Het onkruid en de bloem door Remco Campert

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 547 woorden
  • 8 mei 2007
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1971
Pagina's
169
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het onkruid en de bloem
Shadow
Het onkruid en de bloem door Remco Campert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Zakelijke gegevens
Titel: het onkruid en de bloem
Schrijver: Englewood Cliffs
Vertaalt door: Remco Campert
Jaar van uitgave: 1999


2. Heb je al eerder een boek van deze schrijver gelezen?:
Nee.

3. Wat spreekt je aan op de kaft?
De wanhoop op het gezicht van het meisje, daaraan kun je zien dat ze bang is.

4. Personen
1. Alice, 15 jaar, meisje, vlakbij San Francisco, Amerika.
2. Chris, 17 jaar, meisje, vlakbij San Francisco, Amerika.

5. Beschrijving hoofdpersoon
Alice is 15 jaar, gaat in het begin van het verhaal verhuizen en gaat later aan drugs. Ze vindt drugs fijn om te gebruiken, en denkt dat ze er zo mee kan stoppen. De drugs maken veel schade aan haar leven en ze loopt vaak weg. Zo krijgt ze veel problemen, en gaat op het einde dood.


6. Bedoelingen van de schrijver
De schrijver wil mij aan het denken zetten over hoe erg het is als je aan de drugs begint.

7. Genre
Het hoofdgenre is: realistisch, het tweede genre is: psychologische.

8. Mening
Ik vond dit verhaal heel mooi, maar wel een beetje droevig maar ook heel aangrijpend. Ook was het heel leerzaam. De hoofdpersoon heeft namelijk heel veel moeite gedaan om van de drugs af te komen. En toen het eindelijk gelukt was ging ze dood.

9. Titelverklaring
De titel is: het onkruid en de bloem. Die titel klopt wel bij het verhaal, want het onkruid zijn de drugs en de bloem is Alice.

10. Doelgroep
Ik denk dat dit een boek is voor jongeren van 13 en ouder. Het gaat over dingen die je als je tussen de 13 en ouder mee zou kunnen maken.


11. Plaats in de literatuurgeschiedenis
Dit boek is niet erg oud, maar ook niet erg nieuw. Want vroeger had je nog geen drugs. Maar er staan ook niet echt woorden in zoals: cool en vet.

12. Leesbaarheid
Ik vind dat Remco Campert goed schrijft. Het is vanaf het begin al boeiend. In dit boek schrijft hij in ik vorm, daarbij gebruikt hij geen moeilijke woorden en lange zinnen.

13. Korte samenvatting
Alice en haar familie verhuizen naar een plaatsje vlak bij San Francisco. Daar op school heeft ze niet veel vriendinnen. Als ze voor een weekje op vakantie gaat naar haar opa en oma in haar oude woonplaats komt ze een meisje tegen die haar uitnodigt voor een feestje. Op dat feestje zitten in 3 van de 10 glazen LSD. En toevallig krijgt Alice een van die glazen. Ze voelt zit helemaal te gek. Ze krijgt steeds meer te maken met drugs. Ze komt een meisje: Chris tegen en zij en Alice gaan dealen onder opdracht van Ted en Richie. Als Ted en Richie hun vertrouwen schenden geven ze Ted en Richie aan. Ze moeten vluchten naar San Francisco. Daar beginnen ze hun eigen winkeltje. Ze verkopen goed, maar ze krijgen heimwee naar huis. Ze bellen hun ouders en die komen ze ophalen. Het gaat ze heel goed thuis behalve dat er af en toe gevraagd word of ze nog drugs verkopen. Ze voelt zich vaak alleen omdat de kinderen uit haar klas haar nu een heilig boontje vinden. Op een dag komt chris haar troosten, ze neemt pinda’s mee. Toen ze later in het ziekenhuis belandde bleek daar LSD in te zitten. Als ze weer thuis komt gaat het allemaal heel goed. Tot ze 3 weken later aan een overdosis drugs sterft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het onkruid en de bloem door Remco Campert"