ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Titel
Isabelle

Uitgever
Singel Pockets, Amsterdam

Druk
11de

Jaar uitgave
1996

Jaar 1ste uitgave
1989

Genre
psychologische roman

Indeling
14 hoofdstukken, genummerd, niet getiteld

Aantal pagina's
123 blz.

Motto
geen

Opdracht
geen

Samenvatting
In een bergachtige streek in Frankrijk is op klaarlichte dag de filmster Isabelle Amable verdwenen. Alle opsporingsacties zijn vergeefs gebleven; Isabelle blijft onvindbaar. Alleen de dorpsonderwijzer, Bernard Buffon, geeft niet op en nam zich voor het speurwerk van de politie over te nemen. Isabelle blijkt ontvoerd te zijn door Jeanne Bitor, een oerlelijke, jaloerse vrouw. Isabelle werd gedwongen model te staan voor een reeks schilderijen. Ze laat Isabelle uithongeren en schildert haar dan van dag tot dag. Na verloop van tijd, raken ze in gesprek en ontdooit Jeanne een beetje, maar als Jeanne er achter komt dat alles wat Isabelle haar toevertrouwt heeft gelogen is, wordt ze weer bikkelhard. Isabelle kan dit echter niet aan en doet alsof ze zichzelf heeft opgehangen. Ondertussen is Bernard Buffon opweg naar Jeanne's huis om op onderzoek uit te gaan. Jeanne is in de tuin haar schilderijen van Isabelle aan het verbranden na dat ze Isabelle gevonden had in de kelder. Buffon sluipt naar binnen en komt uiteindelijk in de kelder waar ook hij Isabelle ziet hangen. Dan begint ze te bewegen en hij haalt haar uit de strop. Samen gaan ze er vandoor en de politie gaat opzoek naar Jeanne, die is echter ook verdwenen. Na verloop van tijd geeft de politie op. Buffon gaat echter door met zoeken, maar hij vindt haar niet meer terug.

Thema
De onrechtvaardigheid van het lot, de machtsstrijd tussen twee vrouwen, jaloezie, uiterlijk

Motieven
Jaloezie, uiterlijk, onrechtvaardigheid.

Titelverklaring
Isabelle is de hoofdpersoon van het verhaal. Isabelle Amable is een beroemde filmster. Haar naam verwijst direct naar haar uiterlijk en karakter: mooi (belle) en vriendelijk (aimable).

Personages
Jeanne Bitor: ze is een ongelukkige en zeer lelijke vrouw. Haar dynamiek komt voort uit - een allesoverheersende wrok tegenover het noodlot dat haar zo lelijk maakte dat alle mannen haar mijden. Maar ze is wel mens gebleven. Zodra er ook maar een sprankje menselijke aandacht voor haar is, zoals Isabelle haar dat lijkt te geven, smelt de wrok en krijgt haar echte persoonlijkheid een kans. Ze heeft echt behoefte aan menselijke aandacht, maar kreeg die echter nooit. Ze gedraagt zich onopvallend, vanwege haar lelijkheid. Alles komt ook eigenlijk terug op haar lelijkheid. Ze ziet zichzelf als een heks en weet dat de buitenwereld haar ook zo ziet. (round)

Isabelle: Isabelle schildert zichzelf tegenover Jeanne af alsof ze een zwaar leven achter de rug heeft. Dit is echter allemaal gelogen. Odile Sévérac vertelt dat ze intelligent is, een gelukkige jeugd heeft gehad, nooit getrouwd geweest. Je krijgt eigenlijk niet zo'n goed beeld van haar karakter doordat alles wat ze vertelt gelogen is. (round)

Bernard Buffon: is buitenproportioneel dik. De verering die Bernard Buffon aanvankelijk koesterde voor Maria, moeder van Christus, en die overging in een verering van Isabelle, komt uiteindelijke terecht bij Jeanne als die niet meer bereikbaar is. Zijn gevoelens voor Isabelle weken toen zij, 'zelfs in de grootste nabijheid onbereikbaar was gebleken'. (round)

Perspectief
Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal afwisselend vanuit het gezichtspunt van Bernard en Jeanne. Er is sprake van een auctoriaal perspectief.

Tijd
Het heden, overwegend niet-chronologisch. Er komen geen flashbacks in voor, Jeanne vertelt wel over het verleden.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Auvergne, in de streek Monts du Chantal ten zuidwesten van de stad Clermont Ferrand in Frankrijk. Ik denk niet dat de ruimte echt veel betekenis heeft.

Beoordeling
Ik vond het wel een leuk verhaal. Een beetje kort en het eindigt onverwacht, dat is wel leuk. Ik had er niet echt verwachtingen van, behalve dat het langer zou zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

ik vind de jouwe echt de beste.
die andere zwammen er maar omheen met hun bijzaken.

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast