Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jehanne door Simone van der Vlugt

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Jehanne
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 654 woorden
  • 14 december 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
17 keer beoordeeld

Boekcover Jehanne
Shadow

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Fran…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maak…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.

Jehanne door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag 2

Titel van het boek: Jehanne
Naam van de schrijver: Simone van der Vlugt
Datum inleveren leesverslag: 14 December 2007

Titel en genre

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het in de bibliotheek zag staan en toen de flaptekst had gelezen. Toen ik dat gedaan had dacht ik bij mezelf: 'Ik heb wel eens gehoord van Jeanne d'Arc, maar ik wist nog bijna niks van haar af en ik wou wel eens wat meer over haar te weten komen.
Mijn favoriete genre is sciencefiction. Maar mijn boek is dat niet, mijn boek heeft als genre historie en avontuur.

Ik vind de titel wel goed gekozen, omdat het verhaal gaat over Jehanne, dat is de hoofdpersoon. Als nieuwe titel voor dit boek zou ik 'De Maagd' verzinnen.

Vorm

Het verhaal wordt vanuit de zij-perspectief verteld, het effect is dat je allen de gedachten van Jehanne weet. Het verhaal wisselt niet van perspectief.

Personen

De hoofdpersoon is Jehanne d’Arc, omdat het verhaal vanuit haar wordt verteld.
Haar probleem in het begin is dat ze naar Vaucouleurs wilt om daar een leger te vragen aan Robert de Baudricourt. Maar ze weet zeker dat het van haar vader niet zou mogen en het duurt heel lang om daar te voet heen te gaan. Dus ze weet niet of ze het wel zou doen. Het andere probleem is dat op het einde ze op weg was naar Compiègne, omdat het in handen van de Engelsen en de Bourgondiers was. Wanneer ze op weg was om daar te strijden tegen de Engelsen en het stuk land terug te winnen hoorde ze 's nachts een stem zeggen dat ze terug moest omdat ze gevangen zou worden genomen in Compiègne. Ze wist toen niet wat ze moest doen want, ze wilde heel graag Compiègne bevrijden. Maar ze wilde ook niet gevangen worden genomen en worden gedood. Haar eerste probleem werd wel opgelost want ze ging toch naar Vaucouleurs, doordat haar oom plotseling op bezoek kwam en haar wel mee wilde nemen naar Vaucouleurs. Maar haar tweede probleem kon ze niet oplossen, omdat ze toch doorzette om Compiègne te bevrijden. Tijdens die poging werd ze gevangen genomen en veroordeelt tot de dood, ze zou levend verbrand worden voor hekserij.
Jehanne heeft lang donker haar 'Jehanne plukt de strootjes uit haar donkere haar.' (Simone van der Vlugt, Jehanne, pagina 5), maar dat wordt eraf geknipt als ze vanuit Vaucouleurs naar Chinon vertrekt 'Cathérine knipt Jehannes lange donkere haren af in het zelfde model als het haar van Bertrand: rond en tot boven de oren.'(Simone van der Vlugt, Jehanne, pagina 40).
Jehanne draagt voordat ze naar Chinon ging nog rokken, jurken enzovoorts, maar toen ze ging had ze een goede uitrusting die bestond uit: beenkappen, hozen, een wambuis, een korte jas, een zwarte hoed, laarzen, sporen en wapens 'Om Jehanne te beschermen tijdens de reis naar Chinon zorgden de burgers van Vaucouleurs eendrachtig voor een geschikte uitrusting voor haar. Ze komen aanzetten met beenkappen, hozen, een wambuis, een korte jas, een zwarte hoed, laarzen, sporen en wapens.'(Simone van der Vlugt, Jehanne, pagina 40).
Jehanne heeft een heel moedig, doorzettend en strijdlustig karakter, omdat ze als ze geraakt werd door een pijl nog beter dan daarvoor nog een aanval inzette 'Hoe is het mogelijk',mompelt De Gaucourt. Hij heeft Jehanne zien vallen en het hoofd geschud. Dat was het dan, de Maagd is uitgeschakeld. het was te voorzien. En daar is ze weer, strijdlustiger dan ooit, alsof de hand van God haar heeft aangeraakt en genezen.' (Simone van der Vlugt, Jehanne, pagina 138).

Ik zou op de ene manier wel op Jehanne willen lijken en op de andere manier niet. Ik zou wel op haar willen lijken, omdat ze de koning heeft gekroond en omdat ze Frankrijk gedeeltelijk gered heeft. Ik zou niet op haar willen lijken, omdat ze heel veel pijn heeft geleden en ook nog een erg pijnlijke dood heeft gehad.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jehanne door Simone van der Vlugt"