ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl
1. Zakelijke gegevens
A. Auteur     -       Yvonne Keuls
B. Titel         -       Het verrotte leven van Floortje Bloem
C. Uitgever      -      Ambo
D. Plaats van uitgave      -  Baarn
E. Yvonne Keuls, “Het verotte leven van Floortje Bloem”, Ambo, Baarn 1982
2 a.     Beschrijf de kaft
Schets van een zittend meisje
2 c.     Genre
Chronologische roman
2 d.     Is de tekst onderverdeeld in hoofdstukken, zo ja hoeveel hoofdstukken zijn er?
Nee, maar er word wel een beetje aangegeven als ze op iets anders overgaan

2 e.     Hoeveel pagina’s heeft de tekst
256
3    Is de verteller auctoriaal, personaal of een ik-persoon?
Hoe zie je dat in de tekst?
Wat zijn de gevolgen van dit perspectief?

Ik-persoon, het word verteld door meerdere personen vanuit hun ik-perspectief. En het gevolg is dat je het daardoor “van dichterbij meemaakt”.
4    Noem zoveel mogelijk opvallende herhalingen in de tekst. Groepeer ze vervolgens, stel daarna de motieven vast en formuleer tenslotte het thema.
Herhalingen:
- Gerben, hij komt steeds voor in haar gedachten en in het begin gaat ze er heel vaak naartoe.
- Tehuizen, Floortje word van tehuis naar tehuis gestuurd, omdat ze moeilijk opvoedbaar is. In deze tehuizen stookt ze veel onrust.

- Drugsverslavingen, eigenlijk zowat iedere persoon in het boek is verslaafd aan de drugs.
- Prostitutie, Floortje en haar zus zitten allebei in de prostitutie. Eigenlijk wil Floortje het helemaal niet, maar ze zal toch geld nodig hebben.
- Pleegouders, Floortje word ook van het ene gezin naar het andere gestuurd, waar ze ook uiteindelijk allemaal weer weggaat. Op het einde blijft ze bij haar tante

Motieven:

- Verslaving: Het hele boek draait in feite om Floortjes drugsverslaving en de mensen met wie ze in aanraking komt als ze in dat wereldje terechtkomt. Floortjes verslaving is één van de oorzaken van haar “verrotte leven”.
- Liefde: Floortje is eigenlijk haar hele leven op zoek naar iemand die haar liefde geeft. En steeds als zij iemand gevonden heeft, bijvoorbeeld Gerben, dan raakt zij deze persoon door bepaalde omstandigheden weer kwijt.
- Eenzaamheid: Floortje komt ook nog in verschillende pleeggezinnnen terecht, maar nergens voelt zij zich thuis (het ene pleeggezin vindt zij verschrikkelijk, het ander is geweldig, maar daar kan ze niet blijven als de vader van het gezin sterft)
Nergens kan zij zich aan iemand hechten, of het wordt haar ontnomen. Ze is eenzaam, dit komt erg sterk terug aan het einde van het boek, als Floortje alleen achterblijft.
Thema:
Prostitutie/verwaarlozing
5 a.    Belangrijkste verhaalpersonages:
Floortje:
Floortje is de hoofdpersoon van het verhaal, alles speelt zich af rondom haar. Je kan haar gedachten lezen en ziet alles door haar ogen.
Beppie:
De zus van Floortje. Ze is hard van karakter, doet precies wat ze zelf wil, ze is dus erg egoïstisch. Als Floortje veel geld had verdiend, wil ze dat het meeste daarvan besteed wordt aan de drugs die zij nodig heeft. Daardoor was er te weinig geld voor eten, en kon Floortje niks voor zichzelf kopen.
Moeder:
Zij is na de geboorte van Floortje meteen bij tante Gerda gaan wonen, en is daar in het café van Gerda gaan werken. Omdat ze in dat café woonden was er geen plaats voor Floortje en heeft haar moeder haar dus moeten afstaan. In het café heeft ze Adri ontmoet, ze trouwen al snel met elkaar.
Gerben:
Hij is een pedofiele man, hij houdt van kinderen en doet alles voor ze, daardoor komt hij in de gevangenis terecht. Floortje was door Karin met hem in aanraking gekomen. Karin spijbelde net als Floortje vaak van school en dan gingen ze naar Gerben toe.
5 b.     De relaties
Floortje en Beppie
Twee zussen. Ze houden van elkaar, maar door Beppie komt Floortje in de prostitutie terecht en raakt ze verslaafd aan de drugs. Ze heeft dus niet echt een goede invloed op Floortje.
Floortje en Moeder
Ze hebben niet zo’n goede relatie, omdat Floortje al vroeg afgestaan word aan een tehuis. Als Floortje weer thuis gaat wonen gaat het ook niet lang goed, ze vergrijpt zich aan de man van haar moeder en word daarom weer weggestuurd.
Floortje en Gerben
Ze hebben een seksuele relatie, wat niet normaal is, omdat Floortje nog minderjarig is. Gerben is dus een pedofiel, hij vind het fijn om haar te strelen.
5 c.    Het uiterlijk en innerlijk van de personen, maken ze een bepaalde ontwikkeling door?
Floortje:
Floortje heeft blond haar en blauwe ogen en is mager, ze is best groot voor haar leeftijd, waardoor mensen haar altijd ouder schatten.
Innerlijk: Floortje is heel aanhankelijk. Ze kan soms heel erg druk zijn, maar ook als ze het ergens niet naar haar zin heeft is ze heel agressief.
Ontwikkeling: Floortje maakt niet echt een goede ontwikkeling door, ze wordt alsmaar brutaler, ontsnapt uit het tehuis. Daarna raakt ze verslaafd aan de drugs door haar zus Beppie, zij zorgt er ook voor dat Floortje in de prostitutie kwam.
Beppie:
Het uiterlijk wordt niet beschreven
Innerlijk: Over haar innerlijk wordt ook niet echt veel verteld, ze is wel een echt feestbeest.
Ontwikkeling: Beppie raakt net als Floortje aan de drugs, en ook zij wordt prostituee.
Moeder:
5 d.     Op welke wijze leer je de personages kennen:
Floortje
Doordat ze de hoofdpersoon is, je krijgt zo te weten hoe ze denkt en wat ze voelt enz.
Beppie
Doordat ze ook een soort ik-persoon is, je “hoort” ook wat zij denkt
Moeder:
Doordat de hoofdpersoon haar beschrijft
6 a.     In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal zou zich nu af kunnen spelen, omdat er veel prostitutie is in deze tijd.
6 b.    Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van de verhaalgebeurtenissen?
De vertelde tijd is ongeveer 15 jaar, want het begint als Floortje geboren wordt en het eindigt als ze 15 is.
6 c.     Is de tekst chronologisch of niet?
De tekst speelt zich het grootste deel van het boek chronologisch af, er komen echt heel weinig flashbacks in voor.

7 a.     Wat zijn de belangrijkste plaatsen waar de handeling zich afspeelt?

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: het kraakpand van  Lexie, De keet, het café van Tante Gerda, de flat van Gerben en in de pleeghuizen en internaten.
7 b.     Is de ruimtebeschrijving in contrast of in overeenstemming met de gebeurtenissen?
Het is in overeenstemming met de gebeurtenissen, want als de hoofdpersoon zich rot voelt wordt de omgeving sober beschreven en andersom ook.
7 c.     In welk sociaal milieu speelt de handeling?
Het speelt zich in een arbeidersmilieu af.

8    Citeer een korte tekstpassage en beschrijf de belangrijkste kenmerken van de schrijfstijl

Bladzijde 22:
“Ik zat in het internaat met de verwachting dat ieder moment mijn nieuwe pleegouders me zouden komen halen. Met koffertjes met kleren – allemaal nieuw, van het observatiehuis – verdedigde ik met hand en tand. Niemand mocht ze openmaken. Want ik ging toch weer weg met mijn nieuwe ouders. Maar ze kwamen niet opdagen. En niemand gaf me rechtstreeks antwoord als ik vroeg: “wanneer komen ze nou?” Huilen hielp niet, ze hadden het allemaal veel te druk, alleen de werkster – een Surinaams meisje – reageerde uiteindelijk op mijn gesnotter.”
Stijl:
De stijl is redelijk normaal, alleen valt het me op dat er voornamelijk korte zinnetjes worden gebruikt.

9    Geef een korte chronologische samenvatting

Floortje Bloem is een wispelturig meisje. Ze kan aardig zijn, maar in de kindertehuizen waar ze geplaatst wordt heeft ze vaak last van driftaanvallen; agressief valt ze dan naar de andere kinderen uit. Als ze hiervoor op het matje geroepen wordt ontkent ze alles hevig. Floortje Bloem is door haar moeder afgestaan, omdat er in het café‚ waar moeder Bloem bij tante Gerda hielp, geen plaats was voor een tweede kind. Ze is toen in een pleeggezin geplaatst waar ze het erg naar haar zin heeft. Als de vader bij een auto-ongeluk op slag dood is, is de situatie thuis niet meer houdbaar. De pleegmoeder kan het allemaal niet meer aan en kleine Floortje wordt in een kindertehuis geplaatst. Later, op haar achtste jaar, komt ze in een gezin van een onderwijzer.
Ze gedraagt zich zo slecht dat ze er al na een half jaar weer weg moet. Floortje wordt in een observatiehuis geplaatst, waar ze allerlei verschillende testen moet doen. Ze heeft er geen zin meer in en houdt de psychologen en psychiaters voor de gek. Na allerlei strubbelingen, waaronder de vriendschap met een pedofiele man (Gerben), wordt Floortje in het tehuis "Gelders end" geplaatst. Ze is hier afgezonderd van de wereld, en zit soms uren in een isoleercel. Floortje vindt het maar niets en loopt weg. Ze gaat naar haar oudere zusje, want ondertussen is ze ook al een poosje thuis geweest, echt thuis. Maar het liep spaak. Met haar zusje beleefd ze allerlei avonturen. Steeds draagt ze het witte konijn, dat ze van Gerben heeft gekregen bij zich, net als haar geld. Hasj rookt ze allang, maar uiteindelijk neemt ze sterkere drugs. Floortje ziet het allemaal duidelijk. Haar leven wordt door anderen bepaald, want ze raakt door Beppie, haar oudere zus, aan de drugs, ze helpt Martin bij een inbraak, en ga zo nog
maar even door. Maar die anderen zijn er niet de schuld van, bij alles wat ze doet kan ze nee zeggen, maar ze doet het niet. Ze doet mee. In haar ellende, haar verrotte leven, keert Floortje telkens terug naar tante Gerda, een dik gezellig mens van in de 60. Ze woont achter een café, dat vroeger van haar was, maar dat nu is overgenomen door Henk en Mia. Floortje steelt geld van tante Gerda en op het laatst is haar schuld zo groot dat ze niet meer terug durft te gaan. Het boek eindigt met Floortje en Beppie, die ruzie hebben over geld. Beppie wil geld van Floortje voor drugs, maar Floortje weigert het te geven. Beppie wordt hierom zo kwaad dat ze het konijn van Floortje uit het raam gooit. Floortje gaat hem zoeken, volledig in paniek, omdat haar konijn het enige in haar trieste leven was dat echt van haar was.
10    Verklaar de titel
De titel van het boek is: Het verrotte leven van Floortje Bloem, ik denk dat dit komt omdat het leven van Floortje helemaal verpest is door de drugs en de prostitutie en omdat ze constant van pleeggezin naar pleeggezin moet.


11    Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Leg dit uitvoerig uit.
Ja, met een ander boek van Yvonne Keuls: Jan Rap en zn maat.
Hierin gaat het ook over mensen die in tehuizen zitten en aan de drugs verslaafd zijn
12    Beschrijf de stijl
Zie punt 8.
13    Geef drie argumenten waarom dit boek goed of slecht is.
Ik vond het boek heel mooi, het sleept je echt mee. Ik leefde heel erg met Floortje mee, vooral met de problemen die ze had. Ik vind het boek ook mooi omdat het zo actueel is, er zijn op dit moment heel veel problemen met prostitutie en drugs.
Verwerkingsopdracht:
10.     Zoek bij het boek minstens twee gedichten over hetzelfde thema en leg uit waarom je deze gedichten hebt gekozen
Gedicht 1:
Another soul is broken
Another heart cries
Her virginity is token
I can see the shame in her eyes
Your foolish promises
The naive girls fall
They’re like a puppy dog
Everytime you call
You got them fooled
Blinded by the things you told
They’d do anything you say
Suddenly you turn cold
‘do as I say you fucking whore’
then give her a kiss
push her on the floor
and tell her your sorry for all this
next day same thing
give her some drugs
and a beautiful ring
a beautiful little angel
now full of scars and shame
broken for life
thinks she is to blame
she wants to go back home
but now it’s too late
forever on the streets to roam
only pain fear shame and hate
she wants to die
she has a knife
it’s another try..
to take her own life ..
Verklaring:
Dit is eigenlijk een soort beschuldiging tegen de pooier (Onim) want hij gebruikt Floortje gewoon om geld te krijgen
Bronvermelding:
http://www.gedichten-freaks.nl/382514/
Gedicht 2:
Alcohol, drugs uitgaan en feesten.
Zolang je, je problemen maar kunt vergeten.
Lang leve de vrijheid lang leve de lol.
Goed zijn voor andere mensen speelt bij jou totaal geen rol.
Je denkt, dit is toch alles wat een mens zich kan wensen,
Je leeft en kent totaal geen grenzen.
Dwalend zonder enig kennis over het ware leven.
Onwetend zonder enig hoop blijf je, je op dit pad begeven.
Je beseft niet dat de aarde eens onder je voeten kan verdwijnen
en je in een andere wereld kan verschijnen.
Dan pas zul je beseffen wat je al die tijd hebt gedaan.
En zul je wensen dat je nooit had bestaan.
Verklaring:
Floortje is verslaafd aan de drugs, maar ze kent de gevolgen ervan eigenlijk niet.
Bronvermelding:
http://www.gedichtenstad.nl/drugs-gedichten/om-over-na-te-denken.html

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.