Het oog van de duivel door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 679 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
204
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het oog van de duivel
Shadow
Het oog van de duivel door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel van het boek: “Het oog van de duivel”
Schrijver van het boek: Theo Hoogstraaten
Jaar van uitgave: 1999

Titelverklaring
Ik vind het een rare titel. Na het lezen van het boek weet ik nog steeds niet wat de titel te maken heeft met de inhoud van het boek.

Genre
Dit boek behoort tot een detective.

Hoofdpersoon
Fleur Meerhof: Een meisje van ongeveer 18 jaar oud. Ze zit in het examenjaar van het VWO. Ze is als het erop aankomt erg serieus, maar kan ook bijdehand zijn. Ze komt ook voor zichzelf op. Op school heeft ze niet heel erg veel vrienden, maar de vrienden die ze heeft, zijn dan ook goeie vrienden. Haar ouders zijn best streng, maar ze heeft wel respect voor haar ouders.

Bijpersonen
Anton Meerhof: De vader van Fleur.

Leonie Meerhof: De moeder van Fleur.
Anita: Een vriendin van Fleur, die een slechte invloed op Fleur heeft.
Evelijn: Een goeie vriendin van Fleur.
Herman: Een klasgenoot van Fleur, die Jehova Getuige is. Hij helpt Fleur met het ontcijferen van vreemde kaarten.

Ruimte
Fleur woont in Alkmaar. Het huis dat ze erft, staat in Amsterdam. Het kasteel, die ze ook erft, staat in Bretagne, Frankrijk.

Tijd
Het verhaal speelt zich af rond 1997.

Fantasie of werkelijkheid
De schrijver heeft dit boek gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat hij te horen heeft gekregen van een vrouw, die hij in het boek Evelijn genoemd heeft. Ik denk dat het verhaal wel eens echt gebeurd zou kunnen zijn.

Inhoud
Fleur Meerhof krijgt op haar 18e verjaardag een rare kaart van een onbekende afzender: SFE France. Ze laat Herman deze kaart ontcijferen en het blijkt iets te maken te hebben met “Het Einde der Tijden”.

Na een paar dagen krijgt Fleur een boete van de Nederlandse Spoorwegen, ze heeft zwart gereden. Ze komt erachter dat ze toen op dat tijdstip gewoon in de les zat, dus dat er iemand met haar paspoort rondloopt.
Kort daarna ontvangt ze brieven van de bank en ook enkele bankpasjes. Later blijkt dat ze veel geld, een huis en een kasteel heeft geërfd van iemand die voor haar totaal onbekend is.
Op een gegeven moment gaat Fleur met Evelijn naar Frankrijk om uit te zoeken waarom zij alles heeft geërfd. In het hotel staat haar naam al een keer in het gastenboek, en belt het nummer wat erbij staat. Ze krijgt ene Gaston aan de lijn. Eenmaal aangekomen bij haar geërfde kasteel worden ze ontvangen door iemand die zich voorstelt als Gaston.
Uiteindelijk zijn er nog twee andere mannen in het kasteel, die lid zijn van de sekte SFE. Ze hebben een schilderij gevonden uit de Middeleeuwen met bloedsporen erop. Dat bloed schijnt van Christus te zijn. Volgens hun is Fleur de meest geschikte draagmoeder voor een nieuwe Christus.
Een plaatselijke politie agent vertrouwd het op een gegeven moment niet meer, als de twee meisjes al enkele dagen niet in hun hotel zijn geweest. Hij komt erachter dat de twee meisjes onder narcose zijn gebracht door de leden van de sekte. Hij arresteert de leden van de sekte. Fleur mocht een groot deel van haar “erfenis” houden als ze het verhaal niet zou vertellen tegen andere mensen.

Doel
Volgens het voorwoord van de schrijver wil hij de lezers laten nadenken over bepaalde onderwerpen.

Eigen mening
Ik vond het boek moeilijk, omdat er in de stukjes die over de sekteleden gingen, moeilijke woorden werden gebruikt. Ook vond ik het boek wel spannend, vooral de stukjes dat Fleur weer in aanraking kwam met de sekte.
Er is een stukje in het boek die ik erg grappig vond. Dat stukje ging over Fleur, die naar de notaris moet voor een verklaring van de rekeningen met het vele geld wat erop staat. Fleur doet alsof het allemaal 1 grote grap is, maar als de notaris haar echt duidelijk maakt dat het menens is, dan schrikt ze wel heel erg en is ze opeens bloedserieus.
Ik vond Fleur de leukste persoon uit het boek, omdat ze op het ene moment bloedserieus is en op het andere moment heel bijdehand kan zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het oog van de duivel door Theo Hoogstraaten"