Titelverklaring:
Hanna Schaft, de hoofdpersoon heeft rood haar. In de oorlog werd ze door de Duitsers ‘het meisje met het rode haar’ genoemd, omdat dat zo opviel. Het rode heeft ook nog een andere betekenis, rood is ook de kleur van het communisme en Hanna was communistisch.
Keuze:
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik erg geïnteresseerd ben in de Tweede Wereldoorlog. Ik had ook al veel verhalen gehoord over het meisje met het rode haar en was dus heel nieuwsgierig naar het boek.
Inhoud: Ik vond het een ontzettend indrukwekkend boek en had het ook vrij snel uit. Het is niet echt moeilijk, maar wel heel uitvoerig geschreven. Het is een echte aanrader.
Samenvatting:
Hanna Schaft is een studente in Amsterdam. Samen met 2 andere meisjes, Judith en Tanja, deelt ze een kamer. Tanja is joods en Judith is Portugees. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moeten ze onderduiken. Bij de ouders van Hanna in Haarlem kunnen ze terecht. Hanna gaat bij het verzet werken. In het begin moet ze allemaal kleine klusjes doen, zoals koeriersterwerk van het verzetsblad “De Waarheid”. Later neemt ze deel aan grote ondernemingen. Wanneer een aanslag van de verzetsgroep mislukt moeten ze zich een tijdje rustig houden. Het bevalt Hanna niet om de hele tijd stil te zitten, dus ze besluit contact op te nemen met Hugo, die ook bij de verzetsgroep zit. Hugo heeft al veel missies op zijn naam staan. Ze sluit zich bij hem aan. Hugo en Hanna gaan samen verraders opsporen en vermoorden ze. Dit gaat lange tijd goed, totdat Hanna een keer mist en de man terugschiet en Hugo raakt. Hugo is niet meer in staat om te vluchten, want hij is zwaar gewond geraakt. Hij komt in handen van de Duitsers. Als Hugo overlijdt vinden de Duitsers een foto van Hanna. Omdat Hanna rood haar heeft wordt ze snel herkend. Daarom verft ze haar haren zwart. Ze gaat verder met haar ondernemingen en aanslagen plegen. Bij een aanslag wordt ze in haar been geschoten. Gelukkig weet ze te ontkomen. Maar nu kan ze niet meer verder met aanslagen plegen, want ze kan niet snel genoeg vluchten vanwege haar been. Ze gaat weer koeriersterwerk doen. Dit werk gaat haar op den duur vervelen en ze gaat ander werk doen bij een andere verzetsgroep in Velsen. Ze moet pakjes bezorgen bij mensen. Al spoedig vertrouwt ze het werk niet helemaal. Daarom opent ze een pakje. Er zitten sigaren in. Ze is verontwaardigd dat ze haar leven op het spel zet voor zoiets onbenulligs. Ze besluit daarom om naar haar oude verzetsgroep terug te gaan. Ze moet wel een beetje rustig aan doen, want ze is bekend bij de politie.
Op een dag wordt Hanna aangehouden. De Duitse politie ziet dat ze illegale krantjes in haar tas heeft. Ze moet naar de gevangenis toe.
Ze staat al bekend om het plegen van vele aanslagen. De Duitsers kennen haar niet met rood haar. Maar in de gevangenis wordt ontdekt dat ze rood haar heeft. Zo komt de Duitse politie erachter dat ze nog meer aanslagen heeft gepleegd. Ze verblijft nog een paar dagen in de gevangenis. Maar daarna wordt ze in de duinen geliquideerd.
Vertelperspectief:
Het verhaal is in ik-perspectief geschreven, waarbij Hanna Schaft de ik-persoon is. Zij beschrijft wat zij meemaakt en je leest ook alleen haar gedachten en gevoelens.
Volgorde:
Het verhaal wordt chronologisch verteld, er zitten geen flashbacks in.
Verteltijd:
De verteltijd is 441 pagina’s.
Vertelde tijd:
Het verhaal speelt zich af tussen 1942 en 1945. Het verhaal duurt dus 3 jaar. De schrijver maakt gebruik van vertraging, als ze bijvoorbeeld met een aanslag bezig zijn dan verteld de schrijver daar langer over, dan als ze een vergadering hebben met de verzetsgroep.
Verhaalruimte:
Het verhaal speelt zich af in Noord-Holland, in en rond Haarlem. Vaak is dit in het huis waar de verzetsgroep het hoofdkwartier heeft of buiten als ze een aanslag op iemand plegen. Een deel zitten ze ook in een boerderij vlak bij Haarlem en in het hoofdkwartier van de Veldse verzetsgroep. Het einde speelt in de gevangenis waar Hanna de laatste weken van haar leven zit.
Personages:
Hanna schaft heeft rode haren en studeerde rechten. In het begin van het boek is ze 22 jaar en woont ze samen met twee vriendinnen. Ze gaat in het communistische verzet, omdat ze niet tegen onrechtvaardigheid kan en ze ook niet tegen stil zitten kan.
Hugo is een arbeider. Leert Hanna bij de Haarlemse verzetgroep kennen. Heeft kort blond haar en blauwe ogen. Hugo en Hanna worden verliefd, maar krijgen niet iets, omdat Hugo door een Duitser wordt doodgeschoten.
Frans is het hoofd van de Haarlemse verzetsgroep. Is erg bezorgd om ‘zijn mannen’ van de verzetgroep.
An is een vriendin van Hanna die ze in het verzet leert kennen. Ze leren elkaar tijdens aanslagen erg goed kennen.
Tinka is de zus van An en ook een vriendin van Hanna. Zij doet alles samen met An.
Thema:
Het thema in dit boek is het verlangen naar een vrij land, het communisme en het zich verzetten tegen hogere hand.
Motieven:
- oorlog (het boek speelt zich af in de oorlog)
- verzet (Hanna gaat in het verzet)
- liefde (Hanna is verliefd op Hugo, maar het is te gevaarlijk om echt iets met elkaar te beginnen)
Beoordeling:
Het is een heel spannend boek, omdat er heel uitvoerig staat beschreven hoe bijvoorbeeld de aanslagen gebeuren. Het heeft sowieso al iets spannends, omdat het over het verzet gaat en dat allemaal illegaal is.
De mooiste passage in het boek staat helemaal achterin. Het is een soort toevoeging aan het boek, waarin staat beschreven hoe ze gefusilleerd wordt. Het stuk heet: ’de duinen’ en staat cursief geschreven. Ik denk dat het daarom ook wel heel speciaal is.
Het is totaal geen saai boek, dus echt iets vervelends kan ik niet bedenken. Het enige wat anders had gemogen is soms die ellenlange beschrijving over het oorlog voeren zelf. Dan is er net een heel spannend stuk geweest en dan wordt er weer een hele pagina lang verteld hoe de oorlog voering in Afrika gaat. Die overgangen zijn soms te groot en daarom soms ook wel vervelend.
Je kunt dit boek niet echt met andere boeken vergelijken. Ik heb al heel wat oorlogsboeken gelezen, maar geen van alle lijkt op deze. Het is natuurlijk wel hetzelfde dat het allemaal over de oorlog gaat en de meeste ook over het verzet, maar toch zijn ze allemaal totaal anders.
Je kan het boek wel met de film vergelijken, maar ik heb op dit moment de film zelf nog niet gezien. Ik heb me wel laten vertellen dat de film bijna helemaal hetzelfde is als het boek.
Het probleem in dit boek is totaal niet herkenbaar, omdat ik zelf nog nooit een oorlog heb meegemaakt. Over het thema is niet echt te oordelen, omdat het een waargebeurd verhaal is en de schrijver dus niet zomaar een thema heeft gekozen. Het boek heeft me zeker weten aan het denken gezet, omdat je na zo’n boek toch even stil staat bij de gruwelijkheden uit de oorlog.
Het taal gebruik was niet moeilijk, maar ook niet makkelijk. Je moet af en toe goed opletten wat er nou eigenlijk staat. Ook de stukken die de Duitser zeggen zijn voor diegene die geen Duits kunnen soms wel onbegrijpelijk.
Mijn eindoordeel over dit boek is heel goed. Dit boek heeft me echt vanaf het begin tot aan het einde geboeid. Je kan je ontzettend goed inleven in de hoofdpersoon ook al heb je de oorlog niet zelf meegemaakt. Dat moet denk ik toch wel iets over de kwaliteit van het boek zeggen.
Ik zeker dit boek aan iemand anders aanraden, omdat je een heel goed beeld krijgt over de oorlog en dat is denk ik toch best belangrijk als je in Nederland woont. Het is wel een heel dik boek en dat zal veel afschrikken, maar het is zeker de moeite waard.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Een goed boekverslag! Een goede hulpmiddel.
Groetjes Anja
23 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
De thematische laag?
11 jaar geleden
Antwoorden