ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Auteur: Francine Oomen:

Geboortedatum: 27 maart 1960

Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.

Opleiding: De Design Academy, in Eindhoven. Ik ben dus eigenlijk industrieel ontwerper.

Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Ik teken minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heb ik wel geïllustreerd. Ook de vormgeving van mijn boeken doe ik meestal zelf.

Mijn carrière in het boekenvak is ooit begonnen omdat ik van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna ben ik zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Mijn allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990).!Werktijden: Ik werk het liefste 's ochtends, dan doen mijn hersens het het beste.

Toekomstplannen: Boeken voor volwassenen schrijven. Films maken. En nog meer mooie en goede kinderboeken schrijven.Titel: Hoe overleef (zonder) liefde? :

De titel zegt het al.

Omslag: Graffiti: Neuz (het vriendje van Rosa) spuit graffiti.Genre: Probleem/ Liefdesverhaal

Vertelperspectief: e-mails en alsof de schrijver alles ziet gebeuren.Personen:

Rosa: hoofdpersoon: ze heeft een broertje en ze woont bij haar moeder, ze heeft een

vriendje (Neuz). Ze is nogal onzeker. Ze woont in Amsterdam. Ze is 16 jaar en werkt in een bloemenwinkel.

Neuz: Het vriendje van Rosa. Hij spuit graffiti en woont in Groningen.Ruimte: Het verhaal speelt zich af in veel verschillende plekken.

Opbouw: Het verhaal begint midden in een verhaal.

Het begint met allemaal gebeurtenissen.

Er gebeurt het hele verhaal wel wat.

Het loopt goed af.Inhoud: Rosa is pas naar Amsterdam verhuisd. Om naar school te gaan moet ze eerst een half uur in de metro en dan nog tien minuten fietsen. Ze is boos omdat:

Ze zou met haar vader naar New York gaan, maar dat gaat niet door.

Ze is ook verdrietig, omdat haar vriendje dit weekend zou komen maar die is al bijna 1 maand ziek.Als Rosa op een avond met haar moeder aan het praten is legt haar moeder haar uit dat haar vader voor zijn gevoelens vlucht in het werk daarom is ie altijd zo druk met werk.Ondertussen heeft ze ook nog een vriendin met een streng moslimse familie dus Rosa vriendin (Noa) moet trouwen met een man uit Marokko die al in de 40 is.Dan besluit Rosa gewoon naar Groningen te gaan, naar Neuz. Als ze daar aankomt is Neuz er niet hij is skaten zegt zijn zus. Dan wordt Rosa boos: skaten?! Maar hij is toch ziek? Dan gaat ze buiten op de stoep zitten. Als ze Neuz ziet wordt ze nog bozer. Ze smijt de rozen die ze voor hem gekocht heeft in zijn gezicht. Ze rent terug naar het station. De trein komt er al aan en ze is haar tas en haar portemonnee vergeten. Nu maar hopen dat er geen conducteur komt. Dan staat Neuz in eens voor haar met haar tas. Ze pakt hem aan zonder iets te zeggen. Snel stapt ze in de trein.Er komen 2 vriendinnen van Rosa logeren. Die 2 vriendinnen hadden eerst ruzie, maar dankzij Rosa hebben ze het weer uitgepraad.Als ze die zaterdag gaat werken zit Noa huilend op de stoep. Ze is weggelopen. Als Rosa’s moeder de ouders van Noa opbelt zegt haar vader dat Noa hun dochter niet meer is. Noa mag bij Rosa blijven slapen.Die avond gaat Rosa uit samen met Noa en haar andere vriendinnen. Als Rosa haar vriend Jonas (Jonas is homo) gaat ophalen van het station loopt ze nog even langs de bloemenwinkel. Als ze daar naar binnen kijkt ziet haar moeder zoenen met meneer Rosetti (Rosa’s baas).Als ze die avond naar een discotheek in de buurt gaan komt Jonas naar haar toe rennen, hij zegt dat hij Neuz heeft gezien. Als ze aan het dansen is ziet Neuz ineens, hij loopt naar buiten. Snel loopt Rosa hem achterna. Als ze even gaan wandelen maken ze alles goed. Als Rosa hem een zoen wil geven draait ie zijn hoofd weg. Rosa kijkt hem verbaasd aan, het mag niet zegt Neuz, ik heb de ziekte van Pfeiffer. O, daarom was je zo moe zegt Rosa. Dan lopen ze weer terug naar de discotheek.Als ze weer terug zijn zien ze dat de neef van Noa (Yoesoef) er is. Dan valt Yoesoef het vriendje van Noa (Samuel) aan. Noa begint te gillen O, Roos ze slaan hem helemaal in elkaar! Dan gaan Neuz en wat andere jongens zich er ook mee bemoeien. Dan komt er iemand van de discotheek. Twee mannen laten het gevecht stoppen, ook de muziek is gestopt. Samuel is bewusteloos en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Als ze weer thuis zijn schrijft Noa een brief naar haar ouders.

Eigen mening: Ik vind het een heel leuk boek. Het leest best makkelijk, maar dat vind ik wel

fijn op zich. Ik heb de hele serie van “Hoe overleef ik….?” gelezen maar ik vind dit toch wel het leukste boek, denk ik, omdat er zoveel in gebeurt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.