Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 2037 woorden
  • 30 januari 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
40 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Over de Schrijver
Over Francine Oomen !
De Schrijver van dit boek is: Francine Oomen.
Zij is op 27 maart 1960 geboren in Laren “Noord-Holland”. Francine Oomen heeft 3 kinderen. Van kleins af aan was ze altijd al aan het tekenen, lezen en schrijven. Na de middelbare school twijfelde ze tussen een studie psychologie en iets creatiefs. Ze ging toch maar naar de Design Academie in Eindhoven. Boeken maken, op welke manier dan ook, was Francine’s droom. Ze begon met het ontwerpen van knisperboekjes, en rammelaarboekjes en nog veel meer. Daarna ging ze schrijven en ook zelf illustreren. De Saartje en Tommie-Serie samen met Dagmar Stam, was haar eerste internationale succes. Daarna volgden vele (prenten) boeken, die ook in andere landen verschenen. Toen haar eigen kinderen groter werden, ging Francine ook voor oudere kinderen schrijven. Haar grote doorbraak kwam met de Hoe overleef ik… Serie.
Haar eerste boek van de Hoe overleef ik… Serie kwam uit in 1998. In totaal heeft Francine honderd boeken gemaakt.

Alleen, haar tekeningen maakt ze toch niet zelf, Annet Schaap tekent al haar tekeningen voor haar boeken, ondanks dat ze zo van tekenen hield is haar voorkeur toch naar het schrijven gegaan ! Haar droom is dus wel uitgekomen! Zeker toen ze in het jaar 2003 het kinderboekenweek geschenk mocht schrijven: Het Zwanenmeer (maar dan anders).

Hier nog wat leuke weetjes !
Werktijden: Ze werk het liefste 's ochtends, ze zegt dat dan haar hersens het beste werken.
Nu bezig aan: Ze is net begonnen aan een nieuw boek van de Hoe overleef ik… Serie, Hoe overleef ik zonder liefde is net uitgekomen. Ze is momenteel ook bezig weer een nieuwe Serie boeken te bedenken. En ze zijn ook bezig om 1 van haar boeken te gaan verfilmen !

Info over het boek
Titel: Hoe overleef ik met/zonder jou?
Schrijfster: Francine Oomen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Tekeningen: Annet Schaap
Jaar van uitgave: 2004
Aantal bladzijden: 160
Genre: Soort roman voor Jongeren

Waar het verhaal zich afspeelt: het verhaal speelt zich eerst af in Groningen waar Rosa in het begin woont en later in Amsterdam, omdat Rosa dan gaat verhuizen. Het verhaal speelt zich af in deze tijd.
Opmerking: Het boek is voor kinderen van 8 t/m 20 jaar het gaat over problemen in de puberteit, en alles wat daar mee te maken heeft. Ook met veel survivaltips, e-mails , en MSN!

Hier verder de boeken van de Hoe overleef ik … Serie, deze boeken verschenen eerder:
De boeken van deze serie zijn:

- Hoe overleef ik mijn vakantie ?
- Hoe overleef ik het jaar 2000 ?
- Hoe overleef ik mijn eerste zoen ?
- Hoe overleef ik mezelf ? (Bekroond door de Kinderjury 2003 en de Jonge Jury 2004)
- Hoe overleef ik de brugklas ?
- Hoe overleef ik een gebroken hart ? (Bekroond door de Kinderjury 2004)
- Hoe overleef ik met/zonder jou ? - Hoe overleef ik mijn ouders (en zij mij ?) - Hoe overleef ik zonder liefde ?
Dit zijn Kleine Hoe overleef ik boekjes !
- Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk ? (Taalboekje)
- Hoe overleef ik mijn vakantie in Engeland ? (Taalboekje)
- Hoe overleef ik mijn vakantie in Spanje ? (Taalboekje)
- Hoe overleef ik mijn vakantie in Italië ? (Taalboekje) - Hoe overleef ik van alles en nog wat ? ( Survival Gids )
Dit gaat nog komen ! - Momenteel is ze weer bezig met een nieuw deel !

De Personages
Hier alle belangrijke personages uit het boek !


Hoofdpersonen:
Rosa van Dijk “Rooz”: Rosa is de hoofdpersoon van de Hoe overleef ik… Serie, ze is 15 jaar, en ze woont samen met haar moeder en broertje in Amsterdam. Ze moet veel voor haar broertje zorgen omdat haar moeder depressief is. Dat vindt Rosa niet altijd leuk en zit zelf daardoor ook niet zo lekker in haar vel. Ze heeft blonde haren en is een klein beetje dik. Ze houd verder erg van tekenen, en graffiti spuiten. Ze wil daarom ook graag naar de Kunstacademie.

Vincent (Neuz): Dat is Rosa’s vriendje. Hij heeft lang rood haar en sproeten op zijn
gezicht. En wil net als Rosa naar de Kunstacademie.

Esther Jacobs (Ezzie): Esther is Rosa’s beste vriendin maar daar kan ze niet veel mee afspreken omdat Esther in Den Bosch woont, ze wonen te ver van elkaar af. Ze hebben wel veel contact over de e-mail. Esther draagt hele aparte kleren met verschillende soorten stof en kleuren die niet iedereen heeft, haar moeder maakt zelf haar kleren.

Jonas de Leeuw (Joonz): Is haar beste vriend, hij heeft haar op vakantie ontmoet. ( Hoe overleef ik mijn Vakantie) Ze e-mailt ook ontzettend veel met hem, ze verteld hem alles, Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar.

Abeltje (Appie garnaal): Abeltje is het 3 jarige stiefbroertje van Rosa. Hij zit in een periode van waar hij alles zelf wil doen terwijl hij het nog niet zo goed kan, Rosa is alles voor Abeltje. Hij ziet Rosa als een Moeder, en praat een babbelt veel met haar. Rosa houd daarom ook erg veel van hem !

De moeder van Rosa: Met Rosa’s moeder gaat het op dit moment helemaal niet goed. Ze is vaak dronken en depressief. Ze werkt als Redacteur, voor een modetijdschrift

Bijfiguren:
Carmen, Joya en Noa: 3 vriendinnen van Rosa's nieuwe school in Amsterdam.
Joya: heeft lang blond haar en bruine ogen. Ze is heel erg stil, maar niet verlegen. Ze heeft astma en doet dus nooit mee in de gym les.
Rosa vindt Joya het aardigst van de 3 meisjes, daar gaat ze dus ook het meest mee om.
Noa: Is juist heel erg druk. Zij zegt alles wat ze denkt en heeft heel vaak ruzie.

Carmen: Is donker van huidskleur een beetje dik, klein en grappig. Zij zit op breakdance.

De buurman (John): John is de nieuwe buurman van Rosa. Hij is lang en is een jaar of 40 oud, hij heeft een lichte tint op zijn huid, en hele blauwe ogen en achterover gekamd haar.

Alexander: Alexander was de nieuwe vriend van haar moeder, Rosa had een hekel aan hem, hij sloeg haar en maakte altijd ruzie met haar. Hij overleed, in het boek, Hoe overleef ik een gebroken hart ?

Samenvatting
Hier een samenvatting van het boek
Nadat Alexander is overleden door een auto-ongeluk is Rosa's moeder zwaar depressief. Ze is alcoholist en ligt de hele dag op bed voor haar uit te staren. Rosa heeft een klein broertje van 3 jaar, Abeltje heet hij, waar ze helemaal alleen voor moet zorgen, omdat haar moeder dat niet kan. Ze brengt hem ‘s ochtends eerst naar de crèche voordat ze naar school gaat. Ze heeft heel weinig tijd voor haar huiswerk omdat ze ‘s middags ook op Abeltje moet passen. Maar gelukkig heeft ze haar vriendje Neuz (oftewel Vincent ), waarbij ze altijd mag zijn.

Als Rosa op een dag haar moeder op grond ziet liggen, en het slaappillendoosje op haar nachtkastje zag staan, dacht ze dat haar moeder zelfmoord had gepleegd.
Ze belt in paniek de moeder van Neuz op. Het bleek dat haar moeder teveel slaappillen had genomen en daardoor Rosa niet hoorde. De moeder van Neuz praat met Rosa’s moeder dat het zo niet langer kan!
Rosa en haar broertje Abeltje blijven een week bij Neuz logeren, waar Rosa erachter komt dat de moeder van Neuz, Rosa als een last ziet voor Neuz.
Rosa is erg verdrietig over, en maakt het uit met Neuz omdat ze denkt dat het beste is voor hun allebei.

Rosa wordt nog hysterischer als ze hoort dat haar moeder weer aan het werk wil, en daarom ook weer wil verhuizen, en ook nog naar Amsterdam, ver weg van Neuz, ze denkt nog steeds aan hem, en ze heeft er spijt van dat ze het heeft uitgemaakt.

Rosa’s moeder, heeft al snel een baan gevonden in Amsterdam, als Redacteur van een mode tijdschrift. Rosa verhuist ook niet snel daarna naar Amsterdam. Het nieuwe huis is niet zo’n een succes, ze woont nu in een smerig klein flatje, veel te klein, en het geld is op.
Haar moeder had medicijnen voor haar depressiviteit en het ging veel beter met haar. Met Rosa zelf ging het steeds slechter. Hun flat was een rotzooi en heel erg smerig. Rosa stuurde een e-mail naar Esther over haar nieuwe huis.
Esther was stiekem gekomen met de trein en belde Rosa dat ze haar op het perron op kon komen halen. Dat was een hele verrassing voor Rosa en samen hebben ze Rosa's super kleine kamer ingericht. Het was een hele mooie kamer geworden.
Abeltje moest wel bij Rosa slapen. Rosa sliep altijd heel slecht.

Gelukkig kreeg ze gauw 3 nieuwe vriendinnen op haar nieuwe school in Amsterdam. (Joya, Noa en Carmen).
Rosa heeft ook haar nieuwe buurman ontmoet, die heel erg behulpzaam en aardig is. Hij helpt haar met het huis schoonmaken, en met het verbouwen van hun huis.
En soms met haar huiswerk en ‘s avonds at ze vaak samen met Abeltje bij hem.
Als Rosa een keer ‘s avonds mee gaat naar het park om zijn nieuwe hondje uit te laten, probeerde hij haar te zoenen. Rosa wurmde zich ertussen uit, en rende weg, maar de buurman haalde haar snel in. Hij had beloofd dat het nooit meer zal gebeuren en Rosa mocht er met niemand over praten. Rosa stuurde een e-mail naar Esther en Jonas over die belevenis. De volgende ochtend vertelde ze het aan haar moeder, maar zij geloofde het niet. Zij dacht juist dat het andersom was, dat Rosa juist met de buurman wou zoenen.

Als Rosa’s moeder een keer een etentje heeft met haar werk. Komt ze laat thuis en neemt ze de lift naar boven. Onderweg in de lift komt ze de buurman tegen. Ze gaan samen naar hun huis om gezellig samen een glaasje wijn te drinken, en dan gaat het fout. Rosa lag al in bed, want het was laat en ze was moe. Ze hoorde allemaal geluiden. Ze dacht dat het een inbreker was en ging kijken. Ze deed haar eigengemaakte masker op die ze pas had beschilderd, ze liep haar kamer uit. En daar lagen de buurman en haar moeder. Rosa sloeg de buurman met een krukje op zijn hoofd, en raakte gewond.

De ambulance moest zelfs nog komen, maar haar moeder was heel blij en opgelucht dat Rosa kwam kijken. De buurman wilde haar moeder verkrachten.

Haar moeder zag toch in dat het allemaal niet goed ging met Rosa en het huishouden. Dus nu veranderde het echt. Rosa kon haar eigen gang gaan
en haar moeder zorgde nu voor Abeltje.
Op de muur van de kamer van Neuz stond heel groot No Fear, dat had hij er zelf opgespoten. Tegenover de flat van Rosa staat een muur en daar stond ook ineens No Fear opgeschilderd met graffiti. Rosa, vond het maar raar, ze moest daardoor heel erg veel aan Neuz denken. Rosa dacht, “ Nee, dat kan Neuz niet gedaan hebben !”. Rosa’s moeder vroeg aan Rosa of ze even wilde helpen met het verslepen van het bedje van Abeltje, omdat hij bij Rosa’s moeder ging slapen. Alles kwam weer goed met Rosa en ze had inmiddels veel vriendinnen op school gekregen. Rosa, liep naar buiten om de afbeelding op de muur nog eens goed te bekijken. Er hing een klein papiertje aan !
Het was een trein kaartje van Amsterdam naar Groningen. In Groningen woonde Rosa eerst, en nu kon ze dus dankzij het treinkaartje naar Neuz toe…

Conflict: Er spelen veel dingen af in dit verhaal, tussen Neuz en Rosa, en met haar moeder, en tussen de buurman en Rosa !
Met elk van deze mensen heeft ze wel een conflict.
Neuz: Rosa heeft het uitgemaakt met Neuz, ze denkt nog steeds veel aan hem, en heeft er dan ook echt spijt van dat ze het heeft uitgemaakt.
Er speelt dus een conflict tussen Rosa en haar vriendje !
Haar moeder: Met haar moeder, speelt echt het grootste conflict af, ze heeft heel vaak ruzie met haar, over het huishouden en het verzorgen van Abeltje, Rosa heeft ook veel commentaar over haar houding ze drinkt teveel en neemt teveel slaappillen!
John de buurman: Met John speelt ook een klein conflict af, Rosa gaat veel met hem om, het lijkt allemaal in het begin heel erg leuk en aardig.

Maar eigenlijk heeft ze dat verkeerd ingezien, hij heeft haar geprobeerd aan te randen, en haar moeder geprobeerd te verkrachten.

REACTIES

N.

N.

Mijn boek heet hoe overleef ik mijn vakantie.
Ik wou dit boek lezen omdat:
Ik een beetje fan van francine ben.
De boeken zijn dus leuk.
En het is wel grappig af en toen.

13 jaar geleden

L.

L.

klopt het boek is heel leuk en deze samenvatting is heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg duidelijk ik adviseer om alle meisjes die verliefd zijn en een vriendje hebben dit boek te lezen het helpt echt dus als je dit leest en je hebt het boek niet koop het dan

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen"