Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1023 woorden
  • 21 augustus 2006
  • 108 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 108 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
158
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2005 Winnaar) , Jonge Jury (2006 Winnaar)

Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Auteur: Francine Oomen
Titel: Hoe overleef ik met/ zonder jou?
Uitgever: Uitgeverij Van Holkeman & Warendorf
Jaar van uitgave: 2005
Genre: Tiener-probleemboek

Korte samenvatting
Het boek is het 7de vervolg op de andere delen van de serie: Hoe overleef ik. Roos heeft verkering met Neuz, ze heeft een klein broertje dat ze Appie Garnaal noemt. Haar ouders zijn al een hele tijd terug gescheiden, de man met wie haar moeder een nieuwe relatie heeft gehad, is net overleden. Hier begint het boek, haar moeder is kapot en verliest haar baan. Het gezin heeft geen inkomen meer behalve een beetje spaargeld en wat kinderbijslag. Haar moeder begint van verdriet met drinken en komt vaak dronken thuis of ligt op haar bed te huilen. Roos moet zorgen voor het huishouden, haar broertje en haar moeder(die zich als een zielig persoon opstelt). Roos is wel blij dat ze vrienden heeft die ze vaak mailt en die haar goed advies kunnen geven. Als het geld opraakt, eet ze vaak bij haar vriend, ze wordt goed opgevangen door de familie van Neuz.

Wanneer haar moeder op een dag heel enthousiast thuis komt met de boodschap dat ze gaan verhuizen van Groningen naar Amsterdam, wordt Roos boos op haar moeder. Ze vertelt het nieuws bij haar vriend thuis, waar de moeder van Neuz van mening is dat het goed is voor Neuz. Ze vertrekt al snel en schrijft Neuz een brief waarin ze het uitmaakt en zegt dat het beter voor hem is. Ze spreekt hem dan heel lang niet meer. Ze gaan wonen in een flat, een klein appartement. Op haar nieuwe school heeft ze een al snel een paar vriendinnen, maar deze durft ze niet te vertellen wie ze echt is en waar ze echt woont. Haar buurman helpt haar met alles uitpakken en klaar zetten. Haar moeder werkt volle dagen en komt af en toe met een vreemde man thuis. Waarmee ze ook het bed deelt. Roos stort op een dag helemaal in een les op school, een van haar vriendinnen brengt haar naar huis. Ze vertelt het hele verhaal aan haar, die vriendin van haar kan aura's zien en waarschuwt haar voor haar buurman.


Roos gaat op een avond een eindje wandelen in het park met de buurman, deze randt haar aan. Ze vertelt het met veel moeite aan haar moeder, die gelooft haar niet en denkt dat ze het zelf wou. Als Roos op een dag thuis komt van school hoort ze haar moeder gillen, ze pakt een eng masker, dat ze van haar vader heeft gekregen, en loopt de huiskamer in. Ze ziet de buurman op haal gillende moeder liggen, ze pakt een stoel en slaat hem bewusteloos. De politie komt hem ophalen, ze horen dat hij bekend was om het aanraden en verkrachten van mensen. Hij wordt veroordeeld tot gevangenisstraf. De moeder van Roos en Roos gaan praten over het gedrag van de moeder van Roos, deze belooft om zich meer als ouder te gedragen. Roos ziet niet lang daarna op een muur bij haar flat in graffiti staan: Reuz. Dit was de naam van haar en Neuz, op de muur is een kaartje geplakt waarop staat: Groningen - Amsterdam en een telefoonnummer.

Mijn mening
Ik ben een grote fan van de boeken van Francine Oomen, vooral de boeken uit de serie: Hoe overleef ik. Het boek laat de problemen van een tiener die het moeilijk heeft zien, dit vind ik heel interessant. In elk boek worden ook zogenaamde 'survival tips' gegeven. Dit zijn tips over het leven als tiener(meisje), deze vind ik heel leuk om te lezen en zijn echt handig. Ik kan me heel goed inleven in dit boek, vooral omdat de hoofdpersoon, Roos, een gewone tiener is. Ik vond het ook heel zielig dat Roos allemaal ongeluk heeft gehad, en dat ze alleen voor haar broertje, haar moeder en zichzelf moest zorgen met amper geld. De tekeningen en taalgebruik vind ik ook heel aantrekkelijk bij dit boek, het geeft het boek een soort voor extra karaktertint. Ook vind ik het heel realistisch en vooral boeiend dat er af een toe een msn-gesprek of mailtje in het verhaal zit. Deze zijn heel realistisch weergegeven en het beste van die gesprekken/ mailtjes vind ik dat het een gewoon mailtje is, zoals elke tiener/ puber die stuurt. Dit is een groot pluspunt aan dit boek.

Ruimte
De ruimte wordt niet heel nauwkeurig beschreven, dit is een klein minpuntje van het boek. In dit verhaal is het nauwkeurig beschrijven van de ruimte niet relevant. Het is heel goed mogelijk om je in te leven in de situatie en om te plek te visualiseren moet je een beetje je eigen fantasie gebruiken. Dit is op zich wel leuk omdat het een beetje anders is dan andere boeken, een beetje variatie houdt je scherp. De weersomstandigheden zijn niet erg van belang in dit boek, het gaat meer over de inhoud over wat er gebeurt en wanneer het gebeurt. Het doel van de ruimte die beschreven wordt is om de karakters te benadrukken. Een voorbeeld is na het gesprek tussen Roos en haar moeder waarin ze alles uitpraten, gaan ze het huis opnieuw behangen en een nieuw ruimte creëren in huis.

Tijd
Het verhaal begint aan het einde van het vorige boek. Als je het verhaal goed chronologisch wilt volgen, moet je bij het eerste deel beginnen met lezen, anders snap je er(vooral in het begin) niks van. Het einde is een open einde, omdat je niet weet of Roos naar Neuz toe gaat en wat er dan gebeurt. Er is geen sprake van flashbacks en tijdsprongen, wel komen er een paar tijdverdichtingen en tijdvertragingen in voor. Vooral in de spannendere delen van het boek. Het doel van de tijd is voornamelijk om spanning op te wekken.


Perspectief
Het boek is geschreven vanuit een vertellerperspectief, het is een persoon die Roos volgt bij elke stap die ze zet. Je kunt ook zeggen dat het verhaal is geschreven vanuit het Roosperspectief, omdat alles met Roos te maken heeft. Ik zelf vind het toch meer een vertellerperspectief omdat Roos ook een soort verteller is.


Het verhaal wordt verteld door een onzichtbaar persoon die, zoals eerder al gezegd, Roos helemaal volgt. De onzichtbare verteller kan goed verwoorden hoe Roos zich voelt, en doet dit op een spannende, realistische manier. Het is geen alwetende verteller, hoewel deze wel goed weet hoe Roos zich voelt en veel weet.

Personages
Roos is een levendige, jonge meid die vaak is verhuisd. Elke keer moest ze nieuwe vrienden maken en die proberen te behouden. Hieraan heeft ze wel twee hele goede vrienden overgehouden(Jonas en Esther). Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder had eerst een vriend die bij hun in huis woonde, Roos had altijd ruzie met hem. Die vriend is dood gegaan, Roos moest voor het gezin(of wat ervan over was) zorgen. Dit was heel moeilijk en hierdoor ging het niet goed op school. Doordat ze van Groningen naar Amsterdam verhuisde, had ze het uitgemaakt met haar vriend, Neuz. Ze had hem ontmoet toen ze een keer bij een spoor, midden in de nacht, graffiti spoot over zijn kunstwerk heen. Ze werden opgepakt en hebben uren met elkaar in een cel gezeten, ze werden verliefd en kregen verkering. Ze gingen heel vaak samen graffiti spuiten, als naam hadden ze Reuz(Rosza + Neuz). Ze had het heel moeilijk toen het net uit was met Neuz én haar moeder alleen maar dronk en vreemde mannen mee naar huis nam. Haar kledingstijl is een beetje skaterachtig, wijde broeken, strakke truitjes en altijd een beetje nonchalant. Haar gedrag is heel erg puberaal of heel serieus en zorgzaam, ze kan heel opstandig en chagrijnig zijn, maar ook echt serieus en zorgzaam tegenover haat broertje. Ze praat ook op een manier zoals pubers dat doen, ze heeft een uitgesproken mening en het hart op de tong.

De moeder van Roos heeft het heel moeilijk gehad, eerst was ze gescheiden van de man waar ze van hield. Toen ze eenmaal een nieuwe had, overleed deze. Ze is een hele tijd alcoholiste geweest en wou dat zelf niet inzien. Ze is meerdere malen niet thuis gekomen of met een vreemde man of helemaal dronken. Na de verhuizing had ze een hele drukke baan, deze leek eerst heel leuk, maar al snel had ze er genoeg van gehad. Ze kwam altijd moe en laat thuis, ze begon weer met drinken en was heel egoïstisch door Roos al het werk te laten doen als voor Appie zorgen en het huishouden doen ect. Na het lange gesprek met Roos, na het incident met de buurman, heeft ze besloten hulp te zoeken ivm haar alcohol verslaving.

Neuzis de vriend van Roos, hij is een skater die heel erg van graffiti spuit en van Roos houdt. Hij geeft heel erg veel om Roos, hij zegt afspraken met zijn vrienden af en doet minder voor school om haar te helpen. Hij wist dat Roos het heel moeilijk had bij haar thuis en hij was zo lief om haar de hele tijd op te vangen. Hij vroeg in ruil daarvoor alleen de liefde van Roos voor hem. Neuz is een nonchalante jongen, hij woont in Groningen en toen hij hoorde, van Esther, dat Roos hem nog steeds wou was hij meteen naar Amsterdam gegaan met de trein en met spuitbussen in zijn zak.

Stijl
De stijl van de schrijfster is een humoristische, realistische puber-/ tienertaal. Deze is vooral te herkennen door het puberale taalgebruik. Ook een kenmerk van de stijl is dat er in het verhaal mailtjes en msn-gesprekken zijn toegevoegd. Roos, de hoofdpersoon, heeft een eigen manier van mensen namen geven. Dit maakt de stijl nog meer realistisch en geeft een humoristische tint aan het boek. Dit humoristische is vooral door het overdrijven van de situatie, dit voegt ook iets toe aan het karakter van Roos.

Thema
Het probleem van het boek is dat Roos gaat verhuizen, haar vriendje verliest, altijd een soort 'masker' draagt en dat haar moeder is alcohol verslaafd(en werkeloos) en depressief is. De gevolgen hiervan zijn dat Roos instort in de klas, het slecht gaat met Roos op school, alleen voor haar broertje moet zorgen en dat ze zichzelf niet durft te zijn tegenover haar nieuwe vriendinnen en zich daardoor moet verstoppen achter allemaal leugens. Het thema is: problemen van Roos na de dood van Jakob(nieuwe vriend van haar moeder), dat staat centraal in dit boek.

De schrijfster
Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren. Ze is afgestudeerd aan de Design Academie in Eindhoven. Ze is gaan werken als schrijfster en illustrator. Ze heeft vele kinderboeken geschreven voordat ze jeugdboeken ging schrijven.

Francine Oomen heeft de volgende boeken geschreven:
1990 Saartje en Tommie gaan kamperen, Saartje en Tommie in de dierentuin, Saartje en Tommie in het warenhuis, Saartje en Tommie op de boerderij
1991 In de middeleeuwen : een panoramaboek, In de stad : een panoramaboek, In het dorp : een panoramaboek, Beer en big vieren feest, Kip en konijn doen boodschappen, Mol en muis gaan op reis, Blijven eten bij Saartje en Tommie, De dieren van Saartje en Tommie, De kleertjes van Saartje en Tommie, Het speelgoed van Saartje en Tommie
1992 Saartje en Tommie's dieren, Saartje en Tommie's eten, Saartje en Tommie's kleertjes, Saartje en Tommie's speelgoed, Roodkapje spelen, Flappie is ziek, Het verkleed partijtje, Pannenkoeken bakken
1993 Jan Klaassen en Katrijn presenteren de bereboef, Jan Klaassen en Katrijn presenteren het circusspook, De reis van Daantje en Doeke, Het stripboek van Saartje en Tommie, Koken met Saartje en Tommie, Tuinieren met Saartje en Tommie
1994 Het knutselboek van Saartje en Tommie
1995 Saartje en Tommie aan zee, Saartje en Tommie in bad, Saartje en Tommie in de regen, Saartje en Tommie in de tuin, Buiten spelen met Saartje en Tommie, De feestjes van Saartje en Tommie, De witte Piet : de knutselboot
1996 De computerheks, Het grote Saartje en Tommie boek
1997 Saartje en Tommie in de speeltuin, Saartje en Tommie in de supermarkt
Saartje en Tommie in de tuin, Saartje en Tommie naar bed!, Computerheks in gevaar, Quarks!
1998 Voorleesverhalen uit Knuffeldorp, Allemaal poppenkast, Hoe overleef ik mijn vakantie?
1999 Lang leve de computerheks!, Hoe overleef ik het jaar 2000?
2000 Computerheks in de sneeuw, Hoe overleef ik de brugklas?
2001 Kaboutermuziek, Kabouterspelletjes, Kaboutervriendjes, Wat kabouters doen, Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
2002 Hoe overleef ik mezelf?, Krokotel
2003 De computerheks ziet ze vliegen, Hoe overleef ik een gebroken hart?, Het zwanenmeer (maar dan anders)
2004 De computerheks tovert er op los, Hoe overleef ik mijn vakantie in Engeland/ Frankrijk/ Spanje/ Italië, Hoe overleef ik met/zonder jou?
2005 Hoe overleef ik mijn vakantie in Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland/ Turkije?, Hoe overleef ik van alles (en nog wat)?, Hoe overleef ik zonder antwoorden?, Het boek van Beer, Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
2006 Hoe overleef ik mijn vakantie in Portugal/ Tsjechië?
Francine Oomen heeft de volgende boeken geïllustreerd:
1995 In huis ; Naar buiten, Om mij heen, Hier woon ik, Al mijn dieren, Hier speel ik mee, Naar buiten : mijn eerste woordjes. In huis : mijn eerste woordjes
1997 Brom! zegt Bollie, Hap! zegt Bollie, Speel met Bollie, Wat doet Bollie?
1998 Een muis in huis, Een staart in de taart, Ga uit de sla!, Ik zie Snuffie
2000 Vosje Floris aan het strand, Vosje Floris in de speeltuin, Vosje Floris in het bos, Vosje Floris in het zwembad
Francine Oomen heeft de volgende bekroningen ontvangen:
2002 Kinderboekwinkelprijs voor Lena Lijstje
2003 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik mezelf?
2003 Hotze de Roos-prijs voor Hoe overleef ik mezelf?
2004 Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mezelf?
2004 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik een gebroken hart?
2004 Hotze de Roos-prijs voor Hoe overleef ik een gebroken hart?
2005 Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik een gebroken hart?
2005 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik met/zonder jou?
2005 Hotze de Roos-prijs voor Hoe overleef ik met/zonder jou?
2006 Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik met/zonder jou?
2006 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ze heet roza niet roos!

11 jaar geleden

A.

A.

Ik ga naar de muscial en het is Rosa geen Roos of Roza

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen"