Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1068 woorden
  • 3 mei 2001
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
35 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Remco Campert
Lezen voor de lijst
Niveau 3 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 3 (15-18 jaar)
Genre
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1961
Pagina's
163
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Jongeren,
Liefde,
Maatschappijkritiek,
Overspel / vreemdgaan
Prijzen
Nederland Leest (2011 Winnaar)

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titelverklaring:
De openingszin van het eerste hoofdstuk luidt: “Het leven is vurrukkulluk.”. Dit is een uitspraak van Panda.

De auteur:
Remco Wouter Campert wordt op 28 juli 1929 in Den Haag geboren als zoon van Jan Campert en Joekie Broedelet. In 1950 richt hij het tijdschrift Braak op. Campert behoort tot de Vijftigers. De Vijftigers experimenteren met vrije poëzie. Zij zetten zich af tegen hun voorgangers van Forum en zetten het expressionisme en surrealisme in de poëzie voort. Hun gedichten bevatten veel woordspelingen en klankspellen.

Campert debuteert in 1951 met de gedichtenbundel Vogels vliegen toch. Zijn gedichten hebben een verhalend element en zijn luchtig en ironisch. Onder deze ironie gaat veel weemoed en cynisme schuil. Bernlef noemt Campert “een mompelaar van steeds somberder levensberichten.” Campert maakt zijn prozadebuut met Eendjes voeren (1953). Zijn proza is luchtig en vaak humoristisch. Naast romans en novellen schrijft hij cursiefjes, filmscenario’s en columns, waaronder een column in De Volkskrant. Liefdes schijnbewegingen (1963) en Het leven is vurrukkulluk (1961) zijn populaire romans onder middelbare scholieren. In 1979 ontvangt hij de P.C. Hoofdprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn meest recente werk bevat zowel poëzie als proza: Rechterschoenen (1992), Dichter (verzamelde gedichten, 1995), Ohi, hoho, bang, bang (1995).

Samenvatting:
De vrienden Mees en Boelie wandelen door het park. Ze ontmoeten de vijftienjarige Panda en nemen haar mee voor een ijsje. Hierna gaan zij naar het café om een biertje te drinken. Ze merken dat ze al de hele tijd gevolgd worden door een oude man. Zelfs als ze het café verlaten om naar Mees’ huis te gaan, volgt hij hen. In het park wachten ze hun kans af en beroven ze de man van 200 gulden. Hij wordt bewusteloos achtergelaten en de vrienden lopen verder naar huis. Mees herinnert Boelie aan zijn afspraak met een journalist, waarop Boelie naar Hotel Asiatique vertrekt. Boelie is nog niet vertrokken of Mees en Panda gaan met elkaar naar bed. Mees denkt terug aan zijn jeugd en muzikale leven als jazzpianist in kroegen.

Intussen wordt Boelie geïnterviewd. De journalist Ernst-Jan vraagt Boelie met hem mee te gaan. Hij verdenkt zijn vrouw van overspel en hij vraagt Boelie deze kwestie te onderzoeken. Thuis aangekomen luistert Ernst-Jan naar een radioverslag van een voetbalwedstrijd, terwijl Boelie zijn vrouw Etta gezelschap houdt. Etta vertelt hem over haar jeugd en haar mislukte huwelijk met Ernst-Jan. Etta’s vader was een belangrijke bankier en haar moeder was alcoholiste. Etta neemt Boelie mee naar het huis van de buren, omdat ze hem iets wil laten zien. Daar aangekomen probeert Boelie Etta te verleiden, maar juist als ze het bed induiken worden ze verrast door de thuiskomst van de buren. Als de buren vragen waarom ze in hun huis zijn, antwoorden ze dat ze gas roken en bang waren dat het huis af zou branden.

De beroofde oude man komt weer bij en merkt dat al zijn geld verdwenen is. Hij wordt geholpen door Tjeerd Overbeek, die getuige was van het hele voorval. Tjeerd neemt de man mee naar het café van zijn tante, waar de oude man het laatst is geweest. De eigenaresse blijkt een oude jeugdvriendin van de man te zijn en Tjeerd laat ze rustig alleen om herinneringen op te halen. Mees en Panda besluiten het gestolen geld te gebruiken voor een feestje. Tjeerd Overbeek komt langs om verhaal te halen over de mishandeling, maar wordt door een dronken feestganger naar binnen gesleurd. Ernst-Jan en Etta komen ook, maar krijgen later op de avond ruzie. Boelie profiteert, neemt Etta mee naar zolder en gaat met haar naar bed. Panda wordt door Jens, een drankhandeleigenaar, naar huis gebracht. Een feestganger springt, hangende aan een paraplu, uit het zolderraam.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50. De gebeurtenissen worden chronologisch verteld en worden afgewisseld met flashbacks. De vertelde tijd is slechts één dag.

Plaats:
De gebeurtenissen vinden plaats in Amsterdam. Er zijn verschillende ruimten: het park, het café, het huis van Mees en Ernst-Jan, de drankwinkel van Jens.

Karakterbeschrijving:

Mees:
Mees speelde vroeger als jazzmuzikant in cafés. Hij heeft nooit een echte liefdesrelatie gehad met een vrouw. Mees is een vlak karakter, omdat we hem eigenlijk niet goed leren kennen. Bovendien ontwikkelt hij zich niet gedurende de beschreven dag.

Panda:
Panda is een jong, brutaal meisje van vijftien jaar. Ze heeft al verschillende relaties gehad met mannen, waaronder een Argentijnse oplichter. Ze houdt veel van alcohol en seks.

Boelie:
Boelie is een rustige dichter die nogal zelfingenomen is. Hij vindt zijn eigen werk geweldig. Samen met Mees woont hij in Amsterdam.

Etta:
Etta is getrouwd met de journalist Ernst-Jan. Ze heeft geen gelukkige jeugd gehad. Tegen de wil van haar vader is ze met Ernst-Jan getrouwd. Haar moeder was alcoholiste.
Tjeerd:

Tjeerd Overbeek is een werkloze man, die seksueel gefrustreerd is.

Taalgebruik:
Campert gebruikt eenvoudige taal. De zinnen zijn kort en bevatten veel dialogen. Er zijn ook enkele taalgrapjes opgenomen, zoals de volgende uitspraak van Panda: “Ik heb trek nijslollie.”.

Perspectief:
Hij-perspectief.

Verhaalopbouw:
Het leven is vurrukkulluk is opgebouwd uit 17 genummerde hoofdstukken, zonder titels.

Mijn mening:
Ik vond het een leuk boek om te lezen er gebeurde altijd wel eens wat erin. Dit was het eerste boek wat ik van Remco Cambert had gelezen. Ik vond het een heel komisch boek met alle gebeurtenissen. Een van die gebeurtenissen sloeg op alles, toen Boelie en Etta in het huis van de buren waren met het smoesje dat ze gas roken slaat echt op alles. En de buren geloofde het verhaal van ze, dat vond ik het leukst van het hele boek. Er zaten wel meer leuke stukken, steeds als Panda zegt “ik heb trek in nijslollie” vond ik het wel leuk. Maar op een gegeven moment wordt je erdoor geïrriteerd.

Verwerkingsopdracht 6:

In dit verhaal zie de gebeurtenissen door de ogen van 3 personen: - Boelie
- Panda
- Mees

Het effect heeft dat je alleen de gedachte krijgt van die personen die hoofdzakelijk in het verhaal voorkomen. De gedachte van die personen is wel bij alledrie verschillend. Maar het geeft de verhaal niet de bedoeling die hij volgens mij moest hebben en dat is zonde van zo een boek. Er komt een klein stukje voor dat er de gedachte van iemand anders in voorkomt. E gedachte van de personen zijn soms zo verschillend dat je wel eens denkt of dat de persoon is die je in een paar hoofdstukken ervoor hebt gelezen. En dat is voor het verhaal wel leuk.

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wie zegt dat ‘het leven verrukkulluk is’?
Het personage Kees (de grijsaard) komt uit het boek Kees de Jongen. Wie heeft dit boek geschreven?
Stelling: in hoofdstuk 5 worden haakjes gebruikt om de persoon achter de dialoog en handelingen bekend te maken.
Hoe wordt marihuana uitgesproken door de grijsaard?
Wat is de uiteindelijk stand van de wedstrijd Holland-België?
Bij wie heeft Mees in het verleden gewoond? (meerdere antwoorden mogelijk)
Stelling: Boelie heeft Etta eerst gekust, hij doet alsof hij zich het niet herinnert.
Wat zou Boelie zeggen i.p.v. ‘ook’?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.