Ik was een samoerai door Marjolein Houweling

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 939 woorden
  • 31 juli 2007
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ik was een samoerai
Shadow
Ik was een samoerai door Marjolein Houweling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Primaire gegevens
Titel: Ik was een samoerai
Schrijver: Marjolein Houweling
Pagina’s: 189
Jaar uitgave: 2005
Eerste druk: 2005

Thema
Titelverklaring

De titel slaat op het feit dat Sam zich een samoerai voelt in de tijd dat ze een relatie heeft met Guus en daarna niet meer vandaar de titel: ‘Ik wàs een samoerai’.

Onderwerp
Homoseksualiteit, jaloezie

Thema
Het gaat over Sam die de vrouw van haar dromen ziet en die wil veroveren, alleen denkt Guus dat het alleen maar een vriendschap is en ze wordt verliefd op de beste vriendin van Sam, Yunjie. Dan is Sam daar natuurlijk jaloers op.

Motto
-


Opdracht
-

Motieven
De motor van Guus is een belangrijk aspect. Sam vond de motor van Guus indrukwekkend, ging daar naar kijken en zag toen Guus. Guus had dat door en heeft op weg naar haar moeder (omdat ze lymfeklierkanker had ging ze daar heen) de motor aan Sam overgedragen.

Ruimte
Plaatsen

De weg naar Barcelona, het huis van Majesteit (de vader van Guus), het huis van Victoria (de moeder van Guus), het huis van Sam (in de Bijlmer), de kroeg op de hoek bij Guus, de school van Yunjie, het werk van Sam (een uitgeverij van sponsored magazines), de Volta.

Weersomstandigheden
Het weer wordt niet echt beschreven, alleen wordt er gezegd dat het warm is (op weg naar Barcelona).

Functie
De schrijfster beschrijft de ruimte niet, dus er is ook geen functie van die beschrijving.


Tijd
Het verhaal wordt verteld in de moderne tijd. Het is niet helemaal duidelijk wanneer het verhaal zich afspeelt en hoe lang het duurt, maar het zal iets van een half jaar zijn. Want Sam heeft 3,5 maanden iets met Guus gehad, daarna heeft Yunjie nog een tijd iets met haar gehad. Na een tijdje zijn Yunjie en Sam weer met elkaar gaan praten en is Sam met Guus naar Barcelona gegaan en zijn ze daar nog een week gebleven. Vervolgens zijn ze weer naar Amsterdam terug gegaan en speelde het verhaal daar ook nog iets van een week.

Korte inhoud
Hoofdpersoon

Sam is de vrouw van haar dromen tegen gekomen, maar die blijkt een popzangeres te zijn die op het punt staat om door te breken, dus die heeft heel weinig tijd voor haar, maar ze bellen elkaar wel zo goed als iedere dag. Sam schrijft liefdesgedichten voor Guus, maar Guus denkt dat ze vriendschappelijk zijn. Ook heeft Sam een lied geschreven voor Yunjie, omdat ze geslaagd is. Ze vraagt aan Guus of die het wil zingen op de diploma uitreiking, maar Guus en Yunjie worden voor haar ogen verliefd, krijgen een relatie en Sam is ontzettend jaloers en kan ineens geen teksten (gedichten en liedjes) meer schrijven.

Andere personen
Guus is de droomvrouw van Sam.
Yunjie is de beste vriendin van Sam.
Victoria is de moeder van Guus en wordt, in het laatste hoofdstukje, de vriendin van Sam.
Take is de baas van Sam en zit in dubio of hij zijn bedrijf aan Sam na moet laten of toch aan Finn of Helga.
Finn een collega van Sam die alleen maar aan het geld denkt en niet creatief, volgens de ogen van een samoerai, kan denken.
Helga, de opvolgster van Sam, moeder en voelt zich aangetrokken tot Sam.

Einde
Het verhaal heeft een gesloten einde, want Sam heeft ontslag genomen en heeft nu een vriendin, Guus is dood en Yunjie is weer Sams beste vriendin.

Verhaaltechniek
Perspectief

Het verhaal is geschreven in de ikvorm.

Opbouw
Het verhaal is chronologisch met ongeveer om en om een hoofdstuk flash forward en een hoofdstuk huidige tijd waarbij af en toe ook nog sprake is van een flash back.

Genre
Literaire roman

Tijd
Ik heb het boek binnen 5 uur gelezen.
De vertelde tijd van dit boek is denk ik ongeveer een half jaar.
De grammaticale tijd is de tegenwoordige tijd.

Stijl
Ik vind het taalgebruik en de lengte van de zinnen precies goed, het is niet te makkelijk/kort maar ook weer niet te moeilijk/lang. Doordat er niet veel beschrijvingen worden gegeven ben je niet snel uit het verhaal en lees je makkelijk door. Het verhaal is lekker plat geschreven, dus je hoeft niet moeilijk te denken.

Oordeel en argumenten
Waarom dit boek?

Het leek me wel een leuk boek, omdat er sprake is van iets anders dan een man- vrouw relatie Ook het ik heb ik het boek gekozen, omdat er op de achterflap stond dat het doel van de motorreis naar Barcelona in het verhaal duidelijk werd en ik wilde dat doel wel graag weten.

Aanrader?
Ik vind het zeker een aanrader, zeker als je niet makkelijk leest, want dan heb je dit boek in een weekend uit. Het leest makkelijk door en het is een realistisch boek.

Herkenning?
Ik heb geen ouders die ergens in Frankrijk en Spanje wonen, dus ik hoef niet ver te reizen om ze iets te vertellen. Maar ik herken wel iets van het feit dat je soms niet weet of iemand alleen maar een vriend(in) is of je vriend(in).

Onderwerp van welke tijd?
Ik vind het onderwerp wel modern, want vroeger werd er niet echt gepraat over homoseksualiteit en nu wel.

Geleerd?
Ik heb van het boek geleerd, dat je belangrijke dingen, zoals een levensbedreigende ziekte, beter tegen je ouders en andere voor jou belangrijke mensen om je heen moet zeggen, want dan kun je van de tijd die je eventueel nog rest tot een fijne en leuke tijd maken. En zo laat je niemand met zijn eigen verdriet zitten na je overlijden, want ze kunnen naar elkaar toe om troost te zoeken.

Bibliografie
2001 – Niemandsland
2002 – Het droomteam
2004 – Poëziebundel Goudenbergen
2005 – Ik was een samoerai

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik was een samoerai door Marjolein Houweling"