Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1473 woorden
  • 25 maart 2007
  • 36 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 36 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
180
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2007 Winnaar) , Jonge Jury (2008 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Analyse
Hoofdpersoon: Rosa van Dijk
Bijpersonen: Neuz (hij heet in het echt Vincent maar iedereen noemt hem Neuz, hij is het vriendje van Rosa hij is ook gek op graffiti), Appie (echt naam: Abeltje, hij is het broertje van Rosa), Sascha (oude vriendin van Rosa), Jade (de baby van Sascha), Carmen (vriendin), Joya (vriendin), Noa (vriendin, 17jaar), Samuel (vriendje van Noa, 18jaar), Yoesoef (de neef van Noa), Esther (vriendin van Rosa), Jonas (goede vriend van Rosa, hij is homo), Jim (ook een vriend, gespierd en homo), Granito (echte naam: Juanito, hij is ook homo, vriend van Jim), Moeder van Rosa, Joop (de vader van Rosa), Meneer Rosetti (baas van de bloemenwinkel waar Rosa werkt, voornaam: Enrico), Moeder van Neuz, Zoë (zus van Neuz.)
Karakter: Eigenwijs, Bang, Teleurgesteld, Prikkelbaar, Behulpzaam, Onzeker.

Plaats: Nederland, Amsterdam, Groningen, Rosa’s huis, Neuz huis, school, bloemenwinkel (Rozemarijn), discotheek (Pink Lagoon.)

Tijd: Nu, ongeveer 6 maanden.
Titelverklaring: De titel zegt het al het verhaal gaat erover hoe je de liefde moet overleven of hoe je kunt leven zonder liefde, er staan handige tips in.

Samenvatting:

Neuz komt dit weekend niet naar Rosa toe (hij is ziek) en in de meivakantie kan haar vader ook niet met haar naar New York (hij moet werken), daar baalt ze heel erg van.
Als Rosa naar huis gaat met de metro ontmoet ze een jongen tegen: ‘’Jim” Ze kletsen wat en wisselen hun mobiele nummers uit.
Thuis zit Rosa’s moeder te Internet daten.
Op school verteld Carmen dat ze tijdens dansen haar enkel heeft verzwikt.
De volgende dag gaat Rosa naar Groningen om naar Neuz toe te kunnen.

Daar aan gekomen hoort ze dat Neuz er niet is, hij is met Kirsten aan het skaten (terwijl hij ziek was,) de moeder van Neuz trekt haar naar binnen en samen wachten ze op Neuz.
Neuz kwam eraan maar ze kregen ruzie omdat hij zei dat hij ziek was maar dat was hij dus helemaal niet, ze zei dat ze iemand anders leuk vindt (dat is niet waar) en slaat hem met een bos bloemen in zijn gezicht en Rosa rende weg, Neuz wenste hun succes.
In de metro komt ze Jim tegen en ze besluit om met hem mee te gaan naar Zandvoort.
In het weekend logeren Carmen en Joya bij haar.
Joya vertelt dat haar vader woedend op haar was geworden omdat hij, haar zag healen bij haar zusje.
In de snackbar komt Rosa, Sascha tegen (ze ziet er erg slecht uit,) ze duwt een buggy met een baby erin: ‘’Jade.’’
Als Rosa aan het werk is wordt ze weggeroepen, het blijkt dat Noa er zit en ze is helemaal overstuurd. Noa verteld haar dat Yoesoef (haar neef) steeds aan haar zit en hij zei dat als ze het tegen iemand zou zeggen dat hij het zou vertellen over haar en Samuel (dat ze elkaar nog steeds zien.) Noa heeft het aan haar moeder verteld en daarvoor kreeg ze een klap in haar gezicht en werd ze uitgescholden. Daarna is ze weggelopen en naar Samuel toe gegaan.
Samuel, Noa en Rosa gaan naar Rosa’s huis toe, Rosa’s moeder belt Noa haar ouders en die zeggen dat Noa niet meer hun dochter is en ook dat ze niet meer hoeft terug te komen. (Yoesoef heeft alles ontkend en hij heeft Noa’s ouders verteld over haar en Samuel.) Noa logeert zo lang bij Rosa.
Noa en Rosa halen Jonas op van het station.
Samen wandelen ze met Appie die in de buggy zit over straat. Als ze langs de bloemenwinkel gaan, wil Appie een koekje. De winkel is dicht maar er is wel iemand binnen, Meneer Rosetti en haar moeder staan in een innige omhelzing.
’s Avonds gaan ze met zijn alle naar de Pink Lagoon, daar komen ze Jim en Granito tegen, later komen ze Sascha ook nog tegen.
Jonas vertelt Rosa dat hij Neuz net heeft gezien, Rosa gaat hem zoeken en komt hem tegen, hij loopt weg en zij rent achter hem aan.
Buiten besluiten ze samen te gaan wandelen en ze praten met elkaar over hun ruzie en uiteindelijk maken ze het weer goed, ze hebben weer met elkaar alleen kunnen ze niet zoenen omdat Neuz de ziekte van Pfeiffer heeft.
Als ze weer naar binnen gaan hoort Rosa dat Joya, Neuz een e-mail heeft gestuurd, met wat uitleg.
Joya heeft Yoesoef net naar binnen zien komen, Joya, Neuz en Rosa gaan Noa zoeken maar ze zijn al te laat, Yoesoef en zijn vrienden staan al bij Noa en Samuel.
Samuel verdedigd Noa en Yoesoef en Samuel beginnen te vechten, Jim probeert ze uit elkaar te houden maar iemand springt boven op hem. Neuz, Jonas en Granito gooien zich in het gevecht.
Sascha en twee grote mannen komen eraan en Sascha trekt Noa uit het gevecht vandaan, opdat moment pakt iemand Sascha beet en zwiept haar opzij, ze valt tegen een stoel op haar slaap.
Dan is het gevecht voorbij.
Samuel is bewusteloos en Sascha heeft een lichte hersenschudding. Granito, Jim, Jonas en Neuz hebben voor de rest niks ernstigst. Samuel wordt naar het ziekenhuis gebracht.
Yoesoef en zijn vrienden zijn door de politie meegenomen, die zeggen dat hij een echte vechtersbaas is, hij staat al op de zwarte lijst bij de politie en bij een aantal discotheken.
Rosa, Carmen, Joya en Neuz brengen Sascha naar huis, eenmaal daar aangekomen staan ze voor een oud pakhuis (een kraakpand.)
Sascha rent naar boven en ze lopen voorzichtig de trap op en volgen het geluid, als ze binnen in de kamer komen zien ze Sascha met een baby in haar armen, haar baby: ‘’Jade.’’
Ze blijven allemaal bij Sascha slapen om haar in de gaten te houden.
Thuis hebben Rosa,Neuz en haar vriendinnen de tafel gedekt en gaan ze met zijn alle gezellig ontbijten. Rosa vraag haar moeder naar Meneer Rosetti en haar moeder voelt zich betrapt en ze vertelt het hele verhaal. Later is Rosa aan de beurt, zij verteld wat er gisterenavond allemaal is gebeurd (Joya is nog bij Sascha.)
Rosa verteld dat Sascha het pas na 3maanden merkte dat ze zwanger was en dat de ‘vader’ van het kind is gevlucht en haar moeder wou dat ze abortus zou laten doen maar dat wou ze niet en dus is ze weggelopen. Ze besluiten om Sascha te helpen, maar eerst gaan ze slapen.
Ze besluiten om met z'n allen in de middag naar Sascha toe gaan, ze nemen allemaal lekkere dingen mee en ook schoonmaak spullen.
Noa schrijft een brief naar haar ouders, dat ze hoopt dat haar ouders begrijpen waarom ze is weggelopen en dat ze voor haar zelf heeft gekozen om niet meer in angst te leven.
Eigen mening:
Hoofdpersoon: Ik vond dat Rosa erg snel geprikkeld is, maar ze was wel heel erg behulpzaam voor haar vriendinnen en vooral voor mensen die in de problemen zitten natuurlijk is ze ook behulpzaam voor andere mensen, Ze is erg onzeker over haar relatie met Neuz, ze denk erg snel dat hij een ander heeft als hij met een meisje samen is. Ze weet later in het boek dat, dat nergens voor nodig is, hij wil alleen maar haar.
Thema: Het thema is verliefd of liefde, ik vind het een goed thema omdat je er in het dagelijkse leven er dagelijks mee te maken hebt. Er staan veel handige tips in hoe je met bepaalde dingen om moet gaan of wat je bij een bepaalde situatie moet doen. De survival tips (zo noemen ze de tips) zijn daarom erg handig.
Spanning: Er zat best wel veel spanning in, ik zat soms echt van oh wat gaat er nu gebeuren en dan kon ik het boek niet wegleggen maar moest ik het verder lezen ook al was ik nog zo moe.
Humor: Er zat ook best wel veel humor in, omdat Rosa en haar vriendinnen om de stomst dingen moesten lachen en ook toen Joya haar verhaal aan Rosa en Carmen vertelde ze dat heel serieus en plotseling schoten ze in de lag en dat is erg grappig, als ze een heel serieus gesprek voeren en dan schieten ze in ene in de slappe lag.
Stijl: Ik snapte het verhaal erg goed omdat de schrijfster hielp je goed op de hoogte en ze hielp het boek spannend zodat je, je boek niet weg kon leggen maar dat je verder wou lezen.
Het verhaal is ook goed beeldend beschreven, de schrijfster vertelde je bijvoorbeeld wat er op een tafel stond of wat er op de grond lag. Het verhaal was goed te begrijpen.
Einde: Ik dacht wel dat het weer goed zou komen tussen Rosa en Neuz en dat was ook zo
En dat Noa niet meer terug naar huis zou gaan dacht ik ook wel een beetje maar dat wist ik niet zeker. Het einde was daarom wel een beetje voorspeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

Mooi!!

1 jaar geleden

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"