Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Kees de jongen (beeldroman)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1132 woorden
  • 3 oktober 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
11 keer beoordeeld

Boekcover Kees de jongen (beeldroman)
Shadow

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkochte exemplaren en de verfilming enkele jaren geleden is er eigenlijk niemand meer die Kees niet in zijn hart heeft geloten.

Voor Dick Matena was het een lang gekoesterde wens om het boek o…

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkoch…

'Dit is het beste wat ik ooit gemaakt heb.' - Dick Matena

Kees de Jongen behoort tot de weinige eversellers van de Nederlandse literatuur. Na de honderdduizenden verkochte exemplaren en de verfilming enkele jaren geleden is er eigenlijk niemand meer die Kees niet in zijn hart heeft geloten.

Voor Dick Matena was het een lang gekoesterde wens om het boek om te werken tot een beeldroman. Het resultaat is zonder twijfel ook in zijn omvangrijke oeuvre een hoogtepunt. Zeldzaam mooi heeft Matena zowel Kees als Amsterdam tot leven gewekt in heldere sfeerbeelden en aangrijpende ensceneringen.

Net als bijvoorbeeld Reves De Avonden en Kaas en Dwaallicht van Elsschot bevat ook Kees de Jongen de integrale tekst van de roman.

Dick Matena ontving in 1986 de Nederlandse Stripschapsprijs en in 2003 de Vlaamse Staatsprijs voor het beeldverhaal, de hoogste onderscheidingen die er op zijn vakgebied te verdienen zijn.

Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kees de jongen

Samenvatting film

Kees is een jongen van 12/13 jaar oud. Hij heeft lichtbruine haren en blauwe ogen. Iets wat typisch Kees is, is de zwembadpas. Kees is de zoon van twee arme mensen. Zijn vader is timmerman, en zijn moeder heeft een winkeltje (schoenwinkel). Hij heeft een zusje, Truus, van elf en een klein broertje, Tom. Ze hebben maar net genoeg geld om het hele gezin te onderhouden. Kees droomt ook veel.
Op een dag komt er een nieuw meisje in de klas, ze heef Rosa Overbeek. Zij is, net als Kees, twaalf jaar oud. Ze heeft lange, blonde haren. Haar ouders zijn rijker dan die van Kees. Ze laat merken dat ze anders is dan anderen. Kees vindt dat hij ook anders is. Hij wil later gaan studeren.

Op een keer moet hij schermzwaarden gaan halen voor gym. Kees droomt dat hij gaat schermen met de meester. In werkelijkheid staat hij gewoon in de gymzaal. Een paar dagen later word vader ziek. Zijn vader heeft tuberculose: hij hoest heel erg en hij spuugt soms bloed. Kees moet snel naar huis. Zijn broertje en zusje moet hij van school meenemen, maar daar heeft hij geen zin in. Hij gaat het liefste zo snel mogelijk naar vader. Als hij thuiskomt moet hij van alles voor vader gaan halen bij de apotheker. Hij moet een uur wachten voordat hij de medicijnen krijgt. Hier droomt Kees weer. In z’n droom is hij zo teleurgesteld dat hij nog een uur moet wachten en hij denkt dat zijn vader het hierdoor misschien niet overleeft dat hij de apotheker slaat. Als hij in werkelijkheid teruggaat naar huis komt hij opa en oma tegen. Als hij thuisgekomen is praat hij nog even met zijn zieke vader. Hij is nog steeds gek op Rosa Overbeek. Zij heeft Kees verteld dat ze naar de manege gaat, daarom wil Kees er ook naartoe, maar om de tijd dat het begint moet hij weer een boodschap voor z’n ouders doen: geld lenen. Kees vindt het heel jammer, maar het kan niet anders. Onderweg vraagt hij veel waar de manege is. (onder andere aan zijn oom en tante) Als hij weet waar de manege is gaat hij er even langs en ziet dat het voor hem veel te duur is. Het kost 15 cent! Dan gaat hij geld lenen bij een mevrouw in opdracht van zijn ouders. Van deze mevrouw krijgt hij geld en nog extra geld voor hem zelf. Als Kees een atlas nodig heeft, die behoorlijk duur zijn gaat hij er met zijn vader om. (vader is weer beter) Zijn vader neemt niet eens de goedkoopste! Kees is heel blij met zijn atlas. Hij krijgt ook een nieuwe jas van Opa en Oma, die Oma gemaakt heeft. Hij vindt hem niet mooi en wil hem niet aan. Hij droomt weer over dat hij iets tegen opa en oma aangooit omdat hij een gezeur heel beu is.
Op een dag is Rosa niet op school. Kees droomt gelijk weer. Zijn droom gaat over haar dood en begrafenis. Ook fantaseerde hij dat hij heel goed viool kan spelen en dat iedereen hem bewonderd nadat hij muziek hoort bij een raam. In werkelijkheid was ze gewoon een paar dagen niet op school omdat haar vader stuurman is en een paar dagen thuis was. Op school deden ze een keer als spelletje dat ze de hoedjes van de meisjes afpakten. Dus ook die van Rosa. Kees droomde dat hij met de hoed van Rosa over het schoolplein rende. Iedereen mag voor school een prijs uitzoeken. Kees weet niet wat hij moet kiezen. Uiteindelijk kiest hij een dam/schaakbord. Op een dag komt mevrouw Dubois op bezoek. Ze gaat de opkamer huren omdat de ouders van Kees geld nodig hebben. Vader is weer heel ziek. Kees praat een hele poos met vader. Opa en Oma komen ook nog even kijken. Kees denkt dat zijn vader sterft, het duurt even maar dan is echt zo. Vader leeft niet meer. Hij gaat kijken bij de kist. Het is heel moeilijk voor Kees. Hij droomt over dat vader nog leeft. Hij moet ook nog naar de kleermaker om kleren voor de begrafenis. Op de begrafenis waren maar weinig mensen. Er komt veel visite, het lijkt net of er een verjaardag is. Als iedereen gezellig zit te praten roept Kees: Kan het niet zachter! Kees kan de volgende nacht niet slapen. (heel logisch) Truus en Tom zijn heel vrolijk aan het spelen, maar Kees kan niet vrolijk zijn en zegt dat hij in rouw is. De volgende dag als hij weer op school komt moet hij bij de meester komen. Hij praat met de meester over zijn vader. Dit vindt Kees ook heel moeilijk. Van Rosa krijgt Kees een pennetje. Hij droomt dat hij haar later weer ontmoet. En dat hij haar dan wijst op het pennetje wat hij toen van haar gekregen had) De schoenen van hun schoenenwinkel worden weggehaald. Kees wil het tegen houden, maar moeder zegt dat het niet anders kan. Ze gaan verhuizen. Kees vindt het niet zo als het vorige huis en het is veel kleiner, maar het kan niet anders. Moeder gaat een thee en koffie winkeltje beginnen. Hij moet voor moeder een bestelling ophalen en wil graag een reclameplaatje hebben. Als Kees ze krijgt, geeft hij het aan Rosa.
De jongens uit Kees z’n klas lopen achter hem aan en schelden hem uit en pakken hem en gooien hem met zijn lading op de grond. Als hij Rosa een keer op straat tegen komt praat hij met haar over wat de jongens tegen Kees deden en ze verteld wat ze bij haar deden. Als Kees in het donker over straat loopt, denkt hij dat hij zijn vader ziet, maar het is een vreemde meneer. De Opa en Oma van Kees willen geld. Moeder is heel kwaad op ze. Hij droomt dat hij moeder kan helpen door te vechten en in z’n droom gooit hij sneeuwballen tegen jongens. De volgende dag komt Kees in het grote theepakhuis en hij ziet dat er naar een jongste bediende wordt gezocht. Het gaat thuis slecht en Kees wil het baantje en van school af gaan. Zijn moeder is er eerst tegen, want ze wil dat Kees naar de HBS moet. Later vind ze het goed. Op z’n verjaardag hoort Kees dat hij mag gaan werken. Hij vertelt het de meester. Hij moet de meester beloven dat hij altijd zal blijven dromen. Uit school wacht Rosa op hem. Kees verteld haar dat hij van school gaat en gaat werken. Ze kust hem en noemt hem fijnerd, lieverd. Hij praat nog even met haar. Hij voelt zich heel vrolijk en blij. Na al zijn belevenissen kan hij alles. Zijn Kees de jonge tijd is voorbij.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kees de jongen (beeldroman) door Theo Thijssen"