Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 759 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
123 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Zakelijke gegevens Auteur: Francine Oomen
Titel: Hoe overleef ik mezelf? Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 2002
Genre: Jeugdroman Gebeurtenissen: Het boek gaat over een verlegen meisje Rosa die wil veranderen in een stoere Rooz. Ze vindt zichzelf te dik en krijgt anorexia en boulimia. Ook wordt ze verliefd op haar teken leraar. Op een gegeven moment begint ze met graffiti spuiten daar mee leert ze Neuz kennen en daar beleeft ze veel avonturen mee. Hoofdpersonen en bijpersonen: -Rosa van Dijk: Zij is de hoofdpersoon van dit boek. Ze is erg onzeker over dingen, ze wordt gepest op school en daar wil ze een eind aan gaan maken door tegen haarzelf in te gaan. -Rooz: Zij is de nieuwe Rosa en wil alles aan haar uiterlijk veranderen. Ze heeft een stoer karakter en durft alles. -Jonas de Leeuw: Rosa’s goeie vriend. Toen ze verhuisde is ze met hem gaan mailen. Jonas heeft een aardig en medelevend karakter en dicht graag. -Alexander: De stiefvader van Rosa. Hij is heel erg streng. Rosa noemt hem Apenbil omdat hij overal haar heeft, vooral op zijn billen. -Mama: De moeder van Rosa. Ze heeft weinig tijd voor Rosa, omdat ze het zo druk heeft met haar werk en de baby. -Abeltje: Is het kleine broertje van Rosa ze noemt hem Appie Garnaal omdat hij veel op een Garnaal leek toen hij geboren werd. -Esther: Zij is een goede vriendin van Rosa. En ze mailt ook naar haar. Ze heeft een bezorgd karakter maar ze schaamt zich nergens voor. -Vincent: Hij is de vriend van Rosa. Ze spuiten altijd samen. De graffiti naam van Vincent is Neuz, omdat hij een grote neus heeft. -Samuel Meyer: Hij is de tekenleraar van Rosa en geeft haar privé tekenles. Rosa wordt verliefd op hem maar hij blijkt homo te zijn. Hij heeft vroeger ook altijd gespoten. Hij is erg aardig.
Plaats: De gebeurtenissen spelen zich af in deze tijd op veel verschillende plekken, buiten bij het spoor, bij haar teken leraar thuis, op haar kamer en op school. Tijd: Wanneer speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt in deze tijd af. Hoeveel bladzijden heeft het boek? 132 bladzijdes
Hoeveel tijd verloopt er tussen begin en eind? Tussen het begin en het einde ongeveer 6 maanden. Is er in het boek sprake van opvallende tijdversnellingen of tijd vertragingen? Nee, er zitten geen sprongen in de tijd. Is het een chronologisch verhaal? Het verhaal is chronologisch, het wordt van tijd tot tijd verteld. Zijn er flashbacks? Nee, er zijn geen flashbacks
Begin: Het begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen. Problemen en afloop: Belangrijkste probleem: Rosa moet verhuizen naar een nieuwe stad, dat betekent dus een nieuwe school en nieuwe vrienden. Maar of dat nou zo goed gaat dat weet ik niet. Op school wordt ze gepest door de kinderen en kan ze geen nieuwe vrienden krijgen ze wordt uitgescholden als Miss Piggy omdat een paar meisjes in haar klas haar dik en lelijk vinden en daardoor gaat ze zichzelf onzeker voelen en probeert ze zichzelf te veranderen. Goede of slechte afloop? Het heeft een goede afloop want ze realiseert zich dat ze gewoon Rosa is en geen Rooz. Dus ze wordt weer de goede oude Rosa. Open of gesloten einde? Het heeft een open einde want Rosa is weer de oude Rosa geworden. Realistisch verhaal of niet? Het is een realistisch verhaal want zulke dingen als pesterijen, veranderen door anderen, anorexia, boulimia enz komen ook in het dagelijkse leven voor. Titel: Welke betekenis heeft de titel? De titel betekent hoe je jezelf kan overleven. In de puberteit, als je verliefd wordt en als je niet tevreden bent over jezelf. Thema: Het thema van het boek is dat Rosa zichzelf wil veranderen, en daarmee wil ze bereiken dat kinderen haar niet meer pesten en haar stoer vinden. Beoordeling: Het boek vind ik heel erg leuk om te lezen. Het trok me echt aan, ook hoe Francine Oomen het heeft geschreven met die e-mailtjes er tussendoor. Ik werd echt meegesleept door het boek het was een leuk boek met veel verschillende onderwerpen erin. Het is een heel realistisch boek omdat dit soort dingen ook in het dagelijkse leven gebeuren. De opbouw van het boek vond ik erg goed. Ze ging niet van 1 onderwerp gelijk naar een ander onderwerp. De manier hoe ze het heeft geschreven vond ik echt leuk. Vooral omdat het makkelijk was om te lezen en je er niet bij hoefde na te denken wat een moeilijk woord zou kunnen beteken. Daardoor had ik zin om verder te lezen.

REACTIES

L.

L.

hoi julie zijn super

11 jaar geleden

K.

K.

bedankt voor de tips :-)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"