Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 926 woorden
  • 17 maart 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
19 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Rosa moet naar een andere school omdat ze van Den Bosch naar Groningen is verhuist. Dit vindt ze niet leuk. Ze wordt daar gepest en uitgelachen. Ze noemen haar dan ook miss Piggy. Ze denkt dat ze haar zo noemen omdat ze dik is. Daarom gaat ze haar vinger in haar keel steken en eet ze bijna niks meer.
Thuis heeft ze erg vaak ruzie met Alexander (haar stiefvader) ze noemt hem ook wel Apenbil. Ze vindt dat hij zich overal mee bemoeit en dat haar moeder weinig aandacht voor haar heeft.
Rosa moet heel vaak naar haar kamer omdat ze een grote mond heeft of weer iets stoms heeft gedaan. Op school wordt ze ook heel erg gepest. Door alle ellende besluit ze een nieuwe Rosa uit te vinden, eentje die iedereen mag. Ze noemt de nieuwe Rosa ‘Rooz’. Nu heeft ze vaak 2 stemmen in haar hoofd eentje van Rosa die weinig durft en een van Rooz die haast alles durft en voor niemand bang is.

Zo gaat ze rare dingen doen zoals haar haren paars verven, een piercing zetten en geld pikken van haar stiefvader. Haar ouders vinden dit niet goed. Ze trok daarom expres haar piercing eruit om haar ouders te laten schrikken, maar het bleek een neppiercing te zijn.
Ze vindt het erg leuk om te tekenen ze is er ook heel goed in. Ze is een beetje verliefd op haar tekenleraar meneer Meyer. Hij wil haar tekenles geven in zijn huis.
Ze mag zijn oude graffitispullen hebben. Maar hij verteld haar dat hij homo is dat vind ze erg jammer.
Rosa mailt haar vrienden Jonas en Esther vaak. Ze sturen elkaar meestal survivaltips. Esther vindt de nieuwe Rosa: ‘Rooz’ eigenlijk niet zo leuk ze vindt de oude veel leuker. Maar Rosa vindt Esther maar een zeurpiet.
Ze gaat een keer met Karien (een populair meisje bij haar in de klas) shoppen. Ze zien daar een heel leuk, maar erg duur shirtje. Karien zegt tegen haar dat ze het moet stelen. Rosa wilt dit eigenlijk niet maar doet het toch om erbij te horen. Daarna vindt ze Karien toch niet zo leuk.
Op school krijgt ze een keer ruzie met Edith een vriendin van Karien. Edith die pest haar en scheldt haar uit. Ze wordt zo boos dat ze zich niet meer kan beheersen en duwt Edith heel hard. Edith komt met haar hoofd tegen de punt van de verwarming aan en valt flauw.
’S Avonds wanneer haar ouders weg zijn moet ze een keer op haar broertje gaan passen. Ze gaat dan stiekem graffiti spuiten vlakbij het treinstation. Daar ontmoet ze Neuz (zijn echte naam is Vincent). Ze gaan samen graffiti spuiten. Maar dan worden ze betrapt door de politie en moeten ze een dag de cel in. En al hun graffitispullen worden in beslag genomen.
Paar dagen later besluit ze weer stiekem graffiti te spuiten. Daar ziet ze Neuz weer.
Er komt een politiehond achter hun aangerend. Neuz springt snel bij Rosa achter op.
En ze fietst snel weg tot ze de politie kwijt zijn. Ze horen een man heel hard roepen om hulp. Rosa en Neuz kijken wat er aan de hand is. Daar zien ze drie jongens die de man in elkaar slaan. Rosa en Neuz willen de man helpen. Maar een jongen slaat Rosa heel hard tegen haar hoofd en alles wordt donker voor haar ogen. Een dag later wordt ze wakker in het ziekenhuis. Ze krijgt verkering met Neuz. En besluit Rooz weg te doen en blij te zijn met hoe ze is.

Mening:

Ik vind het een spannend boek omdat, Rosa in erg spannende situaties terecht komt. Bijvoorbeeld dat zij en Neuz gepakt worden door de politie, als ze graffiti aan het spuiten zijn en dat ze naar het ziekenhuis moet omdat een jongen tegen haar hoofd heeft geslagen. Het is ook wel grappig omdat Rosa een neppiercing neemt en die er dan expres voor haar ouders uittrekt zodat ze heel erg schrikken. Ik vind het zielig voor haar dat ze zo erg wordt gepest op school en dat ze op school altijd de schuld krijgt van iets terwijl ze niet begon. Bijvoorbeeld dat ze Edith duwde want toen kreeg Rosa alleen maar de schuld terwijl Edith ook heel gemeen tegen haar deed. Haar moeder geeft haar ook gelijk straf als ze iets doet, ze praat er niet met haar over en ze behandelt haar als een klein kind. Haar vader heeft ook weinig contact met haar en ze mag haar stiefvader Alexander niet. Wat ik niet zo leuk aan deze boek vindt en ook niet aan andere hoe-overleef-ik boeken is dat er veel lange mails zijn met teveel survivaltips. Dat is een beetje saai om te lezen omdat het gewoon te lang is en best oninteressant. Want meestal staat er wat geklaag van Esther en Jonas in over dat Rosa hun te weinig mailt. Het boek is makkelijk te lezen want er zitten geen moeilijke woorden in en alles is goed uitgelegd. Het is erg van mijn leeftijd want er zitten ook wel gebeurtenissen in die je herkent. Bijvoorbeeld dat ze veel huiswerk moet maken en daar helemaal geen zin in heeft. Ik vind het niet zo slim van Rosa dat ze geld pikt, helemaal niks meer eet en dat ze niet naar Esther luistert en haar alleen maar een zeurpiet vindt, want Esther bedoelt het goed, ze probeert haar juist te helpen. De plaatjes die bij elk hoofdstuk staan vind ik meestal wel grappig en ze passen ook heel goed bij het verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"