Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe duur was de suiker? door Cynthia McLeod

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Hoe duur was de suiker?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1142 woorden
  • 31 mei 2001
  • 193 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
193 keer beoordeeld

Boekcover Hoe duur was de suiker?
Shadow

'Hoe duur was de suiker?' is het succesvolle romandebuut van Cynthia McLeod. In deze historische roman heeft zij met veel verve een stukje geschiedenis van Suriname tot leven gebracht. De roman speelt in de periode 1765-1779. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor …

'Hoe duur was de suiker?' is het succesvolle romandebuut van Cynthia McLeod. In deze historische roman heeft zij met veel verve een stukje geschiedenis van Suriname tot lev…

'Hoe duur was de suiker?' is het succesvolle romandebuut van Cynthia McLeod. In deze historische roman heeft zij met veel verve een stukje geschiedenis van Suriname tot leven gebracht. De roman speelt in de periode 1765-1779. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor de aanvallen die marrons onder leiding van Boni uitvoeren op de plantages. Tegen dit decor beschrijft Cynthia McLeod in meeslepende stijl het leven van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun slaven. In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren meesters en slaven dat de suiker duur wordt betaald.

Hoe duur was de suiker? door Cynthia McLeod
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Een historische roman. Samenvatting: Suriname was een Nederlandse kolonie. Suriname was een welvarend land. Veel Nederlanders gingen in Suriname wonen. Ze kregen van de gouverneur gronden om plantages aan te leggen.Het waren meestal suiker plantages.De suiker werd uitgevoerd naar Nederland. En andere landen in Europa. Gouverneur Van Sommelsdijck voerde de belasting op suiker in, met dat geld kon het land beter bestuurd worden ( 5 ct. per pond ) Joodse plantage eigenaren, ze waren rijk en hadden verstand van de landbouw. Ze plantten suikkerriet.Er werd suiker gemaakt( sap uit persen ,koken,ingedampt, suikerkristallen ) Er was in die tijd grote vraag naar suiker. Fransen in oorlog met Nederland. Suriname werd veroverd, de plantages ook. Eigenaren vluchtten met slaven naar het bos. Gouverneur moest alles afgeven, geld, slaven, suiker.. Suriname was weer arm. Fransen gingen weg. De gevluchtte slaven gingen niet terug. Ze vormden de Marrons. Planters vroegen om militairen uit Nederland om ze te beschermen tegen de aanvallen van de Marrons. Leider Bonni ( wreekte de man van zijn moeder, ze was slavin) werd zwanger van de plantage eigenaar. De echtgenote werd jaloers. Ze kapte de penis af van de slaven man en kapte een borst van de slavin af. Plantage eigenaar kreeg de borst op zijn bord. Andere leiders waren Baron en Joli-Coeur. De Marrons vermoordden wrede eigenaars en stalen voedsel. Ze konden lijken goed prepareren. Bij een aanval werden de lijken op de plantage gegooid. De planters vluchtten. Om de aanvallen van de Marrons tegen te gaan is het Korps Zwarte Jagers opgericht. Samen met de Nederlandse militairen en een Korps van vrije negers verloren de Marrons na veel jaren de strijd. Er zijn vele doden gevalleb. Anderen zijn verder in het bos gevlucht. Er kwamen toen slaven uit Afrika om op de plantages te werken. Plantage Hebron
Vader Levi Fernandez was getrouwd met een niet Joodse vrouw. Ze stierf bij de bevalling van Elizabeth, genoemd Elza.( ze had twee oudere broers) Vader hertrouwde met een weduwe (Rachel, Joodse) ze bracht haar kinderen mee( 3 dochters). Sarith was de jongste, beeldschoon en verwend. Ging op jonge leeftijd al met verschillende jongens/ mannen naar bed. 21 jaar en nog niet getrouwd, het was een schande. Ze had al veel mannen gehad. Alle zusters, vriendinnen waren al getrouwd. Ze trouwt uiteindelijk met de veel oudere Julius Robles de Medina en ze pleegt overspel. Ze was meer in de stad, dan op de plantage bij haar man. Ging naar veel feesten en flirte met haast elke man. Bij aanvallen van de Marrons op hun plantge, tijdens de afwezigheid van van haar man, ( hij was in de stad ) wordt haar minnaar een Nederlandse officier vermoord. Zij kon zich met haar zoon en slavin schuilhouden in een klerenkast. Haar man treft de officier slechts in onderbroek gekleed dood aan op de vloer. Hij maakt ruzie met zijn vrouw en blijkt dat ze zwanger is. Na de bevalling, een meisje, is het duidelijk dat het niet het kind is van Julius , maar van haar minnaar,( blond met blauwe ogen )is. Julius wordt verliefd op de persoonlijke slavin van hun zoon en een kleurlinge, tot ergernis van Sarith. Alle blanken hadden in die tijd persoonlijke slaven, aankleden, haar kammen, paraplu houden etc. Ze verkoopt haar, maar hij koopt haar weer vrij. Hun zoon overlijdt aan de gele koorts en tenslotte verkoopt hij zijn plantage,omdat hij veel schulden heeft ( koop van zijn concubine Mini Mini ) Hij gaat met haar wonen. Hij verlaat Sarith,want ze was niet uit liefde met hem getrouwd. Rutger Le Chasseur, administrateur moest de boeken doornemen (Boekhouding) Verslagen voor Nedeland Voor zijn werk moest hij op bezoek bij de plantages en hij ontmoette Elza. Hij trouwde met Elza. Ze gingen in Paramaribo wonen. Sarith kwam vaak logeren, ze was nog niet getrouwd en er ontwikkelde zich een liefdesverhouding tussen Sarith en Rutger. Verdriet voor Elza, ( Sarith was haar stiefzusje ). Elza heeft samen met Rutger en zonen bijna een jaar in Nederland gewoond. Hij moest voor het werk. Als ze terug komen is ze net zwanger van haar derde kind. Het wordt een meisje. Ze overlijdt jammer genoeg na enkele jaren aan de gele koorts. Ze had twee oudere zonen. Veel mensen stierven, blanken en slaven. (mug veroorzaakte de ziekte).
Hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Elza en Sarith, omdat het verhaal voornamelijk om hun draait. Hun leven wordt in dit boek in beeld gebracht. Bijfiguren: Rutger (man van Elza) en Mini Mini. Deze twee zijn de bijfiguren, omdat ze vaak in het boek besproken worden, maar niet als hoofdpersonen. Hun gedachten/ gevoelens zoals die bij de hoofdpersonen zijn weergegeven, zijn bij Rutger en Mini Mini niet het geval. Karakter: Elza was heel lief, voor zowel haar slaven als voor haar familie. Ze mishandelde haar slaven niet. En toen ze erachter kwam dat Rutger samen met Elza was, was ze ook niet kwaadaardig... Sarith was een jaloers type. Al op vrij vroege leeftijd was ze seksueel actief. Maar ze hield het niet bij een man. Ze ging met meerdere mannen naar bed. Iedereen wist het. Hierdoor kon ze niet snel een man vinden. Maar toen haar zuster wel een man kreeg werd ze jaloers. En zodra iemand haar opmerkte dat ze verkeerd bezig was, werd ze boos op die persoon. Ze was als kind erg verwend. Soort boek: Dit boek is een roman, maar behoort tot de volwassen literatuur. Het is een roman omdat het voornamelijk over liefde gaat. Het gaat over liefde in de familie en liefde aan de slaven en je medemens. Het behoort tot de volwassen literatuur, omdat het onderwerp niet geschikt is voor kleine kinderen. Ook de manier waarop ze bepaalde dingen onderhandelen is meer voor volwassenen bestemd. Titel verklaring: De suiker kostte 5 cent per pond. Dat was in die tijd heel veel. Maar niet allemaar daarom heet het boek zo. Het zou ook kunnen zijn, omdat zoveel mensen plantages in Surinameiname wouden voor de suiker. Ze hadden er vrijwel alles voor over om een suikerplantage te hebben. Maar ten koste van wie??? Blijbaar van velen. Niet alleen werden de slaven misbruikt/ misshandeld en vermoord, maar ook de blanken zelf. Als ze dit geweten hadden (dat een plantage jou je eigen leven zou kunnen kosten) zouden ze misschien toch geen suikerplantage willen hebben.
Thema: Het thema is historie. De schrijfster wil duidelijk maken hoe de situatie is Suriname was anno 1770. Tijd: Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1770. Het duurt ongeveer 25 jaar tussen begin en eind van het boek. Het boek heeft geen flashbacks. Het is geheel chronologisch. De vertelsituatie: Dit verhaal wordt verteld vanuit een hij/zij-perspectief. Ruimte: Het verhaal speelt zich af op verschillende platages in de kolonie Suriname. Mijn mening: Ik vond het boek heel leuk en spannend. Het boek geeft goed weer dat de slaventijd heel erg was. Heel wreed. De personages zijn goed gekozen. Het was een heel boeiend boek!

REACTIES

B.

B.

een vraag tog, was levi fernandez wel de vader van sarith

12 jaar geleden

Y.

Y.

ja!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe duur was de suiker? door Cynthia McLeod"