Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het leven uit een dag door A.F.Th. van der Heijden

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het leven uit een dag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1560 woorden
  • 3 maart 2011
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 7
37 keer beoordeeld

Boekcover Het leven uit een dag
Shadow

Hoe ervaren twee verliefde mensen hun eerste liefdesdaad, als zij weten dat het tevens onherroepelijk de laatste is?

Benny Wult en Gini Trades zijn geboren in een wereld waar een mensenleven gemiddeld maar een dag duurt en waar elke belangrijke gebeurtenis, als de liefde, eenmalig en onherhaalbaar is. Zij tonen zich bereid hun ziel - bijna letterlijk - aan de duive…

Hoe ervaren twee verliefde mensen hun eerste liefdesdaad, als zij weten dat het tevens onherroepelijk de laatste is?

Benny Wult en Gini Trades zijn geboren in een wereld waar ee…

Hoe ervaren twee verliefde mensen hun eerste liefdesdaad, als zij weten dat het tevens onherroepelijk de laatste is?

Benny Wult en Gini Trades zijn geboren in een wereld waar een mensenleven gemiddeld maar een dag duurt en waar elke belangrijke gebeurtenis, als de liefde, eenmalig en onherhaalbaar is. Zij tonen zich bereid hun ziel - bijna letterlijk - aan de duivel te verkopen om zo te kunnen ingaan tot een 'wereld van herhaling', die ook de wereld van verveling, onverschilligheid, prostitutie is, en die de lezer op een onbehaaglijke manier vertrouwd zal voorkomen. De vraag is: zullen de gelieven in die onderwereld hun liefde een vervolg weten te geven, of lopen zij elkaar mis?

Het leven uit een dag door A.F.Th. van der Heijden
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. F. Th. Van der Heijden, Het leven uit een dag, derde druk, Amsterdam, 1988

Primaire gegevens

Auteur: Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden
Titel: Het leven uit een dag
Ondertitel: niet van toepassing
Verschenen in: 1988
Uitgever: Querido
Aantal bladzijden: 196
Aantal hoofdstukken: 9


Samenvatting

Benny Wult wordt geboren in een wereld waar het leven maar één dag duurt en alles je alles maar één keer meemaakt. Hij is een baby en zijn moeder praat met een vriend van haar vader, die haar voorspelt dat haar zoon een echte ware liefde in het verschiet ligt. Dan vertrekken Benny’s opa en zijn vriend om de opkomende zon te zien, waarna ze allebei sterven. Benny gaat naar school in de loop van de ochtend, waar alles wordt maar één keer uitgelegd; de hel is de wereld van de herhaling, waar alles zo oneindig vaak gebeurt dat het gaat vervelen en de hemel is het ene oneindig kleine moment waarin al het goede samenkomt. Na zijn schooltijd gaat hij bij de luchtmacht en als hij daar ook klaar is gaat hij naar een bar. Hij ontmoet er een blinde man, die adviseur van de president is geweest, waarna er een meisje binnen komt lopen. Benny gaat bij haar zitten als hij haar glas, water in plaats van de door haar bestelde whisky, heeft gebracht. Ze wil eerst weer weggaan maar als ze op staat verliest ze haar contactlens. Als Benny haar helpt zoeken raken ze in gesprek. Gini, zoals het meisje blijkt te heten, besteld nog twee “bronwater” en aan het einde van hun gesprek is ze dan ook flink aangeschoten. Ze gaan naar buiten, waar de zon al een heel eind hoger staat. Gini moet zich eerst omkleden omdat haar bh te klein wordt, waarna ze naar een disco gaan, naar het park- Benny zegt dat ze gezoend hebben, maar Gini kan zich niets meer kan herinneren door de drank- en vervolgens naar het strand, waar Gini, na met hem hand in hand te hebben gelegen, afscheid neemt. Hij zoekt haar op in haar flat waar ze met alle studenten woont. Ze kwam net onder de douche vandaan maar had vergeten een onderbroek aan te trekken. Hij mag van haar alleen kijken en pas nadat zij voor het eerst ongesteld is geworden bedrijven ze de liefde. Hierna gaan ze terug naar de bar, waar ze besluiten in de hel te willen belandden, teneinde hun liefdesdaad nog oneindig vaak over te kunnen doen.

Benny en Ginni worden aangeklaagd voor de moord die ze gepleegd hebben: de weerloze blindeman hebben ze in een pakhuis vermoord. Ze hopen tot de dood veroordeeld te worden en zo in de hel terecht te komen. De zitting wordt geschorst omdat Gini bevalt van haar kind, waarover ze Benny in een brief lange brief in detail verslag doet. Bij het vervolg van de zitting worden beiden ter dood veroordeeld en scheiden hun wegen. Hij wordt naar boven geleid en na een laatste blik op de stad gaat hij voor de laatste keer in bad, waarbij zijn haren worden afgeschoren. Hij praat met de priester over de dood en na het galgenmaal wordt hij geëlektrocuteerd. Hij ervaart de schok alsof hij in een schietstoel zit en met zijn parachute naar de aarde afdaalt, maar hij blijkt nog gewoon op zijn stoel te zitten en wordt, als hij wakker wordt, het gebouw uitgezet. Benny is nog steeds in de veronderstelling dat hij het overleefd heeft, hoewel er van alles aan het leven in de stad is veranderd en hij gaat op zoek naar Gini. Pas als hij de blinde man, die door landverraad ook in de hel terecht is gekomen, tegen komt en die hem vertelt dat het werkelijk de hel is, valt het kwartje. De blinde neemt het mee naar een hoerenbuurt, onder het voorwendsel dat Gini daar wel haar geld zal zijn gaan verdienen, waar ze een show bekijken. Benny mag na een aantal dagen ook meedoen. Zo rolt hij de prostitutie in. Hij doet mee aan een pornofilm- hij moet tijdens het parachutespringen de liefde bedrijven met een aantal mannen- maar uiteindelijk vlucht hij hiervoor en besluit hij zich te prostitueren aan oudere vrouwen. Op een dag gaat hij een kerk in en in de biechtstoel zitten en praat met de priester over de hel en hemel. Dan komt er een onweersbui, iets wat Benny nog nooit heeft meegemaakt. Hij zoekt de blinde om te vragen wat het is en in hun gesprek gaat het over Gini- de blinde raadt hem aan naar de flat waar Gini eerst woonde te gaan, waar nu een hotel gevestigd is. Als hij dezelfde kamer als Gini daar had heeft gehuurd en daar op bed ligt, voelt hij plotseling Gini’s aanwezigheid en in een ondeelbaar moment voelt hij de seks die eerder daar gehad hebben. De blindeman blijkt al voorzien te hebben dat Gini naar de hemel mocht- een ondeelbaar moment al het goeds- en de twee er eigenlijk ingeluisd te hebben. Maar Benny moet ook zonder haar niet zeuren; “Morgen is er weer dag”.



Achtergronden
A.F.Th. van der Heijden, geboren op 15 oktober 1951 in Geldrop. De tijd is een belangrijk motief in zijn werk, waar hij veelvuldig mee speelt. Door elk moment uit te spinnen, te verbreden, wordt gehoopt het leven waardevoller te maken, dit “leven in de breedte” komt in veel van zijn boeken voor. Het leven uit een dag is in 2009 uitgekomen als bioscoopfilm.


Titelverklaring

“Het leven uit een dag” is het omgekeerde van “Een dag uit het leven”, in plaats van zoveel dagen in je leven speelt het zich nu in één dag af, de gedachte van waaruit het hele boek geschreven.


Motto- en opdrachtverklaring
Het motto is de uitspraak “L’enfer c’est la répétition”, die Eugène Ionesco, een Frans toneelschrijver, deed in een tv-interview. Het betekent “De hel dat is de herhaling”. In het boek is dit letterlijk zo, de mensen in de eendagswereld zien de hel als de wereld waar alles vaker gebeurd en herhaald wordt.

De opdracht is “Voor Minchen, voor Totó”, maar het is onduidelijk wie dat zijn.


Motieven
-De tijd: De constant veranderende tijd wordt in het boek heel vaak beschreven, door het langzaam verplaatsen van de zon, die ook als tijdsaanduiding wordt gebruikt, de veranderende stad, waar constant wordt doorgebouwd en het doorlopen van het hele menselijke leven bij Gini, die eerst borsten krijgt, volgens ongesteld wordt en uiteindelijk moeder is.

-Hemel en hel

-De zon: Benny kijkt telkens naar de zon, die gebruikt wordt als tijdsaanduiding.

-Seks: Eerst, in de eendagswereld, wordt de daad heel uitvoerig beschreven, maar in de hel alleen nog plat herhaald.


-“Om haar blos te stelpen”: Het blozen van Gini komt telkens terug.

-Gesprekken met geestelijken: Op school, als hij veroordeeld is en in de hel praat Benny met geestelijken over leven en dood.



Thema’s

“Het noodlot is onafwendbaar”(determinisme, geloof in noodlot)- Hoe ze ook proberen, Gini en Benny kunnen niet nogmaals de liefde bedrijven met elkaar. Liefde en het bederf ervan vormen samen de kern van het verhaal.



Structuur en perspectief
Het boek begint met een voorspelling van de grootvader van Benny, die het heeft over liefde, dat zij het licht is en hij de donder. Aan het einde van het verhaal vindt tijdens het onweer een laatste contact tussen Benny en Gini plaats. Dat maakt de cirkel van het verhaal dus rond: het wordt zowel geopend als beëindigd met onweer. Het verhaal is in twee delen te verdelen; De eensdagswereld met Gini en, na de elektrocutie, de hel van herhaling. De contrasten tussen deze twee werelden worden duidelijk uitgewerkt als het gaat om bijvoorbeeld het verlopen van de tijd en de emotionele waarde van seks.

Het verhaal is geschreven in het personale perspectief; in de derde persoon, maar alleen Benny’s gedachten worden precies beschreven.


Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in de zomer. Een helft speelt zich af in de eendagswereld, daarna herhalen de dagen zich. In totaal beslaat het boek ongeveer één à twee maanden. Het speelt zich af in een steeds maar groeiende stad, waarschijnlijk, als het echt zou bestaan, in Amerika, want er wordt gesproken over huizenblokken en de rechtspraak vindt plaats door middel van een jury. Veel voorkomende locaties daar zijn: De kamer van Gini, de bar, de rechtszaal en “De Gepantserde Handschoen”, waar de seksshows plaatsvinden.


Personages

-Benny is de hoofdpersoon waarvan de lezer alle gedachten leest. Hij is geboren vlak voor zonsopkomst, een geluk in de eendagswereld omdat je anders je hele leven in het donker zit. Benny probeert direct bij hun eerste ontmoeting Gini te versieren, maar het lukt pas later. Uiteindelijk komt hij in de hel terecht, waar hij in de prostitutie gaat werken.


-Gini is het wat verlegen meisje dat door Benny wordt versierd en wiens zoon ze baart. Ze is een stuk jonger dan hij en speelt alleen in de eerste helft van het verhaal mee, omdat het haar niet lukt in de hel te komen.

-Scant is een blinde man met een bijzonder ontwikkeld reuk- en hoorvermogen, waarvan aan het einde van boek gesuggereerd wordt dat hij Benny en Gini uit elkaar heeft gelokt. Hij was adviseur van de president maar tegelijkertijd landverrader en spion, waardoor hij in de hel belandt. Daar gidst hij Benny, wat een verwijzing is naar de blinde ziener Tiresias, uit de Griekse mythologie, die Odysseus in de hel begeleidt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het leven uit een dag door A.F.Th. van der Heijden"