Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Algemene gegevens:
Titel: Hoe overleef ik (zonder) dromen?
Auteur: Francine Oomen
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2009
Samenvatting:

Rosa’s hart is gebroken, het is uit met Neuz. Met Sascha gaat het ook niet heel goed, ze is net van de drugs af. Joya is weg gelopen en vertrokken naar een ander land. Rosa hoort ook nog eens dat haar moeder zwanger is. Met Jonas gaat het wel goed, hij is homo en vind een jongen leuk. Rosa krijgt een mail van Joya, ze wil een soort van nieuw leven beginnen, omdat haar vader haar altijd slaat. Dat was ook de reden dat ze wegliep. Esther, een vriendin van Rosa besluit samen met Rosa een avondje uit te gaan met iedereen. Richting de disco lopen ze in een steeg. Dan lopen er 4 jongens de steeg in. Esther zei tegen Rosa dat Sascha die 4 jongens uit haar drugs verleden kende en dat ze haar niet mochten zien. Georgio, een vriend die Rosa best leuk vind gaat naar ze toe en doet net alsof hij geheime politie is, ze trappen erin en gaan snel weg. In de disco zoent Georgio Rosa. Dan komt Jonas naar ze toe, hij heeft die 4 jongens gezien in de disco. Rosa wil snel weg gaan maar Sascha is nog een cola aan het drinken. Rosa drinkt hem snel voor haar op. Rosa krijgt het benauwd en wil naar buiten. Georgio en Rosa gaan alvast naar buiten en de rest pakten eerst nog hun jassen. Rosa word nu ook misselijk en gaat bijna overgeven. Dan valt ze flauw en komt de ambulance. Er is GHB in Sascha’s cola gedaan. Neuz komt ook op bezoek in het ziekenhuis. Maar terwijl Rosa slaapt heeft Georgio tegen Neuz verteld dat hij met Rosa had. Maar dat was niet zo en Rosa heeft hem een mail gestuurd dat ze niet met hem wil. Georgio heeft Neuz een sms gestuurd dat Rosa van Neuz houd, niet van hem. Op een avond wordt er op Rosa’s raam geklopt. Ze kijkt naar buiten en ziet daar Neuz in een boom zitten. En ze hebben weer verkering. Jonas zijn vriend schrok ervan omdat hij nog niet zeker wist of hij homo was, maar Jonas heeft hem geholpen en nu hebben zij ook verkering.

Titelverklaring:
Rosa droomt van Neuz dat het weer aan is enz. en dat gebeurd ook. Eigenlijk gaat de inhoud van het hele boek wel over dromen.
Genre: dat is tiener drama
Hoofdpersonen:
Rosa Van Dijk
Rosa is een vrolijk meisje en heeft blond haar. Ze probeert altijd vrienden te helpen met survival tips.
Bijpersonen:
Abel, Georgio, Noa, Sacha, Steven, Jonas, Ester, Rosa’s Moeder, Meneer Rosetti, Vincent (Neuz)
Thema:
het van dit boek is best wel verschillend het gaat over gezinsproblemen,drugs,liefde maar voornamelijk drama
Bedoeling van de schrijver: je vermaken en tegelijk ook tips geven.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in de winkel van meneer Rosetti waar boven hun huis zit ,in de way out en in het ziekenhuis.
Plaats: het speelt zich af in het centrum van Amsterdam
Spanning en opbouw:
de spanning komt voornamelijk voor als je een hoofdstuk hebt een voorbeeld, Rosa wil iets heel belangrijks tegen Neuz zeggen maar dat wordt uitgesteld. Opbouw is dat het steeds spannender wordt.
Perspectief: het wordt in de ik persoon afgespeeld en dat is in dit geval Rosa.

Stijl:
De stijl van de schrijfster is een humoristische, realistische puber-/ tienertaal. Deze is vooral te herkennen door het puberale taalgebruik. Ook een kenmerk van de stijl is dat er in het verhaal mailtjes en msn-gesprekken zijn toegevoegd. Roos, de hoofdpersoon, heeft een eigen manier van mensen namen geven. Dit maakt de stijl nog meer realistisch en geeft een humoristische tint aan het boek. Dit humoristische is vooral door het overdrijven van de situatie, dit voegt ook iets toe aan het karakter van Roos.
Realistisch of niet: Het verhaal is zeer realistisch geschreven en dus ook non-fictie. Vele gebeurtenissen die Rosa meemaakt zouden ook vele andere mensen kunnen overkomen. Ook had ik maar weinig verbeelding nodig om me de gebeurtenissen en de personen voor te stellen. Ik vind het verhaal zelfs zo goed en duidelijk geschreven dat het lijkt alsof Francine Oomen dit verhaal zelf heeft meegemaakt.

Mening:
ik vind het een heel leuk boek om te lezen want als ik het lees lijkt het net een film, dus het is heel meeslepend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

echt een geweldig verslag, het is ook best wel handig.

P.S. welk cijfer heb je gekregen??

8 jaar geleden

T.

T.

goede samenvatting!

8 jaar geleden

K.

K.

wow echt heel goed

8 jaar geleden

leonie

leonie

Ik heb een 7 gekregen ;)

8 jaar geleden

W.

W.

heel leuk en handig ik heb hem ook gebruikt moet binnenkort inleveren dus alvast bedankt!!!!

8 jaar geleden

M.

M.

Heel erg leuk, ik kon er veel mee. Elke vraag voor boekbespreking die ik had , had jij ook :)
Leuk gemaakt. Veel tijd in gestoken, ziet er netjes uit.

7 jaar geleden

F.

F.

Super goed boekverslag!

7 jaar geleden

D.

D.

woooowwww echt bedanktttt!!!!! je hebt me echt geholpen!!

xxblij meisje:)

7 jaar geleden

D.

D.

jammer dat er geen verwerkingsopdracht bij staat

7 jaar geleden

L.

L.

Wow super goed!

6 jaar geleden

C.

C.

Heey! super goed gemaakt! Ik kan nu beter dit lezen dan het boek nog een keer lezen 1! dankjewelll xx

5 jaar geleden