Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

IV door Arjen Lubach

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover IV
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2044 woorden
  • 15 oktober 2017
  • 241 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
241 keer beoordeeld

Boekcover IV
Shadow

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het u…

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zui…

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord.

Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen.

Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV? Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid- Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.

IV door Arjen Lubach
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag cluster 3
Joris Slothouber

 

Zakelijke gegevens:
Auteur: Arjen Lubach
Titel: IV

Uitgeverij: Podium, Amsterdam
Druk: Eerste druk
Uitgavejaar: 2013

 

Opbouw:
De titel van het boek is IV. IV is een belangrijk en mysterieus persoon in het boek. Hij is de opdrachtgever van de achtervolgers van de hoofdpersoon. Later blijkt dit prins Willem-Alexander ofwel Willem IV te zijn. Omdat de prins en het koningshuis erg centraal staan in dit boek is het boek dus IV genoemd.
Het boek heeft geen motto.
Het boek bevat drie delen genaamd I, II, en III. De hoofdstukken zijn niet genummerd en ik weet dus niet hoeveel het er zijn. Verder bevat het boek geen epiloog, proloog, plattegrond, enz.

Op de voorkant is een silhouet van een man in pak te zien, hij staat bovenaan een trap. In mijn voorstelling is dit Jacob, een personage uit het boek, gezien vanuit Elsa. De manier waarop hij staat ziet er vrij dreigend uit. Dit past goed bij de voorstelling die in het boek van hem wordt gemaakt. Verder zie je de naam van de auteur, de titel van het boek en een korte beschrijving van het boek.

 

Setting, ruimte en tijd:
Het boek speelt zich in het begin en in korte fragmenten in Frankrijk af. Waar precies weet je niet, wel weet je dat het een rustige plaats is in de bergen. Alles in Frankrijk speelt zich af in een oud vakantiehuisje. Dit weet je omdat het door verschillende personages wordt gezegd en gedacht. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld hoe Joost over een slingerende bergweg naar het huisje rijdt. Daarna speelt het boek zich af in of in de buurt van Amsterdam. Ook dit wordt meerdere malen gezegd en gedacht door verschillende personages.
In het begin bevindt Elsa, de hoofdpersoon, zich samen met haar man Joost in het vakantiehuisje. Het is er rustig, en ze hebben niks te doen. Er is hier sprake van parallelle herhaling. Ze weet nog niet over de dood van haar vader, alles is nog rustig. Het huisje symboliseert haar rustige leven voordat haar vader werd vermoord. Daarna gaat ze naar Amsterdam, opnieuw is er sprake van parallelle herhaling. Ze volgt een hectische speurtocht en is ondertussen op de vlucht voor zowel de politie als twee vage figuren in een zwarte auto. De drukke stad klopt hier mee. Ook is de stad nog eens zinderend warm, de warmte zorgt net als de achtervolging voor een soort constant aanwezige druk. Ondertussen zit Joost nog in Frankrijk. Hij is gestrest en maakt zich zorgen over Elsa. Hij ijsbeert en kan niet stilzitten of rustig iets anders gaan doen. Het rustige Franse landschap is het tegenovergestelde van zijn gevoel. Op dat moment is er dus sprake van antithetische herhaling.
Het verschil tussen het rustige Franse landschap en de drukke stad zorgen dat je het gevoel van Joost versterkt meekrijgt. Hij staat aan de rustige zijlijn, hij kan wel kijken naar de drukte van de achtervolging maar kan niks doen.
Ook de kleding is in sommige gevallen opvallend. Zo weet je dat Jacob een donker pak aan heeft. Dat klopt bij zijn taak en persoonlijkheid. Hij is een beetje een cliché crimineel, en zo ziet hij er ook uit. Bij zijn kleding is er dus sprake van parallelle herhaling. Bij Robin is het tegenovergestelde aan de hand. Zij is een student en loopt rond in een simpel t-shirt en een joggingbroek. Dat zou op zich moeten kloppen bij een student. Maar door het boek heen merk je dat ze eigenlijk helemaal geen normale student is. Het studentenleven kan haar maar weinig schelen. Ze vindt haar studie kunstgeschiedenis veel interessanter. Ze voelt zich ook helemaal niet verbonden met haar medestudenten. Bij professor Ruys, de vader van Elsa, voelt ze zich veel meer op haar gemak. Hier is dus sprake van antithetische herhaling.
Het boek heeft 314 bladzijden. In het boek verstrijkt er zestig uur. Dat weet je omdat bij het begin van het hoofdstuk altijd staat hoe laat het is. Historische tijd. De precieze historische tijd vind ik moeilijk te bepalen. Wel kun je met een aantal aanwijzingen uit het boek vrij goed bepalen wanneer het zich afspeelt. In het boek wordt gebruik gemaakt van een Iphone. Er wordt niet gezegd welke Iphone, maar met deze informatie weet je in ieder geval zeker dat het boek zich na 2007 afspeelt. Ook rijd een van de personages in een nieuwe volkswagen pantheon. Na op internet gekeken te hebben weet ik dat de enige nieuwe volkswagen pantheon die is uitgekomen na 2007 is uitgekomen in 2010 en de productie ervan is gestopt in 2016. Het lijkt mij dus dat het boek zich ergens tussen 2010 en 2016 afspeelt. Het boek is uitgebracht in 2013, het lijkt me dus dat het boek zich ergens tussen 2010 en 2013 afspeelt.
Over de thematische tijd heb ik al iets gezegd. Het is zomer, het is erg warm. Dit creëert een soort constante druk. Het jaartal van de eerste druk is 2013.

Structuur:
De verhaallijn wordt eigenlijk niet onderbroken. Er zijn twee of drie flashbacks, verder is het verhaal geheel chronologisch. Hierdoor voelt het alsof de dag zich echt afspeelt. Het verhaal heeft een korte verteltijd. Dat draagt hieraan bij. Je hebt het gevoel dat je er elk moment bij bent. Er is eigenlijk maar één verhaallijn, al wordt deze vanuit verschillende personen beschreven. Het verhaal begint ab ovo. Het verhaal eindigt met een nieuwsuitzending met Elsa, Robin en van Eck. Het verhaal is afgerond. Alle mysteries zijn opgelost en alle geheimen onthuld. Dit zorgt voor een hele hechte structuur. In het begin weet je niks, door het boek heen weet je steeds meer en ga je je dingen afvragen. Naar het eind toe krijg je steeds meer antwoorden. En uiteindelijk weet je alles. Het verhaal is echt afgesloten. Dit vond ik zelf erg prettig lezen, het maakte het spannend, je wilde steeds verder lezen om meer antwoorden te krijgen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Personages

Elsa is de hoofdpersoon. Ze is erg slim en kan dingen, vooral als ze met getallen te maken hebben, goed onthouden. Ze is aardig maar schroomt niet om te laten weten wat ze vindt. Ze is negenentwintig jaar oud en wordt beschreven als een knappe vrouw. Verder weet je niet hoe ze er uit ziet. Haar doel is het oplossen van de “speurtocht” die haar vader voor haar heeft uitgezet. Uiteindelijk lukt haar dit. Dat is vooral te danken aan haar intelligentie, haar inzicht en de hulp van de mensen die ze via de speurtocht tegenkomt. Ik vind haar een sympathiek persoon. Ze is aardig, en blijft onder de stress toch vriendelijk en begripvol.
Robin is een student, ze is blond en twintig jaar oud. Ze helpt Elsa trouw, en is bereid zichzelf in gevaar te brengen om dit te doen. Ze is erg aardig, slim en heel erg nieuwsgierig. Ze verandert niet echt en is dus een flat character.
Maarten van Eck is een wetenschapper die vaak op televisie te zien is. Hij helpt Elsa zodra hij doorheeft wat er aan de hand is. Ook hij is slim en aardig. Door het boek heen verandert hij best wel. Hij raakt alsnog overtuigd van de visie van de vader van Elsa op wetenschap. Hij is dus een round character.
Jacob is een medewerker van IV. Hij is een tegenstander van Elsa. Hoewel hij Elsa tegenwerkt kreeg ik wel een beetje medelijden met hem. Hij is erg trouw aan IV en is eigenlijk ook een redelijk aardig persoon. Hij is echter niet altijd even slim.

De betekenissen van de namen heb ik opgezocht. Ze waren echter allemaal niet relevant voor het verhaal.
 

Vertelinstantie
Het verhaal is vanuit de derde persoon verteld. Citaat: “Joost Doorman is als eerste wakker. Zonlicht stroomt door de kier tussen de gordijnen de slaapkamer binnen. Ze zijn in Frankrijk, in het vakantiehuis van de familie van Elsa. Ze ligt naast hem en slaapt nog. Zo stil mogelijk stapt hij uit bed, kijkt in het campingbedje van Lars, hun zoontje van acht maanden, en is zoals elke dag weer opgelucht als hij hem ziet ademhalen.” Bladzijde 7. Er is sprake van een wisselend perspectief. Het wisselt tussen eigenlijk alle personages uit het boek. Het perspectief is niet altijd betrouwbaar. Vaak volg je een perspectief op een bepaald punt in het verhaal waardoor je veel informatie niet meekrijgt. Dit maakt het verhaal ook wel spannend. Want je weet nooit wat er te gebeuren staat. Ik heb geen focalisatie kunnen vinden in dit boek.

 

Thematiek, motieven, opdracht en motto

Het onderwerp van dit boek is macht.
Belangrijke motieven:
- Geheimen, de vader van Elsa heeft een geheim. De Oranje familie heeft een geheim. Ook voor de lezer is er veel geheim. Geheimen zijn erg belangrijk in dit boek.
- De zoektocht, het hele boek is een constante zoektocht. De zoektocht naar de brief, de zoektocht van de politie naar Elsa. De zoektocht naar de betekenis van de brief. De zoektocht naar Robin, van Eck en Ans.
- Valse beschuldiging, Elsa wordt vals beschuldigd en moet haar onschuld zien te bewijzen.
- Het verleden, het verleden is erg belangrijk in het boek. Met kennis van het verleden weten ze de raadsels op te lossen. Maar er is ook kennis van het verleden nodig om de betekenis van de brief te kunnen achterhalen.
Het thema is, het uitvoeren van de opdracht. Alle personages zijn constant een opdracht aan het uitvoeren. Elsa voert de opdracht van haar vader uit, Robin en van Eck helpen haar daarbij. John de agent voert de opdracht uit die hij van de wet krijgt. En Jacob voert de opdrachten van IV uit.

 

Mijn mening:
Over het algemeen vondt ik het een leuk boek. Het was erg spannend al vond ik wel dat het verhaal in het begin een beetje op gang moest komen. Toen ik de eerste twintig bladzijden had gelezen heb ik het boek aan de kant gelegd. Maar toen ik het boek de volgende dag weer ging lezen zat ik er goed in en las ik het in één keer uit. Het was spannend omdat er zo veel geheimen in het boek zaten. Steeds kreeg je weer een antwoord, maar later bleek er toch weer iets niet te kloppen. Daardoor ontstonden er weer nieuwe vragen. Eigenlijk bleef ik tijdens het leven steeds gespannen. Dat maakte het erg makkelijk om te lezen.
Ik moet wel zeggen dat ik niet vond dat het overal perfect geschreven was. Hier en daar zaten er Engelse woorden in die op een wat onhandige manier werden aangepast om in de zin te passen. Dat stoorde me soms tijdens het lezen.
In de politieke boodschap die Arjen Lubach hiermee overbrengt kan ik me wel redelijk vinden. Maar echt sterk vind ik hem niet uitgedrukt. Wat dat betreft hoef je het boek er daarvoor ook eigenlijk niet voor te lezen.
Jammergenoeg moet ik wel zeggen dat ik vond dat het boek net een beetje te veel weg had van de boeken van Dan Brown. Hier en daar voelde het een beetje als een kopie van zijn boeken.

 

Literatuurgeschiedenis
In dit boek heeft Arjen Lubach kritiek op de monarchie. IV blijkt prins Willem-Alexander te zijn, en IV is niet bepaald ethisch bezig. Bovendien zouden de Oranjes in dit boek geen recht hebben op het koningschap. Later heeft hij dit in zijn televisieprogramma zondag met lubach verder uitgelegd en is hij zelfs een referendum gestart. Er moest gestemd worden over of hij farao van Nederland mocht worden of niet. Dit deed hij deels om aan te tonen waarom hij de monarchie een slecht en raar systeem vond. In de tijd waarin hij het boek schreef kwam er van meer kanten kritiek op de monarchie, wat dat betreft was het erg relevant.
In het boek zie je sterke invloeden van andere hedendaagse thrillers. Arjen Lubach schrijft hier heel erg zoals Dan Brown dat in bijvoorbeeld De Davinci Code of Inferno. Er is een zoektocht en gaandeweg vindt de hoofdpersoon met hulp van mensen die zij onderweg steeds meer aanwijzingen. Ondertussen zit er iemand achter ze aan, die ze meerdere keren op het nippertje misloopt maar wel een aantal keren weet te misleiden. Dit wordt in hedendaagse thrillers, maar ook in bijvoorbeeld televisieseries en films vaak zo gedaan.

Literatuurgeschiedenis
In dit boek heeft Arjen Lubach kritiek op de monarchie. IV blijkt prins Willem-Alexander te zijn, en IV is niet bepaald ethisch bezig. Bovendien zouden de Oranjes in dit boek geen recht hebben op het koningschap. Later heeft hij dit in zijn televisieprogramma zondag met lubach verder uitgelegd en is hij zelfs een referendum gestart. Er moest gestemd worden over of hij farao van Nederland mocht worden of niet. Dit deed hij deels om aan te tonen waarom hij de monarchie een slecht en raar systeem vond. In de tijd waarin hij het boek schreef kwam er van meer kanten kritiek op de monarchie, wat dat betreft was het erg relevant.
In het boek zie je sterke invloeden van andere hedendaagse thrillers. Arjen Lubach schrijft hier heel erg zoals Dan Brown dat in bijvoorbeeld De Davinci Code of Inferno. Er is een zoektocht en gaandeweg vindt de hoofdpersoon met hulp van mensen die zij onderweg steeds meer aanwijzingen. Ondertussen zit er iemand achter ze aan, die ze meerdere keren op het nippertje misloopt maar wel een aantal keren weet te misleiden. Dit wordt in hedendaagse thrillers, maar ook in bijvoorbeeld televisieseries en films vaak zo gedaan.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "IV door Arjen Lubach"