speelt het verhaal zich af:

In Nederland. De exacte plaats is niet aangegeven.

3. Wanneer speelt het verhaal zich af:

Rond deze tijd, 2000.

4. Hoelang duurt het verhaal:

Iets meer dan 4 maanden, want in het begin van het boek verteld Amber dat ze al 5 maanden zwanger is en aan het eind is de baby geboren.Personen

5. Wie is de hoofdpersoon. Geef een duidelijke beschrijving van uiterlijk en karakter:

Emma,ze is lang en mollig, zoals ze zelf zegt. Ze heeft donker blonde haren en blauw/grijze ogen. Ze heeft een ‘gewone’ neus en lang, sluik haar.Ze twijfelt veel voordat ze een beslissing neemt en ze is heel pessimistisch, zoals haar vriendin zegt. Voor de rest is ze erg muzikaal(ze speelt saxofoon).

6. Wie zijn de bijfiguren. Geef een duidelijke beschrijving van uiterlijk en karakter:

- Ben, hij heeft bruin/groene ogen. Hij is een echte achterna loper en kan Emma maar niet uit z’n ogen zetten.

- Amber, ze is over veel dingen erg enthousiast en ze heeft veel begrip voor Emma, ze kan goed luisteren en is erg meelevend. Over haar uiterlijk wordt niks gezegd.

- Remi, hij is erg creatief, hij maakt alle spulletjes voor zijn aankomende kindje zelf. Ook over zijn uiterlijk wordt niet veel gezegd. Hij is 31 jaar.

- Emma’s moeder, ze is 54 jaar en heeft blauw/groene ogen. Ze is slank maar heeft wel een grote neus. Ze heeft hele wisselvalige buien omdat ze in de overgang zit. Ook heeft ze geen geduld.

- Emma’s vader, het is een lieve goed aardige man. Hij is al 59 jaar oud en heeft veel rimpels. Hij heeft net als emma’s moeder, blauw/groene ogen.

- Stijn, hij heeft blond, krullend haar en donkere, bruine ogen. Hij is heel knap en is lang en smal. Ook is hij erg gespierd. Hij is heel aardig een is ook erg muzikaal. Hij speelt net als Emma saxofoon.

7. Hoe is de relatie tussen de hoofdpersonen en de bijfiguren:

- Ben is de vriend van Emma totdat ze het uitmaakt in het begin van het boek.

- Remi is Emma’s halfbroer, een zoon van “Emma’s vader”. Maar later komt ze er achter dat haar vader eigenlijk haar echte vader niet is. Dus eigenlijk zijn ze helemaal geen familie.

- Amber is Remi’s vriendin. Ze is zwanger van Remi. Emma kan heel goed met haar opschieten. Ze had altijd al een zus willen hebben.

- Emma’s moeder is haar biologische moeder.

- Emma’s vader blijkt uiteindelijk niet Emma’s biologische vader te zijn.

- Stijn is Emma’s nieuwe vriend na Ben.

8. Verandert de hoofdpersoon door de gebeurtenissen:

Ja, Emma is minder onzeker over haar relatie met haar ouders. In het begin vindt ze het raar dat ze niet op haar vader lijkt en daarna weet ze niet hoe ze tegen hem moet doen. Op het eind van het boek is ze veel zekerder over die relatie, want ze heeft geaccepteerd dat Sander niet haar echte vader is.

9. Welke personen leer je van binnenuit kennen. Geef een voorbeeld:

Emma: Ik stond nu zo te wankelen op m’n schaatsen dat ik tegen hem zei: ‘Zullen we daar even gaan zitten? Ik kan bijna niet op mijn benen staan’. Zou hij nu denken dat ik het van hem te pakken had? Ach, wat kon het mij dat schelen, ik voel me inderdaad nogal zweverig.Perspectief

10. Wie vertelt het verhaal. Geef een stukje uit het boek:

A, een ik persoon.

Mijn moeder is gewoon mijn moeder, mijn vader is nog steeds mijn vader. Of moet ik eigenlijk zeggen dat hij weer mijn vader is. Yme is mijn nichtje en Remi, die nu zelf vader is, is mijn halfbroer. En ik? Ik ben mijn vaders dochter, Stijns vriendin- en vooral mezelf.

Ik grinnikte. Iedereen keek mij aan. Ik wees door de deuropening naar Yme.

‘Ze lijkt op mij, he,’ zei ik.Vertel tijd

11. Hoeveel bladzijdes heeft het boek:

144 bladzijdes.

12. In welke volgorde worden de gebeurtenissen verteld:

Het verhaal is in chronologische volgorde verteld. Zonder terugblikken en tijdsprongen.

13. Heeft dit verhaal een gesloten of een open einde:

Een gesloten einde. Alle ‘problemen’ waren opgelost.

Inhoud

14. Geef een korte samenvatting:

Emma heeft problemen in de liefde. Ze maakt het uit met Ben die dat niet kan accepteren. Emma twijfelt of ze de goede beslissing heeft genomen tot ze verliefd word op Stijn, een jongen van haar saxofoongroep.

Emma begint te merken dat ze niet veel op haar ouders lijkt en als haar vriendin voor de grap zegt dat ze misschien wel geadopteerd is vraagt ze het aan haar moeder. Dan krijgt ze te horen dat haar vader niet haar echte vader is. Omdat die geen kinderen meer kon krijgen hadden haar ouders gekozen voor een sperma donor.

Emma probeert Sander,haar ‘nep vader’, zoveel mogelijk te ontwijken en daarom gaat ze vaak naar haar halfbroer, Remi en zijn zwangere vriendin toe.

Op Emma’s 16de verjaardag krijgt Emma een kadootje van Sander, een briefje met daarop het telefoonnummer van het ziekenhuis waar Emma’s moeder is behandeld.

Als Emma belt beloven ze daar te gaan zoeken, maar een week later krijgt ze bericht dat het niet mogelijk is om te achterhalen wie haar sperma donor is.

Stijn helpt haar door deze moeilijke tijd heen en uiteindelijk leert ze er mee leven dat ze nooit haar biologische vader zal vinden.D Eigen mening

- Ja, dit onderwerp spreekt me aan, want ik vind het leuk om over dagelijkse dingen te lezen.

- Nee, ik heb niet echt andere kanten van dit onderwerp gezien door dit boek, want ik heb al eerder een aantal boeken gelezen over dit onderwerp.

- Nee, ik ben niet echt anders over dit onderwerp gaan denken, want ik had er al vaker over gelezen.

- In het begin, toen ze aan haar moeder vroeg of ze geadopteerd was, had ik niet gedacht dat ze een spermadonor als vader had. Ook had ik gedacht dat ze haar biologische vader uiteindelijk wel zou vinden, maar dat was ook niet zo. Maar ik vond het wel een orgineel eind, want Emma is toch gelukkig aan het eind van het boek, ook al heeft ze haar biologische vader niet ontmoet.

- Ja, ik vind dat het genoeg gebeurtenissen bevat, want naast de hoofdlijn dat ze haar biologische vader wil vinden word er ook nog beschreven over Stijn, Emmas vriend. Hoe dat tussen hun gaat en hoe ze met elkaar omgaan.

- Verrassend, als Emma naar het ziekenhuis belt en vraagt of ze daar informatie hebben over haar biologische vader. Als het ziekenhuis dan een week later terug belt om te zeggen dat er geen informatie meer is over haar vader. Ik had niet verwacht dat ze helemaal niks meer over haar biologische vader te weten zou komen. Dat vond ik wel een verrassend eind van het boek.

- Emma heeft een vermoeden dat ze geadopteerd is omdat ze helemaal niet veel dingen gemeen heeft met haar ouders. Op een avond vraagt ze dan aan haar moeder of het waar is. Het moment waarin haar moeder haar verteld dat Sander niet haar echte vader is, heeft het meest indruk op mij gemaakt. Omdat ik niet had verwacht dat dat het antwoord van haar moeder zou zijn.

- Ik zou Emma niet echt een heldin willen noemen, maar ik vind het wel heel knap van haar dat ze heeft geaccepteerd dat ze haar biologische vader nooit zal ontmoeten. Ik weet niet of ik dat zou kunnen.

- Ik denk dat ik wel zou reageren als Emma deed. In ieder geval tegenover Sander; een beetje afstandelijk. Maar in het boek loopt ze ook een keer van huis weg. Dat zou ik persoonlijk niet doen, denk ik. Ook weet ik niet of ik wel zo makkelijk zou kunnen accepteren dat ik m’n biologische vader niet zou zien.

- De bouw van het verhaal is helemaal niet zo moeilijk. De zinnen zijn redelijk makkelijk en er zitten niet echt moeilijk woorden in.

- Ik vind een makkelijker boek vaak leuker, want daar lees je in een keer doorheen. Maar er zijn ook moeilijkere boeken die ik leuk vind. Het gaat er mij vaak om of er veel details worden beschreven, dan vind ik het vaak niet leuk. Dan heb ik het idee dat er niks gebeurt.

- Het eind van het boek is best duidelijk. Emma kan er mee leven dat ze haar biologische vader nooit zal ontmoeten en ze heeft Sander geaccepteerd, ook al is hij niet haar echte vader.

- Nee, ik vind het geen lastig boek. Het is op zich best eenvoudig. Door het woordgebruik en de zinsbouw.

- Ja, ik vind dat de taal bij het personage past, want Emma is een meisje van 15 jaar. Dus niet te moeilijk. Het is ook een situatie die jongeren het meest mee maken. Ook wat liefde betreft.E Schrijver


Geboortedatum: 5 september 1958

Geboorteplaats: Spijkenisse, NederlandBiografie: Caja Cazemier werkte na de middelbare school een paar jaar in de gezinsverzorging. Vervolgens ging ze Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Ze werkte ruim tien jaar als docente Nederlands, in Spijkenisse en Leeuwarden. In 1996 stopte ze met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan schrijven. Caja Cazemier is getrouwd en heeft drie kinderen.

Profiel: Caja Cazemier beschrijft in haar boeken personen en problemen die heel herkenbaar zijn voor jongeren en met name voor meisjes. Ze schrijft over dingen als homoseksualiteit, de relatie met ouders, zussen en broers, seksueel misbruik, eenzaamheid, hoogbegaafdheid, vriendschap, verliefdheid en dood. Haar hoofdpersonen worstelen met problemen, proberen er soms weg van te vluchten, maar komen uiteindelijk op een punt waarop ze hun problemen onder ogen gaan zien en er iets aan gaan doen, waardoor ze sterker worden.Boeken:

1992 Portret van Sanne (Van Holkema & Warendorf / 3e druk 1999)

1994 Iris (Van Holkema & Warendorf / 3e druk 1999)

1996 Minkes tegenbeeld (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 1997)

1997 Te snel (Van Holkema & Warendorf)

1998 Weerlicht (Van Holkema & Warendorf)

1999 De wereld van Ward (Van Holkema & Warendorf)

2000 Bijna veertien (Van Holkema & Warendorf)

2001 Kid kind (Van Holkema & Warendorf)

2002 De eerste keer (Van Holkema & Warendorf)

Bekroningen:

1995 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Iris
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Mooi gezegt! x

8 jaar geleden