Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het laatste offer door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Het laatste offer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2141 woorden
  • 8 november 2007
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
69 keer beoordeeld

Boekcover Het laatste offer
Shadow
Het laatste offer door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Het laatste offer
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Anthos
Plaats van uitgave: Amsterdam
Druk: Eerste druk
Jaar van gelezen druk: Februari 2007
Gelezen druk: Vierde druk
Jaar van gelezen druk: Mei 2007
Aantal bladzijden: 311 bladzijden
Genre: Literaire thriller

Eerste reactie :
Mijn moeder had dit boek meegenomen op vakantie, dus daarom ben ik het gaan lezen. Op de voorkant staat dat het boek een literaire thriller is, dus dat sprak me ook wel aan.
Het boek begint met de vader van Jef die een vondst in de tempel van Karnak vindt. Hierin wordt heel de tempel beschreven. Het is een heel stuk geschiedenis wat vertelt wordt. Ik vond het epiloog niet zo leuk om te lezen, maar daarna werd het boek wel leuk.


Hoofdpersonen:
Birgit: Birgit is 26 jaar. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad, haar zus (Selma) had kanker, daarom is Birgit geboren. Birgit heeft beenmergcellen afgestaan aan Selma. Birgit voelde zich nooit geliefd, omdat ze niks mocht.
Jef: Jef is de zoon van Nicolaas Bogaard. Jef heeft uithoudingsvermogen, hij blijft doorzoeken naar zijn vader.

Titelbespreking:
De titel is volgens mij te verklaren uit de situatie die Birgit meemaakt in de verhouding tot haar zusje. Ze heeft zich altijd moeten opofferen voor haar zus die leukemie had. Ze heeft beenmerg moeten afstaan (daarvoor was ze speciaal geboren) en later een nier en ze had zich altijd in de schaduw van haar zusje Selma moeten opstellen. Ze was ook heel voorzichtig opgevoed. Maar door de queeste naar de Ark en het inzicht dat ze in haar eigen bestaan heeft verkregen, vergeeft ze als het ware de houding van haar ouders en besluit ze aan het einde van de roman haar moeder terug te bellen. Een laatste offerdaad. Offer betekend gave aan een God. De term ‘offer’ is daarom goed te plaatsen in een verhaal waarin de Ark van Mozes centraal staat.

Thema en motieven:
Het verhaal gaat over Jef en Birgit die elkaar nauwelijks kennen en met elkaar naar Egypte gaan om Jef zijn vader te vinden. Ook nog de onderlinge verhouding tussen de twee zusjes, Birgit moest zich opofferen voor Selma en werd daarom achtergesteld, ze geeft haar ouders daar de schuld van. De thema’s die dan voorkomen zijn liefde, zoektocht, uithoudingsvermogen, opoffering.

Samenvatting:
In de proloog ontmoeten we Nicolaas Bogaards, een Nederlandse archeoloog die in Egypte een belangrijke ontdekking doet. Hij ziet een afbeelding van een sfinx en weet dat die vaak als bewaker van een geheim fungeren. Hij gaat op zoek naar een steen die kan kantelen en die vindt hij ook. Zonder iemand mee te nemen of te waarschuwen gaat hij de duisternis in. daarna volgt een cursief gedrukte bladzijde met aantekeningen uit het boek van Nicolaas.
Birgit is een 26-jarige medewerkster op een makelaarskantoor. Ze ontmoet op een avond de aantrekkelijke jongeman Jef. Hij verlost haar van een aantal pubers die Birgit lastig vallen. Ze neemt Jef direct daarna mee naar huis. De volgende dag neemt ze vrij van haar werk en ze gaan samen Alkmaar in. De volgende morgen blijkt Jef spoorloos te zijn. Birgit is bang dat ze te veel informatie heeft verstrekt aan Jef over leegstaande panden. Haar vriendin Eline vindt het maar een raar verhaal dat hij zo spoorloos verdwenen is. Birgit gaat de adressen af van de woningen waarover ze informatie heeft verstrekt en in een van de panden treft ze Jef aan. Die doet helemaal niet verbaasd dat ze daar komt, maar hij ziet ineens dat Birgit gevolgd is door een man met een pistool. Ze vluchten uit het huis, en via allerlei tuintjes komen ze bij Eline terecht. Die is niet zo opgetogen over Jef, totdat hij vertelt dat hij de zoon van een verdwenen archeoloog is, namelijk Nicolaas Boogaards.

Ze gaan daarna naar Birgits huis terug, maar daarvan blijkt het slot geforceerd te zijn. Jef zegt Birgit om haar spullen te pakken en met hem mee te gaan. Met een taxi vluchten ze naar het station ,maar de man achtervolgt hen ook. Ze ontsnappen aan hem door in de trein aan de noodrem te trekken. Jef wil naar Egypte en ze nemen de bus naar Schiphol waar ze last-minute-tickets kunnen kopen voor Luxor in Egypte. Als ze in het vliegtuig stappen blijkt de achtervolger een stoel achter hun te hebben. Birgit zit voor de eerste keer in vliegtuig en heeft vliegangst. Ze vertelt aan Jef dat haar zusje altijd in de belangstelling heeft gestaan en dat ze toch een beetje verwaarloosd is: haar ouders hadden nauwelijks tijd voor haar en ze gingen ook nooit op vakantie. Jef begrijpt de situatie wel, want zijn vader was juist veel weg door zijn baan als archeoloog en zijn moeder had een nieuwe vriend. Pas de laatste jaren is de verhouding beter geworden.
In Luxor vliegt de achtervolger voor hen het vliegtuig uit om hun op te wachten. Jef weet echter een taxichauffeur te charteren, die hen naar een hotel brengt. De volgende dag gaan ze naar het huis van Jefs vader. Wanneer ze binnen zijn, komt daar ook de Egyptenaar binnensluipen. Ze vluchten opnieuw en het wordt een achtervolging door de dicht bevolkte binnenstad. Birgit koopt een barkas en een lang mannenkleed voor Jef, zodat ze aan de achtervolger kunnen ontkomen.
Jef vertelt Birgit over de ideeën van Nicolaas met betrekking tot de kennis van de aarde en zijn oudste bewoners. Hij houdt er een opvatting op na dat mensen veel eerder dan de middeleeuwen kennis hadden van de aarde. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld voor Birgit, maar ze heeft een klassieke opleiding genoten en ze houdt wel van geschiedenis. Jef denkt dat niet iedereen het eens was met de opvattingen van Nicolaas Bogaards en misschien is dat wel de reden dat hij al sinds een maand niets meer van hem heeft gehoord.
Ze gaan de volgende dag de tempel bezoeken en ontmoeten daar Frances, die heel goed bevriend was met Jefs vader. Ze vertelt hun over de ontdekking van de geheime tunnel en het plotselinge verbod van de Egyptische regering om het project voort te zetten. Ze weet echter nog een andere ingang en wil die wel aan hen tonen, maar als ze betrapt worden moeten ze naar de gevangenis in Egypte, dat is niet zo prettig. De ingang van de geheime tunnel ligt onder water en ze brengt hen er naar toe. Uit de tekens op de wand blijkt dat Jefs vader de Ark van Mozes op het spoor gekomen is. Jef staat sceptisch tegenover de Bijbelse geschiedenis, maar Birgit heeft in haar jeugd veel in de Bijbel gelezen. Als ze in de geheime kamer zitten, worden ze toch ontdekt, maar ze weten te ontsnappen aan de bewakers van de tempel.
Ze gaan naar een ander hotel en ontmoeten een Egyptische medewerker van zijn vader. Hij heet Medhat en hij vertelt eveneens van de ontdekking van het geheim. Er blijken al mensen bestaan te hebben die elektriciteit hadden in de vorm van een batterij.
Jef wil de berg Moesa (Mozes) beklimmen. In afwachting van hun vertrek krijgen ze een sms-je van Frances waarin ze vraagt snel naar haar toe te komen: ze heeft nieuws over Nicolaas. Wanneer ze bij Frances komen, blijkt ze vermoord te zijn. Opnieuw moeten ze op de vlucht.
De volgende dag gaan ze naar Hurghada om de berg te beklimmen. Bovenop de berg vertelt Birgit aan Jef opnieuw over haar zusje Selma, die leukemie had. Zij is verwekt om te kunnen dienen bij een beenmergtransplantatie. Later heeft ze ook nog een nier moeten afstaan, omdat ze de ideale donor was, maar ze heeft daardoor een ongelukkige jeugd gehad en uiteindelijk met haar ouders gebroken. Ook Jef vertelt weer over zijn jeugd met zijn vader. Ineens staat de achtervolger op de berg en die dwingt hen naar beneden te springen, maar op het laatste moment worden ze gered door Medhat die een kei tegen het hoofd van de Egyptenaar smijt. In de buurt is een katholiek klooster waar je als toerist kunt overnachten. Ze bellen aan en de abt zegt dat Jefs vader daar tijdje geweest is. Hij heeft een boekje met notities achtergelaten. Die aantekeningen gaan weer over het bestaan van de batterijen. Ook lezen ze weer over de Ark ,die waarschijnlijk in de tijd van Julius Caesar en Cleopatra naar Frankrijk is overgebracht, omdat de bezitter ervan over een dodelijke en machtig wapen kon beschikken.. Jef weet dat zijn vader een vriend in Frankrijk heeft.
Ze vertrekken naar Frankrijk, maar ze moeten op het vliegveld wel hun achtervolger aflossen. Ze vliegen naar Frankrijk, huren een auto en rijden naar Chartres waar ze worden ontvangen door de vriend van Jefs vader Jean Claude de Morbihan. Hij vertelt hen waarmee hun vader bezig was en opnieuw komt de opvatting van Nicolaas dat er meer krachten aan de Ark des Verbonds verbonden waren dan alleen religieuze naar boven.De Morbihan vertelt dat Jefs vader daar enkele weken geleden geweest is en dat hij voordat hij vertrokken was nog een keer de kathedraal van Chartres had bezocht, omdat hij daar de Ark vermoedde aan te treffen. Birgit en Jef willen ook de kerk en de crypte bezoeken. Een familielid van De Morbihan is rector van de kerk en ze bezoeken de kerk.
Het lijkt alsof de rector van de kathedraal iets verborgen houdt en zowel Jef als Birgit vertrouwen hem niet helemaal. Jef heeft de sleutel van de crypte achtergehouden en ze gaan daarheen. Er is een steen die weggehaald kan worden, er leidt een trap naar beneden. Daar heeft misschien de Ark gestaan. Als ze in de crypte zijn, wordt de ruimte weer door een onbekende afgesloten. Twee dagen brengen ze zonder eten en drinken door, totdat ze door een gids worden ontdekt. Ze gaan weer naar Claude de Morbihan, die hen verbaasd ontvangt. Hij biedt hun opnieuw eten en onderdak aan. Maar ineens heeft Birgit wat door: o.a. door het bekijken van de familieportretten van De Morbihan. Ze verzint een smoes om van tafel weg te gaan en neemt een kijkje in de welgevulde wijnkelder van De Morbihan. Daar ontdekt ze dat er verse sporen zijn in de muur. Ineens staat De Morbihan achter haar in de wijnkelder met een pistool. Hij vertelt haar dat hij inderdaad het familiegeheim van de Ark des Verbonds heeft willen bewaren. De Ark was in de tijd van Julius Caesar overgebracht naar Frankrijk en in de kathedraal ondergebracht. Tijdens de Franse Revolutie was hij door de familie van De Morbihan bewaard. Jefs vader was erachter gekomen en wist misschien waar de Ark was. Daarom is hij vermoord, zijn lichaam is ingemetseld in de wijnkelder van De Morbihan. De Morbihan was van plan om ook Jef te vermoorden, omdat die misschien van zijn vader informatie had gekregen. De achtervolger was ingehuurd, hij was een familielid van De Morbihan. Birgit smeekt om te mogen blijven leven, ze zal het geheim willen bewaren, maar De Morbihan wil haar toch doden. In de wijnkelder heeft Birgit een grote fles champagne gepakt en ze spuit de kurk en de inhoud in het gezicht van haar belager waarna ze hem met een andere fles wijn op zijn hoofd slaat.

Epiloog: Birgit is weer thuis in haar eigen huis na een bizarre week vol avontuur. Jef moet een heleboel dingen doen: o.a. het regelen van de begrafenis van zijn vader, die inderdaad was ingemetseld in de wijnkelder van De Morbihan.
Wanneer Birgit haar antwoordapparaat afluistert, hoort ze een boodschap van haar ouders. Die is eigenlijk heel open en niets verwijtend. Birgit heeft door de zoektocht naar de vader van Jef en de Ark des Verbonds een andere kijk gekregen op haar ouders. Ze besluit de telefoon te pakken en voor het eerst sinds lange tijd haar moeder te bellen.

Tijd:
Er gesproken over terroristische aanslagen in Sharm-el Sheikh. Die vonden plaats in juli 2005.

Plaats:
Alkmaar, Egypte en Chartres (Frankrijk)

Duur:
1 week

Vertelwijze:
Hij / zij-perspectief. Vanuit Birgit.

Schrijfstijl:
Informatief, spannend, beschrijvend.

Plaats in literatuurgeschiedenis:
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar

Bibliografie:
In de categorie literaire thrillers schreef zij:
2004 De reünie
2005 Schaduwzuster
2007 Het laatste offer

REACTIES

M.

M.

Alle echt goede stukken heb je van een docent overgenomen die hier ook een leesverslag op scholieren.com heeft staan.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het laatste offer door Simone van der Vlugt"