Julia door Rhijnvis Feith

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Julia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 654 woorden
  • 10 april 2002
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
30 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Rhijnvis Feith
Genre
Liefdesroman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1783
Pagina's
241
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Dood,
Dood van een geliefde

Boekcover Julia
Shadow
Julia door Rhijnvis Feith
Shadow
VERWACHTING EN EERSTE REACTIE:

Ik zou eerst Thenire van Rhijnvis Feith lezen, maar dit was plotseling nergens meer te vinden en daarom heb ik voor Julia gekozen. Mijn verwachting van tevoren was dat Julia van Rhijnvis Feith een heel erg saai geheel van poëzie zou zijn. En deze verwachting werd werkelijkheid. Ik heb natuurlijk niet het hele boek gelezen, maar ik kon al snel genoeg concluderen dat dit in mijn opzicht niet onder het woord ‘leuk’ zou vallen. Ik vond het in het begin moeilijk te begrijpen en moeilijk te volgen. En ik dacht dat ik in slaap zou vallen. Maar goed, ik moest het boek nou eenmaal lezen en daarom heb ik er ook met moeite wat stukjes uit gelezen en daaruit dit verslag gemaakt.

VERWERKINGSOPDRACHT:

Zoek achtergrondinformatie en plaats de schrijver en het verhaal in zijn tijd en stroming.

DE ACHTTIENDE EEUW:
In de achttiende eeuw speelde ons land een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrijheidsidealen, die aan het einde van dit tijdperk zouden leiden tot de vorming van de Verenigde Staten van Amerika en de revolutie in Frankrijk. Doordat Nederland van oudsher een betrekkelijk grote gewetensvrijheid had gekend, konden talrijke denkers, die om hun vooruitstrevende opvattingen uit hun eigen land waren verjaagd, hier hun ideeën verkondigen.
Mede onder invloed hiervan werd het politieke leven in ons land vooral in de tweede helft van de achttiende eeuw sterk bepaald door het conflict tussen de patriotten, die de macht van de stadhouder zoveel mogelijk wilden beperken, en de prinsgezinden, die in dit opzicht van geen veranderingen wilde weten. In 1795 kwam dit conflict tot een voorlopig einde, toen de patriotten er met behulp van de Fransen er in slaagden stadhouden Willem V te verdrijven. Er werd een Bataafse Republiek uitgeroepen, die een soort volksvertegenwoordiging in het leven riep.
Wat betreft de literatuur begon omstreeks 1770 naast het kritische verstand het gevoel een steeds belangrijkere plaats in te nemen. In ons land werd vooral het werk van Betje Wolff en Aagje Deken, Rhijnvis Feith en Jacobus Bellamy door deze gevoelstroming, die een vroege uiting van romantiek kan worden genoemd, beïnvloed.
Een van de belangrijkste uitingen van de vroege romantiek in Nederland is de roman Julia van de Zwolse schrijver Rhijnvis Feith (1753-1824). In deze roman zijn de geliefden zich er voortdurend van bewust dat zij eenmaal zullen moeten sterven en dat hun geluk volkomen zal zijn. Bij voorkeur ontmoeten zij elkaar ’s nachts, onder de wilgen met in de verte de maan en in de nabijheid het kerkhof. Het verhaal is een gevoelspel en kan daarom geplaatst worden in de gevoelsstroming. Die gevoelstroming was een vroege uiting van de romantiek.
Rhijnvis Feith is de grote sentimentalist te onzent – een sentimentalisme ingegeven niet door persoonlijk doorleefd verdriet, maar door zijn bewustzijn van het vergankelijke van al het aardse en zijn verlangen naar het gelukkiger Vaderland na dit leven. Het gaat in zijn boeken vooral om het erin verwerkte sentiment, het verhaal is slechts aanleiding en dientengevolge uiterst simpel. In Julia bijvoorbeeld is het thema de door een strenge vader gedwarsboomde liefde tussen Julia en Eduard. Als genoemde vader eindelijk toegeeft sterft Julia, waarna Eduard een den op haar graf uitholt en deze bestemd voor de eigen doodskist.
EINDOORDEEL EN EVALUATIE:

Ik vond de stukken die ik gelezen heb dus erg moeilijk om te lezen, omdat het zo oud is geschreven en omdat het in dichtvorm was. Dat leest nou eenmaal niet lekker vlot. Het verhaal op zich boeide mij ook niet zo, want gevoel en romantiek zijn niet echt de dingen die mij trekken.
De verwerkingsopdracht was wel aardig om te doen en dit zorgde ook niet voor al te veel problemen. Wel was er zeer weinig informatie te vinden over de schrijver en het boek, maar toen ik de informatie gevonden had ging het maken vanzelf.

BRONVERMELDING:

www.scholieren.com
ENCARTA ENCYCLOPEDIE
Verschillende literatuurboeken uit de mediatheek van het Raayland College.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.