Schrijfster: Francine Oomen
Illustrator: Anet Schaap
Uitgever: van Holkema en Warendorf
Uitgeef jaar: 2003

Samenvatting

De zomervakantie begint bijna en Rosa heeft deze week proefwerkweek. Ze staat voor vier vakken onvoldoende. Aan het eind van de week krijg je als je bent blijven zitten een telefoontje. Rosa krijgt er één en is dus blijven zitten. Thuis gaat het ook niet zo lekker, haar moeder wekt te har en haar stiefvader Apenbil (eigenlijk Alexander) mishandeld haar. Het enige leuke in huis is haar kleine broertje Appie (Abeltje) en Neuz (Vincent) haar vriendje.

In de vakantie gaat Rosa twee weken naar Barcelona met haar moeder, Alexander en Appie en daarna een week met haar vader ergens heen. Daar tussen is ze twee dagen thuis en ziet ze Neuz en dan gaat hij twee weken naar Zuid-Frankrijk. Hoe moet ze deze vakantie zonder haar vriendje overleven?

Maar gelukkig heeft ze Ezzie (Esther) haar beste vriendin uit Den Bosch en Jonaz (Jonas) haar beste vriend uit Limburg nog om te mailen wat ze moet doen. Ezzie mailt haar een paar tips over een vakantie zonder vriendje terug. Rosa kiest voor de tip om haar foto op een kussensloop te kopiëren en aan hem te geven.

Op vakantie houdt ze een soort van dagboekje bij voor Neuz (ook een tip van Ezzie) wat ze allemaal beleefd.

Rosa wil op een dag niet mee naar het strand met haar moeder, Abeltje en Alexander en gaat stiekem als ze weg zijn de stad van Barcelona in. Daar vind ze een internetcafé, maar heeft geen geld voor een kaart bij zich. In het café ontmoet ze Rob die ook uit Nederland komt.

Op een dag in het internetcafé checkt Rosa haar e-mail en ziet dat er een mail van Neuz bijzit. Ze opent hem en leest dat hij met een ander gezoend heeft. Ze is zo boos dat ze besluit Neuz nooit meer te zien. Rob vraagt haar mee naar een strandfeest, en omdat ze zich zo beroert voelt gaat ze mee.

Na een lange verschrikkelijke nacht komt Rosa eindelijk bij het appartement terug. Waar Alexander totaal over de rooie is, omdat hij in Rosa’s dagboek heeft gelezen. Waar niet zoveel aardige dingen over hem instaan. Hij geeft Rosa en haar moeder een klap en gaat het appartement uit om (wat Rosa vermoed) te gaan drinken in de kroeg.

Als die middag even is weg geweest en thuis komt, is haar moedertotaal veranderd en besluit om van Alexander te gaan scheiden. Ze kan het gewoon niet aanzien dat hij Rosa en Abeltje slaat en vind dat Rosa de naam Apenbil goed verzonnen heeft. Samen met de brief en vliegticket zet ze zijn koffer op de gang van het appartement. Daarna gaan ze met zijn drieën op pad om Barcelona leeg te plunderen.

Als ze dat gedaan hebben zitten ze in het appartement te wachten op de gebelde taxi, als opeens de bel gaat. Rosa doet open en ziet drie politieagenten staan. Ze vragen of ze binnen mogen komen, en dan weet Rosa het ineens zeker, Apenbil is dood!

Hoofdpersonen
Dat is Rosa van Dijk ze is veertien jaar en heeft blonde krullen. Eigenschappen: lief, behulpzaam, bezorgd en kan goed tekenen. Later wil ze met Neuz samen naar de kunstacademie. Rosa’s moeder: lief, zorgzaam en durft haar eigen kinderen niet te beschermen, omdat ze bang is voor Alexander. Alexander: slaat Rosa, Abeltje en zijn vrouw. Kortom een gemene vent dus. Abeltje: lief klein jongetje dat Rosa’s half broertje is. Neuz: Rosa’s vriendje, is lief en houd van tekenen en graffiti.

Plaats
Het speelt zich in Barcelona (Spanje) en in Groningen (Nederland) af.
5. In de tijd van nu 2000 een eigentijdsverhaal.
6. Het is fictie, op basis dat het ook echt gebeurd kan zijn. Het is ook fantasie, want het gebeurd meestal niet dat als je, je stiefvader haat dat hij dood gaat.

Genre van het boek
Het boek heeft een aantal genres namelijk: Liefdesverhaal en psychologisch verhaal.

Het belangrijkste probleem in het boek
Het belangrijkste probleem is natuurlijk dat Rosa een gebroken hart heeft dat komt doordat Vincent (haar vriend) met een ander meisje heeft gezoend. Later komt het toch weer allemaal goed.

Schrijver
Francine Oomen is geboren in 1960 geboren in Laren, Noord-Holland.
Ze had een zusje die veertien maanden jonger was als zij. Toen ze twaalf was kreeg ze een stiefvader, van wie ze niet hield. Samen met hem, haar moeder, haar broertje en haar drie zussen verhuisden ze naar Groningen. Nu woont Francine Oomen in Zevenaar en uiteindelijk naar het plaatsje Nuth, in Limburg. Daar ging ze samenwonen en kreeg drie kinderen: Joris in 1987, Lotje in 1989 en Daan, twee jaar later.

Saartje en Tommie op de boerderij was het eerste boek dat ze heeft geschreven, in 1989.

Eigen mening.

Ik vind het een erg interessant boek,omdat er survival tips instaan,en ik had er van gehoord en wou het boek wel eens lezen.Want ik heb ook andere delen gelezen van Francine Oomen.En het is best wel herkenbaar want je ziet er misschien dingen van jezelf ook in terug,die jij beleeft hebt.Ik vind het een boek voor mijn leeftijd,want het gaat over de puberteit,en over de middelbare school.En op het eind vond ik het wel droevig omdat die stiefvader dood gaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

het is echt een heelleuk boek maar ook zielig

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

ik wil deze boek heeeeeeeeeeel graag hebben en alle delen eigelijk

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast