Het zesde bedrijf door P.F. Thomése

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Het zesde bedrijf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 900 woorden
  • 5 februari 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1999
Pagina's
277
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het zesde bedrijf
Shadow
Het zesde bedrijf door P.F. Thomése
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Samenvatting
Het is het jaar 1792, Etta Palm alias barones d’Aelders, een Groningse van eenvoudige afkomst, woont in Parijs. Op het moment dat het verhaal begint woont ze daar al bijna twintig jaar. Ze is in Nederland getrouwd geweest, is er gescheiden en ze heeft een invloedrijke positie gehad aan het hof van de Franse koning als maîtresse. Haar invloed en macht zijn eigenlijk al weggeëbd als het boek begint, hoewel Etta zelf er nog van overtuigd is dat ze invloedrijk is. Etta is een zeer moderne vrouw, wat ook mogelijk was door de revolutie. Ze had veel interesse in de politiek en ze was dan ook correspondente van de Stadhouder van Holland. Ze informeerde hem over de stand van zaken in Frankrijk. Ze was ook een feministe, ze was voorzitter van een club die streed voor de rechten van de vrouw. Ze was verliefd op een man die twintig jaar jonger was dan zij.
De man, Claude Basire, is lid van de Assemblée, de Franse volksvertegenwoordiging. Basire toont één keer echt interesse in Etta, maar daarna niet meer. Etta blijft van hem houden.

Etta heeft één groot probleem: ze heeft geen geld meer en dat moet ze dus bij elkaar zien te schrapen. Zo mengt ze zich in de illegale wapenhandel.
Door de wapenhandel wordt ze een 'spionne' van zowel Holland, Frankrijk als Pruisen. Als de oorlog echt uitbreekt lijkt het of ze aan de kant geschoven is, maar dan krijgt ze een missie, uitgaande van Frankrijk, in Holland. De missie is onduidelijk en daar eindigt het verhaal.

In de proloog die zich enkel jaren laten afspeelt, slaat het perspectief over op een persoon die nog helemaal niet is voorgekomen; iemand die bij Etta in de straat woont in Den Haag. Dit individu is een man die heel erg verliefd is geworden op Etta door de verhalen die hij over haar heeft gehoord. Op de dag dat hij haar zal ontmoeten is Etta erg ziek en ze sterft. De eerste keer dat de man haar ziet is als ze dood is. Hij regelt haar begrafenis, maar besluit onderweg dat hij er helemaal niet naar toe wil. Etta is dus in grote eenzaamheid gestorven.

Tijd
Het boek speelt aan het eind van de achttiende eeuw, van 1792 tot 1799. De Franse Revolutie is al begonnen en het rommelt in heel Europa. Dit is in het begin van het boek al duidelijk. Het boek begint als Etta niet meer invloedrijk is en het beschrijft de laatste jaren van haar leven tot haar dood. Het gehele boek is in de verleden tijd geschreven, alles is al voorbij.

Ruimte
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Parijs en een betrekkelijk klein deel in Den Haag. Den Haag en Parijs zijn geheel beschreven zoals ze werkelijk waren. Iedere gebeurtenis, dus ieder hoofdstuk speelt zich over het algemeen op een andere plaats in Parijs of Den Haag af. De beschrijving van de ruimte maakt erg duidelijk hoe de sfeer is.

Personen
Hoofdpersoon: Etta Palm alias barones d’Aelders. Etta Palm heeft in werkelijkheid bestaan, in dit boek worden de laatste jaren van haar leven beschreven, alleen niet naar waarheid. Etta heeft geleefd van 1743 tot 1799, aan het begin van het boek is ze dus 49 jaar oud. Dit is al erg oud voor die tijd. Ze is dus niet meer zo mooi als ze was in haar jeugd. Ze is geboren in Groningen en heeft zich behoorlijk omhoog gewerkt tot vrouw met naam en macht, ze is dus sterk, maar met zwakke momenten.
Claude Basire: De grote liefde van Etta, hij is twintig jaar jonger, maar dat maakt haar niet uit. Zijn karakter wordt niet echt duidelijk. Etta beschrijft hem als charmant en met een groot hart hoewel hij het laatste niet naar voren laat komen.
Mlle Frey: Een naïef meisje uit de campagne, Etta vindt dat zij het meisje moet beschermen en in de juiste banen moet leiden, wat een goede gedachte is. Etta herkend zich in dit meisje en wil dus voorkomen dat ze net als zichzelf wordt. Als het meisje dus met een fout veel ouder lid van de Assemblée trouwt, vindt Etta dat Mlle Frey een fout maakt.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit een hij/zij-vorm. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Etta. Alleen in de proloog wordt het verhaal vanuit het standpunt van iemand anders verteld.

Eigen Mening

Ik vond dit een leuk boek. Het was een interessant boek omdat het over de Franse Revolutie gaat. Door dit boek kan je veel leren over hoe de situatie was in de Revolutie. Je leest hoe de relatie was tussen Frankrijk en de Republiek Holland, ook gaat het over de rechten van vrouwen. Je leest dat vrouwen, meer dan 100 jaar voordat de vrouw kiesrecht kreeg, al streden voor de gelijke rechten van mannen en vrouwen. Zelf heb ik ook geschiedenis, daardoor vond ik het nog interessanter om dit boek te lezen. Ik weet wat de gevolgen zijn van de gebeurtenissen in dit boek. Je leest ook over de verschillen tussen de levenswijze van Frankrijk en Holland. In Frankrijk was beleefdheid heel normaal, in Holland was men minder beleefd. Het minpunt aan dit boek was dat er eigenlijk helemaal niks in gebeurde. Ik zat te wachten op een plottwist maar die is niet gekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.