Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Hoe overleef ik een gebroken hart?

Door: Francine OomenDe titel is gekomen, omdat rosa (hoofdpersoon) een gebroken hart heeft, en daar moet ze weer een ongebroken hart van maken, door middel van survival-tips-De hoofdpersoon is Roza/Rooz: Heet eigenlijk Rosa, is 13 jaar en woont in Groningen. Ze is in de puberteit, is brutaal tegen haar ouders, maar een goede vriendin. Ze spuit ook graffiti, waardoor ze Neuz leert kennen, en ze heeft blond haar, en een gaatje in haar wenkbrauw (waar eerst een piercing zat).

-Neuz: Heet eigenlijk Vincent, is het vriendje van Roza en samen heten ze: Reuz! Neuz is een jaar ouder dan Roza. Neuz is een rustig persoon, en stelt Rosa altijd gerust, en heeft (bijna) altijd een muts op. Hij heeft een leuke moeder, en een heel toffe kamer-Ezzie: Heet eigenlijk Esther, is even oud als Roza en is de beste vriendin van Roza. Woont in Eindhoven, en haar moeder is mode-ontwerperes, en werd eerst heel erg gepest, maar nu niet meer, en stuur Roza veel survival-tips

-Joonzie: Heet eigenlijk Jonas, en woont in Limburg, en is een (vakantie) vriend van Roza. Hij is een jaar jonger dan Roza en is een tijdje Roza internet verkering geweest. Hij is wel aardig, maar begrijpt af en toe helemaal niks van Roza.

-Apenbil: heet eigenlijk Alexander, en is de verschrikkelijke stiefvader, waarvan ze helemaal niks mag, en hij slaat Appie (stiefbroertje van 2 jaar), haar moeder, én Roza.

-Rob: is een vriend in Barcelona, maar is Nederlander.

Het speelt zich gedeeltelijk af in Groningen, en gedeeltelijk in Bracelona, aan het eind van de 2e en in de vakantieHet gaat over Roza, die Apenbil háát. Ze spuit graffiti, en is helemaal dol op Neuz. Alleen dan heeft ze perfect idee, namelijk dat ze met Neuz op vakantie gaat, maar dat mag niet van haar ouders, dus zit ze 5 weken zonder Neuz, mét Apenbil.

Apenbil gaat steeds meer drinken, en komt dus vaak dronken aan in hun appartement in Barcelona.Op een dag, als Roza eindelijk met de rest van het gezin meegaat, naar het strand, moet ze even op Appie letten, maar dan denkt ze, dat ze hem wel héél even alleen kan laten, om even het water in te duiken. Ze blijft een paar minuten liggen, maar dan merkt ze dat Appie weg is. Ze begint als een razende te zoeken, maar na ong. 10 minuten voelt ze een hand op haar schouder. Het is Apenbil, die woest is, omdat ze Appie alleen heeft gelaten. Haar moeder is ook woest, want ze zei dat ie net alleen was komen aan lopen. Roza loopt kwaad weg, en gaat de stad in.

Uiteindelijk is ze in al die straatjes die op elkaar lijken, de weg kwijt. Gelukkig heeft ze 10 euro op zak en koopt een internet kaart. Daarmee leest ze haar e-mail. Ze leest dat Neuz gezoend is door een ander meisje, waar ze al zo bang voor was, en dan begint ze heel hard te huilen. Dan schrikt ze, want ze hoor een stem die vraagt wat er is. Ze zegt dat er niks is en komt in gesprek.

Ze (Roza & Rob(waarmee ze dat gesprek had) besluiten een keertje af te spreken, en hij brengt haar naar huis(hij weet heel goed de weg, want hij komt vaak in Barcelona).

Intussen komt Apenbil steeds vaker dronken thuis. Ze heeft het gehad, en ze gaat toch mee, als ze uitgenodigd word voor een strand feest, door Rob.

Als ze op het feest is, wordt ze dronken en Rob wil haar verkrachten, maar ze slaat hem met een scherp voorwerp op z’n hoofd(hij blijft wel leven).

Als ze thuis komt blijkt dat het badkamer raampje dicht is (waar ze door was gevlucht, naar buiten), dus gaat ze maar in de galerij slapen.

's Morgens vind Apenbil haar, en vertrekt hij. Hij blijft 2 dagen weg, en Roza’s moeder wilde nu gaan scheiden, want ze had er genoeg van. Ze gingen de stad in, maar als ze terug komen klopt iemand op de deur en Roza krijgt een verschrikkelijk gevoel. Haar gevoel blijkt waar te zijn, want Apenbil is dood...

Haar moeders leven stort in, maar alles komt toch weer redelijk op z’n pootjes, en zelfs met Neuz & Roza gaat ook weer alles oke.De bedoeling van de schrijfster is de problemen van een puber naar voren te brengen. Er zitten verschillende thema’s in zoals: de Liefde, Puberproblemen en Familieproblemen.Ik vind het een héél leuk boek, het is leuk geschreven zodat je dus helemaaleventjes je eigen wereld vergeet. Het is zo geschreven, dat je denkt dat je Rooz bent, en het is een serie, dus je kunt je alvast verheugen op het volgende boek, uit de serie.

De omslag vind ik ook wel leuk, want je ziet in één flits het leven van Rooz.

De survival-tips zijn ook heel leuk, die je eigenlijk heel vaak kunt gebruiken, en ook de e-mails die in het boek worden verzonden, omdat de tegenwoordige puber ook heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Y.

Y.

jouu boekverslag is echt heeel erg goeddd
nu moet ik nog een boekverslag maken ;$

9 jaar geleden