Het vierkant van de wraak door Pieter Aspe

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas tso | 1034 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 73 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 73 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
304
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het vierkant van de wraak
Shadow
Het vierkant van de wraak door Pieter Aspe
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1 Samenvatting
Het verhaal begint bij een inbraak op de juwelenzaak van Ghislain Degroof. Een zeer machtige en welgestelde familie uit Brugge. Een zeer eigenaardig feit is dat de juwelen niet gestolen worden, maar dat ze worden opgelost in koningswater. Op de plaats van het delict wordt een envelop gevonden met daarop geschreven “voor jou, ellendeling”. Dit is nog lang niet alles. In die envelop steekt een raadsel in het Latijn. Dit dateert uit de Middeleeuwen en staat bekend als "Het vierkant van de tempeliers”. Van In wordt er al snel bij gehaald en merkt op dat Ludovic Degroof veel meer weet dan hij wil lossen.

Van In begint onmiddellijk met het verleden van de familie uit te spitten. Hij heeft namelijk een gevoel dat daar iets schort. Hij komt te weten dat de familie Degroof geen voorbeeldfamilie is zoals iedereen denkt.


Ludovic Degroof en Elisa Heytens de Puyenbroucke zijn een getrouwd koppel. Niet meer en niet minder, het was een opgelegd huwelijk, puur voor het geld en de macht. Elisa had het meer voor Aquilin Verheye, dit was dan ook wederzijds. Hij heeft het nooit kunnen verkroppen. Zij en Aquilin hielden toch hun relatie in stand, samen wilden ze graag kinderen. Aurelie en Nathalie kwamen er dan ook. Blijkbaar was Ludovic op een of andere manier te weten gekomen dat Aurelie niet zijn dochter was. Hij misbruikte haar jaren. Als gevolg hiervan kwam een zwangerschap. Om de naam van de familie hoog te houden eiste Ludovic een abortus, maar Aurelie deed haar zin en plaatste Daniel bij een kinderloos gezin van Jan en Bea Verhaeghe. Aurelie kon dit niet verwerken en werd een psychiatrische instelling geplaatst.De haat bij Aquilin werd alleen maar groter. Daarbij kwam nog eens dat Daniel een ernstige ziekte had. De ziekte van Marsepan, de aorta verdunt en begeeft na enige tijd.

Aquilin zocht zijn kleinkind Daniel op die ondertussen al volwassen was. Samen hadden ze afgesproken om het Ludovic Degroof betaald te zetten. Zij gingen niet over een nacht eis.
Aquilin nam de identiteit aan van een man, die woonde in de Ardennen. Hij had geen familie, bij overlijden nam Aquilin zijn naam over. Aquilin ging nu door het leven als Laurent De Bock. Na dit kon de actie beginnen. Inbreken bij Degroof, die code van de zaak had hij gekregen van zijn dochter, Nathalie. Daarna vluchten ze Daniel naar het klooster waar Benedicte Degroof is bij aangesloten. Daniel sprak in op haar was leidde tot een zelfmoordpoging. Aquilin ging naar Blankenberge en ontvoerde terwijl de Bertrand, kleinzoon van Degroof. Hij is met Charlotte Degroof. Dit was hun doel de 3 biologische kinderen van Ludovic Degroof raken in hun ambitie en hart.

Het losgeld is zeer ongewoon. Ze eisen de verbranding van 25 schilderijen, die samen de waarde hebben van 150 miljoen. Dit moet gebeuren op het Zand en moet gevolgd worden door de media. In de hoop dat men het verleden van Ludovic Degroof gaat uitspitten. Daniel volgt het schouwspel in een hotel dat uitkijkt op het Zand, terwijl Aquilin bij Bertrand blijft.
Van In en Hannelore hebben alles ontdekt en verhinderen dit. Wanneer ze Aquilin vinden treffen ze hem dood aan. Nathalie heeft alles verteld over Ludovic en hij pleegt zelfmoord.
Na de acties komt men te weten dat de ziekte van Marspan een erfelijke aandoening is, die ontstaan is door insect. Aurelie was dus toch de echte dochter van Ludovic.

2 Verhaalanalyse

2.1 Thema
De drijfveer voor de daders zijn wraak en jaloersheid, omwille van al het onrecht dat hen is aangedaan in hun leven door hun gemeenschappelijke vijand.

2.2 Motief
De rode leidraad in het boek is het noodlot van het leven dat mensen hebben in hun leven. De personen zijn wel gelukkig tot op een gegeven moment, dan slaat het noodlot telkens toe.


2.3 Opbouw
De delen in het boek zijn genummerd, met daarin fragmenten. Deze zijn afwisselend ze verwisselen van hetgeen de daders doen en wat er op het politiekantoor en daarbuiten gebeurd.
Het verhaal begint met de inbraak bij de juwelier. Het loopt verder zoals men een echt onderzoek zou voeren met een gesloten einde.

2.4 Tijd
Vertelde tijd: 1 week
Verteltijd: 200 bladzijden
In het boek zijn er duidelijk tijdsvertragingen. De familiale omstandigheden worden tot in detail beschreven.

2.5 Plaats en ruimte
Het verhaal speelt zich af in hartje van Brugge. De maatschappelijke omgeving is toch wel van belang. Het speelt zich af in één van de rijkste families, ze hebben zelfs iets in de pap te brokken in het politieke wereldje. Waarom zijn die zo belangrijk in het verhaal omdat men zowat alles van rijke families in de doofpot steekt.

2.6 Perspectief en verteller
Het verhaal is volledig geschreven in de alwetende verteller.

2.7 Personages
2.7.1 Hoofdpersonages
o Pieter Van In: adjunct- commissaris bij de politie van Brugge.
Hij is een gescheiden veertiger die houdt van Duvels, sigaretten en vrouwen. Maar heeft een zeer eigenzinnig karakter. Hij wordt verliefd op Hannelore Martens. (Round)

o Ludovic Degroof: een jonge tachtiger, getrouwd met Elisa de Puyenbroucke. Samen hebben ze 5 kinderen, Aurelie, Ghislaine, Charlotte, Benedicte en Nathalie. In zijn jongere jaren had hij een juwelierszaak, die nu door zijn zoon wordt opengehouden. Hij is een vrouwenzot.Pleegde insect bij zijn oudste dochter Aurelie. Opvliegend van karakter(Round)

o Laurent De Bock/Aquilin Verheye: tachtigjarige, oude vriend van Ludovic. Hij is de natuurlijke vader van Aurelie, hij had een jarenlange affaire met Elisa de Puyenbroucke.(Round)

o Hannelore Martens: substituut des konings.
Jonge mooie vrouw en wordt heft wederkerige gevoelens voor Van In.Ze heeft een zachtaardig karakter.(Flat)

2.7.2 Bijpersonages
o Guido Versavel: brigadier, een goede vriend van Van In en homo.(Flat)

o Daniel Verhaeghe: jonge man die aan de ziekte van Marspan leidt. Aurelie Degroof is zijn moeder.(Round)

o De Kee: hoofdcommissaris, stelt Van In aan omdat hij bekent staat voor zijn discretie. (Flat)

3 Appreciatie
Ik lees graag zulke verhalen. Als het boek uit is begin ik soms wel te fantaseren over het feit dat in rijke en machtige families veel in de doofpot wordt gestoken.
Mijn appreciatie naar de schrijver toe is toch wel vrij groot. Het is een vlotte schrijver wat het helemaal niet moeilijk maakt om het verhaal in één ruk uit te lezen. Dit bewijst hij ook in zijn andere boeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het vierkant van de wraak door Pieter Aspe"