Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kaas door Willem Elsschot

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 645 woorden
  • 30 maart 2000
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
34 keer beoordeeld

Boekcover Kaas
Shadow

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzendi…

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo …

Frans Laarmans is een beetje uitgekeken op zijn saaie ambtenarenbaantje. Als zich de kans voordoet om in ‘de handel’ te gaan, grijpt hij die met beide handen aan en zo wordt hij ‘algemeen en officieel vertegenwoordiger voor België en het Groot-Hertogdom Luxemburg’ van een Amsterdamse kaasfirma.

Meteen al krijgt hij een ‘proefzending’van tienduizend volvette Edammers in zijn maag gesplitst, waar hij een geschikte opslagruimte voor moet zien te vinden. Het opzetten van een eigen kantoor en het werven van goede verkopers blijkt ook al niet zo makkelijk. Kortom: het wordt een – alleen voor de lezers hilarisch - drama. Een illusie armer keert Laarmans terug naar zijn oude nederige bestaan.

Kaas door Willem Elsschot
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens Titel Kaas
Auteur Willem Elsschot
Plaats Amsterdam
Jaar 1995
Eerste druk 1969
Genre Ironisch-realistische roman Inhoud Hoofdpersonen en bijpersonen De hoofdpersoon is Frans Laarmans, klerk bij de General Marine and Shipbuilding Commpany, daarna koopman, daarna weer klerk. De moeder van Laarmans, kinds en stervend
Dokter Laarmans, broer van Frans
Mijnheer van Schoonbeke, vriend van de dokter en schuld van alles
Hornstra, kaashandelaar in Amsterdam

Fine, vrouw van Frans
Jan en Ida, hun kinderen
Madame Peeters, een buurvrouw die aan gal leid en alles in gaten houdt
Boorman, raadgever voor mensen van zaken
De oude Piet, machinist bij de General Marine Tijd Dit verhaal speelt zich af in 1933. Plaats Dit verhaal speelt zich voornamelijk af in Antwerpen. Ook even in Amsterdam en een nabijgelegen gemeente. Verloop van tijd binnen het verhaal Dit verhaal is geheel chronologisch Perspectief Dit verhaal is in de ik-vorm geschreven. Over de kwestie van het briefpapier heb ik mij een halve dag lang het hoofd gebroken. Ik ben namelijk van mening dat er een firmanaam moet op staan en niet zo maar eenvoudig Frans Laarmans. Ook vind ik het beter dat mijn kaasonderneming niet ter ore van mijnheer Henry komt, voor ik zeker ben nooit meer een voet in de General Marine te zetten, tenzij dan om kaas te leveren aan de kantine. Thema-motieven-boodschap auteur Het thema is hoe de ideeën van iemand geconfronteerd worden met de realiteit. Twee motieven zijn: -De positie waarin Laarmans zich bevindt in de maatschappij, daar kan hij niet tegen, hij wil altijd hoger. -De angst voor wat de buren denken. De boodschap van de auteur is dat je nooit ergens aan moet beginnen waar je de vaardigheden niet voor hebt.
Samenvatting van het verhaal Frans Laarmans is klerk. Via mijnheer Van Schoonbeke krijgt hij een baan aangeboden. Hij neemt hem aan en begint er vol goede moet aan. Hij richt een kantoor in en stelt agenten aan. Dan blijkt dat de agenten niks verkopen, terwijl mijnheer Hornstra komt kijken hoe zaken gaan. Hij besluit bij een adviseur langs te gaan en dan gaat hij proberen zelf kazen te kopen. Dit lukt niet. Hij stuurt het geld wat hij verdient heeft aan de kazen die hij aan vrienden heeft verkocht op naar mijnheer Hornstra en gaat weer werken als klerk. Spanning De schrijver probeert spanning op te roepen door het verhaal. Je wilt graag weten of het nog lukt om de kazen te verkopen. Titelverklaring Deze titel is heel eenvoudig te verklaren; het leven van Frans Laarmans is door kaas geheel op zijn kop gezet. Realiteit Dit verhaal is zeer realistisch. Er zijn veel mensen die proberen een eigen bedrijf op poten te zetten, maar dat lukt lang niet altijd. Beoordeling Ik vind dit een mooi boek doordat het verhaal mij aanspreekt. Ik vond het taalgebruik in het begin lastig, maar ik wende er al snel aan. Ik kon me niet echt goed inleven in de hoofdpersoon, ik weet niet hoe dit komt. Ik bekeek het meer zoals je een film ziet. Gegevens auteur Willem Elsschot (eigenlijk Alphonsus Josephus de Ridder; 1882-1960) Belgisch (Vlaams) schrijver. Leidde na WO I te Antwerpen een eigen reclamebureau. Elsschot neemt in de Nederlandstalige literatuur een eigen plaats in door zijn laconieke, geconcentreerde stijl, waarachter grote bewogenheid schuilgaat. Zijn eerste roman was 'Villa des roses' (1913), in 1921 gevolgd door 'Een ontgoocheling' en 'De verlossing'. In 1924 verscheen 'Lijmen', de eerste van een serie ikromans. De in wezen fatsoenlijke ikfiguur Frans Laarmans treedt eerst in de voetsporen van de doorgewinterde zakenman Boorman, maar in het vervolg 'Het been' (1938) keert hij terug tot zijn eigen fatsoensnormen. Laarmans treedt in een aantal romans op, te weten 'Kaas' (1933), 'Tsjip' (1934), 'De leeuwentemmer' (1940), 'Het tankschip' (1940) en 'Het dwaallicht' (1946), Elsschot's laatste werk. Daarnaast verschenen nog de novelle 'Het pensioen' (1937) en de dichtbundel 'Verzen van vroeger' (1934). Bekroond met onder andere de Belgische Driejaarlijkse Staatsprijs voor het Proza (1948) en de Nederlandse Constantijn-Huygensprijs (1951).

REACTIES

C.

C.

heej bedankt!!
nu kan ik misschien nog over moet ze morgen allemaal inleveren en alle info die ik nodig had stond er in!!
Thnx

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kaas door Willem Elsschot"