Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Isabelle door Tessa de Loo

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Isabelle
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 822 woorden
  • 20 maart 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
2 keer beoordeeld

Boekcover Isabelle
Shadow

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloer…

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabell…

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloers is op Isabelle’s uiterlijk. In een afgelegen huis hongert ze Isabelle uit en laat haar naakt model staan om haar aftakelingsproces in schilderijen vast te leggen.

Isabelle door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Op een dag wordt er in de Auvergne de beroemde filmster Isabelle Amable vermist.
De politie zoekt maandenland, maar ze is onvindbaar.
Een onderwijzer aan de dorpsschool, Bernard Buffon kan Isabelle maar niet uit zijn hoofd zetten. Bernard is een grote fan van haar, ze heeft hem eens geholpen toen hij gepest werd op de basisschool. Hij trekt elke dag even de bergen in en zoekt haar. Hij vraagt iedereen uit, maar komt niets te weten.
Ondertussen zit Isabelle opgesloten in de kelder van de boerderij van Jeanne Bitor
Jeanne kan het niet hebben dat de filmster zo gelukkig en mooi is en zijzelf zo lelijk en ongelukkig, daarom heeft ze haar gegijzeld. Jeanne houdt van schilderen. Vooral het schilderen van hoe de dood zich meester maakt van dieren. Nu wil ze het gaan proberen bij een mens en daarvoor gebruikt ze Isabelle. Ze gaat haar uithongeren en dan schilderen hoe de schoonheid van Isabelle steeds iets meer verdwijnt.
Isabelle probeert alles om vrij te komen en probeert een beetje een band op je bouwen met de lelijke Jeanne. Ze probeert duidelijk te maken dat schoonheid ook niet alles is en ze vertelt haar zelfverzonnen levensverhaal. In het echt heeft ze een hele goede, gelukkige jeugd gehad, maar als ze dat verteld zal Jeanne alleen nog maar jaloerser worden en dat is ook niet echt bevorderlijk voor de situatie.
Dus vertelt ze een vreselijk verhaal.
Langzamerhand wint ze het vertrouwen van Jeanne en ze krijgt zelfs zo nu en dan wat eten als ze er om vraagt. Ze beginnen elkaar vertrouwelijke dingen te vertellen en Jeanne gaat twijfelen of ze nog wel door moet gaan met haar schilderijen.
Dan spreekt ze op een avond Bernard Buffon in de kroeg en ze komt er achter dat Isabelle haar heeft voorgelogen en dat ze eigenlijk erg gelukkig is. Bovenkant formulier

Ze wil nu zo snel mogelijk haar werk afmaken. Maar de volgende morgen heeft Isabelle zichzelf nep opgehangen en Jeanne vlucht weg. Dan vallen de strobalen om waar Isabelle op had moeten gaan staan en is ze in levensgevaar.
De vorige avond had Bernard toch iets vreemds gemerkt aan Jeanne Bitor en hij besluit eens een kijkje in haar huis te gaan nemen. Dan vindt hij Isabelle, nog net op het nippertje van de dood.
Hij heeft nu de vrouw van zijn dromen gevonden, maar als blijkt dat zij ook maar een gewoon mens is en zij Jeanne niet wil laten vervolgen, vindt hij er opeens niets meer aan. Nu raakt hij in de ban van het slechte, Jeanne Bitor en doet hij er alles aan om haar te vinden.

Analyse

Titelverklaring

De titel is simpel te verklaren. Het boek is vernoemd naar een van de hoofdpersonen, Isabelle. Dit is logisch want eigenlijk alles draait om haar. Ze wordt ontvoerd, ze wordt gezocht, ze moet lelijk worden en nog veel meer.

Thematiek

Het thema van dit boek is jaloezie. Jeanne Bitor is namelijk heel erg jaloers op Isabelle. Isabelle si knap, gaat trouwen, kan alles krijgen wat ze wil etc. Jeanne is oerlelijk, eenzaam, verdrietig en ongelukkig.

Vertelsituatie en perspectief

Er is een alwetende verteller. Hierdoor kom je veel over de personages te weten, want hij kent ze allemaal.

Opbouw

Het verhaal wordt chronologisch vertelt, maar de flashbacks maken het weer niet-chronologisch. De gevoelens en het verleden van de personages wordt duidelijk weergegeven.

Er worden veel open plekken gebruikt, waardoor je zelf aan het denken wordt gezet.

 

Stijl

In het boek kon je vaak de gedachten van de personages volgen. Er worden wel veel moeilijke woorden gebuikt, maar deze vallen goed te plaatsen waardoor het niet van de verhaallijn afleid.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk, d’Auvergne en dan vooral in de boerderij van de kroeg van Jeanne.

Tijd

Het verhaal is in de verleden tijd geschreven, maar wel chronologisch. Er zijn soms wel flashbacks. Dit is vooral het geval bij Bernard Buffon.

Einde

Er is een open einde. Je weet namelijk niet wat er met Jeanne is gebeurt.

Personages

Isabelle Amable > karakter

Ze is een van de hoofdpersonen. Ze is een beroemde en beeldschone filmster. Ze is gelukkig en wordt door alle mannen aanbeden.

Gedurende het verhaal verandert ze. In het begin is ze niet zo aardig, maar gedurende het verhaal krijgt ze medelijden met Jeanne en wordt ze liever. Ze heeft daarom Jeanne ook niet aangegeven.

Jeanne Bitor > karakter

Jeanne is een hele lelijke vrouw. Ze heeft geen vrienden, had een slechte jeugd en is ongelukkig. Je kunt haar zien als het tegenovergestelde van Isabelle. Ze ontvoerd Isabelle omdat ze jaloers is en wil haar schilderen als ze steeds lelijker wordt.

Bernard Buffon > karakter

Een dikke, kale man met een bril. Hij is leraar op de dorpsschool. Hij is een stille aanbidden van Isabelle. Hij was de enige die de zoektocht naar Isabelle niet op gaf en uiteindelijk heeft hij haar ook gevonden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Isabelle door Tessa de Loo"