Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 515 woorden
  • 13 april 2016
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
2 keer beoordeeld

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het leven is vurrukkulluk, Remco Campert, Noordhoff Uitgevers

Personages

Mees: Een vijfentwintig jaar oude man die samen met Boelie een huis huurt naast een park in Amsterdam. Hij is een pianist en heeft vroeger bij Billy’s Bar gewerkt nadat hij een mislukte relatie had met een getrouwde vrouw.

Boelie: Hij woont samen met Mees, en vind het leuk om gedichten te schrijven. Hij is er ook goed in omdat hij een interview had met een bekende journalist. Boelie is erg onzeker en mompelt vaak.

Panda: Een pittig vijftien jaar oud meisje die vol zit met fantasie. Ze zegt en doet waar ze zin in heeft wanneer ze dat ook wil. Je komt niet veel over haar te weten, maar wel dat ze erg veel van seks, drugs en alcohol houd.

Kees: Een oude man die Panda, Mees en Boelie door het park volgt. Hij wordt uiteindelijk ook beroofd door Panda en Mees.

Tjeerd: Is een man zonder baan die Kees in het park vind en brengt naar zijn tante Rosa, wie een oud klasgenoot is van hem. Tjeerd gebruikt veel

lastige woorden.

Ernst-Jan: Een interviewer die getrouwd is met Etta. Hij interviewde Boelie over zijn gedichten en nam hem daarna mee naar huis om de voetbalwedstrijd te kijken.

tta: De vrouw van Ernst-Jan. Ze is erg ongelukkig en pleegt uiteindelijk ook overspel met Boelie.

 

Thema

Het thema van het boek is ‘De zin van bestaan’. De personages in dit boek denken veel na over het verleden, maar ook de toekomst. Toch vinden ze alles een beetje een teleurstelling. Daarom proberen ze er iets van te maken door seks te hebben, alcohol te drinken en drugs te gebruiken.

 

Motieven

Ontrouw zijn:

De vrouw van de interviewer genaamd Ernst-Jan word verdacht van overspel. Ernst-Jan had gevraagd of Boelie wilde uitzoeken of het echt zo was. Uiteindelijk pleegt ze overspel met Boelie.

 

Seks:

Voor Panda en Mees is dit erg belangrijk, wat je ook merkt als ze samen naar bed gaan en seks hebben. Vanaf dit punt kon het boek goed verdergaan.

 

 

Liefde:

Er zijn veel relaties in dit boek, zoals Etta (de vrouw van Ernst-Jan) met Ernst-Jan en Boelie, en Panda en Mees.

 

Vertelstandpunt

Het meeste wordt verteld door een verteller die alles weet. Ook is er een deel waar Mees vanuit de ik-persoon vertelt.

 

Verteltijd

Iets minder dan 2 uur

 

Vertelde tijd

Een dag. Het verhaal begint in de ochtend en eindigt ‘s nachts.

 

Ruimte

Alles speelt zich af in Amsterdam. Soms in het park, een terrasje, of bij mensen thuis.

 

Genre

Een roman met veel humor (vooral sarcastisch).

 

Mening

Ik vond dit wel een leuk boek om te lezen. Het is natuurlijk fictie, maar het zou wel echt kunnen zijn. Het is een redelijk oud boek maar het zou alsnog modern kunnen zijn door omdat het meeste wat in het boek gebeurt, ook nog nu kan gebeuren. Zelf vind ik vooral grappig dat ze een paar woorden hebben gespeld zoals je het ook uitspreekt, zoals Mary-you-anna (marihuana) en vurrukkulluk (verrukkelijk).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert"