Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

In mijn dromen door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.9
Foto van Cees
Boekcover In mijn dromen
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 3454 woorden
  • 1 juli 2011
  • 232 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
232 keer beoordeeld

Boekcover In mijn dromen
Shadow
In mijn dromen door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens over het boek
Verschijningsdatum 1e druk: eind juni 2011
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 268
Uitgeverij: Anthos

Cover
Op de cover staat een wazige afbeelding van een jonge vrouw die in een halter T-shirt op een bed zit. Met die afbeelding zal naar de hoofdfiguur Rosalie worden verwezen.

Genre
Simone van der Vlugt schrijft sinds 2005 literaire thrillers. Ze is één van de best verkopende schrijfsters in dit genre in Nederland en enkele van haar boeken hebben ook een prijs gekregen (NS Publieksprijs)

De flaptekst
Rosalie heeft een kapperszaak in de Pijp in Amsterdam en is getrouwd met de zakelijke en ordelijke Jeroen. Een vakantie naar Marrakech zou hun relatie weer passie moeten geven maar de reis eindigt in een nachtmerrie. Jeroen wil geen gehoor geven aan Rosalies slechte voorgevoel en het vliegtuig waarin Jeroen alleen terugkeert stort neer.

Terug in Amsterdam beseft Rosalie dat ze haar voorspellende dromen niet langer kan negeren. Haar besluit om de politie in te lichten over haar vermoeden dat het vliegtuigongeluk geen ongeluk was, maakt haar echter alleen maar wanhopiger, want men neemt haar niet serieus. Intussen probeert ze met behulp van haar vrienden en collega's de draad van het leven weer op te pakken, maar haar voorspellende dromen vergemakkelijken haar situatie niet.

Als ze een droom krijgt over een terroristische aanslag die zal plaatsvinden tijdens een drukbezocht evenement in Amsterdam beseft ze dat de tijd begint te dringen. Ze heeft waardevolle informatie om die aanslag te voorkomen en ze zal in actie moeten komen.

In mijn dromen is een meeslepend verhaal over paranormale zaken, de Marokkaanse cultuur, leven in de grote stad en de dreiging van terrorisme.




!! Waarschuwing vooraf: eerst zelf het boek lezen!!
Een samenvatting of een boekverslag van een thriller is iets anders dan een recensie van een boek in een krant, waarin de afloop van een roman meestal niet wordt onthuld. In dit boekverslag gebeurt dit wel. Dat betekent dat je eerst het boek moet lezen voordat je van deze samenvatting gebruik maakt. Anders is de spanning tijdens het lezen weg. Een boekverslag heeft de bedoeling dat een leerling/scholier/student die het boek gelezen heeft zelf niet het vervelende werk van een verslag moet maken. Daarom nogmaals hier op deze plek het dringende advies om eerst het boek te lezen.


Samenvatting van de inhoud
Rosalie Wesselink droomt in het eerste hoofdstuk over een vliegtuigramp die ze meemaakt. Wanneer ze wakker wordt, durft ze niet meer de vlucht naar Amsterdam te nemen. Zij en Jeroen zijn een weekje in de voorjaarsvakantie naar Marrakech geweest om hun relatie te verstevigen. Maar Jeroen besluit toch om terug te vliegen met de geplande vlucht, terwijl Rosalie zo eigenwijs is om haar vlucht om te boeken en een dag te verzetten. Het afscheid is niet zo heel hartelijk en ze zal Jeroen nooit meer zien, want haar paranormale begaafdheid blijkt uit te komen. Het vliegtuig van Royal Maroc Airlines stort in de buurt van Schiphol neer. Is er sprake van een aanslag? De media verzwijgen vooralsnog de oorzaak van de crash.
Dan moet Rosalie naar huis vliegen (één dag later). Haar familie staat haar op Schiphol op te wachten. Vader en moeder (sterk religieus meelevend R-K) en haar jongere zusje Sophie (27 jaar) en broer Wouter (33 jaar) Het lijkt erop alsof Rosalie weer wat ouder is. Ze zal dan waarschijnlijk midden dertig zijn. Haar man Jeroen was tien jaar ouder dan zij.
Ze moet aan haar familie vertellen wat ze heeft gedroomd. Haar schoonfamilie doet vervelend tegen haar en regelt op eigen houtje de begrafenis die in de eerste week van maart plaatsvindt. (Dat gegeven is wel mager uitgewerkt, bij een vliegtuigramp is er namelijk veel media-aandacht en normaal gesproken is er een collectieve rouwdienst. Daarover wordt weinig verteld en dat is. m.i. niet zo realistisch)

Rosalie gaat ook kort na de begrafenis weer werken in haar kapsalon. Ze heeft een allochtone medewerkster Elvan en in de buurt zit ook een Marokkaans restaurant, Casablanca, waarvan de eigenaar Rafik heet. Ze kan het goed met hem vinden en ze praten meteen al over de voorspellende droom van Rosalie.

Intussen is er een hij-verteller in het verhaal gekomen. Dat is een Marokkaan die in Nederland woont en van wie de ouders ooit in een dorp bij Casablanca hebben gewoond. Hij is dus een tweede generatie allochtoon. Hij vertelt over de aanpassingsproblemen die hij heeft ondervonden in Amsterdam, maar ook een keer in Casablanca toen hij door Marokkanen beroofd was van een fototoestel. Hij is zo’n kind tussen twee culturen. Hij is ongeveer 26 jaar, want hij was 16 jaar oud toen de vliegtuigen van Al Quaida in de Twin Towers vlogen. Hij had toen verkering met een Nederlands meisje Kirsten. Ze zat bij hem op het vmbo, maar na de aanslagen was het snel uit met de pret.

De ouders van Rosalie die sterk gelovig zijn, moeten niet veel hebben van haar verhalen over voorspellende dromen. Als kind had ze ook al bijzondere gaven (net als haar tante Josefien) maar die had ze nooit mogen ontwikkelen, omdat er een geur van de duivel aan kleefde in de ogen van de rooms-katholieke ouders. De problemen van Rosalie worden groter, wanneer ze weer een voorspellende droom heeft: tijdens een feestelijke manifestatie zal er in de metro een bom tot ontploffing worden gebracht. Ze heeft een haarscherp beeld van de dader en ze voelt aan dat het daadwerkelijk zal gebeuren. Ze besluit de politie te waarschuwen, maar de agente maakt duidelijk dat ze er niet sterk in gelooft. Ze vertelt het ook aan Rafik en praat met hem verder over de invloed van de Islam en over de interpretatie van de Koran.

Ze wordt overigens wel angstiger, want wanneer ze met haar zus de kappersbeurs in Rotterdam heeft bezocht, is ze er bang voor dat een man die zijn koffertje heeft laten staan een terrorist is. Er blijkt echter weinig aan de hand te zijn. Rosalie besluit naar haar tante Josefien te gaan. (vgl. de naam Jozef: de man die in de Bijbel voorspellende dromen had). Haar tante die in een tehuis zit, zegt dat ze vroeger al de gaven van Rosalie heeft herkend. Zelf had ze een manier gevonden om Rosalie daartegen te beschermen. Ze hadden elkaar echter al vijftien jaar niet meer gezien. De ouders van Rosalie vinden het niet leuk dat ze contact met Josefien heeft opgenomen.

Koninginnedag nadert en Rosalie besluit op die dag naar het station te gaan waarvan ze gedroomd heeft . Er gebeurt echter niets geks en ook op 5 mei is er geen bomaanslag. Wel houdt ze zich enigszins verdacht in de metrostations op en dat zal haar later parten spelen. Ze praat erover met haar collega’s in het restaurant van Rafik en ze wordt later gebeld door een journalist van “De Telegraaf” die toevallig haar relaas heeft gehoord. Hij wil een artikel over haar voorspellingen schrijven, maar Rosalie wil dat uit angst voor represailles niet. Toch komt het ervan. In “De Telegraaf” verschijnt een geanonimiseerd verhaal over een kapster die de ramp met het vliegtuig heeft voorspeld. Ze waarschuwt ook voor de aanslag in de metro die eraan komt. Ook dat vinden haar ouders niet echt leuk.


Intussen zijn er ook weer enkele episoden aan de lezer verteld over de Marokkaanse hij-verteller. Na de aanslagen in New York is het klimaat in Nederland voor Marokkanen verslechterd. Er is meer discriminatie in het land gekomen en dat verbetert niet door de moord op Pim Fortuijn en de komst van de PVV onder Wilders. Hij houdt zich dan ook meer bezig met de hangjeugd op straat en komt in aanraking met meer extremistische geledingen van moslims. Er is een leider Abdullah die hem films laat zien over de gebeurtenissen in Afghanistan en Irak. De verteller komt onder invloed van extremistische jongeren. Het filmpje op internet van Wilders ( ‘Fitna”) is in hun ogen haatzaaiend.

In de derde voorspellende droom herkent Rosalie details van de buurt waarin de daders verblijven. Ze gaat naar Google Earth en komt er zo achter dat er een huis is in de Pieter Calandlaan waar de terroristen zouden kunnen verblijven. Ze gaat zelf ook naar de Pieter Calandlaan om ter plekke te bekijken hoe de situatie is. Er wonen inderdaad veel allochtonen.
Daarna bezoekt ze opnieuw de overigens slapende tante Josefien en dan ontmoet ze haar dochter. Die weet Rosalie nog te waarschuwen. Wanneer ze thuiskomt, ligt er een dode duif in haar portiek en Josefien belt haar om haar te waarschuwen voor haar huis. Het zijn tekenen van dreigend onheil.

Ze besluit meteen de nacht door te brengen in haar kapsalon en de volgende dag ziet ze dat haar huisdeur is ingetrapt en ze hoort via tweets dat er een inval is geweest in de Pieter Calandlaan. Maar dan gebeurt er iets vreemds. Ze wordt opgepakt vanwege haar vermeende lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze ondergaat een vernederende intakeprocedure: zich uitkleden en ze wordt inwendig gefouilleerd war ze verschrikkelijk vindt.
Ze wordt ondervraagd door twee rechercheurs die niets van haar verhaal geloven. Haar toegewezen advocate adviseert heel weinig te vertellen. Maar desondanks verblijft ze enkele dagen in de cel, totdat ze ineens weer vrijgelaten wordt. Maar niet voordat ze een foto ziet waarop ze Rafik herkent. Hij komt uit het huis aan de Pieter Calandlaan. Zou die haar verraden hebben?

De hij-verteller laat weten dat het gemakkelijk is om bommen te maken. Op internet staat de handleiding. Maar hij vertelt ook over een gematigde imam in Casablanca die hij tijdens een vakantie heeft geraadpleegd. Die vindt dat je de regering in een westers land moet eerbiedigen. Daardoor raakt hij weer vervreemd van de extremistische tak van de islam.

Na haar vrijlating wordt Rosalie gebeld door een hogere politiechef. Die is op de hoogte van haar capaciteiten en doet haar een aanbod om te assisteren bij bijzondere zaken vanwege haar paranormale gaven. Ze hoeft niet lang na te denken. Ze hoort nu ook dat de aanslag door de terroristen gepland was tijdens de Uitmarkt in augustus.

In het laatste fragment onthult de hij-verteller dat hij Rafik is. De geroutineerde lezer had dat natuurlijk al gemerkt. Hij is dus 26 en vertelt dat hij gecharmeerd is van Rosalie. Uit respect voor Jeroen had hij nooit iets met haar willen beginnen. Hij is nu opgepakt en weet dat hij wel vrijgelaten zal worden. Hij heeft immers niets misdaan. Hij heeft zich afgewend van de extremisten en een eigen restaurant geopend. Rosalie had altijd een “open mind” gehad voor de ideeën van de islam. Hij hoopt haar na zijn vrijlating te zien en een kansje bij haar te maken.

In het laatste hoofdstuk is het augustus. In Amsterdam zijn er veel toeristen voor de Uitmarkt aanwezig. Rosalie gaat naar buiten en ziet een demonstratie van allochtonen die eigenlijk “net zo gewoon behandeld willen worden als Amsterdammers.” Ze sluit zich aan en natuurlijk loopt de inmiddels vrijgelaten Rafik er ook tussen. Hij ziet haar en midden op straat wordt Rosalie door hem op haar mond gekust. Ze denkt dat het een droom is. Dat is niet erg, maar laat niemand haar dan waker maken. Rafik is haar “droomprins.”


Titelverklaring
De titel van deze nieuwste thriller van Simone van der Vlugt is eenvoudig te verklaren. Rosalie Wesselink, de vertelster van het verhaal beschikt over paranormale gaven. Ze voorziet in een droom het vliegtuigongeluk waarbij haar man Jeroen betrokken zal worden en besluit de vlucht om te boeken. Dat wordt haar redding. Ook ziet ze in “haar dromen”een aanslag op de Amsterdamse metro tijdens een belangrijke manifestatie.
Later blijkt dat ze als kind al over paranormale gaven beschikte en dat ze toen ook al dingen in haar dromen kon voorzien.

Structuur en perspectief
Het verhaal wordt in 38 hoofdstukken chronologisch verteld. Het begint op 17 februari (waarschijnlijk 2011) en het eindigt in augustus van datzelfde jaar. De hoofdstukken zijn relatief kort en dragen geen titel. Ze worden verteld door de hoofdfiguur Rosalie Wesselink (een kapster van midden dertig) Ze vertelt in de o.t.t en is een ik-verteller.

Maar in 9 hoofdstukken wordt een “paragraaf” toegevoegd waarin het perspectief wijzigt. Er is dan sprake van een hij-verteller (personale verteller) die op het moment van vertellen ongeveer 26 jaar moet zijn (Hij is namelijk in 2001 bij 9/11 zestien jaar oud.) Hij is van Marokkaanse afkomst. Je ziet hem vertellen over zijn jeugd, zijn nare ervaringen met Nederland, zijn periode van radicalisering en zijn verwijdering daarvan. De lezer krijgt na een tijdje het vermoeden dat dit iemand uit de omgeving van Rosalie moet zijn en dan blijkt uit zijn laatste stukje vertelling dat hij inderdaad Rafik is. Hij vertelt voornamelijk in de o.v.t., maar in het laatste hoofdstukje zit hij in de cel en dan vertelt hij in de o.t.t.

De tijdlagen van het verhaal
Een dag voor de vliegtuigramp begint het verhaal. Rosalie heeft een voorspellende droom en probeert haar man Jeroen ervan te overtuigen dat ze de vlucht moeten omboeken. Hij weigert en komt om bij de crash. Het is 19 februari in de voorjaarsvakantie. Daarna is in de eerste week van maart de begrafenis en wordt er gesproken over Koninginnedag, 5 mei en in het laatste hoofdstuk de Uitmarkt in augustus.

Er wordt niet direct een aanwijzing voor het jaar gegeven. Maar de aanslag tijdens Koninginnedag 2009 is al achter de rug(want Rosalie vertelt over de man in de Suzuki Swift) en Rosalie heeft blijkbaar tijdens het WK-voetbal ook voorspellingen gedaan over de wedstrijden van het Nederlands team. Het WK was in Zuid-Afrika in juni/juli 2010. Het ligt daarom voor de hand te veronderstellen dat het verhaal zich afspeelt tussen 18 februari 2011 en augustus 2011.


Het decor van de handeling
Afgezien van de eerste hoofdstukken waarin Rosalie en Jeroen in Marrakech verblijven, speelt de rest van het verhaal in Amsterdam. Rosalie heeft een kapsalon in De Pijp. Daar is ook het restaurant van Rafik gevestigd. De terroristen wonen in de Pieter Calandlaan.

Marokko (maar dan vooral de omgeving van Casablanca) komt ook terug in de herinneringen van Rafik ( de hij-verteller van deze thriller) Zie hierboven onder structuur.

Uitgewerkte thematiek
Het is niet ingewikkeld om de thematiek van deze thriller te benoemen.
Enkele motieven die door de schrijfster worden uitgewerkt:
- Whodunit (wie zit er achter de aanslag op de Airbus 312 waarmee Jeroen verongelukt?)
- Wie zit er achter de toekomstige aanslag op de metro (whodunit?)
- voorspellende dromen (Bijbels motief vgl. ook de naam Josefien)
- andere paranormale eigenschappen (van Josefien en Rosalie)
- rouwverwerking
- cultuurverschillen (tussen Marokko en Nederland, vgl. de jeugd van Rafik )
- religie (vgl. de ouders van Rosalie die sterk traditioneel katholiek zijn en de Marokkanen die een bepaalde opvatting hebben over de soera’s in de Koran)
- droom en werkelijkheid

- de onschuldigen worden opgesloten (een bekend motief in thrillers: zowel Rosalie als Rafik wordt onschuldig opgepakt)
- familiebetrekkingen (moeder-kindrelatie; de ongewenste tante Josefien; broer-zusrelatie; schoondochter-schoonfamilierelatie)
- liefdesrelatie: de verhouding tussen Jeroen en Rosalie lijkt na jaren huwelijk enigszins versleten. Hij gaat niet met haar “mee” in het omboeken van de vlucht.
Rafik heeft gevoelens voor Rosalie en grijpt zijn kans na zijn vrijlating
- happy end

Beoordeling scholieren.com
Simone van der Vlugt heeft deze keer een vlot geschreven verhaal uitgebracht. Het thema is wel origineel ( de paranormale gaven van een verteller bij het plegen van een terroristische aanslag.) Maar heel spannend is het verhaal niet. Bovendien zal een geroutineerde lezer snel in de gaten hebben dat de Marokkaanse hij-verteller Rafik moet zijn. De link kun je leggen met zijn afkomst en de naam van zijn restaurant (Casablanca). Toch ben je zeker geneigd het verhaal achter elkaar uit te lezen. (het page turner-element) Het zoetige happy end neem ik maar op de koop toe.

Toch heb ik wel enige kritiek op de inhoud. Het is niet heel realistisch beschreven wat er gebeurt bij de terugkomst van Rosalie naar Nederland, nadat haar man Jeroen een dag ervoor is omgekomen bij een crash. De crash vindt plaats op 19 februari; de begrafenis in de eerste week van maart. Daar zitten nogal wat dagen tussen, maar bovendien zijn er natuurlijk heel wat formaliteiten te vervullen (evt. de identificatie van het lijk; bij een grote luchtramp zijn er nationale rouwdiensten; er is natuurlijk grote media-aandacht) Daarover wordt met geen woord gerept.

Ook zegt de Jeroen dat het niet mee zal vallen om de vlucht om te boeken, want “de vliegtuigen zitten propvol vanwege de vakantie ”. Ja, ja er trekken hele volksstammen in februari naar Marrakech. Nee toch…


Wat ook fout is uitgewerkt, is de paranormale relatie met tante Josefien. De laatste keer dat Rosalie en Josefien elkaar gesproken hebben, is vijftien jaar geleden (blz. 115) Daarin heeft tante Josefien haar behoed voor onheil door “een cocon van licht” over Rosalie te trekken. Dat gebeurde in het huis van haar oma en Rosalie was toen nog een kind. Daarna heeft Josefien Rosalie en haar ouders nooit meer gezien ( blz. 120) Maar Rosalie is het oudste kind van de familie Wesselink. Dat mag je afleiden uit de gegevens dat Sophie de jongste is (27) en Wouter zelfs al eerder dan Rosalie het geloof vaarwel gezegd heeft. Wouter is echter 33 en dan zal Rosalie minstens 35 jaar zijn. Vijftien jaar geleden zou ze dan 20 jaar zijn geweest en dat strookt niet met de manier waarop wordt verteld dat Josefien het “kind Rosalie” behandeld heeft met de cocon van licht. Want Josefien vertelt dat ze het contact met Rosalie is kwijtgeraakt en toen ze volwassen werd, is het er niet meer van gekomen.

Dergelijke vergissingen moeten toch voorkomen kunnen worden, wanneer de tekst goed wordt doorgenomen door een redacteur.

Maar m.i. is “In mijn dromen” een beter afgeleverd product dan het voorgaande boek “Op klaarlichte dag” dat tot mijn verbazing de NS Publiekprijs 2010 heeft gewonnen en ook door de populaire website Crimezone tot beste thriller van 2010 werd verkozen. Ik weet dat over smaak weinig valt te twisten, maar toch… er zijn in 2010 heel wat betere en spannender thrillers geproduceerd.

Dit boek zal zijn weg wel weer vinden naar de koffers van reislustige vakantiegangers die heerlijk willen zwijmelen in dagdromen aan de hete Spaanse of de ligstoelen in het zwembad van hun Resort. En wie naar Marrakech of Casablanca gaat….

De amusementswaarde voor scholieren is ruim voldoende. Voor een plek op de mavo- en havolijst is het boek wel geschikt. In dat geval zouden twee punten kunnen worden toegekend. Voor een vwo-lijst lijkt me toestemming vooraf van de docent Nederlands vereist.

Recensies
Van thrillers worden niet zo vaak recensies in grote dagbladen opgenomen. in De Twentse Courant/Tubantia  
schreef Peter Kuyt het volgend eover het boek:  In mijn dromen is verreweg Van der Vlugts beste thriller tot nu toe. Niet alleen bij mensen met vliegangst breekt het klamme zweet al uit als ze de eerste hoofdstukken tot zich nemen. Die spanning houdt Van der Vlugt bijna tot aan het eind toe vol. Ook de hoofdstukken die zich afspelen in een politiecel en een verhoorkamer zal de lezer niet licht vergeten. Een zekere verdieping geeft de auteur wanneer ze schrijft over de islam en de Koran, waarbij ze standpunten naar voren brengt, die bij Wilders en zijn aanhang niet de handen op elkaar zal brengen.

In mijn dromen eindigt wel met een veel te zoete finale, als een overvloedig Suikerfeest. De ontknoping had wel meer 'bite' mogen hebben. Ook de stijl van Van der Vlugt ontbeert nog wat pit. Het is allemaal bedeesd, te netjes, clichés worden niet gemeden. Geen enkele zin is fout, maar evenmin vind je in In mijn dromen zinnen die zo fabelachtig geformuleerd zijn dat ze het waard zijn om te herkauwen. Wat meer pit en rafelrandjes in bijvoorbeeld dialogen is aan te bevelen. Het geschenkboekje zou een mooie aanleiding kunnen zijn om het experiment aan te gaan.


Over de schrijfster en eerder gepubliceerd werk
Bron: website uitgever

Simone van der Vlugt debuteerde in 2004 op grootse wijze met De reünie. Het werd door Crimezone als beste thrillerdebuut uitgeroepen en genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005. Daarna verschenen de eveneens succesvolle thrillers Schaduwzuster (2005), Het laatste offer (2007), Blauw water (2008) en Herfstlied (2009). Van der Vlugt werd nog twee maal genomineerd voor de NS Publieksprijs met Het laatste offer in 2007 en met Blauw water in 2008. Begin juni 2009 werd Blauw water bekroond met De Zilveren Vingerafdruk 2009. De literaire thrillers van Simone van der Vlugt verschijnen in acht landen in vertaling. In Duitsland is zij zeer populair. Daar zijn inmiddels meer dan 250.000 exemplaren verkocht.

Jacoba, Dochter van Holland is de eerste historische roman voor volwassenen van Simone van der Vlugt. Na het schrijven van historische jeugdboeken en literaire thrillers voor volwassenen was de stap naar historische romans voor volwassenen dan ook makkelijk gezet. Haar liefde voor het vertellen van een verhaal in combinatie met haar passie voor geschiedenis maken dat zij ook in dit genre weer ten volle weet te overtuigen.

REACTIES

M.

M.

het zijn 267 pagina's ik heb het boek n.a zelf!

12 jaar geleden

S.

S.

Goed verslag alleen ik vind het jammer dat je niets over de hoofdpersoon zelf te weten komt...
maar daar kom ik dan wel achter als ik het zelf lees.

10 jaar geleden

B.

B.

Ik heb een vraagje. Wie is de dader van het vliegtuig ongeluk en wie is de dader van het evenement in Amsterdam, of vindt dat nooit plaats?

9 jaar geleden

M.

M.

wat zijn main events

8 jaar geleden

J.

J.

wie zijn de belangrijkste medespelers?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In mijn dromen door Simone van der Vlugt"

Ook geschreven door Cees