Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1142 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 94 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.7
  • 94 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1961
Pagina's
163
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Nederland Leest (2011 Winnaar)

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het leven is vurrukkulluk

1. Vertel op grond waarvan je het boek gekozen had, welke verwachtingen je had en of die zijn uitgekomen.

Mijn moeder had dit boek gekocht, je kon het met een bon uit het Eindhoven dagblad goedkoper krijgen. Toen ik te horen kreeg een boek te moeten lezen wilde ik eerst een van Simone van der vlught lezen maar helaas was die uitgeleend dus toen dacht ik dan dit boek maar! Het behoort tot de winnaars collectie maar toch verwachte ik daar niet veel van want de Nederlands literatuur spreekt mij tot nu toe niet zo aan. Ook vertelde mw. Gielis dat ze het een verschrikkelijk boek vond en ze raadde het af om te lezen. Mijn verwachtingen waren dus niet erg hoog! Het boek is me 100% meegevallen, ik vind het zeker geen topper maar het leest wel makkelijk dus ik was er zo doorheen!

2. Geef kort de inhoud van het boek weer; gebruik maximaal 200 woorden.

Het verhaal begint op een mooie zomerdag in het park. Mees en Boelie ontmoeten een meisje Panda en lopen daarmee door het park. Ze worden achtervolgt door een grijsaard. Als ze naar het huis van Mees lopen irriteren ze zich zo erg aan de grijsaard dat ze hem neerslaan en geld uit zijn schoen jatten. Eenmaal thuis aangekomen probeert Mees, Panda het bed in te krijgen. Dit lukt ook en na de seks vertelt Mees uitgebreid over zijn verleden.

Ondertussen is Boelie naar een interview met een journalist die hij blijkbaar al goed kent. Na het interview gaat Boelie mee met de journalist, Ernst-Jan, om diens vrouw te ondervragen. Ernst-Jan denkt namelijk dat zij vreemdgaat, hij heeft hiertoe geen enkele reden maar daar brengt Boelie verandering in als hij met Etta, Ernst-Jan’s vrouw, op het bed van de buren terechtkomt. De buren komen echter eerder thuis dan verwacht en met een smoes komen Boelie en Etta weg.
De grijsaard is inmiddels wakker geworden en Tjeerd wil hem helpen het geld terug te vinden. Hiervoor gaan ze naar zijn oudtante Rosa. Schijnbaar kennen de grijsaard en Rosa elkaar van vroeger en kunnen ze niet meer stoppen met het praten. Tjeerd die eindelijk iets te doen had loopt geïrriteerd weg en gaat alsnog opzoek naar het huis.
Als hij bij het huis aankomt is daar een feest bezig, geregeld met het gestolen geld. Etta heeft daar ruzie met haar man en beland uiteindelijk met Boelie in bed en Mees voelt zich voor het eerst echt gelukkig. EINDE

3. Geef een complete titelbeschrijving.

Het boek, “Het leven is vurrukkulluk”, is geschreven door Remco Campert. Officieel is het uitgegeven door De Bezige Bij in Amsterdam in 1961. Ik heb de 25e druk gelezen, deze is uitgebracht in 2005 door Uitgave van Wegener Dagbladen BV. Het boek heeft 139 pagina’s.

4. bespreek minimaal drie relevante open plekken, geef de invulling. Geef ook paginanummers.

* Zullen de grijsaard en de jongen, Tjeerd, het geld terug vinden? (p. 82)
Op pagina 123 lijkt het zo te zijn dat de zoekactie naar het geld word stopgezet. Toch gaat Tjeerd later wel verder met het zoeken naar het huis van de mensen die het geld hadden gejat. Op pagina 128 vindt hij het huis, maar het geld komt niet meer terug bij de grijsaard.


* Zal het Boelie lukken om Etta te versieren? (p. 90/91)
Het is de hele tijd maar de vraag of het hem echt lukt, soms lijkt het namelijk wel zo maar dan maakt zij weer een actie waardoor je weer twijfelt, het begint op pagina 115 en op pagina 119 ben je er toch wel zeker van dat het hem is gelukt.

* worden Etta en Boelie betrapt als ze het huis binnengaan van mensen die ze niet eens es kennen? (p. 110)
op pagina 119 gaat de voordeur open en worden ze dus toch betrapt!

* Hoe redden Etta en Boelie zich als ze de voordeur horen van het huis wat ze zijn binnengedrongen? (p. 119)
Op diezelfde pagina begint de grote smoes van Boelie al, en kunnen ze zich toch uit de moeilijke situatie redden.

* Komt de man van Etta achter de relatie tussen haar en Boelie? Op pagina 115 begint die relatie. Etta en haar man krijgen wel ruzie op het feest (p. 136) maar ze zegt niet dat ze een verhouding heeft met Boelie.

5. bespreek de thematiek van het gelezen werk:
De verhaallaag:
Mees Panda en Boelie lopen door het park en worden geïrriteerd door de grijsaard. Zij slaan hem vervolgens neer en stelen zijn geld. Panda en mees gaan met elkaar naar bed en Mees verteld daarna over zijn jeugd. Boelie heeft een interview en versiert daarna de vrouw van de journalist. Tjeerd helpt de grijsaard met het vinden van zijn geld en komen terecht bij Rosa. Daarna gaat Tjeerd alleen verder met de zoektocht en komt bij het huis aan. Hier is een feestje bezig, waar ook het verhaal eindigt.

De thematische laag:
In het boek draait het allemaal over het geluk en de liefde. Het boek heet ook het leven is vurrukkulluk. De personages in het boek zoeken naar de zin van het leven. Op het laatst komt Mees er ook achter dat hij dan pas echt gelukkig is.

De motieven
De liefde speelt een belangrijke rol in heel het boek. De liefde in het begin tussen Mees en Panda, daarna de liefde tussen Etta en Boelie en tot slot de liefde tussen Rosa en de grijsaard.

De titel
Het boek heeft de titel Het leven is vurrukkulluk. Het boek gaat over het genieten van het leven. Het leven verrukkelijk vinden. Het boek begint er ook mee, panda zegt dan: “het leven is vurrukkulluk”. Eigenlijk zijn ze allemaal niet zo gelukkig met hun leven. Tjeerd al helemaal niet, die verveelt zich alleen maar. De grijsaard die kan als hij Rosa weer ontmoet pas ook weer zeggen dat het leven verrukkelijk is. En pas op het einde vind Mees zich pas echt gelukkig.

6. Beschrijf de relatie tussen de thematiek van het gelezen werk en de literatuuropvatting en/of het mens- en wereldbeeld van de auteur. Geef ook aan waar je de informatie gevonden hebt.

Ik heb informatie van het internet:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Remco_Campert

Remco Campert is een schrijver en heeft ook stukken voor de krant geschreven. Hij schijnt in al zijn boeken dicht bij de werkelijkheid te blijven en dat is ook zo te zien in het leven is vurrukkulluk. Ernst-jan, een personage uit dat boek is net als Remco is (geweest) een journalist en Boelie, een van de hoofdpersonen is een dichter net als Remco.
Als Mees verteld over zijn verleden verteld hij ook dat hij in Parijs heeft gewoond, ook dit zie je ook in het echte leven van Remco terug.
En net als Remco hebben de personages in het boek een veelbewogen liefdesleven. Mees bijvoorbeeld heeft al veel verschillende meiden in zijn bed gekregen. Remco zelf is ook meerdere malen opnieuw getrouwd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Super goed verslag!

Thankss!

xxxxx Fleur

10 jaar geleden

T.

T.

Perfect! :)

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert"