Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 982 woorden
  • 10 februari 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
22 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het Schnitzel Paradijs

1. Bibliografische gegevens


auteur: Khalid Boudou
Titel: Het Schnitzel Paradijs
Uitgever: Malmberg
Plaats van uitgave: Den Bosch
Druk: Derde druk
Jaar: Januari 2004
Jaar eerste druk: 2001

2. Het verhaal

Nordip Doenia heeft 2 jaar lang “geslapen”, nadat het was uitgegaan met zijn vriendin Tsjoepita. 
Nu wilde hij zijn leven weer een beetje oppakken en gaan werken. Hij vond via zijn neef Krimo een baan in een restaurant, De Blauwe Gier. 
Waar hij stage ging lopen in de keuken als afwasser en niet betaald kreeg. Hij kreeg een nieuwe bijnaam: de Sopkop.
In zijn pannenhoek kwamen de anderen uit de keuken of uit de bediening even hun hart luchten bij hem wanneer ze weer problemen hadden. Nordip komt al gauw iets over een spel te weten wat je tegen de baas kan spelen om hogerop te komen. Maar niemand wil Nordip vertellen wat voor spel het is.
Nordip weet Krimo en Agnes, het nichtje van de baas, aan elkaar te koppelen. Amimoen, werknemer in de keuken, is hier nogal pissig over. Zijn maten bedreigen Nordip. Nordip wil het spel ook een keer spelen, hierop antwoordt Amimoen dat hij de Blauwe Gier in brand zal steken als Nordip wint. Nordip moet een keer, toen er vreemde mensen in het restaurant waren naar voren komen om te zeggen hoe hij in het leven stond. Hij had toen gezegd dat hij eigenlijk 2 jaar lang geslapen had en nu aan het ontdekken was wat er in de wereld te doen was.
Op een dag komt de FIOD een inval doen in het restaurant. In de Blauwe Gier werken veel zwartwerkers die worden opgepakt en hun baan verliezen. En Meerman, de baas, blijkt schuldig te zijn aan belastingfraude. Het is een zooitje in de Blauwe Gier, en omdat er aan het licht is gekomen dat het allemaal niet legaal geregeld is in het restaurant besluiten sommige medewerkers om op te stappen. Het blijft lange tijd een chaos in de Blauwe Gier, de klanten zijn vaak ontevreden over de kwaliteit en omdat er veel vertraging is met de gerechten. De oorzaak is het tekort aan personeel, nadat vele waren opgestapt. Ook zijn degene die gebleven zijn ontevreden en wordt er veel gemopperd en slecht gewerkt.
De nood wordt heel hoog, er is te weinig personeel is. Daarom willen ze Nordip nuttiger werk in de keuken laten doen. Maar daarvoor moet Nordip eerst het spel spelen. Wilhelm gaat dat doen met Nordip. Het bleek een eenvoudig potje dammen te zijn. Als Nordip won mocht hij de vleesvork hebben en dus eerste kok worden. Het spel is Nordip volledig onbekend en Wilhelm had al van iedereen gewonnen. Maar tegen alle verwachtingen in wint Nordip. Zo wordt hij eerste kok. Als Nordip naar huis gaat neemt hij afscheid van iedereen. Hij zwaait naar Amimoen, die op het balkon staat, naast flacons spiritus, maar hij zwaait niet terug. 
Nordip loopt vrolijk verder als hij brandweersirenes hoort. De brandweer is op weg naar de Blauwe Gier die in de fik staat. Maar Nordip is vrij en loopt vrolijk verder naar huis.

3. De personen

Nordip Doenia is de hoofdpersoon. Hij is een dromerige en rustige jongen, is 19 jaar en is Marokkaans. In het begin van het verhaal is hij heel dromerig want hij komt net uit ‘een slaap van 2 jaar’. Langzamerhand in het verhaal wordt hij steeds actiever en krijgt hij ook wat meer zin in het leven. Er is zeker sprake van een ontwikkeling. Hij wordt namelijk steeds actiever en vlotter.


4. De tijd

het verhaal is geschreven in het nu. Dat kan je zien aan hoe de mensen leven in het verhaal en aan welke technologie er allemaal in het verhaal voor komt. Het is wel belangrijk voor het verhaal omdat dit verhaal bijvoorbeeld niet in de Middeleeuwen had kunnen afspelen. Want dan zou het hele verhaal niet meer kloppend zijn. Je had namelijk nog niet echt schnitzel restaurants in de Middeleeuwen.

5. De plaats

Het verhaal speelt zich af in Opdeinen. Het meeste speelt het zich af in de keuken De Blauwe Gier. Het is daar heel vies. Bij de flashbacks speelt het verhaal zich af bij mevrouw Malade of in Marokko. Het maakt voor het verhaal op zich niet zo heel veel uit waar het verhaal speelt maar het is wel logischer als het zich in Nederland afspeelt.

6. De opbouw

het verhaal is chronologisch verteld.Ik vond soms de opbouw van het verhaal wel ingewikkeld want er zitten veel flashbacks in. Waarvan je maar zelf moet bedenken dat het ineens over iets anders gaat. Het verhaal begint aan het begin en eindigt met een open einde want Nordip heeft wel het spel gewonnen, maar je weet niet wat hij er verder gaat doen.

7. Vertelstandpunt

In het verhaal is er sprake van een ik-verteller omdat alles wat je leest volg je door de ogen van Nordip. Het had wel veel verscheel uit gemaakt want je leest nu alleen wat Nordip denkt en hij ziet de wereld anders dan veel mensen. Hij fantaseert veel. Ik denk dat als er sprake was van de alwetende verteller dat je dan een wat betrouwbaarder verhaal zou hebben.

8. Titel

Nordip werkt in een schnitzel-restaurant. Ik denk dat misschien zijn paradijs is. Alleen is het wel raar dat hij helemaal niet zo van zijn werk houdt. Ik snap dus niet echt waarom hij het zijn paradijs vindt. Misschien omdat hij jaren in een slaap is geweest en dat hij nu wel actief wordt, hij ontmoet nieuwe vrienden, praat veel en leert daarom veel over de grote wereld waartegen hij als kleine Nordip tegenaan kijkt. Misschien is daarom zijn werk daarom wel een paradijs.

9. Opdracht/motto

Er is geen opdracht of motto.


10. betekenis/mening

Ik weet niet echt wat de schrijver met het boek zou willen zeggen. Ik vind het wel een mooi en grappig verhaal. Ik heb van het verhaal geleerd dat als je iets wil bereiken dat je daar eerst veel verschillende dingen moet doen en niet stil moet blijven zitten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"