Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik omhels je met 1000 armen door Ronald Giphart

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
Boekcover Ik omhels je met 1000 armen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1965 woorden
  • 17 augustus 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Ik omhels je met 1000 armen
Shadow

De euthanasie van zijn moeder inspireerde Ronald Giphart tot het schrijven van de openhartige en ontroerende roman Ik omhels je met duizend armen (2000). Dit gevoelige onderwerp staat de bekende giphartiaanse humor gelukkig niet in de weg. Met de hem kenmerkende vertelsnelheid en een spervuur aan grappen voert Giphart de lezer mee van Utrecht naar La Palma - en van de…

De euthanasie van zijn moeder inspireerde Ronald Giphart tot het schrijven van de openhartige en ontroerende roman Ik omhels je met duizend armen (2000). Dit gevoelige onderwerp st…

De euthanasie van zijn moeder inspireerde Ronald Giphart tot het schrijven van de openhartige en ontroerende roman Ik omhels je met duizend armen (2000). Dit gevoelige onderwerp staat de bekende giphartiaanse humor gelukkig niet in de weg. Met de hem kenmerkende vertelsnelheid en een spervuur aan grappen voert Giphart de lezer mee van Utrecht naar La Palma - en van de liefde naar de dood.

Ik omhels je met 1000 armen door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het jaar van uitgave: 2000, de 9e druk in 2003
Aantal bladzijden van het boek: 319 p
Genre: roman

Motto: ‘Mascha!’ Mascha is de vrouw waarmee de schrijver Ronald Giphart is getrouwd.



Korte samenvatting: De jonge schrijver Giph heeft de dood van zijn moeder te verwerken. Later op vakantie gaat hij zich zorgen maken als hij het gevoel heeft gelukkig te zijn omdat zijn leven zo perfect is. Ondertussen beginnen hij en zijn zwangere vriendin steeds meer uit elkaar te groeien.



Lange samenvatting: In het boek lopen twee verhalen door elkaar heen: Giph zit met zijn vrienden vakantie te vieren op het eiland La Palma. Als hij daar zit blijkt hij terug op de dood van zijn moeder, dat verhaal wordt er doorheen verteld.

Giph’s moeder, Lotti, leed aan de ziekte MS. Ze vecht tegen die ziekte maar raakt bijna hellemaal verlamd. Na een dinertje met haar beste vriendinnen en kinderen verteld ze dat ze nog maar een half jaar wil leven omdat ze niet verder wil aftakelen. Giph en zijn zus Phileine proberen daarom ook zo veel mogelijk tijd met haar door te brengen. Om de laatste maanden van zijn moeder te filmen koop Giph een camera en filmt zo zijn moeder. Doordat het steeds slechter gaat met Lotti wil ze daarom ook eerder euthanasie laten plegen. Op de dag van de euthanasie brengen Phileine, Giph en Lotti’s vriendinnen constant hapjes naar haar want Lotti wou vrolijk doodgaan. Giph en Phileine blijven bij Lotti als de euthanasie wordt uitgevoerd.

Op het eiland La Palma vieren de vrienden vakantie. De vriendin van Giph, Samarinde is zwanger. Alle vrienden werken op de een of andere manier voor productiebedrijf de Studio. Na een geslaagde vakantie besluiten de vrienden om als grote finale samen een pornofilm op te nemen. De ochtend nadat ze deze film hebben opgenomen zijn de bandjes kwijt. Giph’s vader belt zijn zoon woedend op om te vertellen dat in een programma van de Studio de beelden van zijn ex-vrouw zijn gebruikt, hij verdenkt Giph ervan dat hij deze heeft ingestuurd. Giph heeft dat niet gedaan en weet dat Thijm en Benny er achter zitten. Op dat moment is Samarinde in de badkamer goed misselijk en blijkt een miskraam te hebben. Giph vindt de bandjes van de film tussen het bed en knipt de stukken van Thijm en Benny eruit, vervolgens stuurt hij deze naar verschillende Nederlandse sites, dit doet hij als wraak op Thijm en Benny.


Tijd
Betreft de tijd van het werkwoord wordt het verhaal verteld in de tegenwoordige tijd en in de verleden tijd. Het verhaal bestaat dan ook uit een periode in het verleden van Giph en de periode die hij in het heden meemaakt op La Palma. Beide periodes worden in beide tijden verteld, dus de tijd van het werkwoord heeft geen invloed om die periodes te onderscheiden.

De verteltijd is uitgedrukt in 319 bladzijden/7 hoofdstukken.

De vertelde tijd is naar mijn schatting twee en een half jaar. Een en een half jaar voor alle avonturen van Giph in het ziekenhuis, het schrijven van zijn debuutroman en de bloeiende relatie met Samarinde. En een jaartje rond het overlijden van Lotti, het vertrek naar La Palma en de vakantieweek zelf. Ik denk dat zoveel verschillende periodes uit Giph’s leven positief zijn voor de vertelde tijd, omdat door veel achtergrond informatie de acties van Giph begrijpelijker worden. Bijvoorbeeld dat Giph zo boos wordt op zijn vriend Thijm. Thijm heeft filmpjes van Lotti’s overlijden voor een documentaire gebruikt zonder toestemming aan Giph te vragen. Giph is kwaad omdat iemand zijn privéleven misbruikt, maar op Thijm is hij nog veel kwader, want zijn beste vriend heeft zijn vertrouwen geschonden. Dat Giph kwaad is op Thijm is voor de lezer meteen begrijpelijk. In het boek is al eerder verteld dat Giph en Thijm elkaar zo vertrouwden dat ze zelfs samen een trio met een vreemd meisje hadden. Om vervolgens, als homo voor tien minuten, met elkaar alles op seksgebied uit te proberen. Als twee heteromannen elkaar zo vertrouwen, is het misbruiken van de filmpjes voor Giph hoogverraad, onvergefelijk en een grote teleurstelling.

De historische tijd is ongeveer rond het jaar 2000. Waarom? Omdat een succesvolle schrijver zijn mobiele telefoon nog een GSM noemt. Een hippe schrijver van nu zou een smart Phone moeten hebben of wilt de artistieke persoon uithangen en heeft niks om mee te bellen.

Het boek is A-chronologisch omdat alle gebeurtenissen niet in volgorde van tijd staan. Het gevolg is dat de climax uit het verleden (het overlijden van Lotti) en de climax het heden (miskraam van Samarinde) beide aan het eind van het boek komen. Het spannende toppunt is hierdoor nog belangrijker.

De opening is Ab ovo, het verhaal begint middenin de gebeurtenissen. Ik vind dat toepasselijk bij de a-chronologie. Het begint met een verhaaltje over het ontstaan van mensen. Daarna lees je: ‘ Een verhaaltje dat Thijm me onlangs vertelde.’ Op dat moment weet de lezer nog niet wie Thijm is, laat staat wie de hoofdpersoon is die dit verteld.



Ruimte
Het portier aquarium in Mariaplaats ziekenhuis, een schone en simpele plaats waar alleen nodige voorwerpen aanwezig zullen zijn. Gewoonlijk was het rustig en stil zodat Giph de hele nacht aan zijn roman kon werken. Het is een plaats die de ‘gewone’ tijd uit Giph’s leven beschrijft. Hierin is hij nog niet beroemd, is zijn moeder niet ziek en is hij dus nog een simpele onbelangrijke jongeman.

Het huis van Lotti: het was een woning met veel oude spullen, staat in het boek beschreven. Dat kan suggereren dat Lotti al volwassen was geworden en een eigen smaak voor inrichting had ontwikkeld.

Het wandelaars eiland La Palmas waar Giph met zijn vrienden vakantie doorbrengen. Het was er altijd zonnig en de vrienden gingen de hele middag en nacht feesten. Op deze plaats wilde ze een zorgeloze tijd beleven.



Personages
Hoofdpersoon Giph: Hij is een jongeman die eerst werkte als nachtportier en later een succesvolle schrijver wordt. Hij heeft een mooie en slimme vriendin en een liefhebbende familie. Zijn moeder komt op sterven te liggen en hij neemt de verantwoordelijkheid om met zijn zus voor haar te zorgen. Hij gaat een keer vreemd met de beste vriendin van Samarinde en ziet zijn relatie afbrokkelen. Hij praat niet over zijn gevoelens maar is wel kwaad op Samarinde. Omdat ze naar het buitenland ging voor haar werk, terwijl hij Samarinde liever aan zijn zij had bij het overlijden van zijn moeder. Doordat hij op vakantie van plan was zijn relatie te beëindigen weet hij niet hoe hij moet reageren op de zwangerschap van Samarinde.



Bijrollen
Samarinde: Ze was eerst arts in het Mariaplaats ziekenhuis en is een carrière als actrice en model aan het opbouwen. Ze krijgt een relatie met Giph en wordt ook zwanger van hem. Doordat Samarinde zich veel op haar werk richt en niet op Giph, groeien ze uit elkaar en de relatie tussen hen wordt zeer vrij. Giph en Samarinde gaan beide vreemd, ondanks dat ze wel veel van elkaar houden. Samarinde wordt gefrustreerd omdat Giph zo weinig over zijn gevoel praat. Ze krijgt een miskraam. Er is een open einde of de relatie zal verdergaan na de vakantie op La Palma.

Thijm: Hij zit bij de tv-productie. Giph kent Thijm het best, het is zijn beste vriend. Het lijkt erop dat ze elkaar blindelings vertrouwen totdat blijkt dat Thijm Giph flink heeft belazerd. Hij heeft de filmpjes over de euthanasie van Lotti gebruikt voor een documentaire.

Egon & Benny: De mannelijke vrienden met wie Giph op vakantie is. Ze zitten alle drie bij de tv-productie. Egon is stand-upcomedian en probeert vaak zijn grappen te vertellen of andere gekke acties te laten zien. Er is wel veel contact, maar verder geen bijzondere band tussen Giph en Egon. Aan Benny heeft Giph een grote hekel. Benny is een zielig zakenmannetje, die onafscheidelijk is van zijn telefoon. Giph ergert zich aan bijna alles wat Benny doet of laat, verder staat Benny ook het meest buiten de groep.

Gulpje, Meija & Lureen: De andere drie van de vakantiegroep op La Palma. Stuk voor stuk hele mooie meisjes (door Giph beschreven). Hij heeft ook met alle drie wel iets gehad of gedaan.

Gulpje is een Belgische vriendin van Giph’s zusje Phileine.

Meija is de beste vriendin van Giph’s vriendin Samarinde, hij gaat met haar naar bed wanneer hij verdriet heeft en Samarinde mist.

Lureen is een brutale actrice, ze is er niet vies van om zich naakt te tonen.

Lotti: Zij is de moeder van Giph en Phileine. Haar dood wordt uitgebreid beschreven, als zeer prettig. Ze was heel wisselvallig door haar ziekte MS; dan weer zeer opgewekt, dan weer voortdurend vloekend. Ze heeft een heel goed leven achter de rug. Ze was getrouwd met Giph’s vader en weer gescheiden omdat hij homo bleek, daarna blijven ze bevriend. Ze had altijd veel vrienden, vriendinnen en minnaars. Lotti is heel zelfbewust, verzekerd en niet bang om te sterven.

Phileine: Zij is het zusje van Giph en de hoofdpersoon uit de vorige roman van Ronald Giphart, ‘Phileine zegt sorry.’ In ‘Ik omhels je met duizend armen’ is ze veel volwassener geworden en minder bot. Van haar opvallend sterk en gemene karakter uit ‘Phileine zegt sorry’ is weinig meer te zien.



Perspectief
Alle gebeurtenissen zie je door de ogen van Giph. Het verhaal wordt verteld vanuit de Ik-persoon. Ook weet je als lezer meer dan de gebeurtenissen die Giph meemaakt, je neemt daarin mee wat hij denkt en al heeft meegemaakt doordat hij herinneringen, meningen en gedachtes met je deelt.



Thematiek
Het onderwerp van het verhaal is gelukkig zijn. Over het thema zegt Giph in het boek: ‘Geluk duurt meestal twee uur, in die tijd kun je een paar hoofdstukken uit een boek lezen.’ Hieruit suggereer ik dat volgens de auteur geluk zit in kleine dingen. Herhaalde elementen: vriendschap, vertrouwen, succes.



Titelverklaring
‘Ik omhels je met duizend armen’ Giph’s moeder krijgt een chinees gelukskoekje waarin ze leest: ‘U wordt omhelst door duizend armen.’ Waarop Lotti antwoordt: ‘ En dat is ook zo.’ Het staat voor de zorg en liefde die Giph voor zijn moeder overhad. En voor alle mensen die van haar hebben gehouden en haar hebben verzorgt. En het staat voor de mooie momenten in het leven van Giph waarop hij zich gelukkig voelde. Dat hij zich zo geliefd kan voelen dat het voelt als duizend armen die hem omhelzen.



Plaatsing in de literatuurgeschiedenis
Ronald Giphart heeft een groot deel van zijn eigen levenservaring in het personage Giph geplaatst. Hij heeft net als zijn hoofdpersonage Giph als nachtportier gewerkt en heeft in die periode zijn debuut geschreven, zijn ouders zijn gescheiden en heeft een jongere zus (schrijfster Karin Giphart). Met het boek ‘Ik omhels je met duizend armen wijkt hij af van alle andere literaire boeken uit zijn tijd en daarvoor, blijkt uit een recensie van het NRC.

‘Hij plaatst zich met zijn genotzalige geluk boven zo'n beetje alles waar de literatuur de laatste vijfentwintighonderd jaar mee bezig is geweest. Dus is dit eigenlijk nog wel literatuur? Kennelijk getergd door die steeds weer herhaalde vraag neemt Giphart in zijn nieuwste roman, Ik omhels je met duizend armen, de handschoen op. `Natuurlijk, zodra iemand de woorden `schrijver' en `gelukkig' met elkaar in verband brengt, begint het randvolk om het hardst te roepen dat schrijvers niet gelukkig kunnen zijn. Geluk is geen goede compost voor een vruchtbaar schrijverschap, hoewel je als schrijver de zoektocht naar geluk (in navolging van Socrates) altijd het hoofdthema van je werk dient te maken.'”

Ronald neemt dus een risico door de uitdaging aan te gaan. Met dit boek gaat hij tegen de literaire regels in door over geluk te schrijven. Toch komt hij er niet slecht vanaf want zijn boek wordt wel als literatuur behandeld en is een goed discussiepunt in de Nederlandse literatuur.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Tijd
Betreft de tijd van het werkwoord wordt het verhaal verteld in de tegenwoordige tijd en in de verleden tijd. Het verhaal bestaat dan ook uit een periode in het verleden van Giph en de periode die hij in het heden meemaakt op La Palma. Beide periodes worden in beide tijden verteld, dus de tijd van het werkwoord heeft geen invloed om die periodes te onderscheiden.

De verteltijd is uitgedrukt in 319 bladzijden/7 hoofdstukken.

De vertelde tijd is naar mijn schatting twee en een half jaar. Een en een half jaar voor alle avonturen van Giph in het ziekenhuis, het schrijven van zijn debuutroman en de bloeiende relatie met Samarinde. En een jaartje rond het overlijden van Lotti, het vertrek naar La Palma en de vakantieweek zelf. Ik denk dat zoveel verschillende periodes uit Giph’s leven positief zijn voor de vertelde tijd, omdat door veel achtergrond informatie de acties van Giph begrijpelijker worden. Bijvoorbeeld dat Giph zo boos wordt op zijn vriend Thijm. Thijm heeft filmpjes van Lotti’s overlijden voor een documentaire gebruikt zonder toestemming aan Giph te vragen. Giph is kwaad omdat iemand zijn privéleven misbruikt, maar op Thijm is hij nog veel kwader, want zijn beste vriend heeft zijn vertrouwen geschonden. Dat Giph kwaad is op Thijm is voor de lezer meteen begrijpelijk. In het boek is al eerder verteld dat Giph en Thijm elkaar zo vertrouwden dat ze zelfs samen een trio met een vreemd meisje hadden. Om vervolgens, als homo voor tien minuten, met elkaar alles op seksgebied uit te proberen. Als twee heteromannen elkaar zo vertrouwen, is het misbruiken van de filmpjes voor Giph hoogverraad, onvergefelijk en een grote teleurstelling.

De historische tijd is ongeveer rond het jaar 2000. Waarom? Omdat een succesvolle schrijver zijn mobiele telefoon nog een GSM noemt. Een hippe schrijver van nu zou een smart Phone moeten hebben of wilt de artistieke persoon uithangen en heeft niks om mee te bellen.

Het boek is A-chronologisch omdat alle gebeurtenissen niet in volgorde van tijd staan. Het gevolg is dat de climax uit het verleden (het overlijden van Lotti) en de climax het heden (miskraam van Samarinde) beide aan het eind van het boek komen. Het spannende toppunt is hierdoor nog belangrijker.

De opening is Ab ovo, het verhaal begint middenin de gebeurtenissen. Ik vind dat toepasselijk bij de a-chronologie. Het begint met een verhaaltje over het ontstaan van mensen. Daarna lees je: ‘ Een verhaaltje dat Thijm me onlangs vertelde.’ Op dat moment weet de lezer nog niet wie Thijm is, laat staat wie de hoofdpersoon is die dit verteld.



Ruimte
Het portier aquarium in Mariaplaats ziekenhuis, een schone en simpele plaats waar alleen nodige voorwerpen aanwezig zullen zijn. Gewoonlijk was het rustig en stil zodat Giph de hele nacht aan zijn roman kon werken. Het is een plaats die de ‘gewone’ tijd uit Giph’s leven beschrijft. Hierin is hij nog niet beroemd, is zijn moeder niet ziek en is hij dus nog een simpele onbelangrijke jongeman.

Het huis van Lotti: het was een woning met veel oude spullen, staat in het boek beschreven. Dat kan suggereren dat Lotti al volwassen was geworden en een eigen smaak voor inrichting had ontwikkeld.

Het wandelaars eiland La Palmas waar Giph met zijn vrienden vakantie doorbrengen. Het was er altijd zonnig en de vrienden gingen de hele middag en nacht feesten. Op deze plaats wilde ze een zorgeloze tijd beleven.



Personages
Hoofdpersoon Giph: Hij is een jongeman die eerst werkte als nachtportier en later een succesvolle schrijver wordt. Hij heeft een mooie en slimme vriendin en een liefhebbende familie. Zijn moeder komt op sterven te liggen en hij neemt de verantwoordelijkheid om met zijn zus voor haar te zorgen. Hij gaat een keer vreemd met de beste vriendin van Samarinde en ziet zijn relatie afbrokkelen. Hij praat niet over zijn gevoelens maar is wel kwaad op Samarinde. Omdat ze naar het buitenland ging voor haar werk, terwijl hij Samarinde liever aan zijn zij had bij het overlijden van zijn moeder. Doordat hij op vakantie van plan was zijn relatie te beëindigen weet hij niet hoe hij moet reageren op de zwangerschap van Samarinde.



Bijrollen
Samarinde: Ze was eerst arts in het Mariaplaats ziekenhuis en is een carrière als actrice en model aan het opbouwen. Ze krijgt een relatie met Giph en wordt ook zwanger van hem. Doordat Samarinde zich veel op haar werk richt en niet op Giph, groeien ze uit elkaar en de relatie tussen hen wordt zeer vrij. Giph en Samarinde gaan beide vreemd, ondanks dat ze wel veel van elkaar houden. Samarinde wordt gefrustreerd omdat Giph zo weinig over zijn gevoel praat. Ze krijgt een miskraam. Er is een open einde of de relatie zal verdergaan na de vakantie op La Palma.

Thijm: Hij zit bij de tv-productie. Giph kent Thijm het best, het is zijn beste vriend. Het lijkt erop dat ze elkaar blindelings vertrouwen totdat blijkt dat Thijm Giph flink heeft belazerd. Hij heeft de filmpjes over de euthanasie van Lotti gebruikt voor een documentaire.

Egon & Benny: De mannelijke vrienden met wie Giph op vakantie is. Ze zitten alle drie bij de tv-productie. Egon is stand-upcomedian en probeert vaak zijn grappen te vertellen of andere gekke acties te laten zien. Er is wel veel contact, maar verder geen bijzondere band tussen Giph en Egon. Aan Benny heeft Giph een grote hekel. Benny is een zielig zakenmannetje, die onafscheidelijk is van zijn telefoon. Giph ergert zich aan bijna alles wat Benny doet of laat, verder staat Benny ook het meest buiten de groep.

Gulpje, Meija & Lureen: De andere drie van de vakantiegroep op La Palma. Stuk voor stuk hele mooie meisjes (door Giph beschreven). Hij heeft ook met alle drie wel iets gehad of gedaan.

Gulpje is een Belgische vriendin van Giph’s zusje Phileine.

Meija is de beste vriendin van Giph’s vriendin Samarinde, hij gaat met haar naar bed wanneer hij verdriet heeft en Samarinde mist.

Lureen is een brutale actrice, ze is er niet vies van om zich naakt te tonen.

Lotti: Zij is de moeder van Giph en Phileine. Haar dood wordt uitgebreid beschreven, als zeer prettig. Ze was heel wisselvallig door haar ziekte MS; dan weer zeer opgewekt, dan weer voortdurend vloekend. Ze heeft een heel goed leven achter de rug. Ze was getrouwd met Giph’s vader en weer gescheiden omdat hij homo bleek, daarna blijven ze bevriend. Ze had altijd veel vrienden, vriendinnen en minnaars. Lotti is heel zelfbewust, verzekerd en niet bang om te sterven.

Phileine: Zij is het zusje van Giph en de hoofdpersoon uit de vorige roman van Ronald Giphart, ‘Phileine zegt sorry.’ In ‘Ik omhels je met duizend armen’ is ze veel volwassener geworden en minder bot. Van haar opvallend sterk en gemene karakter uit ‘Phileine zegt sorry’ is weinig meer te zien.



Perspectief
Alle gebeurtenissen zie je door de ogen van Giph. Het verhaal wordt verteld vanuit de Ik-persoon. Ook weet je als lezer meer dan de gebeurtenissen die Giph meemaakt, je neemt daarin mee wat hij denkt en al heeft meegemaakt doordat hij herinneringen, meningen en gedachtes met je deelt.



Thematiek
Het onderwerp van het verhaal is gelukkig zijn. Over het thema zegt Giph in het boek: ‘Geluk duurt meestal twee uur, in die tijd kun je een paar hoofdstukken uit een boek lezen.’ Hieruit suggereer ik dat volgens de auteur geluk zit in kleine dingen. Herhaalde elementen: vriendschap, vertrouwen, succes.



Titelverklaring
‘Ik omhels je met duizend armen’ Giph’s moeder krijgt een chinees gelukskoekje waarin ze leest: ‘U wordt omhelst door duizend armen.’ Waarop Lotti antwoordt: ‘ En dat is ook zo.’ Het staat voor de zorg en liefde die Giph voor zijn moeder overhad. En voor alle mensen die van haar hebben gehouden en haar hebben verzorgt. En het staat voor de mooie momenten in het leven van Giph waarop hij zich gelukkig voelde. Dat hij zich zo geliefd kan voelen dat het voelt als duizend armen die hem omhelzen.



Plaatsing in de literatuurgeschiedenis
Ronald Giphart heeft een groot deel van zijn eigen levenservaring in het personage Giph geplaatst. Hij heeft net als zijn hoofdpersonage Giph als nachtportier gewerkt en heeft in die periode zijn debuut geschreven, zijn ouders zijn gescheiden en heeft een jongere zus (schrijfster Karin Giphart). Met het boek ‘Ik omhels je met duizend armen wijkt hij af van alle andere literaire boeken uit zijn tijd en daarvoor, blijkt uit een recensie van het NRC.

‘Hij plaatst zich met zijn genotzalige geluk boven zo'n beetje alles waar de literatuur de laatste vijfentwintighonderd jaar mee bezig is geweest. Dus is dit eigenlijk nog wel literatuur? Kennelijk getergd door die steeds weer herhaalde vraag neemt Giphart in zijn nieuwste roman, Ik omhels je met duizend armen, de handschoen op. `Natuurlijk, zodra iemand de woorden `schrijver' en `gelukkig' met elkaar in verband brengt, begint het randvolk om het hardst te roepen dat schrijvers niet gelukkig kunnen zijn. Geluk is geen goede compost voor een vruchtbaar schrijverschap, hoewel je als schrijver de zoektocht naar geluk (in navolging van Socrates) altijd het hoofdthema van je werk dient te maken.'”

Ronald neemt dus een risico door de uitdaging aan te gaan. Met dit boek gaat hij tegen de literaire regels in door over geluk te schrijven. Toch komt hij er niet slecht vanaf want zijn boek wordt wel als literatuur behandeld en is een goed discussiepunt in de Nederlandse literatuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik omhels je met 1000 armen door Ronald Giphart"