Het uur nul door Dirk Bracke

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1519 woorden
  • 25 juni 2007
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 23 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
190
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het uur nul
Shadow
Het uur nul door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Primaire gegevens:
Auteur: Dirk Bracke
Schuilnaam: nee
Titel: Het uur nul
Uitgever: Davidsfond/Infodok, 2003
Titelverklaring: het uur nul slaat op wanneer je dood gaat, er bestaat geen uur nul maar, als je dood gaat staat voor jou de tijd stil, dus op nul.

2. Gebeurtenissen:
Ben Verhaegen ontmoet ’s avonds achter het zwembad zijn vrienden om joints te roken en wat lol te maken. Op een dag gaat hij een ritje maken met Filip op zijn scooter, ze komen twee meisjes tegen en doen allerlei kunstjes om indruk te maken op de meisjes. De meisjes zijn erg onder de indruk, en Diana, één van de meisjes is erg onder de indruk van Ben’s schoonheid. Haar vriendin Rebecca zag dat het wederzijds was en dat het wel iets zou kunnen worden. Daarna gaan de jongens terug naar het zwembad om de vogelverschrikker op te wachten, Filip vraagt info over marihuana, krijgt een gratis zakje om eens te proberen en wordt uitgenodigd om eens een shot te proberen. Als de vogelverschrikker weg is, vertelt Evy dat, Carla, het ex-lief van Robbie II zaterdagavond met Thomas, een sul volgens hen, naar een fuif gaan. Maar in hun groepje is er een regel dat niemand het lief van één van de groep neemt. Robbie I stelt voor om Thomas er van langs te geven en op de fuif trekt hij Thomas uit Carla haar handen en begint er gewoon op te slaan, de DJ sleurt ze naar buiten waar ze voort vechten. Diana en Rebecca komen ertussen maar worden weggeduwd, Ben herkent Diana’s gezicht en wil haar recht helpen maar ze moet niets meer weten van hem. Vier dagen later gaan Ben en Filip bij de vogelverschrikker om een shot te proberen maar Ben blijft er af.
Op de Kermis zien ze Diana en Rebecca in de autoscooters zitten maar Ben wil zich niet belachelijk maken voor Filip en wacht tot hij weg is. Dan springt hij in de autoscooters maar als Diana hem opmerkt loopt ze weg en hij haast zich er achter. Als Diana een beetje gekalmeerd is probeert Ben haar uit te leggen dat hij niet is zoals die andere van de groep maar dat hij alleen maar stoer doet om erbij te horen, ze begrijpt het en ze sluiten terug vriendschap. Op het einde van de week gaan ze samen naar het zwembad en beginnen elkaar te strelen, te knuffelen en te kussen tot ze merken dat ze niet alleen zijn en dan beginnen ze over de slechte toestand van Filip, hij zit zwaar aan de drugs en Ben maakt zich zorgen maar Diana is er om hem te troosten. Enkele dagen later praten ze over seks en besluiten om samen naar bed te gaan maar als het moment aanbreekt wil Diana geen seks hebben zonder condoom, ze wil veilig vrijen. Dus Ben doet alles om aan een condoom te geraken en dan gaan ze met elkaar naar bed, op Torhout Werchter. Weken gaan voorbij en Ben wordt ziek, zijn moeder raadt hem aan om eens bij de dokter langs te gaan, de dokter vertelt hem dat hij symptomen van aids heeft maar Ben zegt er tegen niemand iets over en wacht op de resultaten. Drie weken later gaat Ben achter de resultaten en blijkt dat hij seropositief is, zijn wereld stort in elkaar. Ben durft het niet zeggen aan Diana en besluit om te zeggen dat het uit is tussen hen maar dan denkt Diana dat hij iemand anders heeft en kan hij niet anders dan het te vertellen. Eerst is ze verdrietig maar dat veranderd al vlug in woede, Diana wil ook een test laten uitvoeren en ze wil hem niet meer zien tot de resultaten er zijn.

Ben gaat naar Filip om te vertellen dat hij seropositief is, en hij wil Filip ook waarschuwen maar Filip is stoned en Ben gaat dan maar weg want hij luistert toch niet. Ben gaat enkele dagen later terug naar Filip en vind zijn levenloze lichaam voor de deur, hij sleurt het lichaam mee naar het park om hem daar te begraven want hij vindt dat zijn vriend niet op de grond moet verrotten. Enkele weken later moet Ben naar het ziekenhuis door zijn slechte toestand, Diana komt hem bezoeken en zegt dat zij niet seropositief is. Ben is blij voor haar maar als ze hem vertelt dat ze verkering met ene Björn(haar ex-vriendje) heeft, is hij teleurgesteld en zeker als ze zegt dat ze met hem gevreeën heeft. Maanden gaan voorbij en Ben hoort in een gesprek tussen de dokter en zijn moeder dat er geen hoop meer is voor hem. Na het gesprek komt Diana binnen, zijn moeder had haar nog gewaarschuwd maar toch schrok ze erg want Ben zijn lange haren waren afgeschoren en hij was zó mager. Diana verteld hem dat ze het heeft uitgemaakt met Björn omdat ze hem betrapt heeft met een ander. Ben is blij, hij pakt haar in zijn armen en kust haar. Dan gaat hij haar vertellen waarom hij aids heeft; er was een meisje op school die zich liet betasten voor geld(een soort hoer) en voor meer geld mocht je met haar vrijen in de meisjestoiletten, iedereen deed dat (ook Filip) en Ben wou geen uitzondering zijn en ging dus ook, maar wat hij niet wist is dat dat meisje seropositief was en dat vrijen zonder condoom dus gevaarlijk was. Daarna loopt Diana weg met tranen in de ogen maar voor ze de deur sluit geeft ze hem zijn kamerjas omdat hij het koud had. En ze moest hem beloven dat ze hem zou herinneren met zijn lange haar en stoere uiterlijk, voor hij ziek was. Toen ze weg was haalde hij de gordel uit de kamerjas en hing het ene uiteinde aan de radiator en knoopte het andere uiteinde rond zijn hals. Hij schuift naar het einde van zijn bed en valt…

3. Thema en motieven:
De thema's zijn; de dood, drugs, soa's (HIV/aids), seks, liefde en relaties.

4. Personen:
Hoofdpersonen:

Ben: Ben is een normale jongen van 16 jaar, hij gaat naar school, drinkt af en toe een biertje en rookt wel eens een jointje. In het begin van het boek is Filip z’n beste vriend, het groepje vrienden van Ben bestaat uit: Evy, Robbie 1, Robbie 2, Els en Filip. Ben komt Diana tegen en wordt verliefd op haar. Hij verandert sterk in het verhaal; in het begin is hij een beetje een aso jongen en hij probeert van alles uit, drugs en alcohol en zo. Nadat hij Diana heeft ontmoet krijgt hij verkering met haar en verandert hij in een verstandige, volwassen jongen.
Diana: Diana is een meisje van 14, ze is verstandig en volwassen, haar beste vriendin is Rebecca. Diana is het vriendinnetje van Ben.


Bijpersonen:
Rebecca: de beste vriendin van Diana.
Filip: vriend van Ben, was eerst zijn beste vriend maar, Filip raakt helemaal verslaafd aan de drugs en gaat later ook dood.
Evy: vriendin van Ben
Robbie 1: vriend van Ben
Robbie 2: vriend van Ben
Els: vriendin van Ben
vogelverschrikker: drugsdealer

5. Perspectief en verteller:
perspectief: het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van meerdere personen, vooral vanuit de ogen van Diana en Ben, de hoofdpersonen.
verteller: het verhaal wordt verteld door een onzichtbare verteller (derde persoon).

6. Spanning:
tijd: het verhaal speelt zich af in deze tijd, in Antwerpen, dat blijkt uit de Kermis, festivals en mobile telefoons die ze gebruiken.
tijdlagen: het verhaal speelt zich alleen in het heden af.
chronologisch: het verhaal loopt in een chronologische volgorde.
flash-backs: er zijn geen flash-backs naar het verleden (de dingen die voor de tijd van het boek gebeurt zijn) maar, wel later in het boek krijg je flash-backs van dingen die al in het boek gebeurt zijn.
vooruitwijzing: er worden enkele dingen vooruitgewezen, zoals met drugs, je snapt dat als iemand drugs gebruikt dat het dan een keer fout gaat.
tijdvertraging: de tijd loopt vrij chronologisch maar, het wordt weleens vertraagd bij spannende stukken.
tijdverdichting: de tijd wordt bijna nergens verdicht, de gebeurtenissen gebeuren vrij dicht achter elkaar waardoor en geen sprongen in de tijd nodig zijn.
ruimte: het verhaal speelt zich af in Antwerpen, in België, waar de hoofdpersonen wonen. het speelt zich ook af in het ziekenhuis en in Torhout Werchter, bij een muziekfestival.
wisselend perspectief: in het verhaal weet de lezer meer dan de hoofdpersoon.

7. Waardering:
Ik had geen echte verwachtingen van het boek want, ik had nog nooit iets van de schrijver gelezen. Ik vond het een heel boeiend boek omdat, er verschillende spannende dingen in gebeuren en je leert er ook veel van. De dingen die in het boek gebeuren kunnen in het echt ook gebeuren, het is heel erg realistisch. De vrienden van Ben zijn niet erg sympathiek want, zij zorgen ervoor dat Ben drugs gebruikt en dat hij allerlei rare dingen doet. Alle gebeurtenissen in het boek zijn heel erg echt, het kan iedereen gebeuren. Het was echt een heel spannend boek en het taalgebruik was soms wat moeilijk omdat de schrijver Belgisch is en dus andere woorden en zinnen gebruikt maar, het was goed te begrijpen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het uur nul door Dirk Bracke"