Iris door Caja Cazemier

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 612 woorden
  • 25 juni 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
166
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1995 Genomineerd)

Boekcover Iris
Shadow
Iris door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoud:
De moeder van Iris heeft alleen nog maar aandacht voor haar halfbroertje en –zusje. Iris voelt zich buitengesloten door haar moeder. Het gaat zo slecht dat ze in een leefgroephuis terecht komt. Maar daar gaat het ook niet zo goed. Ze kan zich moeilijk aanpassen aan de regels die er gelden en ze moet niet veel hebben van haar huisgenoten. Ook gaat het tussen haar en vriend Bart niet goed.
Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Iris, ze is 16 jaar en zit op 4-Havo. In het begin van het verhaal draagt ze alleen maar zwarte kleren, omdat ze dat ook droeg bij de bruiloft van haar moeder en haar nieuwe vriend om daar tegen te protesteren. Maar later in het verhaal gaat ze ook andere kleren dragen. Iris is een in zichzelf gekeerd meisje, ze wil ook dat niemand zich met haar bemoeit. Ze gedraagt zich stoer en kattig om haar onzekerheid te verbergen

Probleem:
Iris voelt zich buitengesloten door haar moeder. Want haar moeder besteedt alleen nog maar aandacht aan haar nieuwe halfbroertje en –zusje. Ook vindt ze de nieuwe vriend van haar moeder niet aardig. Ze komt daardoor in een leefgroephuis terecht. Maar daar moet ze zich aanpassen en dat lukt niet erg goed. Ook vindt ze de andere bewoners en de begeleiders niet erg aardig. Ze trekt zich erg terug en houdt zich niet aan de regels die er gelden in het leefgroephuis. Later kan ze beter overweg met de regels en de mensen.
Bijfiguren:
Leonie: Leonie is de moeder van Iris. Ze kreeg Iris toen ze 20 jaar was. Na de scheiding met haar man trouwt ze met Gijs. Samen krijgen ze een tweeling.
Bart: Bart is de vriend van Iris. Ze hebben vaak ruzie, maar ze hebben het soms ook heel fijn met elkaar. Ze vindt dat Bart zich teveel met haar bemoeit en daarom hebben ze vaker ruzie.
Saskia: Saskia is de beste vriendin van Iris. Ze woont bij Iris in de buurt en houdt ervan om met kinderen om te gaan. En ze staat altijd klaar voor Iris.
Ilona: Ilona wordt de beste vriendin van Iris in het leefgroephuis. Eerst vind Iris dat Ilona zich zich teveel met haar bemoeit, maar Ilona wil haar alleen maar helpen.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in Nederland. De stad waar het zich afspeelt, wordt niet in het boek vermeld.
Tijd:
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Want er zijn geen aanwijzingen die erop wijzen, dat het zich in een andere tijd afspeelt.
Auteur:
Naam: Caja Cazemier
Geboortedatum: 5 september 1958
Geboorteplaats: Spijkenisse, Nederland
Levensloop: Caja Cazemier ging na de middelbare school een paar jaar in de gezinsverzorging werken. Toen ze daar op uitgekeken was ging ze Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Ze werkte daarna tien jaar als lerares Nederlands in Spijkenisse en Leeuwarden. In 1996 stopte ze met lesgeven, omdat ze meer tijd in het schrijven van boeken wilde stoppen. Caja Cazemier woont nu in Leeuwarden, is getrouwd en heeft drie zoons.
Caja Cazemier schrijft in haar boeken over jongeren die altijd veel problemen hebben. Ze schrijft over dingen zoals homoseksualiteit, de relatie met ouders, zussen en broers, seksueel misbruik, vriendschap, verliefdheid en dood. De hoofdpersonen uit haar boeken zitten vaak met een probleem dat ze eerst wegdrukken maar later toch oplossen.
Afloop:
Iris gedraagt zich socialer en ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen. En ze heeft eindelijk een eigen plek gevonden waar ze wordt gewaardeerd. Ook maakt ze het uit met Bart omdat ze tijd wil om uit te zoeken wie ze eigenlijk is. Het einde is open, er wordt niet in verteld wat Iris nu gaat doen. Of ze in het leefgroephuis blijft of dat ze weer bij Leonie gaat wonen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Iris door Caja Cazemier"