Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1435 woorden
  • 19 juni 2007
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
47 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
B Keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de eerste 8 boeken ook al gelezen had en ik dan natuurlijk het laatste deel ook niet kon missen. Ik vond het een heel leuk boek alleen een beetje een raar (open) einde. Dat vond ik verrassend omdat de schrijfster had gezegd dat dit het laatste deel zou zijn. Ik vond het boek af en toe spannend. Maar in veel delen van het verhaal was het ontroerend. De hoofdrolspeelster was vaak verdrietig.

C Samenvatting
Het boek gaat over Rosa die in Amsterdam woont. Haar vriendje, Neuz, woont in Groningen en ze kunnen elkaar dus niet vaak zien. Op een gegeven moment mailt , smst en belt ze Neuz maar hij reageert maar niet. Dan besluit Rosa om naar Groningen te gaan met de trein. Als ze daar aankomt is Neuz weg met een meisje. Rosa is bang dat hij een nieuw vriendinnetje heeft. Aan het einde van het verhaal is er groot feest en daar gebeuren ook nog een paar rare dingen.


De personen die in het verhaal voorkomen zijn:
Rosa
Rosa is de hoofdpersoon van het boek. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar moeder.

Abeltje
Abeltje is het halfbroertje van Rosa. De vader van Abeltje is overleden.

Moeder
Dit is de moeder van Rosa. Ze krijgt in het boek een relatie met een kennis van Rosa…

Jonas
Jonas is een vriend van Rosa die ze al kent vanaf de 1e klas. Hij is homo.

Esther
Esther is een vriendin van Rosa die ze al kent van de 1e klas. Ze woont in Eindhoven.

Carmen, Joya en Noa
Dit zijn vriendinnen van Rosa die bij haar op school zitten.

Jim
Jim heeft Rosa ontmoet in de metro. Ze denkt dat hij haar leuk vind maar dan ontdekt ze dat hij homo is…

Sascha
Sascha is een vriendin van Rosa die ze al kent vanaf de 1e klas. Ze heeft haar al heel lang niet meer gezien.

Jade
Jade is het baby’tje van Sascha. Ze is nog heel erg klein.


Neuz
Neuz is het vriendje van Rosa. Hij woon in Groningen en ze zien elkaar niet vaak.

Vader Noa
De vader van Noa verbied het haar om een vriendje te hebben. Dit komt omdat ze uitgehuwelijkt is aan een man van 60. Dit wil ze niet en ze word ook nog eens verliefd op een jongen.

Noa
Noa is en vriendin van Rosa en ze wil graag een relatie met Samuel maar mag dit niet van haar ouders. Ze wordt verstoten uit de familie en ze komt inwonen bij Rosa.

Samuel
Samuel is de vriend van Noa. Door hem word Noa verstoten uit haar familie.

Joop
Joop is de vader van Rosa. Ze gaat met hem msn-en en dan komt ze erachter waarom haar ouders écht uit elkaar zijn gegaan.

Meneer Rosetti
Meneer Rosetti is de baas van Rosa. De moeder van Rosa word verliefd op hem. Rosa vind ze zoenend in de bloemenzaak van meneer Rosetti.

Probleem
Het probleem van Rosa is dat ze haar vriendje nooit meer ziet. Op een dag besluit ze om naar Groningen te gaan omdat ze denkt dat haar vriendje een ander vriendinnetje heeft. Als ze aankomt in Groningen blijkt dat Neuz weg is met een meisje. Hij is met haar skaten! Rosa word boos en verdrietig en als ze Neuz tegenkomt slaat ze hem en zegt ze lelijke dingen tegen hem. Neuz schrikt hiervan en word verdrietig. Het meisje is echter gewoon een vriendin van hem. Het probleem word opgelost als Neuz Rosa een lange mail schrijft met alles daarin wat hij op z’n hart heeft. Dat hij bedroefd is door de woorden die Rosa gezegd heeft. Aan het einde komt het weer goed.

Plaats en tijd
Alles in het verhaal gebeurt in Amsterdam of Groningen. Rosa woont namelijk in Amsterdam. Alles wat in Groningen gebeurt is bij Neuz.

De gebeurtenissen zijn gewoon in de tijd waar we nu in leven. Dat weet je omdat ze steeds mailtjes stuurt waar de datum opstaat en ze heeft ook een computer en gsm. Het boek is chronologisch opgebouwd maar af en toe zijn er wel flashbacks. Dat is het leukst om te lezen, omdat je er dan dingen uit herkent die je al in andere boeken hebt gelezen.

D Spanning
Er is niet zo veel spanning in dit boek. De enige spannende momenten zijn als er een gevecht is in het café, als Rosa in de trein zit op weg naar Neuz. Voor de rest gaat het boek over liefde en problemen. Dus niet echt met spanning erin. Het moment dat ook wel spannend is, is als Noa de tijd bij Rosa woont, want je weet nooit wanneer haar vader zal komen.

E Ervaring
Ik vond dit een heel erg leuk boek. Misschien komt het omdat ik alle andere boeken ook al ken, want ik weet al waar heel Rosa ’s leven over gaat. Ik denk namelijk dat het moeilijk zou zijn om zomaar midden in een deel te ‘stappen’. Ik vind het boek gaat over problemen die jongeren hebben. Je herkent veel dingen uit de boeken. De survivaltips zijn ook erg leuk. De dingen die in het boek staan kunnen ook echt gebeuren. Ik zou niet de hoofdpersoon willen zijn omdat ze een moeilijk leven heeft: ouders gescheiden, een vriendje die ver weg woont, een dode stiefvader. Allemaal moeilijke dingen om mee te maken of te hebben.

F Mening
Het boek is niet spannend maar ook niet saai. Ik vind het boek gewoon erg leuk om te lezen. Er zitten wel een aantal spannende en saaie momenten in. Het meest spannende moment is het gevecht in het café. Rosa gaat uit met al haar vrienden en dan ontstaat er een gevecht tussen de neef van Noa en Samuel. Dit gevecht komt door de relatie van Samuel en Noa. Ze mag namelijk geen relatie hebben omdat ze uitgehuwd moet worden. Een saai moment uit het boek is als Rosa en haar vader, Joop, een MSN-gesprek hebben. Dat gaat namelijk helemaal nergens over en dat had de schrijver van mij ook best weg mogen laten.

G De auteur
Francine Oomen is in 1960 op 27 maart geboren in Laren. Ze heeft op de Design Academy in eindhoven gezeten en ze is dus eigenlijk industrieel ontwerper. Francine Oomen heeft eigenlijk meer beroepen dan alleen schrijver. Ze is ook nog illustrator en ontwerper. Vroeger toen haar kinderen nog klein waren, maakte ze zelf veel prentenboekjes. Toen tekende ze ze altijd zelf. Nu haar kinderen opgegroeid zijn maakt ze alleen nog maar boeken voor hun leeftijd. Vroeger tekende ze zelf veel meer. Maar ze heeft wel alle boeken van Lena Lijstje zelf geïllustreerd. De vormgeving van de boeken doet Francine vaak ook zelf. Ze wil ook graag andere producten maken zoals agenda’s, etuis, kalenders, schriften, kaftpapier, etc. Ze wil dit doen voor de HOI-serie maar ook voor de Lena Lijstje boeken. De carrière van Francine is eigenlijk begonnen toen ze dingen mocht illustreren voor Dick Bruna. Ze mocht bijvoorbeeld boekjes, behang en stoffen ontwerpen. Ze keek erg tegen Dick Bruna op en ze besloot om zelf ook schrijver te worden. Ze is begonnen met schrijven en tekenen. Het eerste boekje dat Francine ooit schreef was: ‘Saartje en Tommie op de boerderij’. Dit was getekend door Dagmar Stam. Er zijn nog een heleboel meer ‘Saartje en Tommie’-boekjes gekomen. Ze heeft zelf een tv-serie en video’s met Saartje en Tommie erop gehad. Francine Oomen zegt dat ze het liefst ’s morgens werkt, omdat haar hersens dan nog goed werken.

‘Na twee uur ’s middags produceer ik alleen maar spelfouten en wartaal wat ik de volgende dag weer moet verwijderen en over moet doen.’, zegt Francine. Francine is nu bezig met alle plannen voor de nieuwe film die over een HOI-boek zal gaan. Ze heeft beloofd dat er nog een HOI-boek zal komen dus daar wachten alle fans ook in smart op.


Hier nog wat persoonlijk feitjes op een rij over Francine:
Kleur ogen: blauw met een donkerblauw randje.
Kleur haar: Blond
Lengte: 1.72
Gewicht: 60 kilo
De hobby’s van Francine zijn lezen, tekenen, schrijven, wandelen, film kijken, naar het theater gaan, lekker koken, uitgaan. De huisgenoten van Francine zijn: Joris, zoon van 17, Lotte, dochter van 15, Daan, zoon van 13, Poezie, de poes, José, geen informatie. De lievelingskleur van Francine is blauw. Haar favoriete boek is Sjakie en de Chocoladefabriek.

Bronnen:
http://www.boekwijs.nl/boek/titel/id/28977/hoe-overleef-ik-zonder-liefde.html
http://www.francineoomen.nl/hoeoverleefik/boeken/30/
http://prod.netuit.nl/NetUit.htm?K/2006/nieuw/goed/titels.htm
http://www.kjoek.nl/schrijvers.php?schrijversid=73a7ac3a6fc59fc1b0e&sorteren=m-p
http://www.francineoomen.nl/francine/boekverslag/

Het boek is € 12.95 en bijna in alle boekwinkels te koop.

REACTIES

M.

M.

Bij bronnen, link naar boekwijs moet zijn: http://www.boekwijs.nl/boek/titel/id/28977/hoe-overleef-ik-zonder-liefde.html

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"