Kappen door Carry Slee

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1274 woorden
  • 12 augustus 2006
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Winnaar)

Boekcover Kappen
Shadow

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. …

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voo…

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

Kappen door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel van het boek : Kappen
Achternaam schrijver, voornamen : Carry Slee
Plaats en datum uitgave : Amsterdam 1999
Naam leerling:
Klas :
Leraar Nederlands :

Gegevens over de schrijver
Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies,internet,enz. enige informatie over de schrijver, zijn leven, zijn werk e.d.:
Carry Slee werd op een dag in juli 1949 geboren in Amsterdam. Al van jongs af aan was Carry veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltje voor haar knuffels. Ze zette de knuffels in een kring om haar heen en vertelde haar eigen werk aan de knuffels. Toen ze klaar was met de middelbare school is ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht gegaan. Als ze in 1375 slaagt gaat ze het onderwijs in als dramadocent in het middelbaar onderwijs. Carry Slee heeft 2 dochters die een grote inspiratiebron vormen. Toen haar dochters nog jong waren, bedacht Carry Slee verhalen voor hen waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde. De dochter van Carry vonde die verhalen zo leuk tot Carry Slee naar de Bobo stuurde, daarin werden ze met veel plezier gepubliceerd. Gestimuleerd door het succes van Keetje Karnemelk stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik & Roosje, ze boot het manuscript aan bij de uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 in boek vorm verscheen. Hiermee begon een succesvolle carrière.

Bibliografie

De volgende boeken heeft de schrijver nog meer geschreven (maximaal 5)?
Spijt.
Pijnstillers.
Afblijven.
Radeloos
Razend.

Naslagmateriaal
Welke boeken, internetpagina’s, artikelen heb je gebruikt voor dit boekverslag? Concreet aangeven.
www.google.nl, www.scholieren.com , www.carryslee.nl en het boek Radeloos.

Gegevens over het verhaal
Het boek is een probleemboek met drama

In welk gebied (land, streek, omgeving, stad) speelt het verhaal zich af?
Nederland, in het heden

In welke tijd (jaren, eeuw, aangeven) speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat (bijv. gebruiksvoorwerpen, taalgebruik, vervoersmiddelen)?
Tussen de jaren 1990-2000 omdat er veel dingen terug komen uit die tijd (taal gebruik)


De hoofdpersonen?
1.Sander & Indra
2.Ik denk niet tot het mogelijk is om anders te reageren in zo’n situatie.
3. Met Sander, ik weet hoe moeilijk het is vrienden kwijt te raken.

De bijpersonen?
Wie zijn de bijpersonen en vertel in 10-20 woorden welke rol zij spelen in het boek.
1.Maarten en Chris, zij zijn de 2 vrienden waar Sander ruzie mee krijgt.
2 Emiel die is de idioot die alles verziekt.
3.De vrienden van Indra en Sander (niet Maarten en Chris), zij steunen hen altijd.

Hoe loopt het af met de hoofdpersonen en hun probleem/problemen?
De Problemen van de hoofdpersonen zijn op het eind van het boek allemaal opgelost.

Wat vind jij van deze afloop: had je deze afloop verwacht of iets anders, ben je tevreden met deze afloop?
Ik vind tot dit boek goed afsluit, want je gaat niet hopen op een vervolg, het verhaal is echt afgelopen.

De titelverklaring
Waarom heeft de schrijver, volgens jou, dit boek deze titel gegeven?
Omdat Sander wil dat het allemaal KAPT!
Past deze titel bij het boek? Waarom wel/niet?
Ja, het past heel goed bij het boek, want Sander wil dat het ophoudt.
Aan welke andere titel had je gedacht? Waarom?
Hou op!!, omdat ik het eens was met Carry Slee, de naam paste precies.

De inhoud van het verhaal
Geef hier een samenvatting van het verhaal, waarin je de belangrijkste gebeurtenissen vertelt.
250-500 woorden.
Sander is een jongen die al heel lang verliefd is op Indra. Zijn vrienden Maarten en Chris hebben een jongen ontmoet waar ze vaak mee omgaan. De naam van de jongen is Emiel. Deze jongen is een crimineel. Sander wil er niets mee te maken hebben. Indra is een meisje en ze heeft de ziekte van Pfeiffer, ze is verliefd op Sander.
De broer (René) van haar beste vriendin Heike is ook verliefd op haar. Op een zekere dag mishandelt Emiel een invalide jongen en Sander heeft het gezien en probeert de jongen te redden maar hij wordt meegetrokken door Emiel.
Sander zegt dat hij de politie moet bellen, maar dan bedreigt Emiel Sander met een mes en zegt dat hij zijn mond moet houden. Als Sander op school komt verdenken ze hem van de mishandeling. Heike zei dat René ze had zien wegrennen. Alleen Indra gelooft in zijn onschuld.
Als Sander naar huis is, komt meneer Koekebier, de directeur, de klas binnen, en vertelt wat er is gebeurd. Indra verzint een smoes en zegt dat hij bij haar was. De spanning in de woonkamer van Sander is te snijden. Hij denkt steeds dat de politie voor zijn deur staat. Sanders moeder doet net alsof er niks aan de hand is, ze vraagt wat hij wil eten.
Sander denkt steeds dat hij naar de politie moet. Daarna gaat de telefoon. Het is de directeur van Sanders school. Hij vraagt of hij wil komen. Op school hoort Sander dat Indra hem heeft geholpen door te zeggen dat hij bij haar was op het moment van de mishandeling. Hij wordt niet meer verdacht.
Maarten en Chris halen Sander op om uit te gaan, even later zien ze Emiel met een andere jongen.
Sander heeft geen zin om met hun om te gaan en loopt weg. Dan fietst er een jongen en die wil erdoor,Emiel gooit de jongen van zijn fiets en slaat hem in elkaar. Nu belt Sander de politie met zijn mobiel (en zegt waar de politie moet komen). Emiel werd boos en rent achter Sander aan, Sander rent de spoorlijn over net voor een trein en vlucht de bosjes in. Hij weet niet waar hij naar toe moet. Hij gaat naar Indra. Hij gooit steentjes tegen het raam. Ze kijkt naar buiten en zegt dat hij moet omlopen.
Bij Indra thuis vertelt Sander het verhaal, Indra wil niks meer met Sander te maken hebben en stuurt hem weg. Uit het hek ziet hij Emiel, Maarten en Chris ze slaan hem in elkaar en duwen hem tegen de muur; hij valt bewusteloos neer. De volgende morgen hoort Indra allemaal geluiden buiten, maar ze is te moe om te kijken.
Als ze even later naar buiten gaat ziet ze dat Sander er ligt. De moeder van Indra zegt dat de buurman hem gevonden heeft toen hij ging joggen.
Sander wordt naar het ziekenhuis gebracht. Indra ging elke dag naar Sander toe.
Opeens hoort Sander Emiel op de gang praten hij mag van de zuster naar binnen. Emiel komt binnen en zegt dat hij hem niet in elkaar had geslagen alleen Maarten en Chris. Emiel bedreigt Sander nog. Gelukkig hoorde de zuster dit, Emiel probeerde te ontsnappen maar de deuren van het ziekenhuis werden dichtgedaan. Emiel werd gepakt door de politie.
Op dat moment komt Indra binnen en vraagt aan de zuster waar Sander is. Hij lag nu op een zaal met mensen, zodat het iets drukker was. Indra ging naar hem toe en vertelde wat over school. Ze zei dat ze bij de schoolkrant ging werken samen met Rene. Sander vroeg of hij niet meer verliefd is op haar. Indra vertelde dat hij alweer met een ander meisje wil. Daarop vroeg Sander of Indra nog wel verliefd op hem was. Indra zegt :,Ik ben niet verliefd op je, ik ben helemaal te gek op je’!

Eigen mening
Geef in het kort je mening over het boek. Gebruik minstens twee beoordelingswoorden.
(spannend, saai, griezelig, lachwekkend, droevig, herkenbaar, begrijpelijk, moeilijk, realistisch, bekend, verrassend, romantisch, geloofwaardig, leerzaam, fantasievol, enz.)
1 Ik vind het een heel geloofwaardig boek, het is simpel te lezen maar toch heel complex erg goed!
2 Ik vind het geweldig hoe Carry al die emoties zo goed in woorden kan omzetten!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kappen door Carry Slee"