Iris door Caja Cazemier

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1653 woorden
  • 29 mei 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
166
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1995 Genomineerd)

Boekcover Iris
Shadow
Iris door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Primaire gegevens
Titel: Iris
Schrijver: Caja Cazemier
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 1994
Aantal bladzijden: 166

Hoe ziet het boek eruit?
Ik zou dit boek eigenlijk niet hebben gekozen als ik naar de illustraties op de omslag kijk, ik vind het er een beetje saai en ouderwets uitzien. Dat is eigenlijk best jammer, omdat het verhaal heel anders is dan je eigenlijk zult verwachten.

Ik zou het boek wel hebben gekozen als ik alleen naar de titel kijk, het zegt niet zoveel over het boek. Maar de naam Iris vind ik wel een beetje mysterieus klinken. Je wordt wel nieuwsgierig naar het verhaal.


Waar gaat het boek over?
Personen

De belangrijkste personen zijn Iris, Ilona, Bart, Ferry, Leonie, Thijs, Saskia en Wubbe

Iris is de hoofdpersoon van het boek. Ze is een echte puber. Eigenlijk is het een hele lieve meid, maar door alle haar problemen, verhuilt ze zich achter een stoer persoon. Later leert ze zichzelf beter kennen, en ziet ze in waarom ze op bepaalde momenten zo reageert. Zo lukt het haar om haar echte karakter te laten zien.

Probleem
Het probleem van Iris is dat ze niet meer thuis wil wonen, doordat ze niet met haar stiefvader op kan schieten. Haar moeder trek de nieuwe tweeling altijd voor, en geeft Iris geen aandacht meer.

Belangrijkste gebeurtenis
De belangrijkste gebeurtenis uit het boek vind ik dat Iris naar het leefgroephuis gaat. Het is een hele grote stap voor haar, omdat ze een heel nieuw woongebied krijgt, en nieuwe mensen om haar heen.

Thema
Het thema van het boek is jongeren met problemen. Het gaat vooral over jongeren die op de een of andere reden niet thuis kunnen wonen. Je ziet ook hoe verschillend iedereen met zijn eigen problemen omgaat.


Plaats
Het verhaal speelt zich in Nederland af, het is niet precies beschreven. Maar de belangrijkste plaatsen zijn:
Bij Saskia thuis, daar gaat ze naartoe nadat ze voor de zoveelste keer wegloopt van huis
Het huis van Herbert en Erica, daar word Iris opgevangen.
Het leefgroephuis, het huis waar Iris in terecht komt nadat ze bij Herbert en Erica woonde.
Schooldisco, daar wordt het optreden van de band gegeven en daar maakt Bart het uit met Iris.

Tijd
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Het is modern. Dat kun je zien aan de hulpverlening en de problemen die zich in het boek afspelen.

Realistoch?
Dit boek zou wel echt gebeurd kunnen zijn, dat kun je uit het verhaal afleiden. Het gaat over normale mensen uit het dagelijkse leven, maar dan iets dramatischer dan normaal.

Hoe is het boek geschreven?
Ik vond het verhaal gemakkelijk leesbaar, er stonden bijna geen moeilijke woorden in. De opbouw van het verhaal vond ik minder goed, het verhaal begint ermee dat Iris al bij Herbert en Erica is. Het zou beter zijn dat het verhaal begint als Iris nog thuis is. Verder vond ik de zinsbouw goed, het zijn korte en makkelijke zinnen, zodat je het boek zomaar uit hebt!

Zou je een stuk liever hebben overgeslagen?
Nee, ik zou geen stuk uit het boek willen overslaan. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, en daardoor is het ook leuk om het boek te lezen, omdat er tempo in zit. Er is dus eigenlijk geen gebeurtenis die ik zou willen overslaan.

Samenvatting:
Het verhaal gaat over de 16 jarige Iris. Haar vriend is Bart. Iris kent haar echte vader niet, hij is in Australië gaan wonen toen ze 2 jaar was. Iris is weggelopen van huis omdat haar moeder Leonie haar niet ziet staan. Leonie heeft Iris altijd voorgehouden dat ze teveel en ongewenst was. Als ze dan met Gijs trouwt en zij samen een tweeling krijgen, is er bijna helemaal geen aandacht meer voor Iris. Iris en Gijs kunnen niet met elkaar overweg. Als de tweeling 1 jaar wordt, krijgen ze veel cadeautjes en aandacht. Een paar dagen later is Iris jarig, maar voor haar is er niemand thuis. Er ligt een envelop met geld als cadeautje, en verder mag ze de restjes taart van de tweeling opeten. Dit wordt haar teveel en ze loopt weg. Ze gaat naar haar beste vriendin, Saskia. Zij en haar ouders vangen Iris op. Ze wil absoluut niet terug naar huis, dus wordt er een maatschappelijk werker ingeschakeld. Zo word Iris in een pleeggezin geplaatst. Dit is maar voor korte tijd. Na een paar maanden bij Herbert en Erica gaat ze naar een leefgroephuis. Een huis waar jongeren bij elkaar wonen met een groepsleider. Het lijkt Iris heel leuk, maar het ook erg moeilijk. Als ze eenmaal in het leefgroephuis zit, gaat het helemaal fout. Ze heeft met iedereen ruzie, komt te laat voor het eten, en ze ziet Bart vaker dan is toegestaan. De anderen uit het leefgroephuis zijn Ilona, een zorgzaam type, Tosca en Stephanie (twee zussen), Ferry, en Jan. Wubbe is Iris haar mentor, en één van de groepleiders.
Als Iris wat meer gewend is en het wat beter gaat tussen haar en de andere bewoners, vraagt Ferry haar of ze mee wil doen in hun band. Ze willen een paar meiden hebben als achtergrondkoortje. Dit wil Iris graag. Maar doordat ze is opgepakt van diefstal, en door het vele spijbelen op school mag ze niet meezingen. Dit vindt ze natuurlijk niet leuk, helemaal niet als ze erachter komt dat Stephanie in haar plaats zingt. De repetities kosten te veel tijd en zo kan ze meer tijd aan haar schoolwerk besteden. Dit doet ze ook maar toch gaat ze uiteindelijk niet over. Uiteindelijk mag ze extra taken maken en een herexamen doen voor Duits. Als ze dit in de zomervakantie haalt, mag ze wel naar de volgende klas.
Iris krijgt steeds meer ruzie met Bart. Bart heeft niet meer zoveel geduld voor Iris, en Iris kan niet meer tegen zijn aandacht. Ze heeft rust nodig.
Doordat Jasmijn haar stem kwijt is, mag Iris meezingen in het koortje. Het mag ook van de leiding, en hier is ze natuurlijk heel erg blij mee. Na het optreden danst ze met Ferry, en Bart ziet dat. Hoewel dit vrij onschuldig was, is Bart wel jaloers en boos, en maakt het uit met Iris. Na een tijdje komen ze elkaar weer tegen in de stad.
Iris heeft haar examen achter de rug. Hoewel ze er echt hard geleerd had, heeft ze het toch niet gehaald en ze moet deze klas nog een keer overdoen. Bart troost haar en zo gaat de verkering weer aan.
Dan komt Ilona met groot nieuws. Er komt een kamer vrij en ze kan op zichzelf gaan wonen. Iris vind het eigenlijk niet zo leuk. Ze heeft intussen een hele goede band met Ilona en ze kunnen erg goed met elkaar opschieten. Na een paar weken gaat alles weer mis. Op school is het niet leuk, tussen Bart en Iris gaat het weer niet goed, en Ilona is weg. Thijs is voor haar in de plaats gekomen. Iris gaat niet met hem om, en negeert hem. Maar als hij bij haar op de kamer komt, blijkt het toch heel goed te klikken. Iris merkt dat ze langzamerhand verliefd op hem word, maar ze houdt ook nog van Bart. Op een gegeven moment gebeurt het dan toch, ze zoent met Thijs. Uiteindelijk vertelt ze het aan Bart, en daardoor gaat het weer uit tussen hen. Iris wil ook niets meer met Thijs. Ze wil even helemaal niets meer. Ze legt het wel weer bij met Bart, maar meer dan een soort vriendschap zal dit niet worden. Verder heeft Iris ondertussen een hoop geleerd. Ze weet waarom ze altijd zo dwars is geweest. Ze dacht altijd dat niemand haar aardig vond, dat zij niet bestond, omdat ze zo vaak in de steek was gelaten. Ze heeft geleerd dat mensen gewoon vrienden kunnen blijven, ook al gaan ze verhuizen. Ook krijgt Iris weer contact met Leonie. De eerste afspraak samen gaat goed. Ze praten een beetje onwennig met elkaar, maar het gaat wel goed. Zo is er weer hoop voor Iris in de toekomst.

Over Caja Cazemier
Caja Cazemier werd in 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen.
Na een jaar in de gezinsverzorging te hebben gewerkt, ging ze studeren in Groningen; Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Als kind hield Caja al van verhalen, van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.
Haar eerste boek schreef Caja toen ze tien was.
Caja schrijft over onderwerpen waarmee jongeren te maken krijgen als ze tussen elf en zestien jaar oud zijn, bijvoorbeeld; school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzekerheid en angst. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Lezers die in vergelijkbare omstandigheden zitten, kunnen haar boeken troost bieden. Daarom vindt ze herkenbaarheid in haar verhalen belangrijk. Het is de bedoeling dat je het gevoel krijgt dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.

Hoe vond je het boek?
Ik vond dit een heel leuk boek om te lezen. Ik vond het spannend. Je wist nooit wat er zou gaan gebeuren, bijvoorbeeld als het weer uit was met Bart, hoe het dan verder zou gaan. Ook vond ik het wel verrassend. Als je kijkt naar hoe Iris in het hele verhaal is veranderd, dan verrast me dat toch wel. Of hoe ze opeens veel socialer wordt in het Leefgroephuis. Verder vond ik het verhaal heel realistisch verteld, dit zou ook goed in het echt kunnen gebeuren. Je leert wel wat van dit verhaal, hoe sommige bijvoorbeeld met hun problemen omgaan. Ik kon me ook goed identificeren, omdat het toch om jongeren gaat van mijn leeftijd. Het is allemaal goed te begrijpen hoe iedereen zich gedraagt. Ik vond het echt een superboek, en ik raad het echt aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Iris door Caja Cazemier"