Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

IV door Arjen Lubach

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover IV
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 885 woorden
  • 16 november 2014
  • 160 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
160 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2013
Pagina's
313
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (2013 Genomineerd)

Boekcover IV
Shadow

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het u…

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zui…

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord.

Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen.

Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV? Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid- Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.

IV door Arjen Lubach
Shadow

De hoofdpersoon van het boek is Elsa, maar er zijn meerdere grote bijrollen. Het boek is verdeeld in drie delen en die zijn weer verdeelt in meerdere hoofdstukken. Wanneer er een nieuw hoofdstuk komt wisselt de personale verteller vaak af. De belangrijkste vertelende personages zijn Elsa Ruys, Jacob (geheime beveiligingsagent), John Hart (Politierechercheur) en Ans Kahn (Bankdirectrice).

 

Elsa is een wiskundige en houdt van raadsels. Het karakter van Elsa is niet heel erg duidelijk beschreven. Tijdens het raadsel ontmoet ze (via haar vader) twee belangrijke bijpersonen. Robin studeert kunstgeschiedenis en helpt Elsa met het raadsel. Ze is erg serieus en heeft de brief gevonden waarmee het raadsel begint. Maarten van Eck is een bekende televisiepersoonlijkheid en geeft lezingen over meerdere onderwerpen uit de geschiedenis. Hij is gek op Apple producten (mobieltjes, computers, etc) en denkt dat hij heel belangrijk is omdat hij bekend is. Net als Robin helpt hij Elsa bij de zoektocht.

 

Elsa’s vader is vermoord, maar Elsa weet in het begin niet waarom. Later vindt ze een brief van haar vader (een aanwijzing) waarin staat geschreven wat ze moet doen. De aanwijzing is zo gemaakt dat alleen Elsa hem kan oplossen. Ze vindt Robin en Maarten en samen proberen ze het raadsel op te lossen. Een onbekende groep mannen zit achter hun aan en probeert er voor te zorgen dat het raadsel onopgelost blijft. Door steeds een stapje verder te komen en het raadsel op te lossen komen ze bij het antwoord. Elsa is de erfgenaam van het Nederlands koninklijkhuis. De hoofdpersoon verandert eigenlijk vrij weinig in het boek. Het boek speelt zich ook in maar twee dagen af.

 

Het boek is helemaal chronologisch. Af en toe wordt er verteld over het verleden, maar dat duurt niet lang en daarna gaat het direct weer verder. Het boek speelt zich in twee dagen tijd af. Het verhaal speelt zich in het begin af in een villa in Le Muy, Frankrijk. Al snel gaat Elsa naar Amsterdam en daar speelt het grootste deel zich af (In en rond Amsterdam). Aan het eind gaan ze terug naar de villa in Frankrijk. Daar speelt het plot zich af. De periode waar het zich in afspeelt is vorig jaar (voor de abdicatie van het koningshuis).

 

 

Samenvatting

Wanneer Elsa rustig met haar man en kind in Zuid-Frankrijk zit wordt ze gebeld door een ‘politieagent’. Hij vertelt haar dat haar vader is vermoord en dat ze zo snel mogelijk naar Amsterdam moet komen. Als ze in Amsterdam is wordt ze opgehaalt door een agent. Hij stelt haar wat vragen en laat haar wat voorwerpen vasthouden. Wat ze niet weet is dat de mannen helemaal niet van de politie zijn en dat ze haar de schuld van de moord willen geven. Ze ontsnapt bij de mannen, maar de politie verdenkt haar nu wel van de moord op haar vader. Elsa ontmoet Robin en Maarten tijdens de speurtocht. Ze komen steeds een stapje verder en na een tijdje weten ze wat er aan de hand is. Elsa is de erfgenaam van het koninklijkhuis. Haar overgrootoma heeft een tijdje wat gehad met koning Willem III, maar niemand mocht weten van hun kindje. Elsa’s overgrootoma was niet van adel en een gewone operazangeres. Alle hints wijzen naar het familiehuis (de villa in Frankrijk) en daar rijden ze direct naar toe. Daar ontdekken ze dat Elsa’s vader DNA van Willem III heeft verzamelt en dat ze dus bewijs heeft dat zij de nieuwe koningin zou moeten worden. De mannen die zich eerst voordeden als politieagenten kwamen het huis binnen, maar niet alleen. Prins Willem-Alexander was ook meegegaan. De prins wist niet dat alles werd gefilmt en uitgezonden werd. Hij probeerde de DNA buisjes terug te krijgen, maar Elsa gaf ze niet. Toen hij snel de buisjes pakte en probeerde te vluchten werd hij al snel gepakt door de franse politie. Daar blies hij zijn auto en het bewijs op. Iedereen wist het natuurlijk al omdat alles stiekem werd gefilmt en het werd uitgezonden op televisie.

 

Arjen Lubach

Arjen Lubach (22 oktober, 1979) is auteur, televisiepresentator en cabaretier. Hij heeft vier boeken geschreven en heeft bij meerdere radiostations gewerkt. Arjen heeft meerdere prijzen gewonnen. Vooral met zijn boek ‘Magnus’ heeft hij veel gewonnen. In 2012 heeft hij het televisieprogramma De Slimste Mens gewonnen.

 

Titel

Het boek heet IV omdat Willem-Alexander de vierde koning zou worden die Willem heet. In het boek komen Willem II en Willem III ook voor (het verleden).

 

Recensie

IV is een spannend boek waarin alles is uitgedacht. Alles klopt en dat is te merken. Het boek zit goed in elkaar en leest lekker snel weg. Een echte aanrader voor thrillerboeken fans.

Over het boek

Het boek is een thriller. Het is een spannend raadsel en er zitten veel achtervolgingen in. Er is een queeste van gemaakt: Het begint en eindigt in Zuid-Frankrijk. Het boek is heel erg nieuw en is minder dan een jaar geleden uitgebracht. Er zijn pas twee drukken geweest, maar het boek staat hoog in de boekenlijsten. Het verhaal is geschreven in O.T.T. Het boek is soms erg lastig geschreven, maar het leest snel en fijn. Er zijn veel goede recensies over het boek te vinden van verschillende kranten en tijdschriften. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "IV door Arjen Lubach"