Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het rattenjong door Roger Vanhoeck

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het rattenjong
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 874 woorden
  • 6 juli 2017
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
6 keer beoordeeld

Boekcover Het rattenjong
Shadow
Het rattenjong door Roger Vanhoeck
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het verhaal

Puia is een jongen die in Boekarest op straat leeft. Hij ontmoet Micra, een weggelopen meisje ,dat als prostituee moest werken. Puia wordt verliefd op haar. Ze besluiten weg te lopen naar Puia’s zus in Engeland, zij heeft geld en een huis. Puia en Micra proberen samen geld te verdienen, door prostitutie, bedriegen en beroven en zelfs drugshandel. Als ze genoeg geld hebben gaan ze naar een bureau waar ze illegaal mensen over de grens smokkelen. Daarna gaan ze naar een hotel. Micra ontdekt dat ze zwanger is , maar toch gaat ze met Puia op reis. Hun vervoersmiddel blijkt een kleine ruimte onderin een vrachtwagen, waar ze drie tot vijf dagen in moeten verblijven . Als ze bij de grens van België aankomen, blijkt de controle op illegale immigranten verhoogd te zijn. Alle trucks worden grondig gecontroleerd. Hun chauffeur zet ze af op een parkeerplaats en zegt ze wat te gaan eten, hij zal ze na de controle weer oppikken. Puia en Micra doen wat hij zegt, maar als ze terugkomen op de parkeerplaats is de vrachtwagen weg. Ze worden opgemerkt en meegenomen naar het bureau en ondervraagd. Dan worden ze naar een opvanghuis in België gestuurd. Vervolgens krijgen ze een brief van Puia’s zus, dat ze hen niet in huis kan nemen. Puia loopt weg en neemt Micra niet mee. Micra wordt geadopteerd. Haar kind word geboren, en ze voelt zich thuis.

Puia wordt bedreigd door meneer Pizlik, die het geld voor de reis wil hebben. Micra weet dit niet en gaat op zoek naar Puia. Dan komt iemand haar vertellen dat Puia dood is. Hoe vertelt het boek niet.

 

De hoofdpersonen

Hoofdpersoon 1: Puia

Puia is een jongen van 15 jaar. Een familie heeft hij niet, behalve zijn zus in Engeland. Hij is eigenwijs, gesloten en arrogant, Hij geeft er niks om als er iemand doodgaat of als hij iemand bedriegt. Maar later in het boek verandert dat. Als hij Micra tegenkomt, word hij ineens veel aardiger. Vooral omdat Micra er veel moeite mee heeft dat hij mensen bedriegt en iedereen gewoon achterlaat. Zijn probleem is dat hij geen geld heeft en dat hij door de straten zwerft. Het liefst wil hij samen met Micra naar Engeland.

Hoofdpersoon 2: Micra

Micra is een meisje van 16 jaar. Ze heeft een moeder, een klein broertje en een zusje. Haar vader is dood, en haar gezin is erg arm. Micra is erg verlegen en bang, bijna het tegenovergestelde van Puia. Micra had dan ook erg veel moeite met de gedachte om haar gezin zo maar achter te laten zonder geld, terwijl zij in Engeland zat. Haar probleem is dat ze gedwongen prostituee moet zijn van haar moeder. En daarom loopt ze weg, waardoor ze vervolgens zonder eten en huis komt te zitten. Daarna krijgt ze er nog een probleem bij: ze is zwanger.

 

De Recensie

Inleiding

Het boek ‘Het rattenjong’ is een sociale Roman, geschreven door Roger Vanhoeck. Het geeft je een goed beeld van de slechte dingen in de wereld en is vlot te lezen door korte zinnen en veel verschillend gebruik van woordkeuze. De uitgever van het boek is Abimo.

Middenstuk

Puia wil samen met zijn liefje Micra ontsnappen uit het straatleven in Boekarest. Ze willen naar Engeland, wat veel geld kost. Samen gaan ze geld verdienen door mensen te bedriegen. Als ze genoeg geld hebben gaan ze naar een illegaal bureau dat mensen over de grens smokkelt. Daarna vallen ze van de ene ellende in de andere: Micra is zwanger en eenmaal aangekomen in het westen worden ze achtervolgd en afgeperst door een medewerker van het bureau dat hen over de grens gesmokkeld heeft, met de dood van Puia als gevolg.

Hoofdrolspelers
De hoofdrolspelers van dit boek zijn Puia; een eigenwijze, arrogante jongen van 15 jaar en Micra; een bang meisje van 16 jaar, ze zijn beiden erg arm.

Auteur
De auteur van dit boek is zoals eerder vermeld Roger Vanhoeck. Hij heeft al meer dan 50 boeken gepubliceerd en is voor dit boek ook naar Boekarest toe geweest.

Mijn mening

Ik vond dit boek erg mooi om te lezen, maar het is geen vrolijk verhaal. Het einde is erg abrupt en onduidelijk. De schrijver heeft wel goed duidelijk gemaakt dat het leven van een straatkind niet zo’n pretje is. Een minpuntje is wel dat aan het einde van het boek er veel wissels van personages zijn waardoor het moeilijker te lezen is, en dat het in het Vlaams-Nederlands geschreven is, is soms ook moeilijk.

Een citaat: ‘Zie je wel, ik wist dat Puia me niet zou vergeten. Waar is hij?’ Vraag ik aan Wietse. ‘Hij kent zijn dochtertje nog niet.’
‘Dat zal moeilijk gaan, Micra. Puia heeft een ongeval gehad’, krast Wietse.
‘Ligt hij in de kliniek?’
Wietse kijkt me aan met ogen van glas.
‘Zeg dan toch iets. Is het erg?’
‘Heel erg’, fluistert Wietse.
Plotseling wil ik het niet meer horen.
‘Puia is dood. Het spijt me.’

Mijn conclusie: Geen vrolijk boek en soms moeilijk te lezen, maar toch de moeite waard. Het verhaal is pakkend en je wilt het uitlezen om te zien hoe het afloopt.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het rattenjong door Roger Vanhoeck"